İçeriğe atla

Sedir (mobilya)

Hırvatistan'ın Krujë kenti Etnoğrafya Müzesi'nde bir sedir

Sedir, set ya da sofa, eski Türk evlerinde duvarla bitişik, genellikle tahtadan, sabit, yerden yüksek bir oturma eşyasıdır. Arka kısmında sırtın yaslanması için minder yüzeyleri bulunur.

Çadır kültürünün etkisini taşıyan geleneksel Türk evi yaşam düzeninde sedir; döşemeden biraz yükseltilmiş, oturma alanı geniş bir yer olarak düzenlenir ve böylece bağdaş kurarak veya ayaklar toplanıp alta alınarak oturma imkanı sunardı. Sedirler akşamları üzerine serilen örtülerle yataklara dönüşürdü.[1] 19. yüzyılda Osmanlı toplumunda Batı tarzı mobilya kullanımı yaygınlaşmaya başlamış ve sedir yerini koltuk, kanepe ve karyolaya bırakmıştır.[2]

Göçebe hayat düzeninde yere yakın oturma elemanları kullanan Türkler'in, yerleşik düzene geçtiklerinde sedir, divan ve kerevet kullanmaya başladıkları düşünülür.[3] Sedirler genellikle konutun inşası sırasında duvar ile birlikte inşa edilmiştir.[4] Sedir yapımında malzeme olarak ahşap, taş, kerpiç veya taş karışımı kullanılmıştır.[5]

Geleneksel bir Türk evinde sedir genellikle pencereli duvarların önünde yer alır; ortada boş bir alan bırakılırdı. Genellikle odaların iki yüzü pencereli olduğu için odanın iki yüzünde boydan boya sedir olurdu. Sedirde oturan kişi kollarını yastığa yaslayıp dışarıyı seyredebilmesi için sedir ölçüleriyle pencere duvar ilişkisi dikkatlice ayarlanırdı.[6] Bazı odaların üç tarafında sedir olur, ocak duvarının iki yanına sedir yapılabilir, bazen de kapı hariç odanın her yerini çepeçevre sarardı.

Topkapı Sarayı'nda sedir

Sedirin özelliklerinden birisi Osmanlı Devleti'nde toplumun her kesimi tarafından, saraylar dahil her türlü konutta kullanılan bir oturma eşyası olmasıdır. Sadece konutlarda değil; kamu ve devlet yapılarında da sedir kullanılmaktaydı. Bazı gravürlerde Bâb-ı Ali’de kâtiplerin sedirler üzerinde bağdaş kurarak yazı yazdığı görülmektedir.[7]

Sedirin üstü yumuşak örtü veya ince minderlerle kaplanır; yaslanma yerlerinde arkalık yastıklar, üzerlerinde dekoratif amaçlı örtüler yer alırdı. Basit ev içlerinde oldukça sade olan sedirler, saray yapılarında şatafatlı desenlerle süslenmiştir.

Türk evlerinde sedirlerde oturma düzeni, bir protokol silsilesini işaret ederdi. "Sedirin ortaları değil köşeleri makbuldü ve baş köşeden itibaren kapıya doğru protokol silsilesine göre yerler kıymetten düşerdi."[8]

Geleneksel Türk yaşamında kullanılan ayaklı, arkalıksız kanepelere divan adı verilirdi. Bazı yörelerde divan, sedir ile aynı anlamda kullanılmaktadır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Özel, Yaprak; Zerrin Funda Ürük (Nisan 2021). "Mobilya- Biçim- Tercih", 23. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. ISSN 2148-2683. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  2. ^ Kazmaz, Süleyman (2001). "Halk kültürüne toplu bir bakış: Düşünceler ve değerlendirmeler". 13 (38). Erdem. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  3. ^ "Yaşam Alanlarında Sedir Kullanımının Tarihi". www.asortie.com. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  4. ^ Çelikoğlu, Özge (2011). "Çekyatın öyküsü: Türkiye'de toplumsal değişime tanıklık eden bir mobilya". tez.yok.gov.tr. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  5. ^ Baş, Özge; Ümit Arpacıoğlu (2019). "Orta Anadolu Köy Evlerinde İç Mekân Tongurlar Köyü Örneği". 1 (1). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  6. ^ Burkut, Emine Banu (2014). "Osmanlı/Türk evi mekan kurgusunu modern konut mimarisinde okumak : (Wright, Corbusier, Eldem ve Cansever'in konutları)" (PDF). Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  7. ^ Demirarslan, Deniz (Mart 2018). "Türk Yaşam Kültüründe Oturma Mobilyasının Değişimi ve Gelişimi" (PDF). Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  8. ^ Bozkurt, Gülçin. "19.yy da Osmanlı Konut Mimarisinde İç Mekan Kurgusunun Safranbolu Evleri Örneğinde İrdelenmesi" (PDF). stanbul Kültür Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tez, 2009. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mutfak</span> yemek yapılan yer (oda)

Mutfak ya da ocaklık, yemek hazırlamak için kullanılan alandır. Modern mutfak tipik olarak; set üstü ocak, fırın, mikrodalga fırın gibi pişirme aletlerine sahiptir. Bulaşık yıkamak gibi işleri yapabilmek için bir evyesi vardır. Modern mutfaklarda genellikle bulaşık makinesi de bulunur. Yemek depolamak için kullanılan kiler, mutfak dolabı ya da buzdolabı gibi ekler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Mobilya</span> oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşya

Mobilya, oturulan yerlerin süslenmesine ve türlü amaçlarla donatılmasına yarayan eşya. Mobilya denilince ilk akla gelen ahşap mobilyadır. Özellikle, masa, sandalye, koltuk, dolap, karyola, komodin, kitaplık gibi konut donatılarında, çeşitli büro donatılarında, okul sıra ve masalarında çoğunlukla ahşap malzeme kullanılmaktadır. Günümüzde mobilya yapımında çelik, alüminyum, cam ve plastik gibi diğer malzemeler kullanılmaya başlanmış ise de hâlen ahşap malzeme bu konuda üstünlüğünü sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Savaşı Müzesi</span> I. TBMM Binası (1920–1924)

Kurtuluş Savaşı Müzesi veya I. TBMM Binası, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Ulus Meydanı'na komşu olan yapı, 1924 yılına kadar Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk binası olarak kullanılmıştır. 1961 yılında müzeye çevrilerek "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adıyla ziyarete açılmıştır. Teşhir salonlarının ve koleksiyonun yenilenmesiyle 23 Nisan 1981 tarihinde Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla yeniden hizmete girmiştir. Hâlen Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde hizmet veren müzede Kurtuluş Savaşı yılları ve Cumhuriyet'in ilanına ilişkin eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ev</span> İçinde bir insanların oturabileceği biçimde yapılmış yapı

Ev, içinde insanların yaşadığı, çevresi duvarlarla çevrili, odalara bölünmüş, kendine ait çatısı ve bazen de bahçesi olan ahşap, toprak veya betonarme yapı. Etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere müstakil ev denir. Ev kavramı mimari bir terimdir ve apartman dairesi gibi diğer barınak türlerinden farklı bir kavramı ifade eder. Bununla birlikte gündelik kullanımda türüne bakılmaksızın her türlü barınak için de kullanılır. Günümüzde tipik bir evde salon, odalar, mutfak, banyo ve tuvalet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Odunpazarı Evleri</span>

Odunpazarı Evleri, Eskişehir'in ilk yerleşim yerini oluşturan Odunpazarı semtindeki Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi evlerdir. Safranbolu, Beypazarı, Göynük gibi yerlerdeki mimari özellik ve motifleri taşırlar. UNESCO dünya mirası listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Çatalhöyük</span> Konya, Türkiyede bulunan tarihi yerleşim yeri

Çatalhöyük, bugün Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy yakınlarında, milattan önce 7000 yıllarından itibaren Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı'nda yerleşim yeri olarak kullanılmış arkeolojik kalıntılardır.

<span class="mw-page-title-main">Koşuyolu, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Koşuyolu İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan Kadıköy ilçesine bağlı bir semttir. Validebağ Öğretmenevi burada bulunmaktadır. Validebağ ve Altunizade gibi semtlerle komşudur. Yeniçerilerin sefere çıkmadan önce buluşma yerleri olan Ayrılıkçeşme'ye yakın mesafede bir bölgedir. Dolayısıyla semte Ayrılıkçeşme Marmaray İstasyonu ve Ayrılıkçeşme Metro İstasyonu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca Avrasya Tüneli'nin Anadolu Yakası otomobil girişi, Koşuyolu D100 mevkiinde konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Apartman</span> birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı

Apartman, birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı. Düşük katlı bina, çok katlı bina, konak, rezidans gibi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Atatürk Köşkü</span>

Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Yalova'nın 12 kilometre güneyindeki Termal ilçesine yapılan iki katlı köşk.

Antik Roma Tiyatrosu, Roma İmparatorluğu döneminde İspanya'dan Orta Doğu'ya kadar imparatorluk sınırları içindeki pek çok yerde inşa edilmiş tiyatro yapılarının adıdır.

Camlı Köşk Ankara'da Çankaya Köşkü arazisinde bulunan, tek katlı tarihi bir köşktür.

<span class="mw-page-title-main">Türk tarzı yatak</span>

Türk tarzı yatak, Fransa'da 1755- 1785 yıllarında moda olan ve gündüz kanepeye dönüştürülebilen kanepe-yataktır.

<span class="mw-page-title-main">Çekyat</span>

Çekyat, kullanıcılar tarafından gereksinim duyuduğunda yatak durumuna getirilmek üzere tasarlanmış koltuk, kanepe. Genellikle oturma ve yatma işlemi dışında depolama işlevine de sahiptir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laz evleri</span>

Laz evleri, Lazların ve Acaralıların yaşadığı ev türlerinden biridir. Çoğunlukla Lazlar tarafından inşa edildiği için bu şekilde isimlendirilmiştir. Yapımında geleneksel olarak taş ve ahşap kullanılan Laz evlerine çoğunlukla serander eşlik eder.

<span class="mw-page-title-main">Divan (mobilya)</span>

Divan, bir duvara bitiştirilerek kullanılan arkalıksız, oturma alanı geniş ve yüksek, gece yatak işlevi kazanan, üstü minderli ve yastıklı mobilya.

<span class="mw-page-title-main">Mobilya türleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, mobilya türlerinin bir listesidir. Mobilya, masa, sandalye, yatak, masa, şifonyer ve dolap gibi nesneleri içerir. Bu nesneler genellikle bir evde veya başka bir binada yaşamak veya çalışmak için uygun veya rahat hale getirmek için tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Çok işlevli mobilya</span>

Çok işlevli mobilya, çeşitli işlevlerin bir arada olduğu mobilya'dır. Birleştirilen işlevler değişebilir ama sandalye, masa ve benzerlerine ek depolama işlevi ekleyip depolama mobilyası yapılması çok görülür. Çok işlevli mobilyalar, yaşam alanlarının daha verimli kullanılmasını sağlar. Alan eksikliği, bu tür mobilyaların seçilmesinde önemli bir neden olabilir, ancak daha çok alan tasarrufu için daha büyük mekanlarda da çok işlevli mobilyalar görülür.

<span class="mw-page-title-main">Kanepe</span>

Kanepe, sofa veya chesterfield olarak da bilinen bir oturak, birden fazla kişinin oturması için yastıklı bir mobilya parçasıdır. Genellikle döşemeli kolçaklı bir bank şeklinde bulunur ve çoğunlukla yaylar veya elastik gergi şeritleri kullanılmış, özel olarak tasarlanmış minder ve yastıklarla donatılmıştır. Kanepe öncelikle oturmak için kullanılsa da uyumak için de kullanılabilir. Evlerde kanepeler normalde aile odasına, oturma odasına, çalışma odasına veya salona konulmaktadır. Bazen oteller, ticari ofislerin lobileri, bekleme salonları ve barlar gibi konut dışı ortamlarda da bulunurlar. Kanepeler ayrıca boyut, renk ve tasarım olarak birçok seçeneğe sahiptir.