İçeriğe atla

Sedat Ziya Kantoğlu

Sedat Ziya Kantoğlu
Kişisel bilgileri
Tam adıSedat Ziya Kantoğlu
Doğumu1900
Rize, Osmanlı İmparatorluğu
Ölümü16 Kasım 1971 (71 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Spor
Ülke Türkiye
SporFutbolcu
Yönetici
KulüpGalatasaray
Mart 1937 tarihli Gazetelerde Sedat Ziya Kantoğlu

Sedat Ziya Kantoğlu, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

1900 yılında Rize'de doğan Sedat Ziya, Lazistan Mebusu Ziya Molla ile Şevkiye Hanım'ın oğludur. Kayınbabası, Türkiye'yi Lozan Antlaşması'nda temsil eden eski Trabzon Milletvekili Ahmet Muhtar Çilli'dir. Kökeni Pazar ilçesi Örnek (Venek) Köyü'ne dayanmaktadır. Galatasaray Lisesi'ni tamamladıktan sonra Almanya'nın Hanover şehrindeki ticaret mektebinden mezun oldu.[1]

Galatasaray'da futbol oynadı. 1937 yılında,[2] Galatasaray Spor Kulübü başkanlığını yürütmekte olan Saim Gogen'den yönetimi devralan ve başkanlık görevini yürüttü. 24 Eylül 1938'deki kongrede bir kez daha Galatasaray başkanlığına seçilen Kantoğlu'nun yönetim kurulunda Yaşar Yazıcı ikinci başkan, Adil Yurdakul umumi kâtip, İhsan Belor muhasip, Bedri Giritlioğlu veznedar; Ömer Besim Koşalay, Ercüment Işıl, Mehmet Ali Aybar ve Saim Gogen ise üyeydi.[3] 21 Ekim 1939'daki kongrede de üçüncü kez seçildi.[4] Yürütmekte olduğu başkanlığı 1939 yılında Nizan Nuri'ye devretti. Başkanlığı, Güneş kulübünün kuruluş dönemine rastlar.

Başkanlık dönemleri:[1]

  • 15 Aralık 1937 - 8 Nisan 1939
  • 21 Ekim 1939 - 10 Mayıs 1940
  • 1 Ocak 1944 - 23 Eylül 1944

16 Kasım 1971 tarihinde vefat etmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "OKTAY ARAS - Sedat Ziya Kantoğlu". www.oktayaras.com. 18 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  2. ^ "Galatasaray Başkanları". 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2015. 
  3. ^ "Galatasaray murakabe heyeti toplandı". Cumhuriyet. 25 Eylül 1938. s. 6. 
  4. ^ "Galatasaray kulübünün yeni idare heyeti". Cumhuriyet. 22 Ekim 1939. s. 6. 
Sportif görevi
Önce gelen:
Osman Dardağan
Galatasaray SK Başkanı
1944
Sonra gelen:
Muslihittin Peykoğlu
Önce gelen:
Adnan Akıska
Galatasaray SK Başkanı
1939-1940
Sonra gelen:
Tevfik Ali Çınar
Önce gelen:
Saim Gogen
Galatasaray SK Başkanı
15 Aralık 1937 - 8 Nisan 1939
Sonra gelen:
Nizan Nuri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Dağcılık Federasyonu</span>

Türkiye Dağcılık Federasyonu, Türkiye'de dağcılık sporunu yöneten bir federasyondur

<span class="mw-page-title-main">Faruk Ilgaz</span> Türk politikacı ve spor adamı

Faruk Ilgaz Türk mühendis, politikacı, spor adamı. 24. Fenerbahçe SK başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Öniş</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Yusuf Ziyaeddin Öniş, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Süren</span> Türk iş insanı

Faruk Erol Süren Türk iş insanı. 30. Galatasaray Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Beyazıt</span> Türk iş insanı, sanayici ve spor yöneticisi

Selahattin Beyazıt, Türk iş insanı, sanayici ve spor yöneticisi. Eski Galatasaray Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Haydar Şekip</span>

Ali Haydar Şekip, 1925 yılında Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını 2. kez yürütmekte olan Galatasaray Spor Kulübü' nün 1 numaralı kurucusu Ali Sami Yen' den yönetimi devralan ve sadece 1 sene başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Yürütmekte olduğu başkanlığı 1926 yılında Ahmet Robenson' a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Kevkep</span>

1931 yılında, Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını yürütmekte olan Ahmet Kara' dan yönetimi devralan ve sadece 1 sene başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Yürütmekte olduğu başkanlığı 1932 yılında Ali Haydar Barşal' a devretmiştir. Başkanlığı döneminde Fenerbahçe ve Beşiktaş ile birlikte federasyonla mali ve idari anlaşmazlığa düşüldüğü için ligden çekilme kararı alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fethi İsfendiyaroğlu</span>

1933 yılında, Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını 2. kez yürütmekte olan Ahmet Kara' dan yönetimi devralan ve sadece 1 sene başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Galatasaray Spor Kulübü' nün başkanlığını yürütürken aynı zamanda Galatasaray Lisesi Müdürlüğünü(1 Eylül 1929 - 9 Nisan 1933) de yürütmüştür. Yürütmekte olduğu başkanlığı yine 1933 yılında Ali Haydar Barşal' a devretmiştir. Döneminde Güneş ayrılığı başlamıştır. Galatasaray Lisesi' nde daha sonra tekrar müdürlük yapmıştır. 1952 yılında Galatasaray Tarihi adlı eserinin 1. cildini çıkartmış ancak diğer 3 cildi hiçbir zaman çıkarma şansını bulamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Dardağan</span>

Osman Dardağan, 1942 yılında, Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını yürütmekte olan Tevfik Ali Çınar'dan yönetimi devralan ve 2 kez seçimle gelip başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Yürütmekte olduğu başkanlığı 1944 yılında Sedat Ziya Kantoğlu'na devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ethem Menemencioğlu</span>

İbrahim Ethem Menemencioğlu, Türk hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Saim Gogen</span>

Saim Gogen, 1936 yılında, Galatasaray Spor Kulübü Başkanlığını yürütmekte olan Ethem Menemencioğlu' ndan yönetimi devralan ve 2 kez seçimle gelip başkanlık görevini yürütmüş kişidir. Yürütmekte olduğu başkanlığı 1937 yılında Sedat Ziya Kantoğlu'na devretmiştir. Saim Gogen Başkanlığındaki Yönetim kurulu: Suat Hayri Ürgüplü, Osman Müeyyet Binzet, Adil Yurdakul, Ömer Besim Koşalay, Muslihittin Peykoğlu, Bekir Macur, Sedat Ziya Kantoğlu'ndan oluşmakta idi.

<span class="mw-page-title-main">Muslihittin Peykoğlu</span> Türk futbolcu ve Galatasaray Spor Kulübü başkanı

Muslihittin Peykoğlu, Türk eski millî futbolcu ve Galatasaray Spor Kulübü başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Akıska</span>

Adnan Ahıska, Türk bir spor yöneticisiydi. Galatasaray SK başkanlığı yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Nuri Köksal</span> eski Galatasaray Spor Kulübü başkanı

Nazmi Nuri Köksal; Galatasaray Spor Kulübü eski başkanlarındandır. Çok Kısa bir dönem Galatasaray başkanlığı yapmıştır. Başkanlık Görevini 1939 yılının başlarında Sedat Ziya Kantoğlu'ndan devralmıştır. 1939 yılının sonlarında ise başkanlık görevini Adnan Akıska'ya devretmiştir.

Tüm Rusya Merkezi Yönetim Komitesi veya VTsIK Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetinde Sovyet Kongreleri ara dönemlerinde ülkedeki en yüksek otoriteydi. Anayasal değişiklik yapmaya yetkili tek organdı. Tüm Rusya Sovyetler kongresi tarafından seçilirdi. 1917 – 1937 yılları arasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya başbakanı</span> Slovakyanın hükûmet başkanı

Slovakya Cumhuriyeti başbakanı, Slovakya cumhurbaşkanı ve Ulusal Konsey Başkanı'ndan sonra en yüksek 3. siyasi makamdır. Slovakya parlamenter bir cumhuriyet olduğundan dolayı Başbakan, Ulusal Konsey'e sorumludur. 1969 yılında oluşturulan bu makama şimdiye kadar 20 kişi oturdu. Mevcut başbakan 15 Mayıs 2023 tarihinden beri Ľudovít Ódor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güneş SK</span> 1933te kurulan Türk futbol kulübü

Güneş Spor Kulübü, 1933 yılında Galatasaray içinde meydana gelen anlaşmazlıklar sonucu kulüpten ayrılan bir grubun kurduğu spor kulübü.

Yeni kurulan Fenerbahçe 1944-45 sezonunda İstanbul Erkekler Basketbol Ligi'nde mücadele etti. Elemeli olarak yapılan ligde ilk kez resmî maça çıkan Fenerbahçe çeyrek finalde şampiyonaya veda etti. Dörtler Kupası finalinde Beykoz'a yenildi.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe kongreleri listesi</span>

Fenerbahçe Spor Kulübü kongreleri, 3 Mayıs 1907'de kurulan Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlarını seçmek için yapılan olağan veya olağanüstü seçimli genel kurul listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Kantoğlu</span>

Yusuf Ziya Kantoğlu veya kaynaklarda geçtiği adıyla Ziya Molla Bey, Türk avukat ve siyasetçi. İttihat ve Terakki'den Meclis-i Mebûsan 5. dönem Lazistan Sancağı milletvekilliği yapmıştır.