İçeriğe atla

Selahattin Çetiner

Selahattin Çetiner

TOP.1941-75

Türkiye İçişleri Bakanı
Görev süresi
21 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983
Başbakan Bülend Ulusu
Yerine geldiğiOrhan Eren
Yerine gelenAli Tanrıyar
Kişisel bilgiler
Doğum 1922
Lapseki, Çanakkale, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 4 Haziran 2023 (101 yaşında)
Bodrum, Muğla, Türkiye
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Bitirdiği okul Kara Harp Okulu
Mesleği Asker, siyasetçi
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Türkiye
Branşı Türk Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları 1941-1978
Rütbesi Korgeneral
Birimi Madrid Silahlı Kuvvetler Ataşesi, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı
Komutası 9. Kolordu

Selahattin Çetiner (1922, Lapseki - 4 Haziran 2023, Bodrum), Türk asker ve siyasetçi. 12 Eylül 1980 askerî darbesi döneminde 1980-83 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı görevinde bulundu.

Hayatı

Selahattin Çetiner, 1 Temmuz[] 1922'de Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde doğdu. Babası İbrahim Bey, annesi Hatice Hanım'dır.

Askerî kariyeri

1941 yılında Harp Okulundan mezun olduktan sonra Topçu Okulunu bitirdi. 1960 yılında Kayseri'de tabur komutanı olarak bulunduğu sırada kendisine muhalefet partisi lideri İsmet İnönü ve heyetinin Kayseri'de yapılacak parti il kongresine katılmasının önlenmesi görevi verildi. Himmetdede istasyonunda tren ve İncesu'da kara taşıtları durdurularak, İnönü ve heyetinin Anayasal seyahat özgürlüğü engellendi. Bu olaydan hemen sonra Anayasa'ya aykırı olarak görevlendirildiğini açıklayan bir dilekçeyle ordudan istifa etti.[1] 4 Nisan 1960 tarihinde tutuklandı ve Ankara'da Soğukkuyu Askeri Cezaevi'ne hapsedildi. 1960 askeri müdahalesinden sonra tekrar Silahlı Kuvvetler'e alındı. 1960-1962 yılları arasında Madrid'te Silahlı Kuvvetler Ataşesi olarak görev yaptı. Karargâh subaylığı ve alay komutanlığı görevlerinde bulundu. 1970'te tümgeneral rütbesine terfi etti. Zırhlı Tümen komutanlığı, 9. Kolordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı gibi görevlerde bulundu.

Siyasi kariyeri

22 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983 tarihleri arasında Bülend Ulusu Ka­bi­nesi'nde İçişleri Bakanlığı yaptı. Bakanlığı döneminde başta Bülent Ersoy olmak üzere bazı sanatçıların sahneye çıkması yasaklandı.

Ölümü

Son yıllarını Muğla'nın Bodrum ilçesinde geçiren Çetiner, 4 Haziran 2023'te burada kaldırıldığı hastanede 100 yaşında hayatını kaybetti.[2] 6 Haziran'da Büyük Selimiye Camiinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığında aile kabristanına defnedildi.[3]

Eserleri

  • Çanakkale Savaşı Üzerine Bir İnceleme
  • Sorunlarıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Gerçeği
  • Çöküş Yılları

Kaynakça

  1. ^ "Cezmi Kartay, 11 Eylül 1980'den günümüze siyasal anılar ve sosyal demokrasinin öyküsü, 1999, 9. bölüm". 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2008. 
  2. ^ "Eski bakan 101 yaşında hayatını kaybetti". Sputnik Türkiye. 4 Haziran 2023. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2023. 
  3. ^ "Eski İçişleri Bakanı Çetiner'in cenazesi İstanbul'da toprağa verildi". Mynet. 6 Haziran 2023. 6 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2023. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Orhan Eren
Türkiye İçişleri Bakanı
21 Eylül 1980 - 13 Aralık 1983
Sonra gelen:
Ali Tanrıyar
Askerî görevi
Önce gelen:
Vecihi Akın
Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı
16 Ağustos 1976 - 30 Ağustos 1978
Sonra gelen:
Mehmet Buyruk

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fahri Korutürk</span> 6. Türkiye cumhurbaşkanı (1973–1980)

Esseyit Hasan Fahri Korutürk, Türk Deniz Kuvvetleri eski komutanı, Türkiye'nin altıncı cumhurbaşkanı asker ve siyasetçi. 1957-1960 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri komutanı olarak görev yapmış olan Korutürk, 1973-1980 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

Hüseyin Kıvrıkoğlu Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 23. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Ersin</span> 18. TSK Genelkurmay Başkanı

Nurettin Ersin Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 18. Genelkurmay Başkanı. Mehmetçik Vakfının kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nafiz Gürman</span> 5. TSK Genelkurmay Başkanı

Abdurrahman Nafiz Gürman, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 5. Genelkurmay Başkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Orbay</span> 3. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet Kâzım Orbay, Türk asker ve siyasetçi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 3. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Cahit Toydemir</span> Türk asker ve siyasetçi

Cemil Cahit Toydemir, Ubıh asıllı Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Savunma Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, savunma politikaları ve Türk vatandaşlarının askerlik işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Özaydınlı</span> Türk asker, siyasetçi ve eski Türkiye İçişleri Bakanı

İrfan Özaydınlı, Türk asker, siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı.

Ahmet Kınık, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Emin Nihat Sözeri</span> Türk asker

Emin Nihat Sözeri, Türk asker.

Orhan Karabulut Türk asker. 13. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

Selahattin Selışık, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Arif Çetin</span> Türk asker

Arif Çetin (1959) Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Tatlıoğlu</span> Türk asker

Ercüment Tatlıoğlu, Türk asker. Mevcut Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Süleyman Önder Türk asker.