İçeriğe atla

Selanik Muharebesi (1040)

Koordinatlar: 40°39′K 22°54′D / 40.650°K 22.900°D / 40.650; 22.900
Selanik Muharebesi
Bizans-Bulgar savaşları

Delyan ve Tihomir
Tarih1040
Bölge
Sonuç Bizans zaferi
Taraflar
Bulgar İmparatorluğuBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Petr DelyanIV. Mihail
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Selanik Muharebesi (BulgarcaБитка при Солун) 1040 sonbaharında, günümüzde Yunanistan'ın Selanik kenti yakınlarında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında meydana gelmiştir. Muharebe, Bulgarların zaferiyle sonuçlandı.

Çatışmanın Kökenleri

1018 yılında Bizanslılar yarım asır süren çetin bir mücadelenin ardından Bulgaristan'ı fethettiler. 1040 yılında Bulgar İmparatoru Samuil'in soyundan geldiğini iddia eden Delyan adlı bir kişi, Belgrad'da başlayan Bizans işgaline karşı bir ayaklanma başlattı ve aziz imparator I. Petr'ın (h. 927-969) adıyla anılan II. Petr ismiyle imparator ilan edildi. Aynı dönemde günümüzde Arnavutluk sınırları içerisinde kalan Dirrahium'daki yerel Bulgarlar, subay Tihomir önderliğinde isyan ettiler. İki lider bir araya geldi ve dikkatin dağılmasını önlemek için Peter Delyan isyancı ordunun tek komutanı olarak seçildi ve Tihomir öldürüldü.

Muharebe

İki ordu birleştikten sonra Petr Delyan doğuya, o sırada Bizans İmparatoru IV. Mihail'in bulunduğu Selanik'e doğru yürüdü. Bizanslılar yenilince IV. Mihail canını kurtarmak için çadırını ve yanında getirdiği büyük miktardaki altın ve gümüşü geride bırakarak kaçmak zorunda kaldı.

Sonrası

Kısa süre sonra Bulgarların başarıları devam etti ve Adriyatik'teki önemli limanlardan Dirrahium'u ele geçirdiler. Başka bir ordu Teselya'ya saldırdı ve kuzey kesimlerini ele geçirdi. Bu durum, Bulgar İmparatorluğu'nun yeniden kurulmasını durdurmak için hızla hareket etmek zorunda kalan Konstantinopolis hükûmeti için ciddi sıkıntılara yol açtı.

Bizanslılar aynı yılın ilerleyen zamanlarında Selanik Muharebesi (2. 1040) Bulgarlara karşı zafer kazandılar.

Kaynakça

  • Йордан Андреев, Милчо Лалков, Българските ханове и царе, Велико Търново, 1996.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İznik İmparatorluğu</span> 1204te Bizans İmparatorluğunun Haçlılar tarafından yıkılmasından sonra kurulan Bizans ardıl devleti

İznik İmparatorluğu ya da İznik ''Rum'' İmparatorluğu, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Batı Avrupalı ve Venedikli orduların 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan Yunan devletlerinden en büyüğüdür. 1204 ile 1261 arası hüküm sürmüştür. İznik Rum İmparatorluğunun resmen, kültürel ve dinsel başşehri İznik olmakla beraber, ikinci hükümdar olan III. İoannis ve sonraki imparatorlar hükümdar sarayı yerleşkesi ve efektif idari merkezi olarak Kemalpaşa’yı kullanmışlar ve bu imparatorluk Kemalpaşa’dan idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Latin İmparatorluğu</span> Katolik Latinlerin 1204te Konstantinopolisi işgal ettikten sonra kurdukları devlet (1204–1261)

Latin İmparatorluğu ya da Konstantinopolis Latin İmparatorluğu, Latinlerin 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi'nin neticesinde Konstantinopolis'i işgal ederek kurduğu bir devlettir. Haçlıların Romanya adını verdiği bu devlet 57 yıl ayakta kalmış, 25 Temmuz 1261 tarihinde İznik İmparatoru VIII. Mihail'in Konstantinopolis'i Haçlılardan geri almasıyla ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Emirliği</span>

Sicilya Emirliği, 10. ve 11. yüzyılda 107 yıl süreyle Sicilya adasında hüküm sürmüş olan Müslüman bir devletti. Başkenti bu dönemde Müslüman dünyasının önemli bir kültürel ve politik merkezi haline gelen Palermo idi.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail</span>

I. Mihail Rangabe, 811–813 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">III. Mihail</span> Bizans imparatoru

III. Mihail, 842- 867 döneminde Amorian (Phrygian) hanedanının üçüncü ve son üyesi olarak Bizans imparatoru olmuştur. Sonradan gelen ve saltanatı gasp eden Makedon Hanedanı taraflısı ve daha önceki hanedanı kötüleme amacındaki tarihçiler tarafından "Sarhoş" lakabı verilmiştir. Fakat günümüzdeki modern tarihçilerin araştırmaları, saltanatı sırasında olan gelişmelerin 9. yüzyılda ortaya çıkan Bizans'ın yeniden güçlenmesine katkılarının hayati rolünü açıkça ortaya çıkarmıştır ve III. Mihail'in isminin ve ününün çok daha pozitif görülmesine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mihail</span>

IV. Mihail Paflagonyalı, , 11 Nisan 1034 ile 10 Aralık 1041 döneminde Bizans imparatoru olmuştur. Tahta çıkışı VIII. Konstantinos'un kızı olan Zoi ile birlikte hazırladığı bir komplo ile Zoi ile daha önce evlenip imparator olarak tahta geçen III. Romanos'u Saray'da öldürmeleri sonucunda olmuştur. Zoi ile evlenen IV. Mihail Paflangonyalı tahta çıkmış ve 1041'de ölene kadar karısı Zoi ile birlikte imparatorluk yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samuil (çar)</span> Bulgar çarı

Samuil, 997 yılı ile 6 Ekim 1014 tarihi arasında tahtta kalan Birinci Bulgar Devleti çarı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Bulgar Antlaşması (815)</span>

815 Antlaşması Konstantinopolis'te Bulgar Hanı Omurtag ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Versinikia Muharebesi</span> savaş

Versinikia Savaşı Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasında 813 yılında Hadrianapolis şehri civarında gerçekleşmiş savaş.

Selanik Muharebesi şu anlamlara da gelebilir:

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Petır</span> Bulgar hükümdarı

II. Petr, doğum ismi Theodor, ayrıca Theodor-Petr olarak da bilinir 1185 ile 1197 yılları arasında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun ilk imparatoru idi. Paristrion Bizans theması dağlarından zengin bir çobanın oğluydu. O ve küçük kardeşleri Asen ve Kaloyan'dan çoğu birincil kaynakta Ulahlar olarak bahsedilmiştir, ancak büyük olasılıkla karışık Ulah, Bulgar ve Kuman kökenliydiler.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi

<span class="mw-page-title-main">Petır Delyan Ayaklanması</span>

Petır Delyan Ayaklanması 1040-1041'de gerçekleşen, Bulgaristan Theması'nda Bizans İmparatorluğu'na karşı büyük bir Bulgar isyanıydı.. Bu, 1185'te I. İvan Asen ve II. Petr'ın isyanına kadar eski Bulgar İmparatorluğu'nu yeniden kurmak için yapılan en büyük ve en organize girişimdi.

<span class="mw-page-title-main">Alusian</span>

Alusian, 1041 yılında kısa bir süre Bulgaristan imparatoru (çar) olarak hüküm süren Bulgar ve Bizans soylusudur.

Petar Delyan, bazen II. Peter olarak anılır, 1040 yazında Bulgaristan Theması'nda Bizans yönetimine karşı bir ayaklanmanın lideridir. O zamanlar Bulgaristan themasında yer alan Belgrad'da Samuil'in torunu olarak Bulgaristan Çarı ilan edildi. Orijinal adı basitçe Delyan olabilirdi, bu durumda tahta çıktığında 970 yılında ölen aziz İmparator I. Petr'ı anısına Petar II adını aldı. Doğumunun kesin yılı kesin olarak tespit edilememektedir, ancak 11. yüzyılın başlarında, muhtemelen 1000 ile 1014 arasında gerçekleştiğine inanılmaktadır. Aynı şekilde ölüm yılı da 1041 olarak tahmin edilmektedir.

Ostrovo Muharebesi, 1041'de, modern Kuzey Yunanistan'da aynı adı taşıyan Ostrovo Gölü'ne yakın bir bölge olan Ostrovo yakınlarında meydana gelmiş çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Tihomir</span>

Tihomir, kuzeyde Bulgar soylu Petr Delyan liderliğindeki bir ayaklanmayı bastırmak için gönderilmiş olan 11. yüzyılda Dyrrhachium'dan Bulgar askeri komutandır. Ancak dönerek Delyan'a katıldı, daha sonra tahtta kendi iddiası olduğu için Delyan ile anlaşmazlığa düştü.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Muharebesi (2. 1040)</span> 2. 1040 muharebesi

Selanik Muharebesi 1040 sonbaharında, günümüzde Yunanistan'ın Selanik kenti yakınlarında Bulgarlar ile Bizanslılar arasında meydana gelmiştir. Muharebe, Bizans'ın zaferiyle sonuçlandı.