İçeriğe atla

Sedat Simavi Televizyon Ödülü

Sedat Simavi Televizyon Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1997 yılından bu yana düzenli olarak verilmektedir.

Televizyon yapımları bu tarihten önce 1978 ile 1985 yılları arasında Kitle Haberleşmesi, 1986 ve 1996 arasında ise Radyo-Televizyon kategorisi içinde değerlendirilmiştir.

Kazananlar

SSÖYILKAZANANAÇIKLAMA
21. yıl 1997Cengiz Tapan "Doğalgazda Zehirlenme" adlı haber programıyla.
22. yıl1998a) Hulki Cevizoğlu"Ceviz Kabuğu" adlı TV programı nedeniyle.
b) Fatih Altaylı - Ruhi Karadağ"Gölge Oyunu" adlı TV programı nedeniyle.
23. yıl1999a) Nedret Çatay"Beyoğlu Zaman İçinde" adlı TV programı nedeniyle.
b) Coşkun Aral"Haberci - Mayın Tarlası" adlı TV programı nedeniyle.
24. yıl2000Neşe Sarısoy Karatay - Zafer Karatay"Osmanlı Devleti'nin Doğuşu" adlı ortak televizyon programlarıyla.
Seçici kurul bu dalda, Canan Evcimen'in "Deprem" ve Hasan Özgen ile Hakan Aytekin'in "İki Dünya Arasında" adlı belgesellerini övgüye değer buldu.
25. yıl2001Kerime Şenyücel"Halfeti: Suya Dönüşen Topraklar 2000" adlı televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, a) Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu'nun "Eski Dünyanın Son 10 Günü" adlı haber programı ile b) Erol Eldem ve Alper Tunga Özdemir'in "Bilim ve Yaşam" adlı televizyon programlarını övgüye değer gördü.
26. yıl2002a) Daver Atabey"Kaf Dağının ardı Asya - Bozkırın Sesi" adlı televizyon programıyla.
b) Kaya Heyse"Bir Muhabirin Günlüğü: Afganistan Notları" adlı televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, İsmet Yazıcı Emir'i "Bilincin Haritası" adlı televizyon programı nedeniyle övgüye değer gördü.
27. yıl2003Alev Çağlayan Altınbüken"Kimlikleriniz Lütfen! - İnançlar, Kökenler, Kimlikler" adlı televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, Tarık Alpagut'u "Havada Bulut" ve Cafer Özgül'ü "Esir Şehrin İnsanları" adlı televizyon programları nedeniyle, Mesut Gengeç'i ise "Habercinin Kamerasından Vurulduğu An" adlı haberi nedeniyle övgüye değer gördü.
28. yıl2004Nuran Seyhan BayerTRT’de yayınlanan "Sesimi Duy" adlı televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, a) Savaş Karakaş ile Mehmet Akif Aydın’ı CNN Türk’te yayınlanan "Dumlupınar Belgeseli" adlı ortak televizyon programını, b) Adnan Gerger’in NTV’de yayınlanan "Emniyeti bastılar, adam kaçırdılar" adlı haberini övgüye değer gördü.
29. yıl2005Şafak Toprak – İbrahim AteşoğluNTV’de yayınlanan "Maden" adlı ortak televizyon programıyla.
30. yıl2006Mete Çubukçu ve İlker Taş"Orta Doğu’da Savaş" adlı ortak televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, Göksel Özköylü ile Kemal Soğukdere’yi "Güneydoğu'nun Kayıp Çocukları" adlı ortak televizyon programı nedeniyle övgüye değer gördü.
31. yıl2007Neşe Sarısoy KaratayTRT’de yayınlanan "Özü-Türk – Karaylar"[1] adlı televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, Sevilay Tüccar’ı TRT’de yayınlanan "Duvardaki Gölgeler"[2] adlı televizyon programı nedeniyle övgüye değer gördü.
32. yıl2008Seçici kurul, bu dalda ödül vermedi.
Seçici kurul ayrıca Savaş Karakaş’ın İz TV’de yayınlanan "Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul" adlı televizyon programını ise övgüye değer gördü.
33. yıl2009Taha FeyizliTRT’de yayınlanan "Öteki"[3] adlı televizyon programıyla.
Seçici kurul ayrıca, Nesrin Aktolun’ı TRT’de yayınlanan "Ustanın Sırrı"[4] adlı televizyon programı nedeniyle övgüye değer gördü.
34. yıl2010Gül Büyübeşe MuyanTRT’de yayımlanan “Kaybedenler” adlı televizyon programıyla.
Seçici Kurul ayrıca, İHA muhabiri Necmi Ertuş’u “Oğlum Olmadan Asla” adlı haberi nedeniyle övgüye değer gördü.
35. yıl2011Mete Çubukçu – Mesut SertNTV’de yayınlanan “Mısır’da İsyan Ateşi” adlı haber programıyla.
Seçici Kurul ayrıca, Sevinç Yeşiltaş’ı TRT Haber kanalında yayınlanan “Dostluğu Hatırlamak” adlı belgesel programı nedeniyle övgüye değer gördü.
36. yıl2012Demet HaselçinTRT Türk kanalında yayınlanan “Masumiyet Müzesi” adlı televizyon programı ile.
Seçici Kurul ayrıca, Özgen Bingöl – Arda Sevimli’yi Kanal D’de yayınlanan “Panzer Dur” adlı ortak haberi nedeniyle övgüye değer gördü.
37.yıl 2013 Nebil ÖzgentürkCNN TÜRK kanalında yayınlanan “Sanatımızın Hatıra Defteri” adlı televizyon programı ile.
Seçici Kurul ayrıca, Lütfi Özarslan – Tekin Demirel’i TRT'de yayınlanan “Dünyanın Yükü” adlı ortak televizyon programı nedeniyle övgüye değer gördü.
38.yıl 2014 Kenan Şener– Serdar Ekeyılmaz CNN TÜRK kanalında yayınlanan “Soma’da Acı Gerçekler” ortak televizyon haber programıyla.
Seçici Kurul ayrıca, Zühre Saral Gökağaç’ı TRT'de yayınlanan “Bir Ada İki Göç” adlı televizyon belgeseli nedeniyle övgüye değer gördü.
39.

yıl

2015 Gülçin Hacıevliyagil Ayçe – Mustafa Kemal Kiruk Habertürk kanalında yayınlanan “Mültecilerin Umuda Kaçış Öyküsü” adlı televizyon haber programıyla.

.

Seçici Kurul ayrıca, Güven İslamoğlu'nu CNN TURK'de yayınlanan “Yeşil Doğa: Yeşil Yol” adlı televizyon belgeseli nedeniyle övgüye değer gördü.
40.

yıl

2016 Engin Yılmaz- Sevgi Şahin- Çağlar Güner,

Burçe Bahadır

Haber kategorisinde; FOX TV kanalında yayınlanan “Baran’ın İlaçları İçin Operasyon” adlı ortak haberleri nedeniyle.

Belgesel kategorisinde; TRT Televizyonu Belgesel Kanalı'nda yayınlanan ''Refakatçi'' adlı belgesel programı nedeniyle.

41.

yıl

2017 Mustafa Soybaş- Gülşah İnce Birsen,

Neşe Sarısoy Karatay

Haber kategorisinde Fox TV'de 25 Ağustos 2017 tarihinde yayınlanan "Cumhurbaşkanı'na Şarjörsüz Güvenlik Önlemi" adlı haberleri nedeniyle,

Belgesel kategorisinde TRT Televizyonu Belgesel Kanalında 26 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan "Halil İnalcık Yüzyıllık Çınar" adlı belgesel programı nedeniyle

44. Yıl 2020 Ömer Kablan-Erman Yüksel TRT World Kanalı’nda 27 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan ''Assassins of Diplomats (Diplomat Katilleri)'' adlı ortak belgesel programı nedeniyle ödüle değer görüldü.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2010. 
  4. ^ http://www.trt.net.tr/tv/detay.aspx?kimlikid=3069[]

İlgili Araştırma Makaleleri

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Simavi</span> Türk gazeteci, yazar ve yönetmen (1896–1953)

Süleyman Sedat Simavi, Türk gazeteci, yazar ve karikatürist. Hürriyet gazetesinin kurucusudur.

Sedat Simavi Ödülleri, Türkiye'de basılı gazetecilik, radyo ve televizyon gazeteciliğinin yanı sıra bilim, sanat ve spor alanlarındaki başarılı kişi, kurum ve eserlere yönelik yılda bir kez verilen ödüllerdir.

Erol Simavi Özel Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1987 ve 1993 yılları arasında verilmiştir.

Sedat Simavi Ödülleri Erol Simavi Özel Gençlik Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. Sadece 1986 yılında verilmiştir.

Sedat Simavi Basın Kurumları Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1987 ve 1992 yılları arasında verilmiştir.

Sedat Simavi Televizyon Reklamları Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. Sadece 1992 yılında duyurusu yapılmış, ama hiç verilmemiştir.

Sedat Simavi Televizyon Seçici Kurulu Özel Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. Sadece 1997 yılında verilmiştir. Bu yıldan sonra televizyon dalında ödül alanların yanında, bazı yıllarda övgüye değer bulunan eserler de açıklanmış ama bunlar ayrıca ödüllendirilmemiştir.

Sedat Simavi Radyo-Televizyon Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1986 ve 1996 yılları arasında verilmiştir. Bu yıldan sonra Radyo ve Televizyon dalları ayrı ayrı ödüllendirilmeye başlamıştır.

Sedat Simavi Kitle Haberleşmesi Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1978 ve 1985 yılları arasında verilmiştir. Bu yıldan sonra gazetecilik ve radyo-televizyon dalları ayrı ayrı ödüllendirilmeye başlamıştır.

Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü; başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1978 yılından bu yana düzenli olarak verilmektedir.

Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. Başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verildi. Ödüllerin başlatıldığı tarih olan 1977 yılından bu yana düzenli olarak verilmektedir.

Sedat Simavi Radyo Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. 1997 yılından bu yana düzenli olarak verilmektedir.

Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, başlangıçta Sedat Simavi Vakfı, daha sonra ise Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri'nin bir dalıdır. İlk olarak 1977 yılında verilmiştir.

Adnan Gerger, gazeteci, yazar, araştırmacı, TV programcısı.

Sedat Ergin Türk gazeteci ve yazar.

Emine Algan, Türk gazeteci ve senarist.

Aykut Küçükkaya, Türk gazeteci.

Kerim Ülker, Türk ekonomi gazetecisi.

Doğan Akın, Türk gazeteci.