İçeriğe atla

Sebuh Manas

Sebuh Manas
Doğum1816
Osmanlı imparatorluğu
Ölüm1889
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
MeslekRessam, diplomat
MilliyetOsmanlı Ermenisi
Önemli eserSultan Abdülmecid’in portreleri
AkrabalarRafael Manas, Gaspar Manas, Josef Manas, Rupen Manas

Sebuh Manas (1816-1889), Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.

Hayatı

Zenop Manas’ın ikinci oğlu Sebuh Manas, 1816-1889 yılları arasında yaşamıştır. Halil Edhem Bey, Sebuh Manas’ın Sultan II. Mahmud tarafından eğitim için Avrupa’ya gönderildiğinden söz etmiş, fakat bu konuda herhangi bir belge sunmamıştır. Bazı kaynaklarda Sebuh’un İtalya’da eğitim gördükten sonra Paris’teki Osmanlı Elçiliği’nde birinci sekreter olarak çalıştığı bilgisi geçmektedir. 1852 yılında yayımlanan Mecmua-ı Havadis’in kasım sayısında verilen bilgiye göre de Sebuh Manas Paris Osmanlı Elçiliği’ne birinci sekreter olarak atanmıştır. Bu tarihten sonra aynı görevde otuz yıla yakın çalışmıştır. Paris’teki Osmanlı elçiliğinde çalışan Agop Gırcikyan Efendi’ye hitaben yazılmış olan 1859 tarihli bir mektupta Sebuh Efendi’nin aynı vazifesi ve maaşı muhafaza edilmek şartıyla İstanbul’a nakli istenmiştir. 1863 Paris Elçiliği kayıtlarında isminin yeniden geçmesi Paris’teki görevine tekrar dönmüş olduğuna işaret eder.

Sebuh Manas, Paris Osmanlı Elçiliği’nde çalışırken Sultan Abdülmecid’in portrelerini yapıp İstanbul’a göndermiştir. Örneğin 1854 yılı sonlarında Çırağan Sarayı’ndan Paris’te baş tercüman olan Sebuh Manas’a gönderilmiş bir telgrafta Sultan Abdülmecid’in Sebuh Manas’ın yaptığı tasvir-i hümâyûn için memnuniyet duyduğu belirtilmiş ve tanesi 1500 kuruştan 9000 kuruş karşılığında 6 portre daha sipariş edilmiştir. Sultan II. Mahmud döneminde henüz genç olmasından dolayı, daha çok Sultan Abdülmecid döneminde etkin olan Sebuh Manas’ın imzalı bir Sultan II. Mahmud portresi 2020 itibarıyla bilinmemektedir. 19 Eylül 1922 tarihli Le Stamboul gazetesinde Reşad Fuat Bey’in mezatla satışa sunulan koleksiyonunda Manas imzalı bir Sultan II. Mahmud portresinden bahsedilir. Ancak Manas adlı kişinin ilk adı belirtilmemiştir. Sebuh Manas’ın imzaladığı Sultan Abdülmecid’e ait tasvir-i hümâyûn nişanları ve aynı padişahın madalyon portreleri daha çok 1850’li yıllarda yapılmıştır. Ressamın bilinen tek Sultan Abdülaziz portresi ise bugün Topkapı Sarayı Müzesi Kitaplığı’nda bulunan, 1868 tarihli (1273) ve imzalı eserdir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

1889 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud</span> 30. Osmanlı padişahı (1808–1839)

II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve 109. İslam halifesidir. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu dördü ise torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Efendi</span> Osmanlı Hanedanının son halifesi

Abdülmecid Efendi veya II. Abdülmecid, 32. Osmanlı padişahı Abdülaziz’in altı oğlundan biri, Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, 16 Mayıs 1926 ile 23 Ağustos 1944 yılları arası Osmanlı Hanedan reisi, ressam ve müzisyen. Osmanlı hanedanının tek ressam üyesidir ve döneminin Türk ressamları arasında yer almıştır. Amcasının oğlu Mehmed Vahdettin’in 4 Temmuz 1918’de tahta çıkması üzerine Osmanlı tahtının veliahdı olan Abdülmecid; bu sıfatı 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılıncaya kadar taşıdı. TBMM tarafından 18 Kasım 1922’de halife seçildi. Osmanlı halifeliğine resmen son veren 431 sayılı Kanun'un kabul edildiği 3 Mart 1924 tarihine kadar “halife” unvanını taşıdı. Tarihe “Son Osmanlı Halifesi” olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rahîme Perestû Sultan</span> Abdülmecitin eşi, Osmanlı tarihindeki son Valide Sultan

Rahime Perestü Sultan, Osmanlı tarihindeki son Valide Sultandır. Osmanlı padişahı Abdülmecid'in eşi ve II. Abdülhamit'in manevi ve üvey annesiydi.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud Türbesi</span> Türbe

II. Mahmud Türbesi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in babası II. Mahmud için İstanbul'da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de defnedildiği bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul'un Fatih ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.

Mehmed Şevket Efendi. Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 4. oğludur. Annesi Neşerek Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ferik İbrahim Paşa</span> Türk ressam

Ferik İbrahim Paşa ilk Türk ressam.

Cemile Sultan, Osmanlı padişahı Abdülmecid’in kızı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi</span>

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, İstanbul Beyazıt Meydanı'nda bulunan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı hat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Saliha Sultan (Abdülaziz'in kızı)</span>

Saliha Sultan, Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in kızı.

Mihrimah Sultan, Osmanlı Padişahı II. Mahmud ile Hoşyar Kadın'ın kızı, sonrasındaki padişahlar I. Abdülmecid ile Abdülaziz'in üvey kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Verdicenan Kadınefendi</span>

Verdicanan Kadınefendi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in dokuzuncu eşi.

İzzet Ziya Akademik anlayıştaki yağlıboya portreleri ve pentür ağırlıklı figürlü kompozisyonlarıyla tanınan Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nazime Sultan</span>

Nazime Sultan, Osmanlı padişahı Abdülaziz'in kızı.

Rafael Manas, Osmanlı Ermenisi ressam.

Zenop Manas, Osmanlı Ermenisi ressam ve diplomat, Manas ailesi mensubu.

Rupen Manas, Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat, Manas ailesi mensubu.

Gaspar Manas, 19. üncü yıllarda yaşayan Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.

Josef Manas (1835-1916), Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.