İçeriğe atla

Sekigahara Muharebesi

Sekigahara Meydan Muharebesi

Sekigahara Muharebesi (Sekigahara kasabası tarih ve halkbilimi arşivi)
Tarih21 Ekim 1600
Keichō (慶長) 5. yılı Eylül ayının beşinci günü
Bölge
Mino no kuni Sekigahara, Japonya (bugünkü Gifu-ken Fuwa-gun Sekigahara-chō)
Sonuç Doğu Ordusu'nun zaferi.
Taraflar
Doğu OrdusuBatı Ordusu
Komutanlar ve liderler
Tokugawa Ieyasu
Tokugawa Hidetada
Mōri Terumoto
Ishida Mitsunari
Ukita Hideie
Güçler
75.000 100.000


Sekigahara Meydan Muharebesi (Japonca: 関ヶ原の戦い Sekigahara no tatakai, 21 Ekim 1600'de gerçekleşen bir muhaberedir.

Toyotomi Hideyoşi'nin ölmesiyle Toyotomi hükûmetinin önde gelenler Go Tairo (五大老 / Beş vezir)'nun biri olan Tokugawa Ieyasu'nın grubu ve Go Bugyo (五奉行 / Beş Müfettiş)'nun biri olan İşida Mitsunari'nin grubu olmak üzere ikiye bölündü.

Zamanla Tokugawa Ieyasu'ya itaat edenler Doğu Ordusu'nu, Toyotomi Hükûmeti'nin geleceğini Toyotomi Hideyoşi'nin oğlu Toyotomi Hideyori'ye itaat ederek İşida Mitsunari'ye destek verenler Batı Ordusu'nu oluştu ve iki ordu bugünkü Gifu İlinde bulunan Sekigahara'da çarpıştı.

Batı Ordusu, muharebenin ilk aşamasında hücum ederek üstünlüğünü sağladıysa da başta Kobayakawa Hideaki olmak üzere pek çok daimyōların safı değiştirmeleri ve Kobayakawa Hideaki'nin birliklerinin Batı Ordusu'nun sağ kanadını yarmasıyla ağır hezimete uğradı.

Muharebeden sonra 27 Ekim'de Ishida Mitsunari kaçarken yolda yerli halk tarafından yakalanarak Doğu Ordusu'na teslim edildi ve Konishi Yukinaga ve Ankokuji Ekei ile birlikte Kyoto'nun sokaklarında gezdirildikten sonra Sanjo Gawara'da başı kesilerek idam edildi.

Sekigahara öncesi başlıca daimyōların tımarları

Not: ○ işareti = Sekigahara'da yer alan daimyōlar, ● işareti = safı değiştiren daimyōlar)

Bushō (武将) Kokudaka 石高[1]
10.000 Goku (万石)
Bushō (武将) Kokudaka 石高
10.000 Goku (万石)
Tō Gun
東軍
Doğu Ordusu
Tokugawa Ieyasu 徳川家康 ○ 255.0 Sei Gun
西軍
Batı Ordusu
Mōri Terumoto 毛利輝元 120.5
Maeda Toşinaga 前田利長 83.0 Uesugi Kagekatsu 上杉景勝 120.0
Date Masamune 伊達政宗 58.0 Shimazu Yoshihisa 島津義久 73.0
Katō Kiyomasa 加藤清正 24.5 Ukita Hideie 宇喜多秀家 ○ 57.4
Fukuşima Masanori 福島正則 ○ 20.0 Kobayakawa Hideaki 小早川秀秋 ● 35.7
Hosokawa Tadaoki 細川忠興 ○ 18.0 İşida Mitsunari 石田三成 ○ 19.4
Asano Yukinaga 浅野幸長 ○ 16.0 Konishi Yukinaga 小西行長 ○ 20.0
Ikeda Terumasa 池田輝政 ○ 15.2 Masuda Nagamori 増田長盛 20.0
Kuroda Nagamasa 黒田長政 ○ 18.0 Ogawa Suketada 小川祐忠 ● 7.0
Katō Yoşiakira 加藤嘉明 ○ 10.0 Ōtani Yoshitsugu 大谷吉継 ○ 5.0
Tanaka Yoşimasa 田中吉政 ○ 10.0 Wakizaka Yasuharu 脇坂安治 ● 3.3
Tōdō Takatora 藤堂高虎 ○ 8.0 Ankokuji Ekei 安国寺恵瓊 ○ 6.0
Mogami Yoşimitsu 最上義光 24.0 Satake Yoşinobu 佐竹義宣 54.4
Yamauçi Kazutoyo 山内一豊 ○ 6.9 Oda Hidenobu 織田秀信 13.5
Haçisuka Yoşişige 蜂須賀至鎮 17.7 Çōsokabe Moriçika 長宗我部盛親 ○ 22.0
Honda Tadakatsu 本多忠勝 ○ 10.0 Kuçiki Mototsuna 朽木元綱 ● 1.0
Terazawa Hirotaka 寺沢広高 ○ 8.0 Akaza Naoyasu 赤座直保 ● 2.0
Ikoma Kazumasa 生駒一正 ○ 15.0 Kikkawa Hiroie 吉川広家 ● 14.2
İi Naomasa 井伊直政 ○ 12.0 Nagatsuka Masaie 長束正家 5.0
Matsudaira Tadayoşi 松平忠吉 ○ 10.0 Mōri Hidemoto 毛利秀元 ○ 20.0
Tsutsui Sadatsugu 筒井定次 ○ 20.0 Toda Katsuşige 戸田勝成 ○ 1.0
Kyōgoku Takatomo 京極高知 ○ 10.0 Sanada Masayuki 真田昌幸 1.0
  • Honda Tadakatsu (本多忠勝), Ii Naomasa (井伊直政) ve Matsudaira Tadayoşi (松平忠吉)'nin tımarları Tokugawa Ieyasu'nun toprağın içine, Mōri Hidemoto (毛利秀元) ve Kikkawa Hiroie (吉川広家)'nin tımarları ise Mōri Terumoto'nun toprağı içine dahil edilmektedir.

Not

  1. ^ Timarda üretilen pirincin miktarı, 1 koku = yaklaşık 150 kg. Edo Devrinde 10.000 gokuda en az 200 askeri çıkarma sorumluluğu vardı.

İlgili filmler

  • 'Aoi Tokugawa Sandai (葵徳川三代)', (NHK, 2002)
  • 'Nihon no Rekişi (日本の歴史)', (Fuji, 2005)Fragman21 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • 'Koomyoo Ga Tsuji (功名が辻)', (NHK, 2006)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Miyamoto Musashi</span> Japon samuray, dövüş sanatçısı

Miyamoto Musaşi, ergenlik döneminde Miyamoto Bennosuke ya da Miyamoto Musana, ünlü Japon kılıç üstadı. Tarihte en yetenekli kılıç üstatları arasında yer aldığına inanılır. Çok genç yaştan itibaren girdiği birçok düello sayesinde kılıç kullanımı konusunda efsane hâline geldi. Hiyoho Niten İçi-riyu veya Nito Riyu stilinin babasıdır. Strateji, taktik ve felsefe hakkındaki Beş Çember Kitabı, bugün bile birçok kesim tarafından okunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Muharebesi</span> Osmanlı Devleti ile Timurlu İmparatorluğu arasında 1402 yılında yaşanan meydan muharebesi

Ankara Muharebesi, farklı kaynaklara göre 20 veya 28 Temmuz 1402'de Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir.

Tsubasa Imai , d. 17 Ekim 1981, Yokohama Kanagawa), Johnny&Associates ajansına bağlı Japon şarkıcı, televizyon ve sahne oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nagoya Kalesi</span>

Nagoya Kalesi , Japonya'nın Aichi iline bağlı Nagoya şehrinde adresinde bulunan shiro. Japonya'nın "Üç Güzel Shiro" sunun biridir. Tenshu (kule)'nun çatısında bulunan altın yapımlı çift Shachihoko ile tanınır. Ve Shachihoko ile birlikte Nagoya şehrinin sembolü olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osaka Seferi</span>

Osaka Seferi, 1614 - 1615 yılları arasından Osaka Kalesi ve civarında Toyotomi Hideyori'nin ordusu ile Tokugawa Ieyasu'nun ordusu arasında gerçekleştirilen kuşatma ve muharebeler. Başlıca Osaka Kış Seferi ile Osaka Yaz Seferi olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Nanban Ticareti Dönemi</span>

Nanban ticareti veya Nanban ticareti dönemi, Japonya tarihinde bir dönemdir. 1543'te Portekizlilerin Tanegashima Adası'na çıkmasından itibaren, 1614'te Sakoku "İnziva Fermanı" ilan edilinceye kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Tosa (vilayet)</span> Eski Japon eyaleti

Tosa vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Shikoku adasında Nankaidō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Kōchi prefektörlüğünü kapsamaktaydı. Merkezi Nankoku yakınlarında yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon'un Rusya seferi</span> 6.koalisyon savaşını tetiklemiştir

Napolyon'un Rusya seferi, Rusya'da verilen isimle 1812 Vatanseverlik Savaşı, Fransa'da verilen isimle Rus Cephesi, 24 Haziran 1812 tarihinde Napolyon Bonapart'ın Büyük Ordusunun Rus ordusuyla savaşıp yenmesi için Neman Nehri'ni geçmesiyle başladı. Napolyon'un emeli Çar I. Aleksandr'ı Britanyalı tacirlerle ticaret yapmayı durdurma zorunluluğunda bırakmak ve böylece Birleşik Krallık'ı savaşı sonlandırmaya itmekti. Resmî olarak verilen sebepse Polonya'yı Rus tehdidinden korumaktı. Bu doğrultuda, Polonyalıların desteğini kazanmak ve savaşı gerekçelendirmek adına Napolyon savaşa "İkinci Polonya Savaşı" adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyori</span> Japon samuray (1593 – 1615)

Toyotomi Hideyori, Sengoku döneminde yaşamış bir Japon samuray. Toyotomi Hideyoshi'nin oğlu ve belirlenmiş halefiydi. Osaka Seferi'nden sonra alınan yenilgi üzerine annesi ile birlikte seppuku yaparak intihar ettiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ōtani Yoshitsugu</span> Japon derebeyi/daimyō (1559 – 1600)

Ōtani Yoshitsugu Azuchi-Momoyama Dönemi ile Sengoku Dönemi sırasında yaşamış bir Japon samuraydı. Ayrıca saray unvanı Gyōbu-shōyū ile de biliniyordu. 1558'de Ōtomo Sōrin ya da Rokkaku Yoshikata'nın hizmetkarı olduğu söylenen babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Toyotomi Hideyoshi'nin takipçilerinden biri oldu. Kyūshū, Toyotomi'nin seferlerine katıldı ve Mashita Nagamori ve Ishida Mitsunari ile birlikte Üç Bürokrat'tan biri olarak Kore'ye gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Shimizu Jirocho</span>

Shimizu Jirocho Japonya'da en ünlü yakuza ve halk kahramanıdır. Gerçek adı Chogoro Yamamoto'dur. Pirinç toptancısı olan amcası Jirohachi Yamamoto tarafından evlat edinildi. Evlat edinen ailenin durumu kötüleşince bir bakuto (kumarbaz) ve daha sonra Tokaido bölgesinin en büyük yakuza patronu oldu. Jirocho aynı zamanda bir hayırsever, iş lideri ve vatanseverdi. 19. yüzyılın sonlarında Jirocho, Shimizu limanına ve iki eski başkent Kyoto ve Edo'yu birbirine bağlayan Tōkaidō ve Nakasendō olmak üzere iki ana güzergaha hükmetti. Omasa, Komasa ve Mori no Ishimatsu gibi uşakları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Katō Kiyomasa</span> Japon derebeyi/daimyō (1562 – 1611)

Katō Kiyomasa, Azuchi-Momoyama ve Edo dönemlerinde yaşamış bir Japon daimyō. Kumamoto Beyliği'nin ilk daimyōsudur.

Japonya bayrakları listesi, Japonya tarafından tarih boyunca kullanılmış bayrakları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Ishida Mitsunari</span>

Ishida Mitsunari, Sengoku döneminin sonlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. En çok, 16. yüzyıldaki Azuchi-Momoyama Dönemi'nin ardından Sekigahara Muharebesi'nde Batı ordusunun komutanı olarak hatırlanmaktadır. Aynı zamanda saray unvanı olan Jibu-no-shō (治部少輔) ile de tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kobayakawa Hideaki</span>

Kobayakawa Hideaki, Sengoku döneminin sonları ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray. Kinoshita Iesada'nın beşinci oğlu ve Toyotomi Hideyoshi'nin yeğeni olup Kobayakawa boyunun lideriydi. Genpuku'da Saemon no Kami (左衛門督) veya Çin'de Shikkingo (執金吾) rütbesini kazandı ve Chūnagon (中納言) saray unvanına sahipti, Hideaki'ye Kingo Chūnagon (金吾中納言) da deniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Katō Yoshiaki</span> Japon derebeyi/daimyō (1563 – 1631)

Katō Yoshiaki, Sengoku döneminin sonlarında ve Edo döneminin başlarında yaşamış bir Japon samuray ve daimyō. Katō boyunun lideri olup Toyotomi Hideyoshi'nin en güvendiği komutanlardan biriydi.