İçeriğe atla

Selanik Muharebesi (995)

Koordinatlar: 40°39′K 22°54′D / 40.650°K 22.900°D / 40.650; 22.900
Selanik Muharebesi
Bizans-Bulgar savaşları

Gregori Taronites'in ölümü, Madrid Skilicis
Tarih995 ya da öncesi
Bölge
Selanik yakınları
Sonuç Bulgar zaferi
Taraflar
Birinci Bulgar İmparatorluğuBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
SamuilGregori Taronites  (ölü)
Ashot Taronites  (esir)
Kayıplar
Hafif Ağır

Selanik Muharebesi (BulgarcaБитката при Солун) 995 veya daha önce, Yunanistan'ın Selanik şehri yakınlarında meydana gelmiştir. Savaş, 10. yüzyılın sonları ve 11. yüzyılın başlarındaki uzun Bizans-Bulgar savaşının bir parçasıydı. Hükümdarları Çar Samuil komutasındaki Bulgarlar, Selanik'teki Bizans garnizonunu pusuya düşürüp yok etmeyi başardılar, komutanları Gregori Taronites öldürüldü ve oğlu Ashot Taronites ele geçirdi.

Çatışmanın kökenleri

Trayan Boğazı Muharebesi'ndeki büyük zaferden ve ardından Bizans İmparatorluğu'ndaki iç savaştan sonra Samuil, Balkan yarımadasının her yerinde Bizans kalelerine saldırmakta özgürdü. Kuzey Balkanlar'ın çoğunda hakimiyetini sağladıktan sonra, Bizans'ın ikinci büyük şehri olan Selanik'e karşı doux Gregori Taronites tarafından yönetilen bir sefer düzenledi.

Bu seferin ve sonraki savaşın kesin tarihi belli değil. Bir Ermeni kaynağı bunu 991 gibi erken bir tarihte ortaya koyarken, geleneksel kayıtlara göre tarihlendirmenin dayandığı İoannis Skilicis'in anlatımı, bunun 996'da gerçekleştiğini ima etmektedir. Ancak, İoannis Haldos 995/6'da Taronites ardından Selanik'te doux olarak kaydedildiğinden, sefer en geç 995'te ya da bir süre önce gerçekleşmiş olmalıdır.[1][2][3]

Muharebe

Samuil şehre küçük bir müfreze gönderirken, ordusunun ana parçası Bizans ordusuna dikkatlice bir pusu hazırlamak için geride kaldı. Bulgar baskın müfrezesi Selanik'e yaklaşırken Gregori Taronites, öncü ile oğlu Ashot'u onlarla temasa geçmesi ve Bulgar eğilimlerini yeniden araştırması için gönderdi. Ashot, Bulgar baskın ekibiyle çatışmaya girdi ve onları geri püskürttü, ancak pusuya çekildi ve adamlarıyla kuşatıldı. Ana Bizans kuvvetlerini takip eden babası aceleyle onu kurtarmaya gitti, ancak ona ulaşmaya çalışırken öldürüldü.[4][5]

Neticesi

Ashot Taronites esir alındı ve kısa bir süre sonra Samuil'in kızı Miroslava ile evlendiği Bulgaristan'a götürüldü. Dyrrhachium valisi olarak atandı, kısa süre sonra Bizans gemilerinde Konstantinopolis'e kaçarak şehrin Bizanslılara teslim edilmesini sağladı.[6][7]

Selanik'te Taronites, aynı şekilde bir Bulgar tuzağına kurban giden ve 996'da esir düşen İoannis Haldos'a geçti.[8][9] Bundan sonra, başarılarıyla cesaretlenen Samuil güneye, yağma seferi için Hellas Theması'na girdi. Larisa'yı ele geçirdi ve Korinth'e ulaştı, ardından Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusunun yaklaştığını öğrendi ve kuzeye döndü. İki ordu, Samuil'in yenildiği Spercheios Nehri'nde karşılaştı.[10][11] Uzun Bizans-Bulgar çatışması, Bulgaristan'ın 1018'deki nihai yenilgisine kadar devam etti.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Holmes 2005, ss. 403-404.
  2. ^ Strässle 2006, ss. 78, 405.
  3. ^ Wortley 2010, ss. 323-324, esp. note 126.
  4. ^ Holmes 2005, ss. 165, 406-407.
  5. ^ Wortley 2010, s. 323.
  6. ^ Holmes 2005, ss. 103-104, 196.
  7. ^ Wortley 2010, ss. 324-325.
  8. ^ Holmes 2005, s. 404 note 15.
  9. ^ Wortley 2010, s. 324 note 126.
  10. ^ Holmes 2005, ss. 163-167.
  11. ^ Wortley 2010, s. 324.
Genel


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Samuil (çar)</span> Bulgar çarı

Samuil, 997 yılı ile 6 Ekim 1014 tarihi arasında tahtta kalan Birinci Bulgar Devleti çarı.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Uranos</span> Bizanslı general

Nikiforos Uranos, Latin dillerinde Nicephorus Uranus, İmparator II. Basileios hükümdarlığı döneminde yüksek rütbeli general ve bürokrat. İmparatorun en yakınlarından biriydi, Avrupa'da Bulgarlara karşı savaşta faaldi, Sperkhios Muharebesi'nde ve 11. yüzyılın ilk on yılında Basileios'un gölge naibi olduğu dönemde Suriye'de Araplara karşı büyük bir zaferler elde etmiştir. İyi eğitimli birisi olarak, askerî talimat (Taktika) ve birçoğu günümüze ulaşmış şiirler ve Hagiografiler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Skilicis</span> Geç 11.yüzyıl Yunan tarihçisi

İoannis Skilicis,, geç 11. yüzyıl Bizans Rum tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Kardiya Muharebesi</span>

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korint Körfezi Muharebesi</span>

Korint Körfezi Muharebesi, yaklaşık 873'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Korint Körfezi'nde gerçekleşen deniz muharebesidir. Niketas Ooryphas komutasında Bizanslıların gerçekleştirdikleri sürpriz ile muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Selanik Muharebesi 1004'te Bulgar İmparatoru Samuil'in Bizansın en önemli ikinci şehri Balkanlar'daki Selanik'e yönelik birçok saldırısından birisidir. Sekiz yıl önce Samuil, Selanik valisi Gregori Taronites'i yendi. 1004'teki saldırı, Bizans imparatoru II. Basileios'un Bulgaristan'a düzenli seferlerinden birinin bitiminden hemen sonra gerçekleştirildi. Üsküp Muharebesi'ndeki Bulgar yenilgisine rağmen, II. Basileios'un geri çekilmesinden sonra Samuil, Bizans topraklarını istila ederek cevap verdi. Selanik valisi İoannis Chaldos'u şehrin yakınında pusuya düşürdü ve onu ele geçirdi.

Malazgirt Kuşatması, 1054 yılında Malazgirt şehrinin Basileios Apokapis komutasındaki Bizans kuvvetleri tarafından Sultan Tuğrul komutasındaki Selçuklu Hanedanına karşı başarılı savunmasıdır.

Kefalonya Muharebesi, Yunanistan'ın batı kıyıları açıklarında, Kefalonya yakınlarında Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Muharebe, büyük bir Bizans zaferiyle sona erdi ve Orta Çağ'da gece boyunca gerçekleşen nadir deniz savaşlarından biridir.

Leon Apostippis ya da Leo Apostyppes ya da Apostoupes 880'lerde aktif bir Bizans askeri lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Euripos Kuşatması</span>

Euripos Kuşatması, 880'lerin ortalarında, Tarsus emiri Yazman el-Hadım liderliğindeki Abbasi filosunun şehri kuşatmasıyla meydana geldi. Yerel Bizans komutanı Oiniates, şehri başarıyla savundu ve kuşatma gücünün büyük bir bölümünü yok etti.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Burces</span> Bizanslı general

Mihail Burces 10. yüzyılın en önde gelen Bizans generallerinden biriydi. Antakya'yı 969'da Araplardan geri almasıyla dikkat çekti, ancak İmparator II. Nikiforos'un gözünden düştü. Buna kızan Burces, birkaç hafta sonra Nikiforos'a suikast düzenleyen komplocular ile güçlerini birleştirdi. Burces, İmparator II. Basileios ile isyancı Bardas Skleros arasındaki iç savaşta önemli bir rolde yeniden ortaya çıktı ve bağlılığını önce imparatordan isyana çevirdiyse de sonra tekrar geri döndü. Yine de, Basileios tarafından Antakya doux'u olarak yeniden atandı, Fâtımîler karşı verdiği savaşta başarısız olduğu için görevden alındığı 995 yılına kadar bu makamda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Theofilaktos Botaneiatis, 11. yüzyıl Bizanslı general ve Selanik valisi.

Fotios Müslüman bir Bizanslıydı. 870'lerde Girit Emirliği'ne deniz komutanı olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Komninos</span> Bizanslı askeri lider

Nikiforos Komninos II. Basileios ve VIII. Konstantinos döneminde Bizans askeri lideriydi. Vaspuragan Ermeni bölgesinin valisi olarak görev yaptı ve 1081 ile 1185 arası Bizans İmparatorluğu'nu yöneten Komninos Hanedanı'nın bilinen ilk üyelerinden biridir.

Peçenek isyanı, Peçeneklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı 1049'dan 1053'e kadar süren bir ayaklanmasıdır. Çatışma, isyancılarla olumlu şartlar müzakere edilerek sona ermesine rağmen, Bizans ordusunun kötüleştiğini de göstermiştir. İsyancıları yenememesi, doğuda Selçuklu Türklerine ve batıda Normanlar'a karşı gelecekteki kayıpların habercisi oldu.

Ebu Amr Şuayb bin Ömer bin İsa el-Balluti, ayrıca Saet veya Bizans kaynaklarında Saïpes (Σαΐπης), yak. 855 - yak. 880 yılları arasında hüküm süren ikinci Girit Emiri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pankaleia Muharebesi</span> 978 muharebesi

Pankaleia Muharebesi, 978 veya 979 yılında Bizans İmparatoru II. Basileios'a sadık olan Genç Bardas Fokas komutasındaki ordu ile isyancı general Bardas Skleros'un kuvvetleri arasında gerçekleşmiştir. Sonuçta Bardas Skleros'un yenilgiye uğramasına ve sürgüne gönderilmesine yol açmıştır. Kaynaklar olayların ardışıklığı ve yeri konusunda belirsizdir; bu nedenle daha önceki bilim insanları, İoannis Skilicis'in görüşlerini izleyerek Pankaleia Muharebesi'ni sadık güçler için kesin zafer olarak Mart 979'da gerçekleştiğini düşünürken, bugün Diyakoz Leon'un anlatımına göre bu savaş Haziran 978'de gerçekleşmekte ve Fokas için bir yenilgi olarak kabul edilmektedir.