
Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

Cenne Ulu Camii, birçok mimar tarafından Sudani-Saheli mimari stilinin en muazzam eserlerinden biri olarak kabul edilen büyük kerpiç bina. Cami, Mali'nin Bani Nehri sel ovasındaki Cenne şehrinde yer almaktadır. İlk cami 13. yüzyılda inşa edilmiştir, ama şimdiki yapı 1907'ye dayanır. Cenne halkının merkezidir ve Afrika'nın en meşhur yerlerindendir. "Cenne Eski Kasabaları" ile beraber 1988'de UNESCO tarafında Dünya Mirası listesine eklenmiştir. Rüzgar ve yağmurun aşındırdığı camiyi, yerel halk her yıl yeniden çamurla sıvar ve bu da mantolama görevi görür.
Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

Tlemcen Büyük Camii, ilk olarak 1082 yılında Cezayir'de Tilimsan'da inşa edildi, ancak daha sonra birkaç kez yenilendi ve eklemeler yapıldı. Murabıt mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir.

Antakya Ulu Camii, Hatay'ın Antakya ilçesinde yer alan bir camiydi. Selçuklu mimari özellikleri gösteren cami, Memlüklüler tarafından 1268-1271 yılları arasında inşa edilmiş 18. yüzyılda kapsamlı bir onarımdan geçmiştir. Minarede bulunan kitabede Hicrî 1117 tarihi bulunmaktadır. Cami, Hatay'daki en eski ve en büyük cami olarak kabul edilmekteydi. 2023 Kahramanmaraş depreminde tamamen yıkılmıştır.
Silvan Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Silvan ilçesinde yer alan cami. Bölgede 1031 tarihli bir cami olduğu bilinmekle birlikte, günümüze gelen caminin Artuklu Emiri Necmeddin Alpı b. Timurtaş tarafından 1152-1157 yılları arasında inşa ettirilmiştir.

Mardin Ulu Camii, Artuklular devri mimari örneklerinden, Mardin merkezde bulunan tarihi cami. Yapıldığında iki minaresi olan yapı, kesme taştan yapılmıştır. Cami kubbesi dıştan yivleme tekniği ile oluşturulan dilimli yapıdadır. Bu yapı stili daha sonra Mardin mimarisinde gelenek haline gelmiştir. Enine gelişen yapı, mihrap önü kubbelidir. Dikdörtgen biçimli avlusu caminin kuzeyinde bulunur.

Manisa Ulu Camii, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir camidir.

Hızır Bey Camii, Türkiye'nin Isparta ilindeki Eğirdir ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Bununla birlikte, Hızır Bey tarafından 14. yüzyılın ilk çeyreğinde yaptırılmış olabileceği tahmin edilmektedir. 1814 yılındaki bir yangında yanan cami orijinal mimarisine uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Elbistan Ulu Camii, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Caminin taç kapısı üzerindeki kitabede H. 637 tarihi yazılıdır. Aynı kitabede II. Gıyâseddin Keyhüsrev döneminde faaliyet gösteren Emîr Mübârizüddin Çavlı ismi de görülmektedir. Kitabeden hareketle caminin emir tarafından kitabe üzerindeki tarihte inşa edildiği ya da kitabenin emir tarafından inşa edilmiş başka bir camiden buraya taşındığı görüşlerine ulaşılmaktadır. Caminin günümüzdeki haline, Şah İsmail'in 1507 yılında Elbistan'da gerçekleştirdiği işgal dönemi sonrasında ulaşmıştır. 1515-1522 yılları arasında cami Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından yeniden inşa edilmiş olmalıdır.
Tokat Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir camidir.
Tavşanlı Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Germiyanoğulları Beyliği dönemi eseri olduğu ve Arslan Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzdeki cami, zamanla tahrip olan bu caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid döneminde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. İç kısımda yer alan bir hat yazısının altında H. 1300 tarihi görülmektedir. Bu tarih, yeni binanın inşa tarihi olmalıdır.

Malatya Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde şehir surları içinde yer alan tarihi cami.

Muş Ulu Camii, Türkiye'nin Muş ilinde, Alaeddin Bey ve Hacı Şeref camilerinin batısında yer almaktadır. Kitabesi bulunmamaktadır. İlk olarak Şeyh Muhammed-i Mağribi tarafından 979 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Mimari özellikleri açısından incelendiğinde, eski bir yapının üzerine inşa edilmiş yeni bir yapının bulunduğu görülebilmektedir. Camiye çevrilmiş bir Ermeni kilisesiydi. Bu yeni cami 14. yy.'a tarihlenmektedir.
Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.

Bin Yusuf Camii, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, Murâbıtlar döneminde inşa edilmiş olup adını Murâbıt Emiri Ali bin Yusuf'tan almaktadır ve medine mahallesinde yer almaktadır.

Taza Ulu Camii, Fas'ın Taza kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1142 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde yer almaktadır.