İçeriğe atla

Sekreter (anlam ayrımı)

Sekreter genellikle idari destek görevlisidir.

Sekreter ayrıca aşağıdaki anlamları da içerebilir:

  • Genel sekreter, çeşitli liderlik pozisyonları için resmi bir unvan.
  • Bakan, bir hükûmet dairesi başkanı ve genellikle Kabine üyesi.
  • Kabine sekreteri, oyun oynayan kişi.
  • Devlet bakanı, birkaç ülkede üst düzey bir hükûmet pozisyonu
  • Departman sekreteri, Avustralya hükûmeti bakanlığının en kıdemli kamu görevlisi.
  • Daimi sekreter, İngiliz hükûmet bakanlığının en kıdemli kamu görevlisi.
  • Diplomatik rütbelerden biri olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Sekreteri
  • Egemen Özel Sekreter (Birleşik Krallık)

Kuruluş idarecileri

  • Parti sekreteri, Marksist-Leninist modele göre örgütlenmiş siyasi partilerde en yüksek makam.
  • Sekreterlik (idari ofis)
  • Birinci sekreter
  • Parti Komitesi Sekreteri
  • Şirket sekreteri, kıdemli, genellikle yönetim kurulu düzeyinde, özel veya halka açık bir şirketteki pozisyon.
  • Özel sekreter, yüksek rütbeli bir kişinin kişisel sekreteri

Filmler

Diğerleri

  • Sekreter kuşu, bir Afrika yırtıcı kuş
  • Sekreter masası, menteşeli bir yüzeye sahip bir masa

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri bakanlığı</span> diplomasiden sorumlu hükümet bakanlığı

Dışişleri bakanlığı, devletin dış politika ve ilişkilerinden, diplomasi faaliyetlerinden, ikili ve çok taraflı ilişkilerden sorumlu olan hükûmet departmanıdır. Ayrıca, yurtdışında bulunan ülke vatandaşlarına destek sağlamak da görevleri arasındadır. Bu kurum genellikle bir dışişleri bakanı veya dışişleri bakanı tarafından yönetilir. Dışişleri bakanı genellikle hükûmetin başı olan yetkili kişiye rapor verir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye devlet protokolü</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Eisaku Satō</span> Japonyanın 61., 62. ve 63. başbakanı

Eisaku Satō Japonya'nın 61, 62 ve 63. başbakanı Japon siyasetçi. İlk kez 9 Kasım 1964 tarihinde başbakan seçilmiştir. 17 Şubat 1967 ve 14 Ocak 1970 tarihlerinde yeniden seçilmiş ve 7 Temmuz 1972 tarihine kadar görevde kalmıştır. Japon tarihinde Şinzo Abe'den sonra en uzun süreyle başbakanlık görevi yapmış olan siyasetçidir.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">María Teresa Fernández de la Vega</span>

María Teresa Fernández de la Vega Sanz, yargıç, Zapatero hükûmetinde başkan yardımcısı, başkanlık bakanı ve hükûmet sözcüsü görevlerini yürüten, İspanya'nın ilk kadın başbakan yardımcısıdır. 5 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla İspanya Danıştay Başkanı olup bu görevi üstlenen ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Kabine</span>

Kabine, yürütme organının üst düzey yetkililerinden oluşan bir organdır. Bazı ülkelerde, Kabine "Bakanlar kurulu" veya "Devlet Konseyi" gibi isimlerle bilinir. Kabine üyelerine genellikle bakan veya sekreter denilir. Bir kabinenin işlevi ülkeden ülkeye değişir. Kabineler tipik olarak hükûmetin günlük yönetiminden ve ani olaylara müdahaleden sorumlu organdır, oysa yasama ve yargı organları, uzun prosedürlere göre oturumlar halinde ölçülü bir hızda çalışır. Kabineler genellikle bakanlıklarda önerilen mevzuatın parlamentoya geçmeden önce hazırlanmasından sorumludur. Bu nedenle, yeni yasaların çoğu aslında kabineden ve bakanlıklardan gelir.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Marylise Lebranchu</span> Fransız siyasetçi (d. 1947)

Marylise Lebranchu, Fransız bakandır.

<span class="mw-page-title-main">Olivier Schrameck</span> Fransız diplomat (d. 1951)

Olivier Schrameck, Fransız üst düzey devlet görevlisi, Görsel-İşitsel Yüksek Kurul Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Vincenzo Scotti</span> İtalyan siyasetçi

Vincenzo Scotti İtalyan Hristiyan demokrat siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Florence Parly</span> Fransız siyasetçi (d. 1963)

Florence Parly Fransız bürokrat, siyasetçi ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî örgüt</span> Bir devletin silahlı kuvvetlerinin yapılandırılması

Askerî örgüt, bir devletin silahlı kuvvetlerinin, ulusal askerî politikanın gerektirebileceği askerî yeteneği sağlayacak şekilde yapılandırılmasıdır. Bazı ülkelerde yarı askerî güçler askerî olarak görülmese de, bir ülkenin silahlı kuvvetlerine dahil edilir. Resmî askerî kuruluş hiyerarşik formları kullanma eğilimindeyken, isyancı kuvvetler gibi askerî veya paramiliter örgütlerin bir parçası olmayan silahlı kuvvetler, genellikle askerî örgütleri taklit eder veya ad hoc yapılar kullanır.

Boris Vallaud Fransız siyasetçi ve üst düzey devlet görevlisi.

Jean-François Roussely, Fransız üst düzey devlet görevlisi, Credit Suisse-Avrupa başkan yardımcısıdır.

Jean Donnedieu de Vabres, Fransız üst düzey devlet görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Churchill Hükûmeti</span> Birleşik Krallık hükûmeti

Winston Churchill, 1951 genel seçimlerinden sonra Birleşik Krallık'ta Üçüncü Churchill Hükûmetini kurdu,. Kral George VI tarafından yeniden Birleşik Krallık Başbakanı olarak atandı ve 1952'de Kraliçe II. Elizabeth'in tahta çıkışına ve taç giyme törenine tanık oldu.

Hubert Astier Fransız siyasetçi ve devlet görevlisi.

Sekreter, bir organizasyonda belirli bir otorite, güç veya öneme sahip bir kişiyi ifade etmek için sıklıkla kullanılan bir unvandır. Sekreterler önemli etkinlikleri duyurur ve organizasyonla iletişim kurar. Terim, Latince "ayırt etmek" veya "ayrı tutmak" anlamına gelen secernere kelimesinden türetilmiştir. "Set apart" anlamına gelen sıfat kullanımıyla (secretum), zamanla bir şeyin gizli veya mahrem olduğu anlamını kazanmıştır, İngilizce "secret" kelimesi gibi. Bir secretarius, genellikle güçlü bir kişi için işleri gizlice denetleyen bir kişiydi.

Siyasal sistemde, bir parti lideri, siyasi partisinin ya yasama organına ya da seçmenlere karşı resmi temsilcisidir. Ülkeye bağlı olarak, siyasi bir partinin "lideri" olarak halk arasında bahsedilen kişi, resmi olarak parti başkanı, genel sekreter veya en yüksek siyasi makam olabilir.