İçeriğe atla

Sedan Muharebesi

Koordinatlar: 49°42′00″K 4°56′40″D / 49.70000°K 4.94444°D / 49.70000; 4.94444
Sedan Muharebesi
Fransa-Prusya Savaşı
Tarih1-2 Eylül 1870
Bölge
Sonuç Kesin Prusya galibiyeti
İkinci Fransa İmparatorluğu sona erdi Üçüncü Fransız Cumhuriyeti dönemi başladı
III. Napolyon, tahttan indirildi
Alman siyasi birliğinin sağlanması süreci hızlandı
Taraflar

Prusya

Bavyera
Fransa
Komutanlar ve liderler
I. Wilhelm
Helmuth von Moltke
Ludwig von der Tann
III. Napolyon
Patrice de Mac-Mahon
Auguste-Alexandre Ducrot
Güçler
200.000
774 top
120.000
564 top
Kayıplar
2.320 ölü
5.980 yaralı
700 kayıp
Toplam:
9.000
3.000 ölü
14.000 yaralı
103.000 esir
Toplam:
120.000


Sedan Muharebesi (Almanca: Die Schlacht von Sedan, Fransızca: La bataille de Sedan), 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Ardennes'nın Sedan kenti yakınlarında meydana gelen muharebedir.

Bavyerya ve Prusya Krallıklarının 200.000 asker ve 774 topuna karşı Fransızlar 120.000 asker ve 564 topla karşı koymaya çalışmıştır. Almanlar tüm savaş boyunca üstünlüğü ellerinde tutmuşlardır ve bunun sonucunda savaş kesin bir Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

Muharebe

Muharebe Alman toplarının atışlarıyla başlamıştır. Silah ve insan gücü bakımından güçlü olan Almanlar, birlikler arasındaki iletişimi de çok iyi sağlamışlardır.

Fransızlar ise savunmada kalmaları gerekirken Almanları hiç etkilemeyen saldırılar yapıyorlardı. Ayrıca Fransızlar'ın, takviye kuvvetlerini doğrudan cepheye sürmeleri gerekirken ikmal merkezlerine sürüyorlardı. Bu fikre karşı çıkan Fransız Mareşal Bazaine, Gravelotte Muharebesi'nden sonra artık yenileceklerini anlamıştı. Ancak tecrübesiz[]Kral III. Napolyon, taarruz etmeyi emrediyordu. Alman ordusu, yorgun Fransız birliklerini tek tek yutarak III. Napolyon'u ve Patrice de Mac-Mahon'u esir düşürdü. Artık Almanların Paris'e kadar giden yolunda, önlerine çıkabilecek ciddi bir güç yoktu.

Muharebe Sonrası

2 Eylül'de III. Napolyon'un teslim oluşundan 2 gün sonra, Paris'te devrim oldu. Yeni gelen hükûmet, savaşı 5 ay kadar sürdürdü. İmparatorun Büyük Britanya'ya sürgüne gitmesinin ertesi günü, Almanlar Paris'i kuşattı. Paris, 28 Ocak 1871 tarihinde Almanlara teslim olmuştur. Söz konusu savaş, III. Napolyon'un tahttan düşüşüne ve İkinci Fransız İmparatorluğu'nun döneminin bitmesine sebep oldu.[1]

Sonuçlar

Savaşın Osmanlı Tarafınca Yansıması

Savaşın yaşandığı dönemde Osmanlı Devleti'nde önemli bir yayın organı olan Basiret Gazetesi'nde savaşla ilgili çok sayıda haber yer almıştır. Gazetenin önemli yazarlarından olan Polonyalı Hayrettin makalelerinde savaşı değerlendirmiştir. Bu haberler ve makalelerde gazete açıkça Prusya taraftarlığı yapmıştır. Polonyalı Hayrettin, Prusya-Fransa savaşını, Prusya ve Rusya ilişkisi üzerinden değerlendirmiştir. 1870-1871 Fransa-Prusya savaşı sırasında yazarlarından Polonyalı mühtedi Celâleddin Paşa’nın da tesiriyle Alman taraftarı yazı ve haberler yayımladı. Savaşı Almanya kazanınca Ali Efendi Başvekil, Otto von Bismarck tarafından Almanya’ya davet edildi. Almanya ziyareti sırasında Prens Bismarck’tan oldukça iyi bir para yardımı alan ve kendisine modern bir baskı makinesi hediye edilen Ali Efendi,bu yardımla gazetesini geliştirerek büyüttü ve trajını da arttırdı. Rusya'nın, Prusya'nın güçlenmesinden rahatsız olduğunu düşünen Hayrettin; Rusya ile Osmanlı Devleti'nin zaten iki düşman olduğunu ve bu nedenle Osmanlı Devleti ile Prusya arasında ittifak olması gerektiğini savunmuştur. Gazete bundan sonraki yayın hayatında koyu bir Alman taraftarlığı politikası takip etmeye başladı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Erküçük Adalar, Büşra (24 Eylül 2020). "Basiret Gazetesi`ne Göre Prusya-Fransa Savaşı(1870-1871)". 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  2. ^ "BASÎRET - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Otto von Bismarck</span> Alman İmparatorluğunun ilk şansölyesi

Otto von Bismarck, 19. yüzyılda, bağları kuvvetli olmayan bir konfederasyon olan Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan ve Birleşik Almanya'nın ilk Şansölyesi olan Alman devlet adamıdır. Bismarck-Schönhausen Kontu ve Lauenburg Dükü olarak da anılan Otto von Bismarck, Yeni Almanya'yı kan ve demir politikasına göre kuracağını söylediği için kendisine Demir Şansölye adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Karl Bernhard von Moltke</span> Alman mareşal

Helmuth Karl Bernhard von Moltke, Alman Mareşal. Yeğeni Helmuth Johann Ludwig von Moltke, Generaloberst rütbesiyle 1908-14 yılları arası Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak I. Dünya Savaşı'nda da görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">III. Napolyon</span> Fransa Cumhurbaşkanı (1848-1852) ve 3. Fransa İmparatoru (1852-1870)

III. Napoléon, 1848-1852 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapmış, sonrasında tertiplediği darbeyle cumhuriyeti yıkarak imparatorluğunu ilan etmiştir. Son Fransa imparatoru olarak 1870'e kadar hüküm sürmüştür. 1870 yılında II. Dünya Savaşı'ndaki Alman işgaline kadar sürecek Üçüncü Fransa Cumhuriyeti'ni kuracak olan hareketle devrilmiştir. Fransa'nın doğrudan halkoyuyla seçilen ilk devlet başkanı, aynı zamanda son hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alman İmparatorluğu</span> 1871den 1918e dek Almanya

Alman İmparatorluğu ya da İkinci Reich, 18 Ocak 1871'de Prusya ve diğer Küçük Alman Devletlerinin özellikle Otto von Bismarck'ın katkılarıyla, birleşmesiyle oluşan birleşik Alman devletidir. İlk imparatoru I. Wilhelm'in taç giymesiyle imparatorluk resmen kuruldu. Yeni İmparatorluğu Habsburg Hanedanı yerine Hohenzollern Hanedanı yönetti, başkent Berlin yapıldı. Yeni İmparatorluk, Avusturya'yı toprakları dışında bıraktı. 1884'ten itibaren Almanya, Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başladı. Hızlı büyüyen ekonomisiyle, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu, ordusu ve donanmasıyla Büyük Britanya'ya kafa tutar hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Thiers</span> 3. Fransız Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Louis Adolphe Thiers, Fransız devlet adamı, gazeteci ve tarihçi. Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in kurucularından ve ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Friedrich (Alman imparatoru)</span> Alman İmparator

III. Friedrich, Veliaht Prens Friedrich Wilhelm olarak da bilinir, Almanca Kronprinz Friedrich Wilhelm, tam adı Friedrich Wilhelm Nikolaus Karl, 1888'de 99 gün süreyle Prusya kralı ve Alman imparatoru. Liberal ve meşrutiyetçi görüşlerden etkilenmiş, ama Hohenzollern hanedanının krallık ve imparatorluk değerlerine bağlı kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">François Achille Bazaine</span> Fransız general (1811 – 1888)

François Achille Bazaine, İkinci İmparatorluk döneminde üstün hizmetler verdikten sonra, Fransız-Alman Savaşı sırasında, 27 Ekim 1870'te Metz'i Almanlara bırakarak 140 bin askeriyle birlikte teslim olduğu için idama mahkûm edilen Fransız mareşal.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Prusya Savaşı</span> Prusya Krallığı ve Avusturya İmparatorluğu arasındaki savaş (1866)

Avusturya-Prusya Savaşı veya Yedi Hafta Savaşı, 1866'da Avusturya İmparatorluğu liderliğinde Alman Konfederasyonu ile Prusya Krallığı ile Alman müttefikleri yanında İtalya ve Alman müttefikleri arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Alman devletleri üstünde Prusya egemenliği ve Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı denilen İtalyan birleşmesi süreci gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ems Telgrafı</span>

Ems Telgrafı 1870-1871'deki Fransa-Prusya Savaşı'nın başlamasına sebep olan nottur.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patrice de Mac-Mahon</span> Fransız siyasetçi (1808-1893)

Marie Edme Patrice Maurice de Mac-Mahon, 1. Magenta Dükü, Fransa mareşali unvanına sahip eski Fransız general ve siyasetçi. 1873'ten 1875'e kadar Fransa Genelkurmay Başkanı olan Mac-Mahon, 1875-1879 yılları arasında Üçüncü Cumhuriyet dönemi cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">1871 Versay Antlaşması</span>

Versay Antlaşması, Prusya ve diğer küçük Alman devletlerinin Fransa’yı Fransa-Prusya Savaşı'nda yendikten sonra 26 Şubat 1871 tarihinde Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde imzalanan antlaşma. Antlaşmanın özgün adında "Versay" sözcüğü geçmemesine rağmen, antlaşma genellikle, imzalandığı sarayın adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın düşüşü</span> İtalyan birleşmesinin (Risorgimento) bir parçası

Roma'nın düşüşü 20 Eylül 1870 tarihinde, hem Papalık Devleti'nin Papa IX. Pius yönetimindeki nihai yenilgisini hem de Savoy Hanedanı Kralı II. Victor Emmanuel yönetiminde İtalyan yarımadasının birleşmesini işaret eden, Risorgimento olarak da bilinen uzun İtalyan birleşmesi sürecinin son olayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jules Vallès</span> Fransız gazeteci ve yazar (1832 – 1885)

Jules Vallès Fransız gazeteci, yazar, devrimci ve Paris Komünü üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Paris Kuşatması (1870–1871)</span>

Paris kuşatması, 19 Eylül 1870'den 28 Ocak 1871'e kadar sürdü ve şehrin Prusya Krallığı liderliğindeki Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun çeşitli eyaletlerinin güçleri tarafından ele geçirilmesiyle sona erdi. Kuşatma, İkinci Fransız İmparatorluğu'nun Kuzey Almanya Konfederasyonu'na savaş ilan ederek kıta Avrupası üzerindeki hakimiyetini yeniden savunmaya çalıştığı Fransa-Prusya Savaşı'nın doruk noktasıydı. Prusya hakimiyetindeki Kuzey Almanya Konfederasyonu yakın zamanda 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'ndan galip çıkmıştı ve bu Fransa'nın kıta Avrupası'nın hakim gücü olarak statüsünün sorgulanmasına yol açmıştı. 16 Temmuz 1870'te Fransız parlamentosunun savaş ilanıyla, Fransa kısa süre sonra Almanların elinde bir dizi yenilgiyle karşı karşıya kaldı ve bu 2 Eylül 1870'te Fransızların kesin bir yenilgisine ve 3. Napolyon'un esir alınmasıyla sonuçlanan Sedan Savaşı'na yol açtı.