İçeriğe atla

Selâhattin İnan

Selâhattin İnan[1] (d. 1887, Hizan, Bitlis - ö. 11 Ekim 1969), Türk siyasetçidir.

Hususi eğitim almıştır. Nahiye Müdürlüğü, Kuvâ-yi Milliye Kumandanlığı, Hizan Kaymakamlığı, Millî Korunma Kontrolörlüğü, Bursa Vilayeti İaşe Şefliği, Çiftçilik, TBMM IX., X. ve XI. Dönem Bitlis Milletvekilliği yapmıştır. Harp Madalyası sahibidir. İdam edilen Seyyid Ali'nin oğludur. Evli ve beş çocuk babasıdır.[1] Oğullarından Abidin İnan Gaydalı, TBMM 3. (XIV), 4. (XV) ve 5. (XVI) Dönem Bitlis ve Kamran İnan, 17., 18., 19. ve 20. dönem Bitlis, 21. dönem Van milletvekilidir. Torunlarından Edip Safder Gaydalı, TBMM 19., 20., 21. ve 22. Dönem Bitlis milletvekilli ve Eski Devlet Bakanıdır ve Mahmut Celadet Gaydalı 25. ve 26. dönem Bitlis milletvekilidir.

1960 Yassıada mahkûmlarındandır. Kendisi yurtdışındayken görüşülen Takriri Sükûn Kanunu için dönemin Başsavcısı Oktay Egesel ile olan diyaloğu ile de hafızalara kazınmıştır. "Yassıada Mahkemeleri’nin ünlü Başsavcısı Oktay Egesel, Bitlis milletvekili Selahattin İnan’la ilgili iddianamesinde onu Tahkikat Komisyonu ve Salahiyet Kanununu’yla ilgili olarak şöyle suçlar:

“Bu kanunu kabul etmişsin, hem de şeyh geçinirsin” diye çıkışır. İnan, “Kanun oylanırken Avrupa’daydım” diye karşılık verir. Egesel hiç altta kalır mı, o da, “Burada olsaydın lehinde oy verecektin’ der. İnan, mahkeme salonundakileri güldüren bir cevap verir; “Sayın başkan, şeyhliği bana veriyorsun, kerameti kendinize alıyorsunuz.”[2][3]

Kaynakça

  1. ^ a b "TBMM Albümü 2. Cilt (1950-1980)" (PDF). TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Refah Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–1998)

Refah Partisi, Millî Görüş hareketinin 12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulan siyasi partisi. 1987'de genel başkanlığa Necmettin Erbakan getirildi. 1991 seçimlerinde meclise girdi. 1995 seçimlerinden birinci parti olarak çıktı. 1997'de Refahyol Hükûmetini kurdu. "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Kırdar</span> Türk siyaset adamı

Mehmet Lütfi Kirdar, Türk hekim, devlet adamı, asker, Manisa ve İstanbul valisi, milletvekili ve sağlık bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan</span> Türk siyasetçi ve maliyeci

Hasan Polatkan, Kırım Tatarı kökenli Türk siyasetçi ve maliyeci. Mayıs ile Aralık 1950 arasında kısa bir dönem Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. 1950-60 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı görevinde bulundu. 27 Mayıs Darbesi sonrası başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamran İnan</span> Kürt kökenli Türk diplomat, hukukçu ve siyasetçi

Kamran İnan, Kürt kökenli Türk diplomat, hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Faik Öztrak (1882 doğumlu siyasetçi)</span> Türk siyasetçi

M. Faik Öztırak, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Vural</span> Türk politikacı

Oktay Vural, Türk siyasetçi, hukukçu, bürokrat ve akademisyen. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilliği görevinde bulunmuş olan Vural, 24 Haziran 2023'te İYİ Parti Genel İdare Kurulu'na katılmıştır. 2001-2002 yılları arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak görev yapmıştır.

Hüseyin Avni Başman, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Esat Budakoğlu</span>

Süleyman Esat Budakoğlu, Türk siyasetçidir.

A. Orhan Öztrak, Türk siyasetçidir.

Edip Safder Gaydalı, Kürt kökenli Türk siyasetçi.

TBMM 19. dönem milletvekilleri listesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 19. döneminde görev yapan, 1991'de seçilen, milletvekillerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Adil</span> Türk asker ve siyasetçi

Selahaddin Adil, Türk asker ve siyasetçi.

İhsan Sağlam, Kurtuluş Savaşı'nda görev almış Türk subay, Osmanlı Meclis-i Mebûsan III. Dönem Mardin Mebusluğu ile I. Dönem Siverek ve II. Dönem Ergani milletvekilliği yapmış siyaset adamıdır.

TBMM 10. dönem milletvekilleri listesi, 1954 Türkiye genel seçimleri ile seçilen ve 14 Mayıs 1954 - 11 Eylül 1957 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmış milletvekillerinin listesidir.

Mustafa Durak Sakarya, Türk siyasetçi.

Abidin İnan Gaydalı ya da Zeynelabidin İnan, Türk siyasetçi.

Mahmut Celadet Gaydalı, Kürt kökenli Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi.

İbrahim Halil Oral, Türk siyasetçi ve eğitimci.