İçeriğe atla

Selçukgazi Tüneli

Selçukgazi Tüneli
Türkiye üzerinde Selçukgazi Tüneli
Selçukgazi Tüneli
Selçukgazi Tüneli
Coğrafya
KonumOsmangazi, Bursa, Türkiye
Giriş (kuzey)
40°19′50″N 29°06′17″E / 40.3305°K 29.1048°D / 40.3305; 29.1048 (Kuzey giriş)
Giriş (güney)
40°19′24″N 29°05′34″E / 40.3234°K 29.0928°D / 40.3234; 29.0928 (Güney giriş)
Harita
Özellikler
AmaçKara ulaşımı
DurumKullanımda
KullanımKara yolu
Rota
Sürüş hızı90 km/s
Yapım süresi12 Mart 2017 - 31 Temmuz 2016[1]
Açılış25 Aralık 2016 (7 yıl önce) (2016-12-25)
Maliyet55 Milyon Dolar
İşletmeKarayolları Genel Müdürlüğü
OTOYOL Yatırım ve İşletme A.Ş.
SahibiOtoyol A.Ş.
Uzunluk1.300 m
Genişlik13,5 m
Tüneller

Selçukgazi Tüneli, Selçukgazi köyünün ve Osmangazi, Bursa ilçesinin arasında Dürdane Tepesi'nde bulunan otoyol tünelidir. Otoyol 5 (Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi) kapsamındadır. İnşaat Otoyol A.Ş yürütmektedir. Tünelin maliyeti 55.041.000. Amerikan dolarına mal olmuştur. Tünelin uzunluğu sağ tüp 1303,27 ve sol tüp 1192,04 metredir. Bursa'da Dağcan İnşaat tarafından inşa edilmiştir. Tünel, 12 Mart 2017 tarihinde başbakan Binali Yıldırım tarafından açılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ (Türkçe)"Tamamlanma tarihi: 31 Temmuz 2016" 30 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

Tamamlanan Projeler: Selçukgazi Tüneli 30 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dağcan İnşaat

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Dağı Tüneli</span>

Bolu Dağı Tüneli, Bolu Dağı'nda bulunan kara yolu tüneli.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol</span> yüksek hızlı araç trafiği için özel olarak tasarlanmış, tüm trafik akışı ve giriş/çıkış düzenlemeli otoyol

Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 4</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 31</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 31, Türkiye'nin İzmir, Aydın ve Denizli şehirlerini birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyolun ilk etabı 1993'te, Aydın Kuzey kavşağına kadar olan tünel hariç, kalan kesimleri de 1996'da açıldı. Otobanın İzmir-Aydın kesimi son halini 2017'de aldı. Aydın-Denizli kesiminin yapımına 16 Kasım 2020'de başlandı. Bu kesimin 89 km'lik Kuyucak-Kocabaş (Honaz) arasındaki kısmı 4 Kasım 2023'te hizmete girdi. Aydın-Kuyucak arasındaki 70 km'lik kısım ise 17 Ekim 2024'te trafiğe açıldı. Otoban gelecekte Burdur'a dek uzatılarak Antalya'ya bağlanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki otoyollar listesi</span>

Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">75. Yıl Selatin Tüneli</span> Türkiyede Aydın ve İzmir arasındaki tünel

75. Yıl Selatin Tüneli, İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde Tire'nin Halkapınar mahallesi ile Germencik'in Selatin mahallesi arasında yer alan, 3 şeritli 3.043 ve 3.018 metrelik iki tüpten oluşan bir tüneldir. Otoyol 31'in Belevi ve Germencik kavşakları arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Orhangazi Üniversitesi</span>

Bursa Orhangazi Üniversitesi, Bursa'da 2011 yılında meclise sunulan Tasarıyla Bursa'da Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından Bursa Orhangazi Üniversitesi adıyla kurulan, Bursa'nın ilk ve tek vakıf üniversitesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 5</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 7</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 7 , diğer adıyla Kuzey Marmara Otoyolu, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunan bir otoyoldur. Bu yol çift yönlü olup yön başına dörder şeritten toplam sekiz şeride sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Orhangazi Tüneli</span>

Orhangazi Tüneli, eski adıyla Samanlı Tüneli, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Bursa Orhangazi ve Yalova Çiftlikköy arasında inşa edilen, 3.591,057m uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun otoyol tünelidir.

Kasımpaşa Tüneli, Kasımpaşa'nda bulunan iki tüpten oluşan tüneldir. İnşaatına 2014 yılında başlanılmıştır. 27 Ocak 2018 tarihinde törenle kullanıma girdi. Sütlüce ile Kasımpaşa arasında yapılan tünel 1.316 ve 1.234 metre olmak üzere toplam 2.550 m'lik iki tüpten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 111</span>

Bundesautobahn 111, Almanya'da bir otoyoldur. Berliner Stadtring'i Berliner Ring'e bağlar. Almanya'nın yeniden birleşmesinden önce adı A 11 idi. A 111, 31 Aralık 1987'den 1990'da Almanya'nın yeniden birleşmesine kadar, Heiligensee / Stolpe sınır geçişi ile ADC üzerinden Hamburg ve Malmö'ye (İsveç) transit trafik için kullanıldı. 1975'ten birleşmeye kadar otoyol A 11 olarak belirlendi. 1990'dan sonra Doğu Almanya'daki otoyolların numaralandırılmasının bir parçası olarak yeni A 111 numarası atandı.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 33</span>

Bundesautobahn 33, Almanya'da kuzeyde A 30'u ve güneyde A 44'ü birbirine bağlayan bir otoyoldur.

Yunus Emre Tüneli, Türkiye'nin kuzeyinde Ordu (il)'nun Ünye ilçesinde inşa edilmiş karayolu tünelidir.

Aslanlı Tüneli, Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep ilinde Adana-Şanlıurfa otoyolu O-52 E90 AH84 üzerinde inşa edilmiş bir otoyol tünelidir.