İçeriğe atla

Sekizinci Hayat

Sekizinci Hayat
Das achte Leben (Für Brilka)
YazarNino Haratişvili
ÇevirmenEtem Levent Bakaç
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca
TürRoman
Yayım2014 (özgün)
2018 (Türkçe)
YayımcıAylak Adam Yayınları
Sayfa791
ISBN978-605-96912-9-1

Sekizinci Hayat (Almanca: Das achte Leben), Gürcü yazar Nino Haratişvili’nin romanı. Yazarın Almanca Das achte Leben (Für Brilka) adıyla yazdığı roman 2014’te basıldı. Roman La Huitième vie: (pour Brilka) adıyla 2017'de Fransızca, Sekizinci Hayat adıyla 2018’de Türkçe yayımlandı.

Konusu

“Aslında bu hikâyenin birden fazla başlangıcı var. Bunlardan birine karar veremiyorum. Çünkü hepsi başlangıcı oluşturuyor.” Bu cümlelerle başlayan Sekizinci Hayat’ın konusu Gürcistan’da geçer. Altı kuşak ve olağanüstü sekiz yaşamdan oluşan bu destansı aile romanı, bir fabrikatörün kızı olan Stasia’nın doğumuyla, 1900 yılında başlar. Stasia refah dolu bir ailede yetişir. Ne var ki, Sovyet Devrimi’yle birlikte ailenin hayatı altüst olur. Ailenin hayatı, 2006 yılında Almanya’da aynı aileden gelen küçük Brilka’ya anlatılır. Küçük kıza anlatılan roman, "kıpkızıl bir yüzyıl" içinde savrulan yaşamların iç burkan ve yürek yakan ayrıntılarıyla doludur. Roman, "Tüm bunlar olurken, daha önce bir yerde, başka bir zamanda bu hayatın rüyasını gördüğümü düşündüm. Artık çok az kaldı, birbirimize kavuşacağız" cümleleriyle son bulmaktadır.[1][2]

Tiyatro oyunu

Sekizinci Hayat, tiyatroya uyarlanmış ve Almanya'da, 1843'te Hamburg'da kurulmuş olan Thalia Theater'da 2017'de sahnelenmiştir.[3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hesse</span> İsviçreli yazar ve ressam

Hermann Karl Hesse, İsviçreli yazar ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Rudyard Kipling</span>

Joseph Rudyard Kipling, İngiliz şair, roman ve hikâye yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Elias Canetti</span>

Elias Canetti, modernist romancı, oyun yazarı, anı ve kurgusal olmayan düzyazı yazarı. Eserlerini Almanca yazan Canetti, "geniş bir bakış açısı, fikir zenginliği ve sanatsal güç ile işaretlenmiş yazıları için" 1981 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

<i>Cevdet Bey ve Oğulları</i>

Cevdet Bey ve Oğulları, Orhan Pamuk'un ilk kez 1982'de yayımlanmış; bir tüccar ailesinin 1905'ten 1970'e kadar yaşadıklarını ve bu hikâye etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal, ekonomik ve kültürel tarihinin de anlatıldığı ilk romanıdır. Romanın ilk baskısı Karacan Yayınları tarafından basılmıştır.

Alman edebiyatı, Orta Avrupa'da yaşayan Almanca konuşan toplulukların edebi yaratısıdır. Almanya, Avusturya, İsviçre ve bunların yanındaki Alsas (Fransa), Bohemya (Çekya) ve Silezya (Polonya) gibi bölgelerdeki çalışmaları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinclair Lewis</span> Amerikalı yazar (1885 – 1951)

Sinclair Lewis. Amerikalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve Öfke (roman)</span>

Ses ve Öfke (özgün adı: The Sound and The Fury), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar William Faulkner'in dördüncü romanıdır. İlk kez 1929 yılında yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Pirandello</span>

Luigi Pirandello, İtalyan yazardır. Özellikle oyun yazarı olarak tanınmıştır. Roman ve kısa hikâyeleri de vardır. 1934 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Mann</span> Roman Yazarı

Paul Thomas Mann, Alman yazar ve 20'inci yüzyılın en önemli hikâye anlatıcılarından biriydi. 1929 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Füruzan</span> Türk yazar (1932–2024)

Füruzan doğum adı ile Feruze Çerçi, Türk yazar, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Samipaşazade Sezai</span> Türk gerçekçi öykücü, romancı, siyasetçi

Sami Paşazade Sezai, Türk gerçekçi öykücü, romancı. Türk edebiyatının ilk gerçekçi romanlarından birisi olma özelliğiyle edebiyat tarihinde büyük önem taşıyan Sergüzeşt adlı romanın yazarıdır. 1892'de yazdığı Küçük Şeyler ile Türk edebiyatında modern öykücülüğün kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Kadınlar</span> Louisa May Alcottun 2 bölüm halinde 1868 ve 1869 yıllarında yazılıp yayımlanmış 4 kız kardeşin hayatlarını konu alan romanı

Küçük Kadınlar Amerikalı yazar Louisa May Alcott'un bir romanıdır. 2 bölüm halinde 1868 ve 1869 yıllarında yazılıp yayımlanan roman, 4 kız kardeşin — Meg, Jo, Beth ve Amy — hayatlarını konu almakta ve yazarın 3 kız kardeşiyle birlikte geçirdiği çocukluğuna dayanmaktadır. Kitabın ilk bölümü, büyük bir başarı kazanmış ve ikinci kısmının yazılmasını teşvik etmiştir. Her iki bölüm de tek bir parça halinde 1880 yılında basılmıştır. Alcott Küçük Kadınlar'ın devamını Little Men (1871) ve Jo's Boys (1886) ile getirmiştir. Küçük Kadınlar oyun, müzikal, opera, film ve animasyon olarak da ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Arno Schmidt</span> Alman yazar ve tercüman

Arno Schmidt, Alman mütercim ve yazar.

<i>Küçük Şeyler</i> Samipaşazade Sezainin 1891de yayımlanan hikâye kitabı

Küçük Şeyler, Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Edebiyat tarihçilerinin kısa değerlendirmeleri dışında pek fazla dikkat çekmemiş, ilk baskısından sonra bir daha basılma imkânı bulamamıştır. Yeni harflerle de ayrı bir basımı yapılmamış, yazarın bütün eserlerini bir araya toplayan Zeynep Kerman tarafından okuyucuya ulaştırılmıştır. Günümüzde farklı yayınevleri tarafından günümüz Türkçesiyle Küçük Şeyler adıyla yayımlanmaktadır. Eserin 1891 tarihli Matbaa-i Ebüzziya basımı nüshası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nino Haratischwili</span>

Nino Haratişvili, Almanca yazan Gürcü yazar, tiyatro yönetmeni ve oyun yazarı. Das achte Leben adlı romanı Türkçeye çevrilip Sekizinci Hayat adıyla 2018’de yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Ahmet Banoğlu</span>

Niyazi Ahmet Banoğlu, tarihi araştırma kitaplarıyla tanınan gazeteci ve yazar. Gürcü edebiyatından Türkçeye ilk çevirileri yapan kişi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sabriye Cemboluk</span>

Sabriye Cemboluk Türk yazar, oyun yazarı, gazeteci.