İçeriğe atla

Selâm-i Şah

Selâm-i Şah
Türkçe: Kraliyete Selam
1910 yılında İstanbul'da kaydedilen plak.

İran İran
Ulusal Marşı

Diğer ismiFarsça
BesteAlfred Jean Baptiste Lemaire
Siyaveş Beyzai (Revizyon)
Kabul tarihi1873
İptal tarihi1909
noicon

Selâm-i Şah (Farsça: سلام شاه, "Kraliyete Selam"), 1873-1909 yılları arasında İran'ın kraliyet ve millî marşı.

1873'te Nasıreddin Şah'ın emri üzerine Alfred Jean Baptiste Lemaire tarafından bestelendi.[1][2] Hiçbir şarkı sözü yoktu. Selâm-i Şah, Nasıreddin Şah, Muzaffereddin Şah ve Muhammed Ali Şah dönemlerinde resmi törenlerde çalındı. Ayrıca, Nasıreddin Şah ve Muzaffereddin Şah'ın Avrupa turları sırasında İran millî marşı olarak çalındı. 1909'da Muhammed Ali Şah'ın tahtını oğluna devretmesinden sonra marş kaldırıldı[3] ve 1914'te oğlu ve halefi Ahmed Şah Kaçar'ın taç giymesinden sonra, İran'ın millî marşı olarak kabul edildi.

Yeni versiyonu

İranlı besteci Siyaveş Beyzai tarafından yeniden düzenlendi. Giriş, orta ve kapanış bölümü Siyaveş Beyzai tarafından da oluşturulmuştur. İran Melal Orkestrası'nın lideri Peyman Sultani, Bijan Taraki'den eski millî marş için şarkı sözü yazmasını istedi. Marşın bu yeni versiyonu Ekim 2005'te İran Melal Orkestrası tarafından icra edildi. Bu versiyonun şarkıcısı Salar Akili'dir. "Irâne Javân" ("ايران جوان"), Türkçe "Genç İran" anlamına gelir. "Vatanım" anlamına gelen "Vatanam" ("وطنم") olarak da bilinir.

Kaynakça

  1. ^ Advielle, Victor (Şubat 1974). "La Musique chez les Persans en 1885" [Musiqi nazde Iraniyan dar 1885 miladi (Music among Iranians in 1885)]. Honar o mardom (Art and people) (Farsça). Translated by Hossein-Ali Mallah. Tehran, Iran: Culture and art ministry of Iran. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017. 
  2. ^ Piemontese, Angelo M. (1974). "An Italian Source for the History of Qāǧār Persia: the Reports of General Enrico Andreini (1871-1886)" [Yek ma'khaze tarikhi darbareye Qajariye: Gozareshhaye zheneral Enrico Andreini (1871-1886)]. Barrasihaye tarikhi (Historical studies) (Farsça). Translated by Khosrow Fanian. Tehran, Iran: Staff of Iranian armed forces - Committee of military history. 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017. 
  3. ^ Khaleqi, Ruhollah (1998). Sargozaghte musiqiye Iran [The story of Iranian music] (Farsça). Tehran, Iran: Safi-Ali Shah. ISBN 964-5626-22-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaçar Hanedanı</span> 1789-1925 yılları arasında İranı yöneten Türk hanedan

Kaçar Hanedanı, İran'daki Azerbaycan Türklerinin Kaçar boylarından olan Kovanlı kolu tarafından kurulmuş ve 1794 ile 1925 yılları arasında hüküm sürmüş bir İran Devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffereddin Şah</span> İran şahı

Muzaffereddin Şah, 1896-1907 yılları arasında İran şahı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nasıreddin Şah</span> 4. Kaçar Şehinşahı

Nasıreddin Şah, 5 Eylül 1848 - öldürüldüğü 1 Mayıs 1896 yılına kadar İran şahı. Muhammed Şah Kaçar ve Melik Cihan Hanım'ın oğlu ve Sasani Hanedanının II. Şapur ve Safevi Hanedanı'nından I. Tahmasb'tan sonrasında İran'ın en uzun saltanat süren üçüncü hükümdarıdır. Nasıreddin Şah, 50 yıla yakın süren hükümdarlığı süresince, resmi olarak Avrupa'yı ziyaret eden modern ilk İran hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şehram Nazıri</span> Kürt tenor

Şehram Nazıri, klasik İran ve Sufi müziği icra eden İranlı Kürt tenor. Sufi içerikli müziklerin yanı sıra özellikle tasavvuf temalı şiirleri bestelemesiyle bilinir. Firdevsî'nin Şehnâme'si ve Mevlana'nın şiirleri üzerinde çalışmış olan müzisyen, İran bülbülü olarak anılmakta ve İran'ın Pavarotti'si olarak kabul edilmektedir. 1873-1909 yılları arasında İran Milli Marşı kabul edilen Salâm-e Shâh 'i seslendirmiştir. 2012'de orkestra şefliğini Loris Tjeknavorian'un yaptığı Armenia Komitas Senfoni Orkestrası ile birlikte Kürt halk eserlerini seslendirmiştir. Konserde 'Varan, Abe Hayate Eshgh, Lay Lay, Sheyda Shodam, Shirin Shirin ' eserlerini seslendirmiştir.

Ni'metullah'îyye, Ni'metallahîlik ya da Ni'metullahî Tarikâtı ; Emir Nûr'ed-Dîn Ni'metullah bin Mir Abdullah tarafından 14. yüzyılda kurumsallaştırılan Azerî kökenli bir sufi tarikâtı.

<span class="mw-page-title-main">Antik İran</span> İran kültürel etkisine sahip bölge

Antik İran ya da Büyük İran sözcüğünün anlamı İran kültürel etkisine sahip bölgeleri ifade eder. Kabaca İran kültürünün yeri olan İran Platosu merkezinde olmak üzere Kafkasya, Doğu Anadolu Bölgesi toprakları, İndus Nehri ve Pakistan içeren topraklar içerisinde kalan bölgenin tarihsel adıdır. Ayrıca İran kültürüne etki eden bu terimi Encyclopædia Iranica tarafından da kullanılmaktadr.

<span class="mw-page-title-main">İran hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran hükümdarları listesi coğrafyacılara tarafından Büyük İran bölgesi olarak tanınan arazilerde kurulan devletlerde hükûmet süren tüm imparatorluk, krallıklar ve hükümdarlıklarda hukuken idareci olan hükümdarların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Derya-i Nur</span>

Darya-i-Nur, dünyadaki en büyük kesilmiş elmaslardan biridir, yaklaşık ağırlığı 182 karattır. Rengi uçuk pembedir, elmasların en nadir bulunanlarından biridir..

<span class="mw-page-title-main">İran Kolluk Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin üniformalı polis gücü

İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri veya İran İslam Cumhuriyeti'nin Disiplin Kuvvetleri, NAJA olarak kısaltılır, İran'da üniformalı polis gücüdür. Kuvvet İran Shahrbani (Šahrbānī), Jandarma (Žāndārmerī) ve İslami Devrim Komiteleri birleştirerek 1992 yılında kuruldu, tek olarak yürürlüğe giren, bu 60.000'den fazla polis gücü sınır devriye kadrosu da dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Polis-110 birimi kentsel alanlarda hızlı müdahale faaliyetleri konusunda uzmanlaşmıştır ve dağıtıcı toplamalarda kamu düzenine göre tehlikeli kabul görür. Deniz polisinin 100 kıyı yakınında devriyesi ve 50 limanda tekneleri vardır. 2003 yılında, yaklaşık 400 kadın 1979 İran Devrimi'nden bu yana polisin ilk kadın üyeleri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Melik Cihan Hanım</span> İran Şahı Muhammed Şahın eşi, Nasıreddin Şahın annesi

Melik Cihan Hanım, İran Şahı Muhammed Şah'ın eşi, Nasıreddin Şah'ın annesi. Genellikle Mehd-i Ulyâ olarak anılır bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şapur Bahtiyar</span> İslami rejime muhalif eski İran Başbakanı

Şapur Bahtiyar, (Farsça: شاپور بختیار

<span class="mw-page-title-main">2017 Tahran saldırıları</span>

Tahran saldırıları, 7 Haziran 2017'de İran Meclisi ile Humeyni Türbesi'nde düzenlenen iki saldırı. Meclise ve türbeye giren silahlı saldırganların çevreye ateş açtığı iki ayrı saldırıda ilk verilere göre en az 12 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. Saldırganların, İran'ın farklı kesimlerinden Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) örgütüne katılan kişiler olduğunu kaydeden Seyfullahi, İran'ın, IŞİD ile mücadelede verdiği destekten dolayı hedef alındığını ifade etti. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir saldırının önlendiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Millî Cephe (İran)</span> İranda siyasi parti

Millî Cephe veya İran'ın Millî Cephesi, İran'da muhalif politik örgüttür, Muhammed Musaddık tarafından 1949'da kurulmuştur. 1950'lerin başında demokrasiye öncülük edememiş olmasına rağmen İran'da faaliyet gösteren en eski ve tartışmasız en büyük demokrasi yanlısı gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Beyranvend</span>

Ali Rıza Sefer Beyranvend, Traktör takımında kaleci pozisyonunda görev yapan Kürt asıllı İran millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Zülfikar Nişanı</span>

Zülfikar Nişanı, İran'da verilen en yüksek seviye askeri onur nişanıdır. Nişan, 1856'da Nasıreddin Şah döneminde Sadıkların Komutanı Nişanı adıyla verilmeye başlanmıştır. 1925 yılında Rıza Şah döneminde ismi bugünkü haline gelmiştir.

İran'ın etnik çeşitliliği, İran'da konuşulan dilleri de etkiler. İran İslam Cumhuriyeti Anayasası, Farsçanın tek başına okul eğitimi ve tüm resmi hükûmet iletişimleri için kullanılması gerektiğini ileri sürmektedir. Anayasa ayrıca Arapçayı İslam'ın dili olarak tanır ve resmi statüsünü dinin dili olarak atar. Çok dillilik teşvik edilmese de, azınlık dili edebiyatı öğretimi sırasında azınlık dillerinin kullanımına izin verilmektedir. Farklı yayınlar İran dilleri için farklı istatistikler bildirmiştir, ancak konuşulan ilk üç dil sürekli olarak Farsça, Azerice ve Kürtçe olarak bildirilmektedir.