İçeriğe atla

Seiun Ödülü

Seiun Ödülü
星雲賞
AçıklamaBilimkurgu
Tarih1970 (54 yıl önce) (1970)
ÜlkeJaponya
Resmî sitesiwww.sf-fan.gr.jp/
awards/index.html

Seiun Ödülü (Japonca星雲賞, romanize: Seiunshō), her yıl bir önceki takvim yılında en iyi bilimkurgu eserleri ve başarıları için verilen bir Japon spekülatif kurgu ödülüdür. Nippon Bilimkurgu Hayran Grupları Derneği tarafından düzenlenen ve denetlenen ödüller, her yıl düzenlenen Japonya Bilimkurgu Kongresi'nde verilmektedir.[1] Japonya'daki en eski bilimkurgu ödülüdür ve 1970'deki 9. Japonya Bilimkurgu Kongresi'nden bu yana verilmektedir.

Japoncada "nebula" anlamına gelen "Seiun", 1954'te kısa süreli yayın yapan Japonya'daki ilk profesyonel bilimkurgu dergisinden almaktatır. Sunum kongresinin tüm üyelerinin bire bir olmasa da seçim sürecine katılmaya uygun olması Dünya Bilimkurgu Derneği üyeleri tarafından sunulan Hugo Ödülü'ne benzemektedir. Karşılaştırma, Hugo Ödülleri herhangi bir dildeki her yerden çalışmaya açıkken, Seiun dolaylı olarak Japonya'da yayınlanan ve Japoncaya yazılmış veya Japoncaya çevrilmiş eserlerle sınırlıdır.

Ödüller toplam dokuz kategoride verilmektedir;[1]

  • Japon Uzum Hikâye (日本長編部門小説)
  • Japon Kısa Hikâye (日本短編部門小説)
  • Çevrilmiş Uzun Hikâye (海外長編部門小説)
  • Çevrilmiş Kısa Hikâye (海外短編部門小説)
  • Medya (メディア部門)
  • Çizgi Roman (コミック部門)
  • Sanat (アート部門)
  • Kurgusal olmayan Eser (ノンフィクション部門)
  • Serbest Adaylık (自由部門)

Kaynakça

  1. ^ a b "年次日本SF大会におけるSF賞選定に関する規定" (Japonca). Federation of the Science Fiction Fan Groups of Japan. 8 Temmuz 2006. 19 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Frank Herbert</span> Amerikalı yazar (1920 – 1986)

Frank Patrick Herbert, Amerikalı bilimkurgu kitapları yazarı. Romanlarıyla ünlü olmasına rağmen, kısa öyküler de yazdı. Gazeteci, fotoğrafçı, kitap eleştirmeni, ekolojik danışman ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Ödülü</span> Bilim kurgu ve fantezi türlerinde verilen bir edebiyat ödülü

Hugo Ödülü, her sene bir önceki yıl ortaya konan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen ödül. Ödülün ismi, öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten gelir. İlk olarak 1953 yılında verilen ödül, 1955'ten beri aralıksız her yıl sahiplerini bulmaktadır.

Barış Müstecaplıoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Meka</span>

Meka , bilimkurgu veya fantastik/gelecekçi türlerde sıklıkla rastlanan, bir pilot tarafından kontrol edilen, yürüyen araçlardır. Mecha genellikle, gerekli olmamasına rağmen, iki tekerleklidir. Göründükleri birçok kurguda mechalar, savaş makinalarıdır: vidaları ve tekerlekleri yerine bacakları olan zırhlı dövüş araçlarıdır. Ayrıca, manga Patlabor ve Amerikan minyatürleri oyunu Battletech gibi bazı hikâyeler; ağır inşaat işi, polis görevleri veya itfaiyecilik gibi sivil amaçlar için kullanılan mecha içerir.

Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert J. Sawyer</span> Kanadalı bilimkurgu yazarı

Robert James Sawyer bir Kanadalı bilimkurgu yazarıdır. 18 tane basılmış romanı ve Analog Science Fiction and Fact, Amazing Stories, On Spec, Nature ve birçok antolojisi bulunmaktadır. Sawyer yazdığı eserlerle 40'ın üzerinde ödül almıştır. Nebula Ödülü (1995), Hugo Ödülü (2003), ve John W. Campbell Onur Ödülü(2006). bunlardan önemli olanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Charles Wilson</span> Kanadalı bilimkurgu yazarı

Robert Charles Wilson, Kanadalı bilimkurgu yazarı. On dört adet basılmış romanı, çeşitli antolojilerde ve dergilerde yayımlanmış hikayeleri, makaleleri ile kitap eleştirileri bulunmaktadır. Dönüş adlı romanı ile 2006 yılında Hugo Ödülü’nü kazanan Wilson’un eserleri sekiz yabancı dile çevrilmiştir.

Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.

Akutagava Ödülü yılda iki kere verilen bir Japon edebiyat ödülü. İsmini Japon hikâye yazarı Ryunosuke Akutagava'dan alan ödül, 1935 yılında dönemin Bungeişunjū dergisi editörü Kan Kikuçi tarafından, Akutagava anısına başlatılmıştır. Ödülün günümüzdeki sponsoru Japon Edebiyatını Teşvik Cemiyetidir.

Locus Ödülleri Oakland, California kaynaklı aylık Locus (magazine) dergisinin bilimkurgu ve fantezi türünde her yıl verdiği edebi ödüllerdir. Ödülü kazananlar dergi okurlarının anketleriyle belirlenmektedir.

Rumiko Takahaşi bir Japon manga sanatçısıdır.

Dünya Fantezi Ödülleri, bir önceki takvim yılı boyunca yayımlanan en iyi fantastik kurmaca için her yıl verilen bir ödül serisidir. World Fantasy Convention tarafından organize edilen ve denetlenen ödüller, her yıl etkinliğin merkezi odağı olarak yıllık kongrede verilir. İlk defa 1975'teki birinci World Fantasy Convention'da verildi ve o tarihten beri her yıl verilmektedir. Ödülün verilmeye başlandığı tarihten günümüze kadar ödül verilen kategoriler değişmektedir; yazım dalında beş, yazar dalında bir ve bireylerin fantastik edebiyat alanındaki genel çalışmalarını onurlandırmak için dört ödül verilmektedir.

Shogakukan Manga Ödülü, Shogakukan tarafından mangalar için verilen bir ödüldür. Japonya'nın başlıca manga ödüllerinden biri olup 1955 yılından bu yana her yıl verilmektedir.

Tezuka Osamu Kültür Ödülü, Asahi Shimbun tarafından mangakalara çalışmaları için verilen bir manga ödülüdür. Adını Osamu Tezuka'dan almakta olup 1997 yılından bu yana her yıl verilmektedir.

<i>Ghost in the Shell 2: Innocence</i>

Ghost in the Shell 2: Innocence, Mamoru Oshii'nin yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu yazdığı 2004 yapımı bir Japon cyberpunk anime filmidir. Film, 1995'teki Ghost in the Shell filminin devamı olup Production I.G ve Studio Ghibli tarafından hazırlandı ve Toho tarafından dağıtıldı. Film, 6 Mart 2004 tarihinde Japonya'da ve 17 Eylül 2004 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.

Yasumi Kobayashi, (小林泰三), Korku, bilimkurgu ve gizem türünde eserler veren Japon yazar.

Kishin Heidan, Masaki Yamada tarafından yazılan bir light novel serisidir. Seri, 1990-1994 yılları arasında Chuokoron-sha tarafından yayınlandı. Seri, II. Dünya Savaşı sırasında 1941'de geçen bir alternatif tarih çalışmasıdır. Bir uzaylı ırkı dünyayı işgal eder ve Mihver Devletleri ile ittifak kurar. Bu uzaylılarla savaşmak için, uzaylı teknolojisi kullanılarak Kishin Birliği adlı seçkin bir müttefik birim yaratıldı. Seri, Almanların kendi robotlarını yapmak için peşinde oldukları babasından gizli bir uzaylı cihazı alan ana karakter Taishi'yi konu almaktadır.

Futari Ecchi, Katsu Aki tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Ocak 1997 tarihinden bu yana Hakusensha'nın Young Animal dergisinde yayınlanmaktadır. Seri, Dizi, yirmili yaşlarının ortalarında, evlendiklerinde bakire olan yeni evli bir çifti konu alıyor ve onların cinsel keşiflerini anlatmaktadır. Manga, erotik unsurları olgusal ve bilgilendirici istatistiklerle birleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hiromi Kawakami</span> Japon yazar

Hiromi Kawakami sıra dışı kurgusu, şiiri ve edebiyat eleştirisiyle tanınan Japon bir yazardır. Akutagawa Ödülü, Tanizaki Ödülü, Yomiuri Ödülü ve Izumi Kyōka Edebiyat Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda Japon edebiyat ödülü kazandı. Çalışmaları filme uyarlandı ve 15'ten fazla dile çevrildi.