İçeriğe atla

Sefil Selimi

Sefil Selimi
DoğumAhmet Günbulut
1933
Şarkışla, Sivas, Türkiye
Ölüm30 Aralık 2003
Sivas, Türkiye
TarzlarTürk halk müziği
Etkin yıllar1970 - 2003

Sefil Selimi, Asıl adı Ahmet Günbulut (d. 26 Ağustos 1933, Şarkışla - ö. 30 Aralık 2003, Sivas), yazar, türkü yazarı.

İlkokul'dan sonra iki yıl ortaokula devam ettikten sonra geçim sıkıntısı nedeniyle okulu bıraktı. Okuldan ayrıldıktan sonra şiire merak sardı. Ümmü Gülsüm adında bir kızı kaçırdı. Bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı. Evliliğinin ikinci yılında bir kızları oldu. Kadir gecesi doğduğu için de adını Kadriye koydular.

1954 yılında Mamak Muhabere Okulu'nda terzi olarak askerliğini yaptı. Terhis olduktan sonra Şarkışla'da bir dükkân açıp terziliğe başladı.

İlk kitabı olan "Yar Badesi"ni tamamladı ve 1963 yılında yayımladı. 1966'da Konya'da düzenlenen Aşıklar Bayramı'na katıldı, çok başarılı oldu. Bu arada "Kevser Irmağı" ve "Ah Edip Çırpınan Bülbüle Döndüm" türkülerini de 1966 yılında yine Şarkışla'lı olan sanatçı İhsan Öztürk, o dönemin ünlü sanatçılarından Nurettin Dadaloğlu'na vererek Plağa okuttu. 1968 yılında turist olarak Hollanda'ya gitti. 1972 yılına kadar orada çalıştı.

"Yalınkat", "Çoban Pınarı" adlı kitapları ve "Kevser Irmağında Saki Olan Yar", "Kimse Bana Yaren Olmaz, Yar Olmaz", "Ah Edip Çırpınan Bülbüle Döndüm", "Gök Kubbe Altında Yerin Üstünde", "Mezarlıkta Mezar Taşı" gibi türküyü halk kültürüne kazandırdı.

Sefil Selimi hakkında beş kitap hazırlandı.[1] Üniversitelerde üç tez çalışması yaptırıldı. Hakkında yazılan son kitap ölmeden bir ay önce "Aşık Sefil Selimi İrfan Okulu" adıyla Ahmet Özdemir imzasıyla yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ Kaya, Doğan. "Âşık Sefil Selimî ve Son Şiirleri". Millî Folklor dergisi. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla</span> Sivasın ilçesi

Şarkışla, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas merkez ve Altınyayla, güneyinde Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında ise Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi bulunur. 2021 istatistiklerine göre toplam nüfusu 37,708 olan Şarkışla, merkez dışında Sivas'ın en kalabalık ilçesidir.

Âşık Feymani, ünlü Türk halk şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalanı, Şarkışla</span> Sivasta köy

Yalanı, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Eflatun Cem Güney</span> Türk öykü ve masal yazarı

Eflatun Cem Güney, Türk öykü ve masal yazarı ve derleyicisi.

<span class="mw-page-title-main">Cemel, Şarkışla</span>

Cemel, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir beldedir.

Ahmet Özdemir, Türk yazar.

Âşık Veli,, halk ozanı.

Yaşar Yılmaz, aşık olarak Aşık Reyhani, Türk Halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Hisarlı Ahmet</span> Türk Halk Ozanı

Ahmet Hisarlı veya mahlası ile Hisarlı Ahmet,, Türk halk ozanı.

Sadık Doğanay Türk Halk Müziği sanatçısı, söz yazarıdır.

Emlek yöresi, Sivas ili, Şarkışla ilçesinde bir bölge. Kendine özgü kültürel bir bütünlüğe sahip olup özellikle de halk ozanları ve aşıklık geleneği ile tanınmaktadır. Halk inanışları açısından oldukça zengindir. Halk ağzında yanlışlıkla Arapça kökenli "Emlak" sözcüğü ile karıştırılarak bu biçimi ile de kullanılır; ancak etimolojik köken olarak gerçekte hiçbir bağlantısı yoktur.

<i>Yolcuyum Bu Dağlarda</i>

Yolcuyum Bu Dağlarda Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 13 Haziran 2002 tarihinde çıkardığı on dördüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sunulmuştur. Güler Duman'ın Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997) adlı albümünden beş yıl sonra çıkardığı albümdür. 2001 yılının son ayında albümün kayıtlarına başlanılmıştır. 2002 Mayıs'ında biten albümün kayıtları beş ay kadar sürmüştür. Albümde Aliyar, Meçhuli, Seyit Meftuni, Sadık Doğanay, Raci Alkır ve Bilal Ercan gibi sanatçıların eserlerini yorumlamıştır. Güler Duman, on iki parça bulunan bu albümde hiçbir parçaya klip çekmemiştir. Fakat televizyon ve radyo programlarına sıkça konuk olmuştur.

Sazımızla Sözümüzle Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın koleksiyon albüm projesidir. Koleksiyonda üç albüm bulunmaktadır ve albümlerin hepsi Duygu Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Albümlerin yapımcılığını Sinan Çelik üstlenmiştir. Güler Duman albümdeki konuk sanatçı ile düetler yapmaktadır ve bir düet albümüdür. 18 Aralık 1990 tarihinde serinin ilk albümü olan Sazımızla Sözümüzle 1 albümünü Zafer Gündoğdu ile birlikte çıkarmıştır. Albümde on bir parça bulunmaktadır. Albümde "Derdim Çoktur", "Sen Ölme Yar", "O Yar Gelir" ve "Bülbül Yuva Yapmış" gibi parçalar ön plana çıkmıştır. İkili albümde birde "Çayın Ortasında" adında bir uzun hava seslendirmişlerdir. Albümde Zafer Gündoğdu ve Güler Duman'ın yazdığı parçaların haricindeki diğer eserler anonimdir. "Çayın Ortasında", "Karakaş Boyanır Mı?", "Bülbül Yuva Yapmış" ve "Bu Kışlanın Kapısına" adlı parçaları Zafer Gündoğdu yazmıştır. "Kınamayın Aklım Yitirdiğime" ve "Seherde Uğradım Dostun Bağına" adlı parçaları ise Güler Duman yazmıştır. Güler Duman ilk albümden sonra projeye uzun bir ara vermiştir ve solo çalışmalarına ağırlık vermiştir. İlk projenin çıkmasından yaklaşık on dört yıl kadar bir süre sonra Musa Eroğlu ile birlikte projenin ikinci albümü olan Sazımızla Sözümüzle 2 albümünün kayıtlarına başladılar. Yaklaşık dört ay kadar süren stüdyo çalışmalarının ardından 27 Ekim 2004 tarihinde projenin ikinci albümü yayınlandı. Albüm yayınlandığı gün albümde yer alan "Niye Böyle Dargın Bakarsın" adlı parçada yayınlanmıştır. İkinci proje oldukça beğeni almıştır ve albüm Türk halk müziğinin en iyi düet albümleri arasına girmiştir. Albümde on iki parça bulunmaktadır. Çıkış parçasının haricinde "Bu Bağı Alemde", "Dağlar Dağımdır Benim", "Ömrüm Kadrini Bilmedim", "Muhabbet Küpünün Olsam Şarabı" ve "Sana Bir Nasihatim Var" gibi parçalar ön plana çıkmıştır. Albümde Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Âşık Seyrani, Erzurumlu Emrah ve Muzaffer Şahin gibi isimlerin eserleri yer almıştır.

Aşık Mevlüde Günbulut,, Türk şair.

İbrahim Niyazi Aslanoğlu, Türk derlemeci, halk kültürü araştırmacısı, yayıncı, yazar ve öğretmendir.

Âşık Cananî, gerçek adıyla Ahmet Çelik, Türk halk ozanı.

<i>Yollarına Kar Mı Yağdı</i> (Sazımızla Sözümüzle 3)

Yollarına Kar Mı Yağdı Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın Sazımızla Sözümüzle adını verdiği albüm serisinden yayınlanan üçüncü ve son albümüdür. Duygu Müzik etiketiyle yayınlanan albümü 11 Ekim 2006 tarihinde Özlem Özdil ile birlikte çıkarmıştır.