İçeriğe atla

Selçuk Hatun

Selçuk Hatun
Doğum1407
Ölüm1485
Bursa
DefinYeşil Türbe
Eş(ler)iİbrahim Bey
Karaca Paşa
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıI. Mehmed
AnnesiKumru Hatun
Diniİslam

Selçuk Hatun (d. 1407 - ö. 1485, Bursa), Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmed'in kızı, II. Murad'ın kız kardeşi, Fatih Sultan Mehmed'in halası. Hala Sultan olarak anılmıştır.

Hayatı

Annesi cariye kökenli Kumru Hatun'dur. 1425 yılında Candaroğulları Beyliği'nin Beyi İsfendiyar Bey'in oğlu İbrahim Bey'le evlendi. Kocasının 1443'te ölümü üzerine Anadolu Beylerbeyi Karaca Paşa ile evlendi. Bir yıl sonra ikinci eşinin ölmesi üzerine dul kaldı ve Bursa'ya dönerek hayatını orada idame ettirdi. Mahmud Bey'le evlilik yaptığı bilgisi doğru değildir.[1]

II. Bayezid ile Cem Sultan'ın saltanat çekişmesinde "Ulu Hala" sanıyla uzlaştırma çabalarında bulunmuştur. Cem Sultan'ın 1481 yılında Bursa'daki 22 günlük padişahlığı döneminde Cem'in safında yer almıştır. Selçuk Hatun'un Bursa'daki evi Cem Sultan taraftarlarının merkezi konumundaymış. Cem Sultan abisi II. Bayezid'in Bursa üzerine yürümek için hazırlık başlattığını haber alınca Selçuk Hatun'u bir kısım Bursa uleması ile birlikte aracılık için İstanbul'a gönderdi. Selçuk Hatun yeğeni II. Bayezid'e kardeşi Cem Sultan'ı babasının mülkünden mahrum etmeyip, ülke topraklarının kardeşçe taksim edilmesiyle iki padişahlıkla daha güçlü olacaklarını söylemiş. Vezirlerin ise karşı çıkarak "bir ordu arasında iki serdar olamaz" diyerek Hala Sultan'ın teklifini reddetmişler.[2] Selçuk Hatun olumlu netice alamadan Bursa'ya dönmüş ve 1485'te ölene kadar hayatına orada devam etmiştir. Yeşil Türbe'ye defnedilmiştir.

Çocukları

  • Hatice Hatun, (ö. 1502), Koca Mehmed Paşa'nın oğlu Mahmud Çelebi ile evlenmiştir.
  • Emir Yusuf
  • Hafsa
  • İshak Bâli

Yaptırdığı eserler

Çeşitli illerdeki mülklerini vakfederek Kastamonu'da çocuklarının defnedildiği bir türbe, Bursa'da Selçuk Hatun Camii, Mihraplı Köprü ve imaret, Edirne'de bir cami yaptırmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 81
  2. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 83
  3. ^ Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 85-87

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Mehmed</span> 5. Osmanlı padişahı (1413–1421)

I. Mehmed veya Mehmed Çelebi, beşinci Osmanlı padişahı. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Babası I. Bayezid, annesi cariye olan Devlet Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mustafa</span> 29. Osmanlı padişahı (1807–1808)

IV. Mustafa, 29. Osmanlı padişahı ve 108. İslam halifesidir. Babası I. Abdülhamid, annesi Ayşe Sineperver Sultan'dır.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed</span> 23. Osmanlı padişahı (1703–1730)

III. Ahmed divan edebiyatındaki mahlasıyla Necib, 23. Osmanlı padişahı, 102. İslam halifesi ve Lale Devri padişahıdır.

Bayezid Paşa Osmanlı Devleti'nin Fetret Devri'nde, 1413'te Sultan I. Mehmed Çelebi saltanatında sadrazam olmuş; devleti toparlama süreci içinde yanında bulunmuş ve sonra da II. Murad döneminde Düzmece Mustafa'ya Sazlıdere'de yenilip teslim olup onun emriyle öldürüldüğü Temmuz 1421'e kadar başvezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emine Mihrişah Kadınefendi</span> III. Mustafanın annesi ve Sultan III. Ahmedin eşi

Emine Mîhrişâh Kadınefendi Osmanlı padişahı III. Mustafa'nın annesi ve Sultan III. Ahmed'in eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Hatun</span> Yıldırım Bayezidın eşi ve Mehmed Çelebinin validesi. Valide Hatun ( 1413 - 1414)

Devlet Hâtûn (Tam adı: Tâcü'l-havatin Devlet Hâtun bint-i Abdullah) (doğum: ? - ölüm: Ocak 1414); Yıldırım Bayezid'in on ikinci eşi ve Osmanlı Padişahı I. Mehmet’in öz annesidir.

Emine Hâtun Osmanlı Padişahı I. Mehmed'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">I. Gülbahar Hatun</span> Fatih Sultan Mehmedin eşi ve II.Bayezidin validesi. Valide Hatun (1481 - 1492)

Emine Gülbahar Hatun, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'in 1446'da Manisa'da evlendiği ilk eşi, Gevherhan Hatun'un ve II. Bayezid'in annesi.

Gülçiçek Hatun, I. Murat 'ın eşi, Yıldırım Bayezid'in annesidir. Aslen Rum olan Gülçiçek Hatun'un türbesi Bursa'da bulunmaktadır.

Çiçek Hatun, yedinci Osmanlı padişahı II. Mehmed'in eşi, Cem Sultan'ın annesidir.

Şehzade Süleyman, Osmanlı padişahı I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma oğlu.1618 yılında ağabeyi Osman padişah oldu. 1622 senesinde tahtan indirilerek öldürüldü. 1623 yılında öz ağabeyi IV. Murad padişah oldu. 27 Temmuz 1635'te Revan Seferine çıkarken üvey kardeşi Şehzade Bayezid ile Şehzade Süleyman’ı boğdurtmuştur. Ölümünün ardından babası I. Ahmed'in Sultanahmet Camii yanındaki türbesine gömüldü.

Paşa Melek Hatun Yıldırım Bayezid'in ve Despina Hatun'un kızı.

Bülbül Hatun, II. Bayezid'in eşi, Şehzade Ahmed, Şehzade Mahmud ve Hundi Sultan'ın annesi. Kayıtlarda baba adının Abdullah olarak geçmesi cariye kökenli olduğunu gösteriyor. Cami, medrese gibi eserler yaptırmış 1509 senesinde mülklerini vakfetmiştir.

Nefise Hatun ya da Nefise Melek Hatun, I. Murad'ın kızı, Karamanoğlu Halil Bey'in oğlu Alâeddin Bey'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Şadiye Sultan</span>

Şadiye Sultan veya Şadiye Osmanoğlu, II. Abdülhamid'in ve Emsalinur Kadınefendi'nin kızı.

Hibetullah Sultan, I. Abdülhamid'in ve Fatıma Şebisefa Kadın'nin kızı, IV. Mustafa ve II. Mahmud'un kız kardeşi.

Safiye Sultan, Osmanlı padişahı II. Mustafa'nın kızı.

Hatice Halime Hatun, Osmanlı Padişahı II. Murad'ın eşi, Candaroğulları Beyliği Beyi II. İbrahim'in kızı.

Mihrimah Sultan, Osmanlı Padişahı II. Mahmud ile Hoşyar Kadın'ın kızı, sonrasındaki padişahlar I. Abdülmecid ile Abdülaziz'in üvey kız kardeşidir.

Şah Sultan, Osmanlı Padişahı III. Mustafa'nın kızı, III. Selim'in üvey kız kardeşiydi.