İçeriğe atla

Selanik Muharebesi (1014)

Koordinatlar: 40°39′K 22°54′D / 40.650°K 22.900°D / 40.650; 22.900
Selanik Muharebesi
Bizans-Bulgar savaşları
TarihTemmuz 1014
Bölge
Sonuç Bizans zaferi
Taraflar
Birinci Bulgar İmparatorluğuBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
NestoritsaTheofilaktos Botaneiatis
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Selanik Muharebesi (BulgarcaБитка при Солун) 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.

Arka plan

1014 yazında Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'a karşı yıllık seferini başlatmıştır. Batı Trakya'dan Serez üzerinden Strumeshnitsa nehri vadisine ulaşmış ve burada birlikleri Samuil'in kişisel komutası altındaki bir ordu tarafından korunan kalın bir palisad tarafından durdurulmuştur.[1] Düşmanın dikkatini başka yöne çekmek için Bulgar İmparatoru, generali Nestoritsa komutasındaki büyük bir kuvveti güneye göndererek Bizans İmparatorluğu'nun ikinci büyük şehri olan Selanik'e saldırmıştır.[2]

Muharebe

Birkaç gün sonra Nestoritsa, Selanik yakınlarına ulaşmıştır. Şehrin batısındaki tarlalarda[2] veya diğer tarihçilere göre Galik nehri yakınlarında[1] Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis ve oğlu Mihail liderliğindeki güçlü bir orduyla karşı karşıya gelmiştir. Valinin oğlu Bulgarlara saldırmış ancak kuşatılmıştır. Buradaki şiddetli çatışmada Bulgarlar çok sayıda kayıp vermişler ve okçuların desteğiyle geri çekilmişlerdir. Mihail ve Bizans süvarilerinin ikinci saldırısı Nestoritsa'nın birliklerinin tamamen yenilgiye uğramasıyla sonuçlanmış ve kaçmışlardır.[3] Muzaffer Bizanslılar çok sayıda askeri esir almışlardır.[4] Selanik'i güvence altına aldıktan sonra Botaniates, Belasitsa'da Basileios'un ordusuna katıldı.[5]

Aynı yazın ilerleyen zamanlarında Botaniates ve ordusu Ustrumca'nın güneyindeki geçitlerde yenildi ve Samuil'in oğlu Gavril Radomir tarafından öldürülerek muharebede yok olmuştur.[4][6] Yenilgiden sağ kurtulan Nestoritsa, Bizans İmparatoru'nun Bulgaristan'ın başkenti Ohri'ye girmesinin ardından dört yıl sonra 1018'de II. Basileios'a teslim olmuştur.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ a b Ангелов/Чолпанов, Българска военна история през средновековието (Х-XV век), с. 55
  2. ^ a b Николов, Централизъм и регионализъм в ранносредновековна България, с. 146
  3. ^ That is the way the battle was fought according to the Byzantine historian Michael Attaleiates, quoted in details in В. Златарски, История на българската държава през средните векове, том 1, част 2, с. 732-733 (с. 693-694 10 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in the electronic version of the 1971 edition).
  4. ^ a b Подбрани извори за българската история, Том II: Българските държави и българите през средновековието, с. 66
  5. ^ Пириватрич, Самуиловата държава, с. 136
  6. ^ Пириватрич, Самуиловата държава, с. 137
  7. ^ Пириватрич, Самуиловата държава, с. 143
  8. ^ Подбрани извори за българската история, Том II: Българските държави и българите през средновековието, с. 69

Sources

  • Златарски, Васил, История на българската държава през средните векове, том 1, част 2, Академично издателство "Марин Дринов", София 1994, 954-430-299-9
  • Ангелов, Димитър, и Борис Чолпанов, Българска военна история през средновековието (Х-XV век), Издателство на Българската академия на науките, София 1994, 954-430-200-X
  • Николов, Георги, Централизъм и регионализъм в ранносредновековна България (края на VII - началото на ХІ в.), Академично издателство "Марин Дринов", София 2005, 954-430-787-7
  • Пириватрич, Сърджан, Самуиловата държава. Обхват и характер, Изд. група "АГАТА-А", София 2000, 954-540-020-X
  • Подбрани извори за българската история, Том II: Българските държави и българите през Средновековието, Изд. "ТАНГРА ТанНакРа ИК", София 2004, 954-9942-40-6

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Krum</span>

Krum Han, 803 öncesi - 13 Nisan 814 tarihleri arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı.

Kardam, 777-796 sonrası yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı.

<span class="mw-page-title-main">I. Presyan</span> Bulgar Devleti Hanı

I. Presyan, 836-852 yılları arasında hüküm süren Tuna Bulgar Devleti hanı. I. Presyan'ın ile Tuna Bulgar Devleti'nin Hristiyanlık öncesi dönemi kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hadrianapolis Muharebesi (1205)</span>

Hadrianapolis Muharebesi, 14 Nisan 1205 tarihinde Bulgar çarı Kaloyan ile Latin İmparatoru I. Baudouin komutasındaki Haçlılar arasında yaşanmış savaştır. Kumanlar ve Bizanslıların desteği ile başarılı bir pusu kuran Bulgarlar tarafından savaş kazanılmıştır. Aralarında Blois Kontu I. Louis'in de bulunduğu yaklaşık 300 şövalye öldürülmüştür. Latin İmparatoru I. Baodouin'in esir edilmiş, sonra kör edilmiştir, esareti sırasında da ölmüştür. Bulgarlar Trakya ve Makedonya'ya ilerlemişlerdir. Baodouin'in yerine en genç kardeşi Henri 20 Ağustos 1206 tarihinde tac giymiştir. Bu savaşla ilgili ana kaynak Geoffroy de Villehardouin'in kronikleridir. Bu savaşa Haçlılar tarafında katılmasına rağmen, Dördüncü Haçlı seferi'ne bakışı genellikle Haçlılar aleyhine ön yargılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gavril Radomir</span> Makedonya çarı

Gavril Radomir, Ekim 1014 ile Ağustos ya da Eylül 1015 tarihleri arası Bulgaristan çarı. Samuil'in oğludur. Babasının hükümdarlığı sırasında, kuzeni İvan Vladislav ve İvan'ın tüm ailesi ihanet suçuyla Samuil tarafından ölümle cezalandırılmışlardır. Gavril'in müdahalesi en azından kuzeninin canını kurtardı. Feci bir mağlubiyet ile sonuçlanan Sperkhios Muharebesi sırasında babasının hayatını kurtardığı söylenir ve cesur bir savaşçı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymanköy Yazıtı</span>

Süleymanköy Yazıtı, Bulgar Hanı Omurtag zamanından kalma bir Bulgar epigrafik anıttır. Sechishte, Yeni Pazar köyünde bulunur. Yazıt, 815 yılında Omurtag Han ile Bizans İmparatoru V. Leon arasında imzalanan 30 yıllık barış antlaşmasının şartlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Konstantinopolis Muharebesi, Haziran 922'de Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Yazın, Konstantinopolis'in civarında gerçekleşen Bulgar akınlarını püskürtmek için, Bizans imparatoru I. Romanos, Saktikios komutasında birlikler gönderdi. Bizanslılar Bulgar kampına baskın düzenledi ancak ana Bulgar güçleriyle karşı karşıya kaldıklarında yenildiler. Muharebe alanından geri çekilirken, Saktikios ölümcül yaralar aldı ve takip eden gece öldü.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

Selanik Muharebesi 1004'te Bulgar İmparatoru Samuil'in Bizansın en önemli ikinci şehri Balkanlar'daki Selanik'e yönelik birçok saldırısından birisidir. Sekiz yıl önce Samuil, Selanik valisi Gregori Taronites'i yendi. 1004'teki saldırı, Bizans imparatoru II. Basileios'un Bulgaristan'a düzenli seferlerinden birinin bitiminden hemen sonra gerçekleştirildi. Üsküp Muharebesi'ndeki Bulgar yenilgisine rağmen, II. Basileios'un geri çekilmesinden sonra Samuil, Bizans topraklarını istila ederek cevap verdi. Selanik valisi İoannis Chaldos'u şehrin yakınında pusuya düşürdü ve onu ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

Umar, 766 yılında sadece 40 gün hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı. Kormisoş ve Vineh ile aynı sülaleye mensup ve bu nedenle eski iki hanın akrabası olduğu muhtemel olan Umar, Bizans kaynaklarına göre, selefi gibi Bizans ile uzlaşma politikasının bir savunucusu olması nedeniyle Bizans İmparatorluğu'na kaçmıştır.

Vineh, 756-761 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

Hadrianapolis Kuşatması, 813 yılında Bizans İmparatorluğu'nun Bulgar hanı Krum ile yaptığı savaşların bir parçasıdır.

Kreta Muharebesi, 1009 yılında Selanik'in doğusundaki Kreta köyü yakınlarında meydana gelmiştir. Bulgar başkenti Preslav'ın 971 yılında Bizanslıların eline geçmesinden bu yana iki imparatorluk arasında sürekli bir savaş hali yaşanmıştır. 976'dan itibaren Bulgar soylusu ve daha sonra İmparator Samuil, Bizanslılara karşı başarılı bir şekilde savaşmış ancak 11. yüzyılın başından itibaren talih Bizans'ın lehine dönmüş ve Bizans, önceki büyük kayıplarından kurtulmuştur. 1002'den itibaren II. Basileios, Bulgaristan'a karşı her yıl seferler düzenlemiş ve birçok şehri ele geçirmiştir. 1009 yılında Bizanslılar Selanik'in doğusunda Bulgar ordusuyla karşılaştılar. Muharebenin kendisi hakkında pek fazla bilgi olmasa da Bizans'ın zaferi ile sonuçlanmıştır. Beş yıl sonra Bizanslılar, Belasitsa'da Bulgar ordusunu kesin bir şekilde yenmişler ve 1018'de ülke II. Basileios tarafından tamamen fethedilmiştir.