İçeriğe atla

Selüloz asetat

Selüloz diasetatın yapısal formülü. Kimyasal formül, glukoz modülü başına iki asetil grubu içeren selüloz bölümünü gösterir.

Biyokimyada, selüloz asetat, genellikle selüloz diasetat olan selülozun herhangi bir asetat esterini ifade eder. İlk olarak 1865'te hazırlanmıştır.[1]

Biyoplastik bir madde olan selüloz asetat, fotoğrafçılıkta film tabanı, bazı kaplamalarda bileşen ve gözlük çerçeve malzemesi olarak kullanılır;[2][3] ayrıca sigara filtreleri ve oyun kağıtları üretiminde sentetik lif olarak da kullanılır. Fotoğraf filminde, selüloz asetat filmi 1950'lerde nitrat filmin yerini aldı, çok daha az yanıcı ve üretimi daha ucuzdu.

Kimyasal ve fiziksel özellikler

Selüloz asetatın yoğunluğu 1,26 - 1,31 g/cc arasındadır.[4]

Lif olarak kullanımı

En eski sentetik liflerden biri olan selüloz asetat lifi, pamuk veya ağaç hamuru selüloz (biyopolimer) esaslıdır. Bu "selülozik lifler" son yıllarda birçok uygulamada daha ucuz petrol bazlı liflerle (naylon ve poliester) değiştirildi.[5]

Asetat için ticari isimleri Acele, Avisco, Celanese, Chromspun ve Estron ‘dur.[6]

Asetat, rayon ile birçok benzerliğe sahiptir ve eskiden aynı tekstil olarak kabul edilirdi. Asetat, üretimde asetik asit kullanımı bakımından rayondan farklıdır. Artık iki kumaşın giysi etiketlerinde ayrı ayrı listelenmesi gerekiyor.[7]

Rayon ısıya dayanıklıdır, asetat ise erimeye eğilimlidir. Asetat, elde yıkama veya kuru temizleme ile dikkatli bir şekilde yıkanmalıdır.[8][9]

Kumaşın nefes alabilen yapısı astar olarak kullanılmasına uygundur. Asetat kumaş sıklıkla gelinliklerde kullanılır.[10] Parlaklığı ve pürüzsüz, satenimsi dokusu onu ipeğe iyi bir alternatif yapar.[8]

Özellikler

Asetat, iyi dökümlülük özelliklerine sahip az maliyetli, üretilmiş bir elyaftır. Asetat, parlaklığı, gövdeyi, dökümlülüğü ve güzelliği vurgulamak için satenler, brokarlar, örme kumaşlar ve taftalar gibi kumaşlarda kullanılır.

  • Tutuş: yumuşak, pürüzsüz, kuru, canlı, esnek
  • Konfor: nefes alır, nem çeker, çabuk kurur, statik yapışmaz
  • Drape: astarlar gövde astarlarıyla birlikte hareket eder, giysiye uyum sağlar
  • Renk: atmosferik boyama ile koyu parlak tonlar, renk haslığı gereksinimlerini karşılar
  • Parlaklık: ışık yansıması, imza niteliğinde bir görünüm yaratır
  • Performans: ter lekelerine karşı renk haslığı, kuru temizlemeye karşı renk haslığı, hava ve buhar geçirgenliği
  • Dayanıklılık: 1,2 ila 1,4 g/d kopma dayanıklılığına sahip zayıf elyaf; ıslandığında hızla mukavemetini kaybeder
  • Aşınma: zayıf direnç
  • Isı tutma: zayıf ısı tutma; alerjenik potansiyel yok (hipoalerjenik)
  • Boyanabilirlik: (iki yöntem) bir elyafın ipliklerinin ve diğer elyafın ipliklerinin istenen desende bir kumaşa dokunduğu çapraz boyama yöntemi; çözelti boyama yöntemi güneş ışığı, terleme, hava kirleticileri ve yıkama etkileri altında mükemmel renk haslığı sağlar[2][3]

Karekteristikler

  • selülozik ve termoplastik
  • seçici emilim ve belirli organik kimyasalların düşük seviyelerinin giderilmesi
  • plastikleştiriciler, ısı ve basınçla kolayca bağlanır
  • asetat birçok yaygın çözücüde (özellikle aseton ve diğer organik çözücülerde) çözünür ve su dahil alternatif çözücülerde çözünür hale getirilebilir
  • hidrofilik: asetat kolayca ıslanır, iyi sıvı iletimi ve mükemmel emilim sağlar; tekstil uygulamalarında konfor ve emicilik sağlar, ancak ıslandığında mukavemetini de kaybeder
  • asetat lifleri hipoalerjeniktir
  • büyük yüzey alanı
  • yenilenebilir bir kaynak olan odun hamurundan yapılır
  • kompostlanabilir veya yakılabilir
  • boyanabilir, ancak asetat pamuk ve suni ipek için normalde kullanılan boyaları kabul etmediğinden özel boyalar ve pigmentler gerekir (bu ayrıca çapraz boyamaya da izin verir)
  • küf ve küflenmeye karşı dayanıklıdır
  • güçlü alkali çözeltiler ve güçlü oksitleyici maddeler tarafından kolayca zayıflatılır
  • genellikle yıkanabilir veya kuru temizleme yapılabilir; genellikle de çekmez

Selüloz triasetat ile karışıklık

Selüloz diasetat ve selüloz triasetat yanlışlıkla aynı lif olarak anılır; benzer olmalarına rağmen kimyasal kimlikleri farklıdır. Triasetat, hidroksil grubu içermeyen genel bir tanım veya birincil asetat olarak bilinir. Asetat lifi, iki veya daha fazla hidroksil grubu içeren modifiye veya ikincil asetat olarak bilinir. Triasetat lifleri, artık Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilmese de, asetat liflerinden daha yüksek bir asetat-selüloz oranı içerir.[2]

Film

Selüloz diasetat ve daha sonra selüloz triasetattan yapılan Selüloz asetat filmi, daha önce standart olan selüloz nitrat film stoğunun yerine 1934'te piyasaya sürüldü. Isıya veya neme maruz kaldığında, film tabanındaki asitler kullanılamaz bir duruma bozulmaya başlar ve karakteristik bir sirke kokusuyla asetik asit açığa çıkar ve bu işleme "sirke sendromu" denir. Asetat film stoğu, sinema filmleri için kamera negatifi gibi bazı uygulamalarda hala kullanılmaktadır. 1980'lerden beri, polyester film stoğu (bazen Kodak'ın "ESTAR Tabanı" ticari adı altında anılır) özellikle arşiv uygulamaları için daha yaygın hale gelmiştir. Polyester filmin ortaya çıkmasından önce asetat film, manyetik bantın tabanı olarak da kullanılıyordu.

Manyetik bant

Selüloz asetat manyetik bant, IBM tarafından 1952'de IBM 701 bilgisayarındaki IBM 726 bant sürücüsünde kullanılmak üzere piyasaya sürüldü. UNIVAC tarafından 1951'de UNIVAC I bilgisayarındaki UNISERVO bant sürücüsünde kullanılmak üzere tanıtılan metal banttan çok daha hafif ve kullanımı kolaydı. 1956'da, selüloz asetat manyetik bant, IBM 727 bant sürücüsünde kullanılmak üzere daha kararlı PET film manyetik bantla değiştirildi.

Diğer ürünler

  • Giyim: düğmeler, astarlar, bluzlar, elbiseler, düğün ve parti kıyafetleri, ev mobilyaları, perdeler, döşemeler ve kılıflar.
  • Gözlük çerçeveleri genellikle selüloz asetattan yapılır.
  • Endüstriyel kullanımlar: sigara filtreleri ve diğer filtreler, fiber uçlu kalemler için mürekkep hazneleri.
  • Yüksek emiciliğe sahip ürünler: bezler ve tıbbi yardım ürünleri.
  • Orijinal Lego tuğlaları 1949'dan 1963'e kadar selüloz asetattan üretilmiştir.
  • Ödül Kurdelesi: Binicilik etkinlikleri, köpek/kedi gösterileri, şirket ödülleri, reklam ve kimlik ürünleri için rozetler selüloz asetat kurdele kullanır.
  • Oyun kağıtları selüloz asetattan yapılabilir.
  • Oyuncaklar
  • Tepegöz projeksiyon için şeffaf sayfalar

Kaynakça

  1. ^ Schützenberger, Paul (1865). "Action de l'acide acétique anhydre sur la cellulose, l'amidon, les sucres, la mannite et ses congénères, les glucosides et certaines matières colorantes végétales". Comptes rendus hebdomadaires des séances de l'Académie des sciences (Fransızca). 
  2. ^ a b c Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; allaboutvision.com isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  3. ^ a b "Acetate". Swicofil. 19 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2011. 
  4. ^ https://matweb.com/search/DataSheet.aspx?MatGUID=dc5eaaf98a96498889cb7292165523a8&ckck=1 []
  5. ^ Fabric Information: Acetate & Viscose, NY Fashion Center Fabrics. 26 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ trade names 28 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Rayon and Acetate Fabrics to be Separately Labelled in Future". The Southeast Missourian. 12 Şubat 1952. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  8. ^ a b "Synthetic Fabrics in Menswear – Rayon and Acetate". Real Men Real Style. 20 Eylül 2010. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Fiber Characteristics | Acetate". Fabric Link. 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Acetate Fabric". Wedding Shoppe, Inc. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alüminyum</span> sembolü Al, atom numarası 13 olan element

Alüminyum, atom numarası 13 ve simgesi Al olan kimyasal element. Gümüş renkte, sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar.

<span class="mw-page-title-main">Akrilik elyaf</span> Yalıtkan sentetik elyaf

Akrilik lifler, ortalama molekül ağırlığı ~100.000, yaklaşık 1900 monomer birimi olan polimer'den (poliakrilonitril) yapılan sentetik lifleridir. ABD'de bir elyafa "akrilik" denmesi için, o polimerin en az %85 akrilonitril monomer içermesi gerekir. Tipik komonomerler, vinil asetat veya metil akrilattır. DuPont, 1941'de ilk akrilik elyafları yapmış ve bunları Orlon adıyla tescillemişti.

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş pili</span>

Güneş pili, Güneş Hücresi, Güneş Gözesi veya fotovoltaik hücre, fiziksel ve kimyasal bir fenomen olan fotovoltaik etki ile ışığın enerjisini doğrudan elektriğe dönüştüren elektrikli bir araçtır. Akım, voltaj veya direnç gibi elektriksel özellikleri ışığa maruz kaldığında değişen bir araç olarak tanımlanabilen bir fotoelektrik hücre formudur. Güneş hücreleri, genellikle halk arasında güneş panelleri ya da modülleri olarak bilinen fotovoltaik cihazların elektriksel yapı taşlarıdır. Genel olarak tek bağlantılı silisyum güneş hücresi, yaklaşık 0,5 ila 0,7 voltluk bir maksimum açık devre gerilimi üretebilir.

Neodimyum, sembolü Nd ve atom numarası 60 olan kimyasal bir elementtir. Lantanit serisinin dördüncü üyesidir ve nadir toprak metallerinden biri olarak kabul edilir. Havada ve nemde hızla kararan sert, hafif dövülebilir, gümüşi bir metaldir. Hızla oksitlenir ve +2, +3 ve +4 pembe, mor/mavi ve sarı bileşikler üretir. Elementlerin en karmaşık spektrumlarından birine sahip olduğu kabul edilir. Neodimyum, 1885 yılında praseodimyumu da keşfeden Avusturyalı kimyager Carl Auer von Welsbach tarafından keşfedildi. Monazit ve bastnäsite minerallerinde önemli miktarlarda bulunur. Neodimyum, doğal olarak metalik formda veya diğer lantanitlerle karışmamış olarak bulunmaz ve genel kullanım için rafine edilir. Neodimyum kobalt, nikel veya bakır kadar yaygındır ve Dünya'nın kabuğunda yaygın olarak dağılmıştır. Diğer birçok nadir toprak metalinde olduğu gibi, dünyadaki ticari neodimyumun çoğu Çin'de çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Termoplastik</span>

Termoplastik veya ısıyla yumuşayan plastik belirli sıcaklıkta bükülebilir veya kalıplanabilir hale gelen ve soğuduktan sonra katılaşan bir plastik polimer malzemedir.

Ultraviyole (UV) veya morötesi; dalga boyu görünür ışıktan kısa, ancak X-ışınlarından uzun olan bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Güneş ışığında bulunur ve Güneş'ten çıkan toplam elektromanyetik radyasyonun yaklaşık %10'unu oluşturur. Ayrıca elektrik arkları, Çerenkov radyasyonu, cıva buharlı lambalar, bronzlaşma lambaları ve siyah ışık gibi kaynaklar tarafından üretilir. Uzun dalga boylu UV fotonları atomları iyonize edecek enerjiye sahip olmadığı için iyonlaştırıcı bir radyasyon olarak kabul edilmese de, kimyasal reaksiyonlara neden olabilir ve birçok maddenin parlamasına neden olabilir. Kimyasal ve biyolojik etkiler de dahil olmak üzere pek çok pratik uygulama, UV radyasyonunun organik moleküllerle etkileşime girmesinden türer. Bu etkileşimler emilimi veya ısıtma dahil moleküllerdeki enerji durumlarının ayarlanmasını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yün</span>

Yün bazı memelilerden elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir. Bu tür yüne kırkım yünü denir. Bu yünün ticari değeri diğer yöntemlerle elde edilenlerinkinden yüksektir. Kasaplık hayvanların kesildikten sonra derilerinin işlenmesi ile elde edilen yüne ise tabak yünü veya kasapbaşı yünü denir. Herhangi bir nedenle ölmüş hayvanın postundan elde edilen yün ise post yapağısı adını alır. Tabak yünü veya post yapağısı (yapak) deriden yolunarak alınmışsa kıl köklerini de içerdiğinden kırkım yününe göre daha düşük kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru temizleme</span> Su kullanılmadan yapılan bir tekstil yıkama yöntemi

Kuru temizleme, kumaşların üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için su içermeyen apolar bir çözücü kullanılarak yapılan yıkama işlemidir. Dünya çapında genel olarak kuru temizlemede tetrakloroetilen isimli toksisitesi düşük ve yanıcı olmayan bir sıvı kullanılır. Yapısı polar olan su kullanan ıslak temizlemeden farklıdır, yine de sıvı içerir, ancak giysiler bunun yerine su içermeyen bir sıvıyla yıkanır.

<span class="mw-page-title-main">1980'ler</span> onyıl

1980'ler veya 80'ler, 1 Ocak 1980'de başlayan ve 31 Aralık 1989'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

<span class="mw-page-title-main">Dokusuz kumaşlar</span> farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyal

Dokusuz kumaşlar, farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyallerdir. Dokusuz kumaş terimi klasik tekstil endüstrisinde dokuma veya örme olmayan keçe ve benzeri kumaşları ifade eder. Bu kumaşlar klasik kumaşlarla karşılaştırıldığında mukavemet yönünden zayıf olmakla birlikte çok düşük gramajlarda yüksek makine verimleri ile üretilebildikleri için önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Medikal, geotekstil, hijyen, ayakkabı, mobilya, tekstil, promosyon, gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Bu Lazer konularının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Duvar kâğıdı</span>

Duvar kağıdı kapalı duvarlara ve tavanlara bakan bir çeşit bina kaplama malzemesi. Bir rulo halinde toplanırlar. Ana boyutları: genişlik - 0,53, 0,75, 1,06 m, uzunluk - 10 ve 25 m'dir. Duvar kağıdının ana türleri kâğıt, vinil ve dokunmamış tabandır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir moda</span>

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">Çinko oksit</span> kimyasal bileşik

Çinko oksit, ZnO formülü ile gösterilen bir inorganik bileşik. ZnO, suda çözünmeyen beyaz bir tozdur ve yaygın olarak kauçuk, plastik, seramik, cam, çimento, yağlayıcı, boya, merhem, yapıştırıcı, sızdırmazlık maddesi, pigment, yiyecekler, bataryalar, ferritler, yangın geciktiriciler ve ilk yardım bantları gibi kullanım alanlarına sahiptir. Mineral çinkoit, doğal olarak meydana gelmesine rağmen, çoğu çinko oksit sentetik olarak üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Basınca duyarlı bant</span>

Basınca duyarlı bant çeşitli ülkelerde PSA bandı, yapışkan bant, kendinden yapışkanlı bant, yapışkan bant, Seloteyp veya sadece bant olarak da bilinir ve su gibi bir çözücüye veya aktivasyon için ısıya ihtiyaç duymadan basınç uygulamasıyla yapışan bir yapışkan bantdır. Evde, ofiste, endüstride ve kurumlarda çok çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

Yeşil kompozitler ya da biyokompozitler olarak da adlandırılır; yenilenebilir kaynaklardan veya biyolojik maddelerden kaynaklanan hem takviyelerden hem de polimer matris fazından oluşan farklı türde biyo-kompozit malzemeler olarak tanımlanmaktadır. Yeşil kompozitler, çok çeşitli takviye elemanı ve matris malzemelerin kullanımına uygun, iyi mukavemet ve boşluklu yapılarından dolayı iyi ses yalıtım özelliğine sahip, kolayca işlenebilen ve yeni üretim teknikleri gerektirmeyen, mikro ya da nano seviyede çalışılabilen, geri dönüştürülebilir, yenilenebilir, sürdürülebilir doğa dostu malzemelerdir. Yakın geçmişte kendini dünyaya kısa bir sürede tanıtan kompozit malzemeler uzay-hava sistemleri, otomotiv, spor eşyaları gibi birçok gündelik alanlarda vazgeçilemez hale gelmiştir. Genellikle kompozit malzemeler, çeşitli biçimlerde tasarlanabilir olmalarına karşın çoğunlukla epoksi, polipropilen, polietilen vs. bir polimer matrise cam, karbon, aramid veya ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen liflerin takviyesiyle meydana gelmektedirler. Kompozit malzeme kullanımı artmasının avantajı olmasının yanında oluşacak malzeme için tüketilen atıklar sorun oluşturmaktadır. Ayrıca kompozit malzemeler iki farklı malzemeden meydana geliyor olması geri dönüşümünü zorlaştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Eichengrün</span>

Arthur Eichengrün Alman Yahudi kimyager, malzeme bilimci ve mucittir. Antibiyotiklerin benimsenmesine kadar 50 yıl boyunca standart tedavi olan son derece başarılı belsoğukluğu önleyici ilaç Protargol'ü geliştirmesiyle ve plastik alanındaki öncü katkılarıyla tanımaktadır. 1903'te ilk çözünür selüloz asetat malzemelerinin birlikte geliştirilmesi. "Cellit" adı verilen bu malzemelerin üretimine yönelik proseslerin oluşturulması, plastik enjeksiyon geliştirilmesinde etkili olmuştur. I. Dünya Savaşı sırasında "Cellon" adı altında pazarlanan nispeten yanıcı olmayan sentetik selüloz asetat cilaları uçak endüstrisi için önemliydi. Becker ile birlikte patentini aldığı selüloz asetat filmin üretimi ve geliştirilmesi için ilk süreci icat ederek fotokimyaya katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Celanese</span>

Celanese Corporation, eskiden Hoechst Celanese olarak bilinirdi, merkezi Irving, Teksas'ta bulunan bir Amerikan teknoloji ve özel malzemeler şirketidir. Celanese Fortune 500 şirketidir. Şirket, yılda yaklaşık 1,95 milyon ton üreterek dünya çapındaki asetik asitin önde gelen üreticisidir ve küresel üretimin yaklaşık %25'ini temsil etmektedir. Celanese ayrıca dünyanın en büyük vinil asetat monomeri (VAM) üreticisidir. Celanese, 11 ülkede, çoğunlukla Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da 25 üretim tesisi ve altı araştırma merkezi işletmektedir. Şirket, dünyanın en büyük üç asetik asit tesisinin sahibi ve işletmecisidir: biri Pasadena, Teksas'taki Clear Lake bölgesinde, biri Singapur'daki Jurong Adası'nda ve üçüncüsü Çin'in Nankin kentindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sigara filtresi</span>

Sigara filtresi, sigara kağıdı, kapsüller ve yapıştırıcılarla birlikte sigaranın bir bileşenidir. Filtreler 1950'lerin başında tanıtıldı.