İçeriğe atla

Sektör (İdari yapı)

Sektör (Latince:sector, Türkçe:bölüm, kısım), coğrafi anlamda bir şehrin, bölgenin ya da arazinin bir bölümünü ifade etmektedir. Sektör belli başlı ülkelerde ikinci ya da üçüncü idari yönetim yapısı olarak gözlemlenmektedir. Sektör idari yapı olarak district (İngilizce) ya da ilçe (Türkçe) ile benzer bir yapıdadır.

Günümüzde sektörü idari yapı olarak kullanan ülkeler şu şekildedir:

  • Romanya Romanya: Avrupa'da yer alan Romanya'nın başkenti Bükreş kendi içerisinde yedi sektöre (Rumence:sectoare) ayrılmıştır. Rumencede söz konusu kelime diğer şehirlere ait bölgeleri ifade etmek için de kullanılmaktadır.
  • Gine-Bissau Gine-Bissau: Afrika kıtasında yer alan ülkenin sahip olduğu dokuz bölge kendi içerisinde ayrıca 37 sektöre ayrılmıştır.
  • Ruanda Ruanda: Afrika ülkesi en üst üçüncü düzey idari yapı olarak 416 sektöre ayrılmıştır.
  • Kongo Demokratik Cumhuriyeti Kongo Demokratik Cumhuriyeti: Afrika ülkesinde şehrin en alt idari yapısı chefferie kelimesinin yanı sıra sektör olarak da adlandırılmaktadır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Uganda</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kampala'dır.

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Togo</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Togo, resmî adıyla Togo Cumhuriyeti, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Burkina Faso, doğuda Benin ve batıda Gana ile komşudur. Güneyde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi'ne kıyısı bulunur. Başkenti ülkenin güneybatı ucundaki Lomé'dir. Yaklaşık 8 milyonluk nüfusu ve 57.000 km²'lik yüzölçümüyle Afrika'nın en küçük ülkelerinden biridir. Gana ve Benin sınırları arasında ortalama uzaklığı yalnızca 115 km olan Togo ayrıca dünyanın en dar ülkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Fildişi Sahili ya da resmî adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti(Fransızca: Côte d’Ivoire, Fransızca telaffuz: [kot diˈvwaʀ]), Afrika kıtasının batı kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda'nın illeri</span> Ruandanın birinci kademe idarî bölgeleri

Afrika ülkesi Ruanda kendi içerisinde beş yönetim bölgesine (intara) ayrılmıştır. Söz konusu idarî bölgeler de kendi içerisinde 31 ilçeye ve belediyeye ayrılmış konumdadır. 1 Ocak 2006 yılına kadar 12 idarî yönetim bölgesinden oluşan ülkede, bu tarihte kabul edilen yeni idarî yapılanma yasası ile idarî yönetim bölgeleri beşe düşürülmüş ve merkezî yönetim yetkilerinin bölgesel yönetimler üzerinden gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. 2002 yılına kadar perefegitura (Türkçe:Bölge) olarak adlandırılan idarî yapılar, bu tarihten itibaren il olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti arması</span> Orta Afrika Cumhuriyetinin resmî arması

Orta Afrika Cumhuriyeti arması, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin resmî olarak kullandığı armadır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından üç yıl sonra kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pointe-Noire</span>

Pointe-Noire, (Türkçe: Siyah Nokta) Afrika kıtasında bulunan Kongo Cumhuriyeti'nin hem en büyük ikinci şehri hem de ülkenin aynı isim ile anılan on iki idari bölgesinden biridir. Şehir Atlas Okyanusu kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya arması</span> Ulusal arma

Tanzanya arması, Afrika ülkesi Tanzanya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uganda'nın bölgeleri</span>

Uganda dört bölgeye ve bölgelere bağlı toplamda 112 ilçeye ayrılmış durumdadır. Bu bölgeler ülke içerisinde herhangi bir idari yapı oluşturmamakta olup, sadece ek bir idari yapıyı ifade etmektedir. 1990'lı yılların ortalarına kadar on ilden ve bu illere bağlı toplam 38 ilçeden oluşan Uganda'da bu yıllardan itibaren daha küçük idari birimler oluşturulmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini'nin illeri</span>

Afrika ülkesi Esvatini idari yönetim bölgesi olarak kendi içerisinde tifundza olarak adlandırılan (Türkçe:il) dört idari bölgeye ayrılmıştır. Her bir il kendi içerisinde de Inkhundla olarak adlandırılan (Çoğul:tinkhundla) ilçelere ayrılmış olup, iller genelinde toplamda 55 ilçe yer almaktadır. Söz konusu bu ilçelerin her biri kendi içerisinde bir kabile reisi tarafından yönetilmektedir. Ülkenin dört iline dair bilgiler şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili'nin ilçeleri</span> Fildişi Sahillerinde bulunan on dört ilçe

Afrika ülkesi Fildişi Sahili en üst düzey idari yapı olarak on iki ilçe ile iki özerk şehir ilçesi olmak üzere on dört ilçeye ayrılmıştır. 28 Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirilen idari reform sonucunda oluşturulan bu ilçeler söz konusu tarihe kadar en üst idari yapı olan on dokuz bölgenin yerini almıştır. Bu ilçeler kendi içerisinde de 31 bölgeye, bölgeler kendi içerisinde 107 departmana, departmanlar ise 197 belediyeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gine'nin bölgeleri</span> Ginenin en üst idarî yönetim yapısı

Afrika ülkesi Gine en üst idari yapılanma olarak kendi içerisinde sekiz bölgeye ayrılmıştır. Söz konusu bölgeler de kendi içerisinde 33 ile, iller de yine kendi içerisinde 341 ilçeye ayrılmış konumdadır. Bu sekiz bölge içerisinde yer alan başkent Conakry, başkent bölgesi olarak ayrı bir statüye sahip olup, herhangi bir il ya da ilçeye sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya'nın bölgeleri</span>

Afrika ülkesi Tanzanya kendi içerisinde en üst idari yapılanma olarak Svahili dilinde mikoa olarak adlandırılan otuz bölgeye ayrılmıştır. En son 2012 yılında yapılan idari reform ile oluşturulan dört yeni bölge ile birlikte bugünkü bölge sayısına ulaşılmıştır. Ülkenin sahi olduğu otuz bölgeden beş tanesi birleşik cumhuriyeti oluşturan Zengibar ve Pemba'da yer alırken, 25 tanesi anakarada birleşik cumhuriyetin diğer ülkesini oluşturan Tanganika Cumhuriyeti içerisinde bulunmaktadır. Ülkenin bölgeleri şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Gine-Bissau'nun bölgeleri</span> Gine-Bissaunun en üst idarî yönetim yapısı

Afrika ülkesi Gine-Bissau en üst idarî yapılanma olarak kendi içerisinde biri özerk şehir sektörü olmak üzere dokuz bölgeye (Portekizce:Região) ayrılmıştır. Ülkenin başkenti Bissau sektör olarak adlandırılmasına rağmen diğer sekiz bölgelerle eşit konumdadır. Söz konusu diğer sekiz bölge de kendi içerisinde 37 sektöre bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller'in ilçeleri</span> Seyşellerin birinci kademe idarî yönetim yapısı

Afrika ada ülkesi Seyşeller kendi içerisinde en üst idarî yapı olarak 25 adet ilçeye ayrılmış konumdadır. Söz konusu 25 ilçenin 22 tanesi ana ada olan Mahe adasında yer alırken, 2 tanesi Praslin adasında bulunmaktadır. La Digue adası da kendisine bağlı diğer yan adalar ile birlikte uzağında yer alan birkaç ada ile son ilçeyi oluşturmaktadır. Mahe adası dışında kalan üç ilçe iç adalar olarak ifade edilmektedir. Ülkenin sahip olduğu ve Dış adalar ) olarak adlandırdığı bölge, yüzölçümü olarak ülke yüzölçümünün %46,4'üne sahip olsa da herhangi bir ilçeye bağlı bulunmamakta ve ilçe yapısına da sahip değildir.