İçeriğe atla

Sekiz Prens Savaşı

Sekiz Prens Savaşı haritası

Sekiz Prens Savaşı (Çince: 八王之亂; pinyin: bā wáng zhī luàn), Çin'de Jin Hanedanı'nda MS 291'den MS 306'ya kadar prensleri arasında bir dizi iç savaştı. Bu çatışmalardaki kilit çekişme noktası, gelişimsel olarak engelli İmparator Hui'nin üzerindeki naiplikti. Çatışmanın adı, Jin Kitabı'nın 59. bölümünde toplanan sekiz prensin biyografilerinden türetilmiştir.

Sekiz Prens Savaşı, biraz yanlış bir adlandırma olup sürekli bir çatışmadan ziyade kısa ve yoğun ölümcül çatışma dönemleriyle araya giren barış aralıkları gördü. Tüm çatışmanın hiçbir noktasında sekiz prensin hepsi savaşın bir tarafında değildi. Kelimenin tam anlamıyla Sekiz Prensin Düzensizliği olarak da çevrilmektedir.

İlk çatışmalar nispeten küçük ve imparatorluk başkenti Luoyang ve çevresiyle sınırlıyken, savaşın kapsamı, mücadeleye giren her yeni prensle genişledi. Kuzey ve kuzeybatıda yoğun bir şekilde askere alınan çok sayıda kabile grubu daha sonra iktidarı ele geçirmek için kaostan yararlandı.[1] Sonuç olarak, savaş kuzey Çin'deki Jin'in kalbini harap etti ve Batı Jin'i sona erdiren Beş Barbarlık ayaklanmaları çağını başlattı ve kuzey Barbar krallıkları ile güney Çin hanedanları arasında yüzyıllarca süren savaşlara neden oldu.

Kaynakça

  1. ^ Jacques Gernet (1996). A History of Chinese Civilization (illustrated, reprint, revised bas.). Cambridge University Press. s. 180. ISBN 0521497817. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Laos</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Laos resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Vientiane'dir. Luang Prabang, Savannakhet ve Pakse diğer büyük şehirleridir. Laos, tek partili sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilir. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiştir. Myanmar 235 km, Çin 423 km, Vietnam 2.130 km, Kamboçya 541 km ve Tayland'a 1.754 km sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

<span class="mw-page-title-main">Çin İç Savaşı</span> 1927-1950 yılları arasında Çinde süren iç savaş

Çin İç Savaşı, Çin'de Milliyetçi Parti (Kuomintang) ile Komünist Parti arasında yaşanmış bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Milliyetçi Partisi'nin sağ kanadının ÇMP-ÇKP ittifakındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

Güney Hiung-nu, Ho-han-ye yönetimindeki Doğu Hiung-nu'nun tekrar parçalanmasında Güney topraklarını idare eden devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Cermenler</span> bugünkü Almanya, Avusturya, Bohemya ve Cermanyada MÖ 3. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yaşayan halk

Cermenler, bugünkü Almanya, Avusturya, Bohemya ve Cermanya'da MÖ 3. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yaşayan halk veya bu halktan olan kimse.

<span class="mw-page-title-main">Song Hanedanı</span>

Song İmparatorluğu, Song Hanedanı ya da kısaca Song, 960'tan 1279'a kadar Çin'i yöneten hanedandır. Hanedan, Sonraki Zhou Hanedanı'nın verasetini gasp eden ve On Krallık'ın geri kalanını fetheden, Beş Hanedan On Krallık dönemini sona erdiren Taizu tarafından kuruldu. Song, kuzey Çin'deki çağdaş Liao, Batı Şia ve Kin hanedanlarıyla sık sık çatışırdı. Song, Kin Hanedanı'nın saldırılarının ardından Güney Çin'e çekildikten sonra sonunda Moğol İmparatorluğu'na bağlı Yuan Hanedanı tarafından fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">II. George</span>

II. George, tam adı George Augustus, Almanca: Georg August, 1706-1727 arasında Cambridge Markisi ve Dükü, 1727-1760 arasında Büyük Britanya kralı ve Hannover elektörü.

Buhara Muharebesi, Göktürk-Sasani ittifakı ile Ak Hun İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir savaştır. Savaş sonunda Ak Hun İmparatorluğu yıkılmış ve toprakları, Ceyhun Nehri sınır olmak üzere Göktürkler ile Sasaniler arasında paylaşılmıştır.

Esirler, Sabahattin Ali'ye ait üç perdelik oyun, Türk tarihindeki Kürşad İhtilali'nden esinlenilerek yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jin Hanedanı (265-420)</span>

Jin Hanedanı, MS 265-420 yılları arasında Çin'de hüküm süren bir hanedan idi.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dong Zhuo</span> Çinde Geç Han Hanedanı döneminde yaşamış bir siyasetçi ve savaş ağası

Dong Zhuo, Çin'de Geç Han Hanedanı döneminde yaşamış bir siyasetçi ve savaş ağasıydı. İmparator Ling'in ölümünden sonra MS 189'da başkent Luoyang'ın kontrolünü ele geçirdi ve hadım hâkimiyeti ile He Jin önderliğindeki bazı devlet yetkilileri arasındaki çatışmayı izledi. Dong Zhuo daha sonra İmparator Shao'yu tahtından indirdi ve yerine İmparator Xian'ı geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hui (Jin)</span>

Hui, Çin'de Jin Hanedanı'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı başlangıçta MS 290'dan MS 301 yılına ve daha sonra MS 301'den MS 307 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yuan (Jin)</span>

Yuan, Çin'de Jin Hanedanı'nın beşinci ve Doğu Jin Hanedanı'nın ilk imparatorudur. Saltanatı MS 318'ten MS 323 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Liu Yuan</span>

Liu Yuan, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Önceki Chao'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 299'dan MS 325 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Liu Yao, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Önceki Chao'nun beşinci imparatorudur. Saltanatı MS 318'den MS 329 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Shi Hu, Çin'de Beş Hu On Altı Krallık döneminde Hiung-nu önderliğindeki Sonraki Chao'nun üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 334'ten MS 349 yılında ölümüne kadar kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yehuling Muharebesi</span> 1211 Moğolların Jin hanedanını fethetme muharebesi

Yehuling Savaşı tam anlamıyla Vahşi Tilki Sırtı olarak bilinen, Moğol İmparatorluğu ile Curçen liderliğindeki Kin Hanedanı arasında gerçekleşen Moğolların Kin Hanedanlığı seferi sürecinin ilk aşamasında önemli ve belirleyici bir savaştır. Savaş, Hebei Eyaleti'ndeki günümüzde Zhangjiakou'nun Wanquan İlçesi'nin kuzeybatısında yer alan Ağustos ve Ekim 1211 tarihleri arasında gerçekleşti. Savaş, Moğolların tam anlamıyla kesin zaferi ile sonuçlandı ve onlara Kin'in kuzey kısmını fethetme imkanı sağladı. Ayrıca Kin Hanedanı zayıflamasını ve çöküşünü hızlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Jin-Song Savaşları</span>

Jin-Song Savaşları, Curçen liderliğindeki Kin hanedanı (1115-1234) ile Han liderliğindeki Song hanedanı (960-1279) arasındaki bir dizi çatışmaydı. 1115'te Curçen kabileleri, efendileri Hıtay liderliğindeki Liao hanedanına (916-1125) karşı isyan ettiler ve Kin hanedanını kurdular. Ortak düşmanları Liao hanedanına karşı Song'la ittifak kuran Kin, 938'den beri Liao'nun kontrolü altına giren On Altı Eyaleti Song'a bırakma sözü verdi. Song kabul etti ancak Jin'in Liao'yu hızlı bir şekilde yenilgiye uğratması Song'un askeri başarısızlıklarıyla birleştiğinde, Jin bölgeyi terk etme konusunda isteksizdir. Her iki tarafı da kızdıran bir dizi müzakerenin ardından Jurchenler, 1125'te Song'a saldırdı ve bir orduyu Taiyuan'a, diğerini Song'un başkenti Bianjing'e gönderdi.