İçeriğe atla

Sedat Laçiner

Sedat Laçiner
Doğum1 Temmuz 1972 (52 yaşında)
Kırıkkale, Türkiye
MilliyetTürk
ÖdüllerDavos Forumu, Genç Küresel Liderler 2006
Kariyeri
DalıUluslararası İlişkiler
Çalıştığı kurumlarMilliyet
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu
Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi
Star
Adnan Menderes Üniversitesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sedat Laçiner (d. 1 Temmuz 1972, Kırıkkale), Türk akademisyen ve yazardır.

Laçiner Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Güvenlik ve Orta Doğu uzmanıdır. 19 Mart 2015-1 Eylül 2016 tarihli arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığını yaptı.[]

Aynı üniversitede 2011-15 yılları arasında rektörlük yapmıştır. Laçiner 15 Mart 2011'de, 38 yaşında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) rektörlüğüne atanmış[1][2] böylece Türkiye'nin en genç rektörü unvanını almıştır.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) kurucu başkanlığı (2004-2010), USAK Genel Koordinatörlüğü (2010-2011) ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ODAM) Başkanlığı (2004-2011) görevlerinde bulunmuştur.[]

Davos Economic Forum tarafından verilen "2006 Genç Küresel Lider" unvanı sahibidir.[3] Bu unvana Türkiye'den 'entelektüeller' dalında aday gösterilen ilk ve tek kişi olmuştur.[]

Sedat Laçiner Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Güvenlik Bilimleri Enstitüsü gibi çeşitli yükseköğretim kurumlarında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde Turkish Foreign Policy (Türk Dış Politikası'), Uluslararası Entegrasyon Kuramları, Uluslararası Güvenlik ve Uluslararası Örgütler dersleri vermiştir.[]

Hükûmet politikalarına muhalif görüşleri nedeniyle, 26. 12. 2015 tarihinde paralel devlet yapılanması gerekçe gösterilerek yapılan bir operasyon kapsamında Çanakkale'de gözaltına alındı. 30. 12. 2015 tarihinde ise serbest bırakıldı.[4]

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" davası kapsamında gözaltına alınan Laçiner, kardeşi Yrd. Doç. Dr. Vedat Laçiner'in de aralarında bulunduğu 7 akademisyenle birlikte 23 Temmuz 2016 tarihinde tutuklandı.[5] Sedat Laçiner, 1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle devlet memurluğundan ve ÇÖMÜ'den ihraç edildi.[6]

Eğitimi

İlk-orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mekteb-i Mülkiye) Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 1994 yılında mezun oldu.

Gazi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans eğitimine başlayan Laçiner, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı bursunu kazanarak eğitimine Birleşik Krallık'ta devam etti.

Manchester'da dil eğitimi ve araştırmalarda bulunan Laçiner, Yüksek Lisans derecesini (MA) 1997 yılında 'onur derecesiyle' (distinction) Sheffield Üniversitesi'nden aldı.

Doktora derecesini (PhD) ise 2001 yılında Londra Üniversitesi King's College'da 'ideoloji ve Dış Politika' konulu tezi ile yaptı.

  • Lisans (Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler, 1994)
  • Yüksek Lisans (Sheffield University, 1997)
  • Doktora (King's College London, Londra Üniversitesi, 2001)

İş hayatı

1993-1996 yılları arasında Milliyet Gazetesi'nde muhabir olarak çalıştı. Aynı gazetede başbakanlık muhabirliğine kadar yükseldi. Bu gazetede çok sayıda yazı dizisi ve habere imza attı.

Aydın, Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi olarak akademik çalışma hayatına başlayan Laçiner, kısa bir süre sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmaya başladı.

Ermeni Araştırmaları Enstitüsü'nün kuruluş aşamasında yer aldı ve burada 3 yıl kıdemli araştırmacı olarak çalıştı. Ermeni Araştırmaları Dergisi ve Review of Armenian Studies dergilerinin kurucu kadrosunda yer aldı. Bu dergilerde yardımcı editör olarak çalıştı.

2002-2003 yılları arasında Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Orta Doğu Masası Başkanlığını yürüttü. Aynı kurumda hakem ve editörlük görevlerinde bulundu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türk-Ermeni İlişkileri Millî Komitesi (TEİMK), İcra Kurulu üyeliği de yapan Laçiner, 2003 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi müdürlüğüne atandı.

2004-2010 yılları arasında Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunun (USAK) başkanlığını yaptı.

Gazetecilik Dönemi

Laçiner Henüz 3. sınıf öğrencisi iken Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen Türkiye Sosyal Bilimler Yarışması'nda birinci oldu. Bu yarışma sonucunda aynı gazetede çalışmaya başladı. 1993'te ana muhalefet muhabirliği görevini yürüten Laçiner, 1994'te Başbakanlık muhabirliği görevine getirildi. Laçiner Milliyet gazetesinde Anadolu'nun yükselen sanayi şehirlerini içeren çok sayıda dizi yazıya imza attı. Laçiner 1996 tarihinde yüksek lisans eğitimini sürdürebilmek için gazetedeki görevinden Başbakanlık Muhabiri iken ayrıldı.

Akademisyenlik döneminde de çeşitli gazetelerde yorum ve analiz yazıları yayımlanan Laçiner, 2010-2014 yılları arasındaa Star Gazetesi'nde haftada 3 gün uluslararası ilişkiler ve güvenlik konuları ağırlıklı olarak köşe yazısı yazmıştır.

Laçiner, Milliyet ve Star gazeteleri dışında çok sayıda ulusal ve uluslararası dergi ve gazetede ve tv'de görüşleri ve yazılarıyla yer almıştır. Laçiner bir dönem TRT Haber kanalında yayınlanan Açı adlı haber-yorum programının Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Prof. Dr. Talip Küçükcan ile birlikte düzenli yorumcularından olmuştur.

Think Tank Dönemi

1. ASAM

Prof. Dr. Sedat Laçiner Türkiye'de düşünce araştırma kuruluşları (think tank) alanında dikkat çekici isimlerden biridir. YÖK ve ASAM işbirliğiyle kurulan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucu kadrosunda yer alan Prof. Dr. Sedat Laçiner bu dönemde Ermeni Araştırmaları ve İngilizce yayınlanan Review of Armenian Studies dergilerinin editör kadrosunda yer aldı. Laçiner 2003 yılında ASAM Ortadoğu Masası başkanlığını da yürüttü.

2003 Ekim'inden itibaren ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin kurucu müdürü oldu.

2. USAK

2004 yılında Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunu (USAK) kuran Dr. Laçiner 2010 yılına kadar USAK Başkanlığı görevini yürütmüştür. Laçiner, 2011 yılında USAK Koordinatörü olarak görevine devam etti. Laçiner 2004-2011 yılları arasında aynı zamanda Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi başkanlığı görevini de sürdürdü. Laçiner halen USAK Bilim Kurulu üyesidir.

Prof. Dr. Sedat Laçiner USAK yıllarında çok sayıda ulusal ve uluslararası medya faaliyetinde görüş ve yazılarıyla yer almıştır.

Rektörlük

Prof. Dr. Sedat Laçiner 15 Mart 2011 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü olarak atanmıştır. 24 Mart 2011 günü göreve başlayan Laçiner atanma öncesinde yapılan seçimlerde de mevcut rektörü geçerek öğretim üyelerinin oylarıyla birinci seçilmiştir. 2015 yılındaki rektörlük seçimlerinde birinci olmuş ancak yeniden rektörlük görevine atanmamıştır. Laçiner, ÇOMÜ'nün 6. rektörüdür.

ÇOMÜ Rektörlük Seçimi

518 Öğretim Üyesinin katılımıyla Şubat 2011'de yapılan 2011-2015 dönemi ÇOMÜ rektörlük seçimlerinde oy kullanan öğretim üyelerinin 1/3'ünün oyunu alan (179 oy) Prof. Dr. Sedat Laçiner birinci olarak YÖK'e aday olarak gönderildi. Prof. Dr. Sedat Laçiner'in en yakın rakibi mevcut Rektör Prof. Dr. Ali Akdemir oldu.

Oylama sonuçlarına göre sıralama şöyle gerçekleşti:

Prof. Dr. Sedat Laçiner: 179, Prof. Dr. Ali Akdemir: 168, Prof. Dr. Erdinç Yiğitbaş: 89, Prof. Dr. Muammer Karaayvaz: 32, Prof. Dr. A. Adem Tekinay: 18, Prof. Dr. Sefa Dereköy: 13, Prof. Dr. Remzi Kıncal: 11, Geçersiz Oy:8

YÖK üyeleri oylama sonuçlarına uyarak listeyi aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 15 Mart 2011 günü Prof. Laçiner'i ÇOMÜ'nün yeni rektörü olarak atadı. Mevcut rektörün görev süresinin dolduğu 26 Mart 2011 günü ise devir teslim töreni yapılarak yeni rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner görevine başladı. Laçiner böylece 38 yaşında rektörlük görevine gelerek Türkiye'nin bu alana atanan en genç ismi oldu.

2015 yılında yapılan rektörlük seçimlerinde Laçiner 237 oy alarak birinci olmasına rağmen 19 Mart 2015 tarihinde yayınlanan atama kararı görevi 180 oy ile ikinci olan Prof. Dr. Yücel Acer'e devretmiştir.[7]

Davos Ekonomik Forumu Genç Küresel Lider Unvanı

Dr. Laçiner 2005 yılında Davos Ekonomik Forumu YGL tarafından '2006 Genç Küresel Lider' seçildi. Prof. Dr. Sedat Laçiner entelektüeller kategorisinden bu ödüle layık görülen ilk ve tek Türk oldu.

Üyelik ve Editörlük

  • Dr. Laçiner YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) Türk-Ermeni İlişkileri Millî Komitesi (TEİMK) üyesidir.
  • Laçiner aynı zamanda YÖK Başkanlık Danışmanlığı görevini de sürdürmektedir (2008-).
  • Doç. Dr. Laçiner Uluslararası Hukuk ve Politika (UHP) dergisi ve Yönetim Bilimleri Dergisi (YBD) dergilerinin ortak editörüdür.
  • ASAM tarafından yayınlanan Avrasya Dosyası dergisinin ve Roma Yayınları tarafından yayınlanmakta olan Demokrasi Platformu adlı derginin danışma ve yazı kurulu üyesidir.
  • 1993 Milliyet gazetesi Türkiye Ödülleri Sosyal Bilimler dalı birincisidir.
  • Çorum Sanayii ve Ticaret Odası Onur Üyesidir.
  • Dr. Laçiner Davos Ekonomik Forumu tarafından "2006 Genç Küresel Lider" (2006 Young Global Leader) unvanına layık görülmüştür. Laçiner bu listeye entelektüeller kategorisinden girmiştir ve Türkiye'den bu kategoride yer alan seçilen ilk ve tek kişidir.

Araştırma alanları

Kitapları

Türkçe Kitaplar

  • Ermeni Sorunu: Ayaklanma, Tehcir ve İntikam, (Ankara: Karınca ve TARK, 2016). 339 sayfa. ISBN 978-605-9642-10-1
  • Neden Bizim de Bir Oxford'umuz Yok?, (İstanbul: 2015). 275 sayfa. ISBN 978-605-9927-69-7
  • Hangi PKK, (İstanbul: Hayy Kitap, 2012).[8]
  • Dışımızdaki PKK, İçimizdeki İsrail, (İstanbul: Hayy Kitap, 2011)
  • 11 Eylül Sonrası Ortadoğu, (A. Celalifer ile edit), (Ankara: 2011)
  • Yemen Dosyası, Fakirlik ve Terör Arasında Kalmış Bir Ülke (S. Açıkalın ile), (Ankara: 2010).
  • Hangi Ermeni Sorunu, (Ankara: 2009). ISBN 9786054030170. 256 sayfa.
  • Türk Dış Politikası, Tebliğler, (H. Necefoğlu ve H. S. Özertem ile ortak editör) (Ankara: 2009). ISBN 978-605-4030-11-8. 334 sayfa.
  • Ermeni Sorunu, Diaspora ve Türk Dış Politikası, (Ankara: USAK, 2008). ISBN 978-605-4030-07-1. 654 sayfa
  • Türkler ve Ermeniler, Bir Uluslararası İlişkiler Çalışması, (Ankara: USAK, 2005). Genişletilmiş 2. Baskı.
  • Türkler ve Ermeniler, Bir Uluslararası İlişkiler Çalışması, (İstanbul: Kaknüs, 2004). 408 sayfa. ISBN 975-256-002-4.
  • Türkiyeli Avrupalı, Türkiye'nin Üyeliğinin AB'ye Olası Etkileri, (İ. Bal ve M. Özcan ile birlikte) (İstanbul: USAK ve Hayat Yayınları, 2004). 260 sayfa. ISBN 975-6218-09-6.41
  • Irak Küresel Meydan Savaşı ve Türkiye (Ankara: Roma, 2004). 359 sayfa. ISBN 975-6349-07-7.
  • Irak Krizi (Ü. Özdağ ve S. Erkmen ile ortak editor), (Ankara: Asam, 2003).
  • Ermeni Sorunu El Kitabı, (ortak yazar) (Ankara ve Londra: TEIMK ve EREN, 2003).
  • Ararat, Sanatsal Ermeni Propagandası, (Ankara: EREN, 2002), (Ş. Kantarcı ile ortak yazar).
  • Bir Başka Açıdan İngiltere, (editör) (Ankara: Asam, 2001, ed.).
  • ABD - İngiltere İlişkileri: 'Özel' Bir İlişki, (Ankara: Asam yayınları, 2001). 64 sayfa.
  • İngiltere, Terör, Kuzey İrlanda Sorunu ve İnsan Hakları, (Ankara: Asam Yayınları, 2001). 64 sayfa.
  • Açık Kapı Politikasından Yabancı Düşmanlığına: İngiltere'de Dış Göç ve Irk İlişkileri, (Ankara: A.s.a.m. Yayınları, 2001). 52 sayfa.

İngilizce kitaplar

  • Financing The PKK Terrorism and Drug Trafficging, (Ankara: Karinca and The Turkish Sun Publications, 2016) (with Ahmet Dogru) ISBN 978-605-9642-17-0
  • European Union with Turkey, (Ankara: USAK Publications, 2004)
  • Turkish-Polish Relations: Past, Present and Future (H. Palabıyık, K. Kujawa ve V. Garayev ile ed.), (Ankara: 2015). 278 sayfa. ISBN 978-605-4222-35-3
  • Ethnic Terrorism in Turkey and the Case of the PKK: Roots, Structure, Survival, and Ideology, (İ. Bal ile), (London: Frank Cass, 2004). 83 sayfa. ISSN: 1474-7782.
  • The Armenian Diaspora, (Ankara ve Londra: TEIMK, 2003).
  • Art and Armenian Propaganda, (Ankara: 2002), (Ş. Kantarcı ile ortak yazar)
  • Turkey and the World, A Bibliography of Turkey and Turks in English, (İstanbul: Kaknüs, 2001). 446 sayfa. ISBN 975-6698-08-X.

Kaynakça

  1. ^ "ÇOMÜ Rektörü Laçiner Göreve Başladı". 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2013. 
  2. ^ "ÇOMÜ Rektörü Laçiner Göreve Başladı". 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2013. 
  4. ^ "Sedat Laçiner: Adaletin olmadığı bir ülke vatan değildir". Taraf. 30 Aralık 2015. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2016. 
  5. ^ "Eski ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner tutuklandı". Haberturk.com. 23 Temmuz 2016. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2016. 
  7. ^ "YÖK listesine 8'de 7 imza". Hürriyet. 19 Mart 2015. 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2015. 
  8. ^ Hangi PKK[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz Suphi Aktan</span> Türk diplomat

Gündüz Suphi Aktan, Türk diplomat ve köşe yazarı, eski ASAM Başkanı ve eski MHP Milletvekili. Düzenli olarak Radikal gazetesinde 1998-2007 yılları arasında yazmıştır.

Türkiyeli Avrupa, Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye olası etkileri, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerine farklı bir açıdan bakan eser ve bu eserin ortaya çıkması için USAK tarafından başlatılan projenin ortak adıdır. Proje iki yıl sürmüştür. Eser Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Almanca olarak da yayınlanmıştır. Yazarları Sedat Laçiner, Mehmet Özcan ve İhsan Bal'dır. Ankara merkezli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından 2005 yılında yayınlanan eser halen Türkiye, Almanya ve İngilizce konuşan ülkelerde satılmaktadır. Kitap toplam 260 sayfadır.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

Ali Akdemir Türk işletme profesörüdür.

Kadri Yamaç,, Türk doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Beril Dedeoğlu</span> Türk akademisyen ve politikacı

Hatice Beril Dedeoğlu,, Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi.

Sadık Kırbaş,, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Necla Pur Türk Akademisyen.Marmara Üniversitesi eski Rektörü.

Halil Güven, 1956 Kıbrıs doğumludur. Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği 1978 mezunudur. Yüksek Lisansını Missisipi Üniversitesi'nde, Doktorasını ise Houston Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 1999-2003 yıllarında Bahçeşehir Üniversitesi'nde ve 2003-2007 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde rektörlük görevlerinde bulunmuş, 2009-2011 yillari arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür 20'den fazla bilimsel makalesi bulunan Prof. Dr. Güven, Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde "Rektörlük" eğitimi almıştır. Prof. Dr. Güven'in makine mühendisliği ve enerji sistemleri dışında diğer araştırma ilgi alanları arasında küreselleşme, liderlik, medeniyetler çatışması ve eğitim sayılabilir. Prof. Dr. Güven Türkçe, İngilizce ve orta seviyelerde İspanyolca ve Yunanca konuşmaktadır. Prof. Dr. Güven San Diego Eyalet Üniversitesi'nde (SDSU) yardımcı doçent (1984-88), doçent (1988-94) ve profesör (1994-2002) olarak görev yapmıştır. San Diego Eyalet Üniversitesi'nde bulunduğu dönemde Prof. Dr. Güven, Uluslararası Gelişim direktörlüğü görevini üstlenmiştir. San Diego Eyalet Üniversitesi'nde görev yaptığı dönemde Prof. Dr. Güven iki önemli merkezin kuruculuğunu ve direktörlüğünü üstlenmiştir; sanayi kuruluşları için uygulamalı enerji alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yürüten Enerji Mühendisliği Enstitüsü ile ABD Enerji Bakanlığı'nın mali desteğiyle kurulan küçük ve orta ölçekli imalatçılara enerji konusunda denetim ve sanayi konusunda değerlendirmeler yapan Sanayi Değerlendirme Merkezi. Enerji Mühendisliği Enstitüsü, 1987-88 yıllarında ABD Enerji Bakanlığı'nın Enerji Buluş Ödülü'ne layık görülmüştür. Enerji Mühendisliği Birliği San Diego Bölgesi 1993-94 dönem başkanlığına ve önceki yıllarda da iki dönem başkan yardımcılığına seçilen Prof. Dr. Güven, enerji alanında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan dolayı AEE Uluslararası Gelişim Ödülü, SAE Yılın Eğitimcisi Ödülü, SDES Mükemmel Mühendislik Eğitimcisi Ödülleri gibi, 20'ye yakın burs ve ödüle layık görülmüştür.

Erkan İbiş,, tıp doktoru, nükleer tıp uzmanı, akademisyen, İstinye Üniversitesi Rektörü, eski Ankara Üniversitesi rektörü.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Trakya bölgesinde yer alan dört üniversite tarafından kurulan üniversiteler birliğidir.

Mete Tunçoku, Uluslararası İlişkiler profesörü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) kurucu rektörüdür.

Ramazan Aydın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) 4. rektörüdür. 2 yıllık Rektör Vekilliği görevi ile birlikte ÇOMÜ'de 8 buçuk yıl Rektörlük makamında bulunmuştur.

Necip Camuşcu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi ve eski rektörü, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya'da 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı kanun ile kurulan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya İncelemeleri Merkezi</span>

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), 2 Ocak 2009'da kurulmuştur.

Prof. Dr. Fikri Canoruç Türk hekim, akademisyen ve Dicle Üniversitesi'nin eski rektörü.