İçeriğe atla

Selanik'in Yağmalanması

Selanik şehri çeşitli dönemlerde yağmalanmıştır:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">PAOK (futbol takımı)</span> Selanik şehrinde kurulmuş Yunan futbol takımı

PAOK FC, Yunanistan'ın Selanik kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Siyah-beyaz renklere sahip olan kulüp, maçlarını 29.800 kişilik Toumba Stadı'nda oynar. Takım şu anda Alpha Ethniki'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa Saati</span>

Doğu Avrupa Saati, UTC+02.00 zaman diliminin bir parçasıdır. GMT'den 2 saat ileridir. Doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte, bazı Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri tarafından kullanılır. Bu ülkelerin çoğu yaz saatini de kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Latin İmparatorluğu</span> Katolik Latinlerin 1204te Konstantinopolisi işgal ettikten sonra kurdukları devlet (1204–1261)

Latin İmparatorluğu ya da Konstantinopolis Latin İmparatorluğu, Latinlerin 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi'nin neticesinde Konstantinopolis'i işgal ederek kurduğu bir devlettir. Haçlıların Romanya adını verdiği bu devlet 57 yıl ayakta kalmış, 25 Temmuz 1261 tarihinde İznik İmparatoru VIII. Mihail'in Konstantinopolis'i Haçlılardan geri almasıyla ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. Andronikos</span>

V. Andronikos Paleologos. 1390 ve y. 1400 - c. 1407) arasında babası VII. İoannis ile birlikte ortak imparatorluk yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dimitris Salpingidis</span>

Dimitris Salpigidis, Yunan eski futbolcudur. 1999 yılında Yunanistan'ın PAOK Selanik takımında kariyerine başlayan futbolcu, kiralık olarak Larissa ve Kavala formaları da giymiştir. 2006'da Panathinaikos ile anlaşmış, 4 yıl bu takımın formasını giydikten sonra eski takımı PAOK Selanik'a geri dönmüştür. 2005 yılından beri giydiği Yunanistan millî futbol takımı formasıyla 56 maça çıkan Salpingidis, 7 gol atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Vilayeti</span>

Selanik Vilayeti (1864–1913), bir Osmanlı vilayeti. 1864'te kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Selanik Eyaleti kaldırılmış ve vilayet kurulmuştur. 1913'te Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı egemenliğinden çıkmış ve Yunanistan Krallığı'nın egemenliğine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Uluslararası Havalimanı</span>

Selanik Uluslararası Havalimanı veya Selanik Uluslararası Havalimanı “Makedonya” Yunanistan’ın kuzeyinde, büyük şehirlerinden Selanik yakınlarında yer alan ülkenin ana havalimanıdır. Hem sivil hem askerî kullanımı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Agathonas İakovidis</span>

Agathonas İakovidis Yunan şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın Yağmalanması (546)</span> Got savaşları sırasında Romanın kuşatılması

Roma'nın Yağmalanması, Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar Krallığı arasında 535 ile 554 arası Gotlar Savaşı sırasında Got Kralı Totila tarafından 546 yılında gerçekleşmiştir. Gotlar tarafından ele geçirilmeden önce Roma şehri kuşatmaya yaklaşık bir yıl dayanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Sancağı</span>

Selanik Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Selanik idi.

Selanik'in Yağmalanması Sicilya Krallığı'nın Normanları tarafından 1185 yılında Selanik şehrinin yağmalanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Yağmalanması (904)</span> kuşatma

Selanik'in Yağmalanması Sarazen korsanlar tarafından 904 yılında Selanik şehrinin yağmalanmasıdır. 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun yaşadığı en kötü felaketlerden biridir. İlk hedefi Konstantinopolis olan, İslam dinine dönmüş Yunan olan Trabluslu Leon komutasında Suriye'den gelen Müslüman filosu denize açıldı. Müslümanlar Konstantinopolis’e saldırmaktan caydı ve yerine Selanik’e dönmeleri donanması zamanında tepki veremeyen Bizans’ları şaşırttı. Şehrin iki komutanı birbiriyle çelişen emirler vermesi, özellikle de denize açılan şehir surlarında düzensizlik yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın Yağmalanması (410)</span> kuşatma

Roma'nın Yağmalanması, 24 Ağustos 410 tarihinde gerçekleşmiştir. Şehre Alarik komutasında Vizigotlar saldırdı. O dönem Roma artık Batı Roma İmparatorluğu'nun başkenti değildi; önce 286 yılında Mediolanum, sonra 402 yılında Ravenna başkent olmuştu. Ancak "ölümsüz şehir" olarak zirve pozisyonunu koruyordu ve imparatorluğun manevi başkentiydi. Şehrin yağmalanması, imparatorluğun kendisi kadar dostları, müttefikleri ile dönem için çok büyük bir şoktu.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Kuşatması (1422-1430)</span>

Selanik'in Zaptı veya Selanik'in Fethi, 1422 yılında Selanik Despotu Andronikos Paleologos tarafından birtakım koşullar ile Selanik şehrinin Venedik'e teslim edilmesinden sonra, 1422-1430 yılları arasında devam eden Osmanlı-Venedik savaşı sonunda 29 Mart 1430 tarihinde Sultan II. Murad tarafından kumanda edilen Osmanlı ordusu ile gerçekleşmiştir. Aman dilemeyen ve bu nedenle savaşla alınan şehirlerde uygulanan İslam hukuku, Selanik şehrinde de uygulanmıştır. Dört günlük kuşatmadan sonra ele geçirilen bu şehirde, Selanik'in Türkler tarafından fethinin görgü tanığı olan İoannis Anagnostis'e göre Türkler büyük tahribat ve yağma yapmış, şehrin 40.000 olan nüfusu 20.000'e inmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (bölgesel birim)</span> Yunanistanın bölgesel birimi

Selanik, Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri. Orta Makedonya periferisine bağlı Selânik bölgesel birimi bölgenin de merkezi olan Selanik kentini içinde barındırır.

Selanik Muharebesi şu anlamlara da gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Ispanaklı Selanik böreği</span>

Ispanaklı Selanik böreği, bir çeşit ıspanaklı tepsi böreğidir. Atatürk çocukluğunda annesi Zübeyde Hanım'ın yaptığı Selanik'in ıspanaklı böreğini çok severdi.

Bu, MÖ 113 ile MS 596 yılları arasında Romalılar ile çeşitli Germen kabileleri arasındaki savaşların listesidir. Bu savaşların doğası, Roma fethi, Cermen ayaklanmaları ve daha sonra Roma İmparatorluğu'nda MÖ 2. yüzyılın sonlarında başlayan Germen istilaları arasında zaman içinde değişiklik gösterdi. Çatışmalar dizisi, Batı Roma İmparatorluğu'nun nihai çöküşüne yol açan bir faktördü.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi