İçeriğe atla

Selahattin Çoruh

Selahattin Çoruh

Selahattin Çoruh (1903, Hopa - 18 Ocak 1987) Türk turizmci, öğretmen ve pedagog.[1][2]

Hayatı

Artvin'in Hopa ilçesinde 1903'te doğdu. Darülmuallimden mezun olduktan sonra 1923'te Borçka İlk Erkek Mektebine başöğretmen olarak atandı. Ankara'da tedrisat müfettişi çalıştı. 1943 yılında, Okullarda Dramatizasyon adlı kitabını yayımladı. 1950'de kitabın genişletilmiş ikinci baskısını hazırladı. Aynı yıl Basın–Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü'nde İç Yayın Dairesi'nde çalışmaya başladı.

1949'da yürürlüğe giren Basın–Yayın Turizm Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunu sonrası, Başbakanlık Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Turizm Dairesi Müdürü olarak atandı. Turizm Bankası’nın kuruluşunda önemli rol oynadı ve 1954'te Ankara'da açılan Bulvar Palas Oteli'nin kurulmasında etkili oldu. İzmir Hava Harp Okulu, İstanbul Deniz Harp Okulu ve İstanbul Harp Akademisi'nde turizm konulu konferanslar verdi. 1957'de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun toplantısında, turizm alanındaki yazıları ve illerin turizm ihtiyaçlarını raporlamadığı için ödül kazandı.

1951 yılından 1958 yılına kadar Ankara Radyosu'nda "Haftanın Turizm Konuşmaları" programını hazırladı. 1960 yılında Turizm Dairesi Müdürlüğü görevine geri döndü. 1963'te kurulan Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nda, Aralık ayında Sosyal Turizm Uzmanı olarak tayin edildi ve Mersin Turizm ve Tanıtma Bölge Müdürlüğü'ne incelemelerde bulunmak üzere gönderildi. 18 Ocak 1964'te Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'nda uzman müşavir olarak çalışmaya başladı ve Altıncı Turizm Danışma Kurulunun düzenlenmesinde görev aldı.

Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu'nda Genel Turizm Bilgisi, Turizm Coğrafyası, Propaganda, Reklam ve Halkla İlişkiler derslerini verdi ve 1970 yılına kadar misafir öğretim elemanı olarak çalıştı. Yazıları, TÜRSAB yayınları, İller ve Belediyeler Dergisi, Türkiye İktisat Gazetesi, Türkiye ve Dünya'da Turizm ve Turizm Mecmua gibi dergilerde yayımlandı. Selahattin Çoruh, 18 Ocak 1987 tarihinde öldü.[3]

Eserleri

YılEser Adı
1946 Aritmetik Öğretimi
1946 Sümer Kahramanı Engidu
1948 Ankara’dan Rize'ye
1950 Okullarda Dramatizasyon
1952 Turizm ve Türkiye Turizmi
1954 Herkes İçin Turizm Bilgisi
1955 Turizm Bakımından Memleket Etüdleri
1956 Bursa’nın Turizm Meseleleri
1957 Aydın ve Denizli’nin Turizm Meseleleri
1957 Erzurum’un Turizm Meseleleri
1958 Turizm ve Propaganda
1959 Belediyeler ve Turizm
1960 Turizm Bilgi ve Terbiyesi
1962 Ekonomik Dayanağımız Turizm
1963 Turizm Bilgisi ve Turizm Meselelerimiz
1965 Garsonun Temel Kitabı
1965 Türkiye’de Turizm (Milli Güvenlik Akademisinde Verilen Konferans)
1967 Genel Turizm Bilgisi
1967 Propaganda-Reklam-Halkla İlişkiler
1970 Turizm Ekonomisi
1970 Turizm Sanayii ve Ticareti Alanında Çalışanlara-Çalıştırıcılara Çağrı
1971 Sosyal Turizm-İşçi Turizmi
1971 Resmi Turizm Kuruluşumuza Yeni Bir Şekil Vermek Zorundayız
1974 Turizm Çalışanlarımızın Geçmiş Günleri

Kaynakça

  1. ^ Mehmet Özdemir (2017). "Türk Turizm Tarihinde Bir Büyük Usta: Selahattin Çoruh". acarindex.com. 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Selahattin Çoruh: Turizmde Bir Adanmışlık Öyküsü". dergipark.org.tr. 2018. 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024. 
  3. ^ Duygu Yetgin (2019). "Çoruh, Selahattin". turkiyeturizmansiklopedisi.com. 19 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Adil Özder</span>

Mustafa Adil Özder, Türk folklor araştırmacısı, yazar ve şair.

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

Galip Erdem, Türk gazeteci ve köşe yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">D. Mehmet Doğan</span> Türk yazar ve gazeteci

D. Mehmet Doğan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Millî Savunma Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, savunma politikaları ve Türk vatandaşlarının askerlik işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Altan Öymen</span> Türk siyasetçi

Mehmet Altan Öymen, Türk gazeteci, siyasetçi ve eski Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı. Genel Başkanlık görevini 1999-2000 yılları arasında sürdüren Öymen, Bülent Ecevit tarafından kurulan 40. Türkiye Hükûmeti'nde Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak yer aldı. 1977 ve 1995 Türkiye genel seçimleri'nde CHP milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

Yücel Yener, Türk bürokrat.

Eşref Erdem, Kürt asıllı Türk siyasetçidir.

İskender Cenap Ege, Türk siyasetçi.

Mustafa Cihat Baban, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Hüseyin Avni Başman, Türk siyasetçidir.

Hayrettin Uysal, Türk siyasetçidir.

Ahmet Celalettin Karasapan, Türk siyasetçi

Altemur Kılıç, Türk gazeteci ve yazar. Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kılıç Ali'nin oğludur.

Aydın Güngör Alacakaptan,, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Arif Çetin</span> Türk asker

Arif Çetin (1959) Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">İletişim Başkanlığı</span> Türkiye cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ya da İletişim Başkanlığı, cumhurbaşkanlığına bağlı olarak devletin her türlü iletişim, basın, yayın ve bilgi alışverişi faaliyetini denetleyen ve idare eden kurumdur. 24 Temmuz 2018 tarihinde kuruldu ve Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yerini aldı.

Şenol Demiröz Türk bürokrat, TRT eski Genel Müdürü.

Rafet Sevinç Şaşmaz Türk asker. Eski Harp Akademileri Komutanı.