İçeriğe atla

Sefer Turan

Sefer Turan; (d. 1962 Afşin, Kahramanmaraş, Türkiye), gazeteci, yazar, başbakanlık başdanışmanı. Cumhurbaşkanı başdanışmanı.

Mesleki Kariyeri

Türkiye'deki sayılı Orta Doğu uzmanı isimlerden biridir. Kanal 7'de dış haberler müdürlüğü yapmıştır. Ayrıca Ülke TV'de Doğu-Batı adlı programı hazırlayıp sunmuştur.

Uzun yıllar sahada çalışmış; Irak, Afganistan gibi ülkelerde yaşanan savaşları yerinden izlemiştir. En çok Filistin üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmektedir. Filistin-İsrail, Lübnan-İsrail çatışmalarını ve İkinci İntifadayı bölgede takip etmiştir.

Turan, El Cezire, BBC Arapça, Russia Al Youm gibi Arapça yayın yapan uluslararası kanalların Türkiyeye ilişkin açık oturumlarına siyasi yorumcu olarak katılmıştır

Kanal 7'den TRT'ye transfer olan Turan, Türkiyeden Arap ülkelerine Arapça yayın yapan TRT et Turkiyye'nin genel yayın koordinatörü görevine getirilmiştir.[1] Önde gelen Arap yazarlardan Fehmi Huveydi, Mısır'ın başkenti Kahire'de eğitim gören Turan'ın çok iyi Arapça bildiğini söylemektedir.[2] Sefer Turan, Nisan 2011 Ağustos 2014 tarihleri arasında Başbakan Müşaviri olarak kadar görev yapmıştır.[3] 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevine atanmıştır.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Eserleri

  • Kudüs / Tarihin Kalbi (2004)
  • Coğrafyalar Gezdi Yüreğim (2006)
  • Bilimler Tarihçisi Fuat Sezgin (2010)

Kaynakça

  1. ^ TRT Arapça'nın başına Orta Doğu uzmanı[]
  2. ^ "Fehmi Huveydi: Erdoğan'la canlı yayında". 14 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2010. 
  3. ^ "Başbakan'ın yeni danışmanları medyadan". 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

Önce gelen:
{{{önce}}}
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı
Ağustos 2014
Sonra gelen:
{{{sonra}}}
Önce gelen:
-
Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Başmüşaviri
Nisan 2011 -Ağustos 2014
Sonra gelen:
Ağustos 2014-
Önce gelen:
-
TRT et Turkiyye Genel Yayın Koordinatörü
Haziran 2009 - Nisan 2011
Sonra gelen:
-

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<i>Hürriyet</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete

Hürriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 1 Mayıs 1948 tarihinde Sedat Simavi tarafından kurulmuş olup, günümüzde Demirören Holding bünyesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filistinliler</span> Levantta bir etnonasyonel grup

Filistinliler, Filistin bölgesi kökenli Arap halk. Dünya genelinde yaklaşık 12 milyon Filistinli Arap vardır ve bunlardan sadece yarısına yakını herhangi bir devletin vatandaşlığına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Can Dündar</span> Türk gazeteci ve araştırmacı

Can Dündar, Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Topraklar</span> Günümüzde üzerinde İsrail ve Filistinin bulunduğu topraklara verilen isim

Kutsal Topraklar, İbrahimi dinler Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için önem arz eden, günümüzde üzerinde İsrail ve Filistin'in bulunduğu topraklara verilen özel isimdir. Aynı topraklara İsrail Diyarı veya Vadedilmiş Topraklar da denir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Abbas</span> 2. Filistin devlet başkanı

Mahmud Abbas veya kunya adıyla Ebu Mazin, Filistin Kurtuluş Örgütü kurucularından ve Filistin devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">David Ben-Gurion</span> İsrailin ilk başbakanı

David Ben-Gurion veya David Grün, İsrail'in ilk başbakanı ve İsrail Devleti'nin kurucusudur. 14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okumuş ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu. Ayrıca Gurion, hükûmetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Filistin, sıklıkla şu tanımları ifade eder:

<span class="mw-page-title-main">Nur Batur</span>

Nur Batur Türk gazeteci ve yazar.

TRT Kurdî, 25 Aralık 2008'de test yayımına başlayan kamusal çok dilli televizyon kanalı. Kanal, 1 Ocak 2009'da Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı olarak normal yayınına başlamıştır. "Türkiye'nin zenginliğini ve renklerini ekrana taşıma" amacıyla kurulmuştur. 10 Ocak 2015 tarihinde ise kuruluş adı olan TRT 6, TRT Kurdî olarak değiştirilmiştir. Kanal, Türkiye'deki Kürt nüfusu tarafından -Hükûmetin propaganda aracı olma suçlamaları da dâhil olmak üzere- çeşitli gerekçelerle çoğunlukla eleştiriyle karşılandı. Kürtlerle 2018'de TRT Kurdî hakkında yapılan bir anket, çoğunluğun (%59) kanala güvenmediğini gösterdi. 1 Ocak 2009 tarihinde TSİ 19:00'da resmi açılışına İstiklâl Marşı başlayan kanalın ilk programında Nilüfer Akbal ve Rojin sunuculuğunu yapmıştır. İlk programda Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kanala ilişkin mesajları Kürtçe dublaj ve Türkçe alt yazıyla yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1991 Madrid Konferansı</span> İsrail-Filistin barış konferansı

İspanya hükûmetinin ev sahipliğini üstlendiği, ABD ve SSCB tarafından desteklenen Madrid Konferansı 30 Ekim 1991 tarihinde başlamış ve üç gün sürmüştür. Konferansın amacı İsrail ile Filistin ve Suriye, Lübnan ve Ürdün'ün de içinde bulunduğu Arap ülkeleriyle bir barış süreci başlatabilmekti. Körfez Savaşı'nın hemen ardından bir araya gelen ABD Başkanı George H.W. Bush ve Dışişleri Bakanı James Baker Sovyetler Birliği'ni de yanlarına alarak İsrail, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Filistin'i Madrid Konferansı'na çağırmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Filistin Mandası</span> 1920-1948 yılları arasında varlığını sürdüren Birleşik Krallık yönetimi

Birleşik Krallık Filistin Mandası, Birleşik Krallık'ın Filistin'deki Osmanlı Devleti hakimiyetine son vermesiyle İtilaf Devletleri tarafından kararlaştırılan ve Milletler Cemiyeti tarafından Haziran 1922'de resmen onaylanarak kurulan manda cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail’in, Türkiye’nin İsrail’i tanıdığı Mart 1949 tarihinden sonra kurdukları ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Efraim Katzir</span> 4. İsrail devlet başkanı

Ephraim Katzir, İsrail Devleti'nin 4. Başkanı ve bilim insanı.

Filistin Yahudileri, tarihin herhangi bir anında Filistin'de yaşamış Yahudilere denir. İsrail devleti kurulmadan önce Filistin Yahudilerine "Yahudi cemaati" anlamına gelen Yişuv denmekteydi. 1881'de Yahudilerin Filistin'e olan göçleri başlamadan önce bölgede yaşayan Yahudilere "Eski Yişuv", 1881'den sonra göç edenlere "Yeni Yişuv" denmeye başlandı. Modern İsrail devleti 1948'de kurulduktan sonra, Filistinli Yahudiler İsrail vatandaşı olduğundan, "Filistinli Yahudi" terimi kullanılmamaya başlandı.

İsrail, Rusya'nin başkenti Moskova'da gerçekleştirilen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden ikili, Noa ve Mira Avad, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; ikilinin yarışmada söylediği şarkı, "There Must Be Another Way" ise halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. İkili, birinci yarı finali geçti ve finalde 53 puan toplayarak on altıncı geldi.

TRT Arabi, 4 Nisan 2010'da yayın hayatına başlamış olan TRT'nin Arapça yayın yapan kanalı.

İlnur Çevik, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sami Mubayyed</span> Suriyeli tarihçi ve yazar

Sami Mervan Mubayyed, Osmanlı döneminin sonlarından 1958'de Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadar Şam'ın modern tarihi üzerine kapsamlı yazılar kaleme almış Suriyeli bir tarihçi ve yazardır.

Hamas-İsrail Savaşı öncesi Türkiye, İsrail ile normalleşme sürecinden önce İsrail'in birçok saldırı ve açıklamalarını kınamaktaydı. Normalleşme sürecinde İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog 9-10 Mart 2022 tarihlerinde Türkiye'ye resmî bir ziyarette bulundu. Ancak 2023 Mescid-i Aksa çatışmaları sonrasında Türkiye, yeniden kınama ve sert bir tutum içerisine girdi. Hatta çatışmalar hakkında açıklama yapan Erdoğan, İsrail'in yaptığı müdahalelere "İsrail’in yaptığı zulüm ve provokasyon siyasetidir" dedi. İsrail ile yeniden normalleşme sürecine giren Türkiye, 20 Eylül 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya geldi. Fakat 7 Ekim'de başlayan Hamas-İsrail Savaşı ile yeniden normalleşme süreci bozulmuş ve Türkiye oldukça ciddi bir siyasete girmiştir.