İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. İstanbul'un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 2005 Mart ayında, TDİ'ye bağlı Şehirhatları İstanbul Deniz Otobüsleri'ne devredilmiştir. İDO günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı şirketidir.
Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.
Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.
Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.
Manş Tüneli, İngiltere ile Fransa'yı denizden birbirine bağlayan Fransa ve İngiltere ortak yapımı bir demir yolu tünelidir. Manş Denizi'nin tebeşir kayalarından meydana gelen tabanında kolayca tünel açılabileceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etti. Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı. Bu tür teklifler 19. yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir Demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 m'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu.
Öresund Köprüsü İsveç ile Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı'nda iki şeritli demiryoluna ve dört şeritli kara yoluna sahip olan birleşik bir köprüdür. Köprü Avrupa'da hem demiryolu hem kara yolu taşımacılığının yapıldığı en büyük birleşik köprüdür ve Öresund Bölgesi'nin iki metropolitan alanı olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsveç'in önemli şehirlerinden Malmö'yü birbirine bağlar. Avrupa Birliği'nin uluslararası E20 yolu burada, Oresund Demiryolu gibi denizin ortasında iki şeritli bir otoyolla tünele bağlanır. Öresund dünyadaki en büyük sınırötesi köprü ve aynı zamanda özel teşebbüsle yapılıp işletilen en büyük köprüdür.
F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.
Gotthard Zemin Tüneli Gotthard dağ kütlesinin altından geçen bir tüneldir. 1 haziran 2016 tarihinde açılışı yapılan tünel İtalyave İsviçre arasındadır ve 57 km uzunluğundadır. Trenler saatte 250 km/h'ten fazla bir hızla Zürih ile Milano arasını 2 saat 40 dakikada alabilecekler. Tünel, Erstfeld ile Bodio arasındadır.
Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.
Tsugaru Boğazı, Japon Denizi ve Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan, Japonya'nın kuzeyindeki Honshū ve Hokkaidō adalarının arasındaki bir boğazdır. Bu boğaz, adını Aomori prefektörlüğünün batı bölgesinden almıştır. Honshū adasındaki Tsugaru Yarımadası'nda bulunan Tappi Misaki ve Hokkaidō adasındaki Matsumae Yarımadası'nda bulunan Shirakami Misaki, boğazın en dar noktasıdır (19.5 km) ve altından Seikan Tüneli geçer.
Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye'nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tünellerdir. Samandağ ilçesinin 5 km. kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmıştır.
Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları arasında kara yolu ve demiryolu ulaşımı sağlayacak olan, üç katlı, karma tünel projesi. Proje 27 Şubat 2015'te duyuruldu. Boğazın 110 metre altında inşa edilecek tünel üç katlı olacak. Beş yıl içinde tamamlanması planlanan tünelin maliyeti 3,5 Milyar Dolar ($) olarak hesaplanmaktadır. Uzunluğunun 6,5 kilometre olması öngörülmektedir.
Azerbaycan'da ulaşım, bu ülkenin kamusal ve özel ulaşım sistemiyle ilgilidir.
AlpTransit ya da Almanca kısaltması ile NEAT İsviçre'nin kuzeyi ile güneyini birleştirmeyi amaçlayan büyük bir demiryolu projesi. İsviçre Alplerini, var olan tünellerin birkaç yüz metre altından, bir dizi "base tünel" yardımıyla geçen bu demiryolu projesi, İsviçrenin gelmiş geçmiş en büyük projesidir.Güvenlik amacıyla proje kapsamındaki tüm tüneller birbirine paralel iki tünel biçimindedir ve 325 metre ara ile kurtarma tüneline geçiş boruları bulunur. Toplam maliyeti 19 milyar Fr. olarak hesaplanan projenin 13 milyar Fr.lık kısmı Gotthard Zemin Tüneli'ne ayrılmıştır. Projenin en önemli iki kısmı Gotthard Base aksı ile Lötschberg Base aksıdır. Gotthard Base aksı dünyanın en uzun tüneli olan(2016 yılı itibarı ile) 57 km. uzunluğundaki Gotthard Base tünelini de kapsayan bir dizi tünelden oluşur. Toplam uzunluğu 152 km.ye ulaşır.
Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.
Deliktaş Tüneli, diğer adıyla Kangal – Deliktaş Tüneli, Sivas'ın Ulaş ve Kangal ilçeleri arasında bulunan Deliktaş Köyü yakınlarında Ankara – Kars demiryolu'nun Tecer – Kangal varyantı üzerinde yer alan konvensiyonel demiryolu tünelidir. Sivas'ı Malatya ve Erzincan'a bağlayan demiryolu hattındaki rampayı kısaltmak ve bu hattaki tren seferlerini kolaylaştırmak için inşa edilmiştir. Tünelin inşaatı 15 Kasım 1973 tarihinde başlamış, ancak TCDD'nin projeyi devraldığı 2003 yılına kadar proje oldukça yavaş ilerlemiştir. Daha sonrasında hızlanan tünel inşaatı 2006 yılında tamamlanmış olmasına rağmen, tünelin çevresindeki demiryolu altyapı çalışmaları ancak 2009 yılında başlamış ve 2011 yılı sonunda tüm inşaat işleri tamamlanmıştır. Tünelde sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasını takiben yük trenlerine yönelik testler tamamlanmış ve tünel inşaatının başlamasından tam 39 yıl sonra 2012 yılı sonunda hizmete girmiştir.
Sahalin Tüneli, Rusya anakarası ile Sahalin Adası'nı birbirine bağlaması planlanan 11,7 kilometrelik bir demiryolu tüneli projesidir. Tünelin Nevelskoy Boğazı'ndan geçmesi planlanmaktadır. Tünelden geçecek hat, Komsomolsk-na-Amure şehrinin az ilerisinde çatallanarak başlayacaktır. Amur Nehri'ne bir müddet paralel devam eden hat, buradan sonra yeraltına inerek Sahalin tüneliyle adaya geçiş yapacaktır. Hat, Nogliki yakınlarında Sahalin demiryoluna bağlanacaktır. Bu sayede adadaki demiryolu hatları, ülkenin kalanındaki hatlara bağlanmış olacak ve adayla anakara arasında kesintisiz yolcu ve yük taşımak mümkün olacaktır.
Helsinki-Tallinn Tüneli, Finlandiya Körfezi altından Finlandiya ve Estonya başkentlerini trenle birbirine bağlayacak denizaltı tünelidir. Tünelin uzunluğu, alınan rotaya bağlı olacaktır: en kısa mesafe, 50 kilometrelik bir denizaltı uzunluğuna sahip olacak ve bu da onu dünyanın en uzun denizaltı tüneli yapacaktır (hem hem de. Tünelin inşa edilmesi halinde 9-13 milyar Euro'ya mal olacağı tahmin ediliyor. 2030'dan bir süre sonra açılabilir. Avrupa Birliği, fizibilite çalışmaları için 3,1 milyon Euro'luk finansmanı onayladı.
Tünel, Carlo Ledesma'nın yönettiği 2011 Avustralya yapımı bir korku-gerilim filmidir. Sidney'nin yer altı tünellerinde keşif yapan bir grubun hikâyesini anlatmaktadır.
Aşk Tüneli, Ukrayna'nın Klevan şehri yakınlarında bulunan ve burayı Orzhiv'e bağlayan endüstriyel amaçlı demiryolunun bir bölümüdür. Yeşil kemerlerle çevrili bir demiryoludur ve uzunluğu üç ila beş kilometredir. Günde üç kez tren geçtiği için çiftlerin yürüyüş yapmak için favori bir yeridir.