İçeriğe atla

Seda Keskin Avcı

Seda Keskin Avcı
Vatandaşlık Türkiye
EğitimBoğaziçi Üniversitesi (L, YL), Georgia Teknoloji Enstitüsü (Phd)
Kariyeri
DalıKimya mühendisliği
Çalıştığı kurumlarKoç Üniversitesi

Seda Keskin Avcı (d. 1982, İstanbul[1]), Türk kimya mühendisi, akademisyen.

Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksiti yakalayan Metal Organik Kafesli Yapı (MOF) adlı malzemelerin geliştirilmesi, böylece atmosfere salınan sera gazının azaltılmasına yönelik çalışmaları ile tanınır. 2022'de Chemical Engineering Research and Design (ChERD) dergisinin ilan ettiği "Dünyanın En Seçkin 20 Bilim Kadını" listesinde yer almıştır.[2]

Yaşamı

1982 yılında İstanbul'da doğdu. Yüksek öğrenimini 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde birincilikle tamamladı. Aynı bölümde yüksek lisans çalışmasını (2006), ABD'deki Georgia Teknoloji Enstitüsü Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölümü’nde doktorasını tamamladı (2009).[3] Metal organik yapılı membranların atomik düzeyde detaylı yöntemlerle modellenmesi konulu tezi ile Sigma Xi En İyi Doktora Tezi Ödülü ve Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Üstün Doktora Tez Çalışması Ödülü’ne değer görüldü.

2010 yılında Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği bölümünde yardımcı doçent, 2013 yılında doçent, 2018'de profesör unvanını aldı.

Nano-gözenekli malzemelerin gaz depolama ve gaz ayırma işlemlerindeki performanslarını atomik düzeyde detaylı simülasyonlarla belirlemek üzere çalışmalar yürüttü. Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksitin yakalanmasını sağlayacak malzeme arayışı için yürüttüğü COSMOS projesiyle 2017’de Avrupa Araştırma Konseyi'nden fon aldı.[4]

Çalışmaları birçok bilim ödülüne değer görüldü. 2018’de tüm dünyada faaliyet gösteren bilim akademilerinin çatı kuruluşu olan ve 40 yaş altı araştırmacılara açık Küresel Genç Akademi üyeliğine seçildi. Mühendislik alanında Küresel Genç Akademi üyeliğine Türkiye'den seçilen ilk kadın akademisyendir.[5] Amerikan Kimya Mühendisleri Enstitüsü (AIChE)[6] ve Amerikan Nano Derneği[7] üyesidir.

Ödülleri

  • 2011 - L’Oreal-UNESCO Genç Bilim Kadını Ödülü[8]
  • 2013 - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü
  • 2013 - TÜBİTAK Teşvik Ödülü[9]
  • 2013 - Koç Üniversitesi Üstün Başarılı Öğretim Üyesi Ödülü
  • 2014 - Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödülü (BAGEP)[10]
  • 2016 - FABED Eser Tümen Üstün Başarı Ödülü[11]
  • 2021 - ODTÜ Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Bilim Ödülü[12]

Kaynakça

  1. ^ "Seda Keskin". Global Young Academy (İngilizce). 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  2. ^ "Seda Keskin Avcı, "Dünyanın En Seçkin 20 Bilim Kadını" listesine girdi". Anadolu Ajansı. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  3. ^ "Bilim Kahramanları Derneği". www.yilinbiliminsani.org. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  4. ^ "Metal organik yapılı (MOF) adsorbentlerin ve membranların bilgisayarlı hesaplama teknikleri | Ufuk Avrupa". ufukavrupa.org.tr. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  5. ^ "'Böyle giderse kadın bilimciler belirsizliğe gömülecek'". Habertürk. 22 Nisan 2018. 22 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  6. ^ "Seda Keskin | AIChE". www.aiche.org. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  7. ^ Society, American Nano. "Public Profile of Member SEDA KESKİN AVCI". American Nano Society (İngilizce). 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  8. ^ "L'Oréal'den genç bilim kadınlarına burs ödülü". Farmaskop. 3 Mayıs 2011. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  9. ^ Bilgici, Zeynep (Ocak 2014). "2013 Tübitak". Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  10. ^ "BAGEP 2014 Ödül Kazananlar" (PDF). 2 Ocak 2014. 24 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ekim 2022. 
  11. ^ "2016 Yılı Vehbi Koç Vakfı Faaliyet Raporu" (PDF). 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  12. ^ "2021 Yılı Ödülleri". ODTÜ Prof.Dr.Mustafa.N.Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı web sitesi. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü</span>

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm'de Alfred Nobel'in ölüm günü olan 10 Aralık'ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel'in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü'nden birisidir. Diğer kategoriler; Nobel Kimya Ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü, Nobel Barış Ödülü, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür. İlk Nobel Fizik Ödülü, x-ışını keşfinden dolayı sunduğu üstün hizmetlerden dolayı Alman Wilhelm Conrad Röntgen'e verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

Aydın Fen Lisesi, 1997 yılının Eylül ayında Aydın ilinin Efeler ilçesinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış olan bir okuldur. Mezun verdiği ilk yıllardan bu yana her yıl, ÖSS sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde Türkiye'nin en başarılı okullarından biri olmuştur. Her yıl 90 öğrenci alır.

Fazilet Vardar Sukan, Türk Bilim insanı ve mühendis. Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü kurucu başkanıdır.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1966'dan beri her yıl, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler dallarında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalar gösteren Türk ya da çalışmalarını Türkiye'de yapan yabancı bilim insanlarına verilen ödüldür. Türkiye'de bilim dalında verilen en üst düzey ödül olarak kabul edilir. "Türk Nobelleri" olarak da adlandırılır.

Ayşe Erzan, Türk fizikçi. İstatistiksel fizik alanında önemli çalışmalar yapmış bir bilim insanıdır. Başlıca çalışma konuları hal değişimleri, fraktaller, karmaşık sistemler ve sistem biyolojisidir.

Nalan Kabay, Türk kimya mühendisi ve profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Mann</span>

Matthias Mann, kütle spektrometrisi ve proteomik alanlarında çalışan bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Ulubelen</span> Türk kimyager

Ayhan Ulubelen, analitik kimyager ve akademisyen

Ahmet Gül (d.1953) Türk kimya profesörü

Nurcan Tunçbağ Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Sağlık Bilişimi profesörüdür. Karmaşık biyolojik sistemlerin hesaplamalı modelleri üzerinde çalışıyor. Tunçbağ, 2019 L'Oréal-UNESCO For Women in Science International Yükselen Yeteneğidir.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

TÜBİTAK 50. Yıl Ödülü, 1973 yılında TÜBİTAK tarafından TÜBİTAK Bilim Ödülü yerine dağıtılan ödüldür. Cumhuriyet'in ilanın 50. yıldönümü dolayısıyla dağıtılan ödül; biyoloji, kimya, mühendislik, tıp, veteriner ve hayvancılık ile tarım ve ormancılık alanlarında çalışmalar yapan 14 bilim insanına verildi. Ödülü alacak bilim insanlarına Cumhuriyet'in ilanından sonra doğma zorunluluğu getirildi. Günümüzde verilmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zhenan Bao</span>

Zhenan Bao kimya mühendisidir. Stanford Üniversitesi'nde Kimya ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanlarında nezaketen atamalarla KK Lee Kimya Mühendisliği Profesörü olarak görev yapmaktadır. 2018-2022 yılları arasında Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev yaptı Bao, esnek elektronikler ve elektronik cilt gibi uygulamalar için organik alan etkili transistörler ve organik yarı iletkenler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor.