İçeriğe atla

Seikilos Yazıtı

Seikilos gömüt yazıtı adıyla bilinen mermer gömüt taşı
Yazıtın ayrıntılı bir fotoğrafı

Seikilos Mezar Yazıtı, 1882-1883 yıllarında İzmir - Aydın Demiryolu inşaatı sırasında Tralleis antik kentinde bulunan ve üzerindeki müziksel gösterimi ile bilim insanlarının ilgisini çeken Eski Yunan gömüt taşı.[1] Taş, 1966'dan bu yana Danimarka Milli Müzesi'nde sergilenmektedir.

Yazıt için MÖ 200-MS 100 yıllarına uzanan tarihler verilir ama genel kanı, MS 2. yüzyıla ait olduğu biçimindedir.[1] Kimi kaynaklara göre Seikilos adlı kişinin karısı Euterpe’ye, kimi ayrıntılı incelemelere göre ise babasına aittir.[1] Yazıtta, Seikilos’un yazdırdığı şarkının sözleri, notaları ve gömüt yazısı alt alta yazılmış olarak bulunur. "Seikilos’un Şarkısı" olarak tanınmakta ve günümüze dek kalan en eski müzik yapıtlarından biri olarak bilinmektedir.[1]

Gömüt Taşının altındaki açıklamada şu sözler yazar:[1][2]

“Ben bir taşım, bir imgeyim. Seikilos ölümsüz anısının sonsuz bir belirtisi olarak beni buraya koydu.”

Bulunması ve Türkiye dışına kaçırılması

Eser, Aydın- İzmir demiryolunun inşaatı sırasında firma yetkilisi Edward Purser tarafından bulundu ve özel koleksiyonuna dahil edildi. Sütunun altı kırık tabanının Purser’in eşi tarafından saksı olarak değerlendirildiği, bu nedenle, metnin bir satırının kayıp olduğu belirtilmektedir.[1]

19. yüzyıl sonlarında Türkiye'de arkeolojik araştırmalar yapan William Mitchell Ramsay 1883’te yayınladığı “Inscriptions inédites de l’Asie Mineure” isimli makalesinde, Puser’in koleksiyonunda gördüğü bu yazıtı tanıttı. 1922'de Alfred Laumonier tarafından yazıtın fotoğrafı çekildi.[1] Sütun, Purser’in Buca’da yaşayan avukatı Young’ın koleksiyonu’na geçti. 1922’de İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra İzmir’deki Alman Konsolosu tarafından korundu ve avukatı Williem Daniels tarafından İstanbul’dan Stockholm’e götürüldü.[1]

1966’da Kopenhag’daki Ulusal Müze tarafından satın alındı. 1966'dan bu yana orada sergilenmektedir. Yazıtın Türkiye'ye geri getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.[3]

Antik Yunanca sözleri ve Türkçe karşılıkları

GrekçeὍσον ζῇς φαίνουHoson zēis phainouYaşadığın sürece parla
Grekçeμηδὲν ὅλως σὺ λυποῦmēden holōs sy lypouTasayı at bir kenara[2]
Grekçeπρὸς ὀλίγον ἐστὶ τὸ ζῆνpros oligon esti to zēnYaşam ancak kısa süreliğine var[4]
Grekçeτὸ τέλος χρόνος ἀπαιτεῖ.to telos ho chronos apaitei.Ve bu sürenin de bir sonu var.[5]

Şarkının notası

Notalar, Bizans dönemine kadar kullanılan Antik Yunan müziksel gösterimiyle yazılmıştır. Bu gösterim, şarkı sözlerindeki sesli harflerin üzerine yerleştirilmiş simgelerden oluşan kolay bir düzendir. Daha önce başka gömüt taşlarında da kompozisyonlar bulunmuştur ancak Seikolos Gömüt Yazıtı üzerindeki ağıtın, müziksel olarak yorumlanması(tamamının) olanaklı olan ilk yapıttır.[2]

Seikilos
Seikilos Müziği
Bilgisayar Düzenlemesi

Çağdaş nota olarak çevrilmiş biçimi

Şiiri oluşturan sözler, 6/8′lik nota ölçüleriyle ezgiye dönüştürülerek batıda müzik marketlerde özgün müzik olarak müzikseverlere sunulmaktadır.

Seikilos Yazıtı melodisi

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Civelek, Aynur. "Sesikolos'un Şarkısı". Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016. 
  2. ^ a b c "Dünyanın en eski 2. Şarkısı : Seikilos Ağıdı -Sümer İlahisi". aysenozkaya.wordpress.com. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016. 
  3. ^ Yörükce, Kazım. "Kaçırılan Anıtlar Müzikle Geri İstenecek". 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016. 
  4. ^ İngilizce Wikipedia sayfası: Seikilos epitaph
  5. ^ Almanca Wikipedia sayfası: Seikilos epitaph

İlgili Araştırma Makaleleri

5 Ocak, Miladi takvime göre yılın 5. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 360 gün vardır.

7 Haziran, Miladi takvime göre yılın 158. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 207 gün vardır.

26 Kasım, Miladi takvime göre yılın 330. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 35 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir</span> İzmir ilinin merkezi olan şehir

İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sagalassos</span> Burdur yakınlarında antik kent

Sagalassos, Antalya'ya 110, Isparta'ya 41 km uzaklıkta, Burdur'un Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeydoğusunda yer alan antik bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Necati</span> Türk siyasetçi, avukat ve öğretmen

Mustafa Necati, Türk siyasetçi, avukat, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

mor ve ötesi Türk müzik grubu

mor ve ötesi, Ocak 1995'te Harun Tekin, Alper Tekin (bas), Derin Esmer ve Kerem Kabadayı (bateri) tarafından İstanbul'da kurulan Türk alternatif rock müzik grubu.

<span class="mw-page-title-main">Verona</span> Verona iline bağlı komün (Veneto, İtalya)

Verona, kuzeydoğu İtalya'nın Veneto bölgesinde 2019 itibarıyla 259.608 nüfuslu bir şehirdir. Verona, Veneto bölgesinde bulunan yedi ilden biri olan Verona ili merkezidir. Verona şehri kuzey-doğu İtalya'nın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Bunun başlıca nedeni kültürel, mimarî ve tarihî eserleridir, yıl içinde organize edilen birkaç önemli uluslararası fuar ve yaz aylarında Klasik Romalılardan kalma antik Arena da yapımlanan tiyatro ve opera temsilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Yeşilnil</span> Türk ressam ve müzisyen

Ayşegül Yeşilnil, Türk ressam, caz sanatçısı, moda tasarımcısı.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Selami Şahin</span> Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve yapımcı

Selami Şahin, Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Hoffmann'ın masalları</span>

Hoffmann'ın Masalları Jacques Offenbach tarafından hazırlanmış bir komik opera veya operettir. Prömiyeri 10 Şubat 1881'de Parisde Opéra-Comique tiyatrasonda sahnelenmiştir. Türkiye'de ise ilk defa 1955'te Devlet Opera ve Balesi Ankara Opera Sahnesi'nde sahnelenmiştir.

Suphi Ziya Özbekkan, Türk besteci, avukat.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Tarih ve Sanat Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde, Kültürpark içerisinde 2004 yılında hizmete girmiş müzedir. Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç ayrı bölümde ziyaretçilerine İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sunmaktadır. Her yıl yüz binden fazla ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tralleis</span>

Tralleis antik kenti Aydın ilinin kuzeyinde, Kestane Dağı'nın (Mesogis) güney yamacındaki geniş ve yüksek plato üzerinde konumlanır. Antik metinlerde Menderes Nehri veya Mesogis Dağı'nın sınır kabul edilmesi kentin bazen Karia, bazen de Lidya Bölgesi içinde gösterilmesine neden olmuştur. Strabon, Magnesia'dan gelerek Tralleis'e ulaşan antik yolun solunda Mesogis Dağı'nın, sağında ise Maiandros Irmağı Ovası'nın bulunduğunu ve kentin etrafı korunmuş yaşayan halkın Anadolu'daki diğer kentler kadar zengin bir halk tarafından iskan edildiğini ve kentte yaşayan bazı kişilerin başka eyaletlerde önemli mevkilere geldiğini söyler.