İçeriğe atla

Sekiz saatlik iş günü

Sekiz saatlik iş günü hareketi veya haftada 40 saat hareketi ayrıca kısa süreli hareket diye de bilinir, bir iş gününün uzunluğunu düzenleyen, aşırılıkları ve suistimalleri önleyen toplumsal bir harekettir. Sekiz saatlik iş gününün kökeni 16. yüzyıl İspanyasına dayanmaktadır,[1] ancak modern hareketin geçmişi büyük fabrikalardaki endüstriyel üretimin çalışma hayatını değiştirdiği Britanya'daki sanayi devrime kadar uzanmaktadır. O zaman, çalışma günü 10 ile 16 saat arasında değişkenlik gösterirdi. Çalışma haftası tipik olarak haftada altı gündü ve çocuk işçi kullanımı yaygındı.[2][3] Fabrika ve tahkimat işçileri için 8 saatlik işgününü kanunla uygulamaya koyan ilk ülke 1593'te İspanya idi.[1] Modern çağda, 1917 yılında Sovyetler Birliği tarafından tüm mesleklere uyarlanmıştır.[4]

Kaynak

  1. ^ a b Cervera, César (8 Mayıs 2019). "La jornada de ocho horas: ¿un invento "sindicalista" del Rey Felipe II?" [The eight-hour day: a "unionist" invention of King Philip II?]. www.abc.es (İspanyolca). ABC. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2020. 
  2. ^ Chase, Eric. "The Brief Origins of May Day". Industrial Workers of the World. 8 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2009. 
  3. ^ "The Haymarket Martyrs". The Illinois Labor History Society. 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2009. 
  4. ^ "Decree on the Hours of Labor". www.marxists.org. 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşsizlik</span>

İşsizlik, herhangi bir ekonomik toplumda çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin bulunması durumu. İş bulamayan kimseye işsiz denir. Ekonomide genellikle 16 yaş ve üzeri kimseler işsiz grubuna dahil edilirler. Başlıca işsizlik türlerinden bazıları yapısal işsizlik, friksiyonel işsizlik, döngüsel işsizlik, gönülsüz işsizlik ve klasik işsizliktir. Yapısal argümanlar, yıkıcı teknolojiler ve küreselleşmeyle ilgili nedenleri ve çözümleri vurguluyor. BM Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, 2018 yılında dünya çapında 172 milyon insan işsizdi.

<span class="mw-page-title-main">Baba</span> çocuğun erkek ebeveyni

Biyolojik olarak baba, anneye sperm vererek bir çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek. Genlerin yarısı babadan gelir. Bununla birlikte "baba" tanımı sosyolojiden hukuka, farklı alanlarda farklı şekillerde açıklanır.

<span class="mw-page-title-main">Haymarket Olayı</span>

Haymarket Olayı, 1 Mayıs 1886'da Louisville, Kentucky'de (ABD) başlayan işçi grevleri sonucu 4 Mayıs'ta yine aynı şehirdeki Haymarket Alanında meydana gelen olay.

<span class="mw-page-title-main">1 Mayıs İşçi Bayramı</span> işçi ve emekçiler onuruna kutlanan uluslararası bayram

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir.

Kısmi süreli ya da part-time çalışma, tam zamanlı işe kıyasla haftalık çalışma saati belirgin biçimde daha az olan istihdam şeklidir. Çoğunlukla haftada 30 saatten az çalışan işçiler kısmi zamanlı sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Yaz saati uygulaması</span> Periyodik olarak saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesi

Yaz saati uygulaması (YSU), herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">İş hukuku</span>

İş hukuku, işçi hakları, çalışma koşulları, işçi ücretleri, işçi sendikaları ve işveren-işçi ilişkileri ile ilgili konuları inceleyen hukuk dalıdır. İş hukuku Kara Avrupası hukuk sistemlerine dahil ülkelerde genellikle milli iş kanunları ile düzenlenmektedir. İş uyuşmazlıkları kural olarak iş mahkemelerinde görülmektedir. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Günü (9 Mayıs)</span>

Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

<span class="mw-page-title-main">OST-Arbeiter</span>

OST - Arbeiter, II. Dünya Savaşının Doğu Cephesindeki topraklarda yaşayan ve bu toprakların Nazi Almanyası işgaline uğramasıyla beraber esir işçi olarak çalışmaya zorlananlara Naziler tarafından verilen isim. OST-Arbeiter çoğunlukla Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bölgesinden sağlanmaktaydı. Beyaz Ruslar, Ruslar, Tatarlar da bulunuyordu. Savaş döneminde OST-Arbeiter sayısının 3.5 ila 5 milyon dolayında olduğu öne sürülmektedir.

Türkiye'de asgari ücret, Türkiye'de bir işçinin kanunca 30 gün üzerinden minimum alması gereken brüt ücrettir. Asgari ücretin günlük olarak belirlenmesi esastır. Günlük hesap üzerinden de “Aylık” ve “Saat” ücreti hesaplanmaktadır. Haftalık standart çalışma saati 45'tir, bu süre haftanın diğer günlerine sadece bir gün izin yapıldığı varsayılarak eşit dağıtılması durumunda günlük 7 saat 30 dakikadır. Kısmi zamanlı çalışma 30 saate kadar ve 30 saat dahil çalışmadır, bunun üzerindeki 45 saate kadar olan haftalık çalışma süresi içeren işler tam zamanlı çalışmadır. Mesai günleri içinde yapılan molalar çalışma süresine eklenmez. Yasal olarak kullandırılması zorunlu en az bir günlük haftalık izin, sanki işçi o gün çalışmış gibi ücretlendirilir. Devlete verilen vergiler kesilerek işçiye "net asgari ücret" ödenir. Kısaca asgari ücret, iş hayatının temel unsurlarından biridir ve uygulanması en düşük sınırı ifade eder.

1968 Mayıs olayları, Fransa'nın yakın tarihinin en önemli kırılma noktalarından birini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Subbotnik</span>

Subbotnikler ya da komünist subbotnikler, Rusya'daki Ekim Devrimi'nin ardından ortaya çıkan ücretsiz ve gönüllü çalışma grupları.

<span class="mw-page-title-main">İkbal Mesih</span> Pakistanlı çocuk işçiliği aktivisti

İkbal Mesih, gelişmekte olan ülkelerde çocuk emeği istismarı sembolü olmuş Pakistanlı bir çocuk.

12 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzeni. 24 saatten oluşan günü ö.ö. ve ö.s. olarak iki periyota böler. Her periyot; 12, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11 sayılarından oluşur. 24 saatlik zaman döngüsü gece yarısı 12'de başlar, öğlen 12'yi geçer ve günün sonundaki gece yarısına kadar devam eder. 12 saatlik zaman, MÖ 2. binyılın ortalarından MS 16. yüzyıla kadar geliştirilmiştir.

İsrail İşçi Partisi, genelde HaAdova olarak bilinen, sosyal demokrat ve Siyonist olan İsrailli bir siyasi partidir. İsrail işçi Partisi 1968 yılında, Mapai, Ahdut HaAvoda ve Rafi’nin birleşmesinden doğmuştur. 1977 yılına kadar, bütün İsrail Başbakanları İşçi hareketiyle ilişkili olmuştur. Partinin günümüzdeki lideri Yair Golan’dır.

Altı saatlik iş günü, bir kurumun çalışanlarının veya diğer üyelerinin emeklerini altı saat katkıda bulunmak için harcadıkları bir çalışma programıdır. Yaygın günlük sekiz saatlik iş gününe veya başka bir zaman düzenlemesine tezattır. İş hayatında çalışma süresinin azaltılması için önerilen dört günlük iş gününe daha iyi bir alternatif olarak sunulmuştur.

Vardiyalı iş veya vardiyalı çalışma, haftanın her günü 24 saat boyunca tasarlanmış bir istihdam uygulamasıdır. Gün içindeki çalışma saatleri farklı iş günlerinde değişebilir. Gece vardiyası yaygın olarak 18:00–6:00 zamanlarında belirlenir. Üretimde veya personel tarafından sürekli yönetim gerektiren işlerde kullanılır. Hastane, otel, itfaiye, madencilik, güvenlik, televizyon, perakende ve toptan merkezler, polis ve askeri, acil sağlık hizmetleri, ulaşım sektörü, çağrı merkezi vardiyalı sistemde çalışır. Vardiyalı çalışma bir sağlık riski faktörüdür ve evlilik, aile ve kişisel ilişkilerde çatışmaya da katkıda bulunabilir.

Bay View katliamı, 4 Mayıs 1886'da Wisconsin eyaletine bağlı Milwaukee kentinde Aziz Stanislaus Katolik Kilisesi'nde sekiz saatlik iş günü talebiyle toplanan 7000 inşaat işçisiyle 5000 Polonyalı işçiye yönelik gerçekleşmiş şiddet olayıdır. Birkaç gün öncesinde -1 Mayıs- Chicago'da benzer taleple barışçıl gösteriler düzenlenmişti.