İçeriğe atla

Sebu Muharebesi

Sebu muharebesi
1550-1558 Osmanlı-Fas Savaşı

Fes'in Sebu Kapısı
Tarih6 Ocak 1554
Bölge
Sebu Vadisi, Fas
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Osmanlı kuvvetleri ertesi gün Fes'e girdi.
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
* Kuku Sultanlığı
* Vattâsîler
Fas Sultanlığı
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Salih Paşa Mevlay Muhammed eş-Şeyh
Güçler
600 tüfekçi
1.000 sipahi
4.600 atlı
20-30 top
10.000 atlı
10.000 piyade
Kayıplar
Hafif Ağır

Sebu Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.

Cezayir Beylerbeyi Salih Paşa komutasındaki Osmanlı eyalet ordusu 5 Ocak 1554 Taza civarında Mohammed El-Şeyh komutasındaki Saadi Fas ordusunu mağlup etti.

Muharebe öncesi

Fas'ın kuzeyine hâkim Vattâsîler'e karşı Saadiler'in askerî mücadelesi 31 Ocak 1549'da başkent Fes'in Saadilerin eline geçmesiyle sona erdi. Saadîlerin 9 Haziran 1550'de Tilimsan'ı işgalleriyle gergin Osmanlı-Saafî ilişkileri savaşa dönüştü. Cezayir Beylerbeyi Barbaroszade Hasan Paşa Fas ordusunu Ocak 1551'de Tilimsan Muharebesi'nde mağlup ederek bu işgali sona erdirdi. Son Vattâsî Sultanı Ebû Hassûn Ali b. Muhammed el-Bâdîsî'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir Beylerbeyi Salih Paşa'dan talep ettiği destek[1] çerçevesinde Osmanlı kuvvetleri 6 Aralık 1553'te Saadi ordusunu Taza Muharebesi'nde mağlup etti ve başkent Fes üzerine yürüdü.

Muharebe

Fes'i elden çıkarma niyetinde olmayan Sultan eş-Şeyh ordusunu tekrar toplayarak başkentinin doğusunda yeniden muharebe düzeni almaya çalıştı. Vattâsîlerden 600 atlı takviye de alan Salih Paşa komutasındaki Osmanlı kuvveti 6 Ocak 1554'te Sebu ırmağının güneyinde meydana gelen muharebede Fas ordusunu bir kez daha mağlup etmeyi başardı.

Muharebe sonrası

Sebu'daki zaferin ardından Osmanlı kuvvetlerinin önünde mukavemet edebilecek Saadî ordusu kalmadı ve Salih Paşa 7-8 Ocak 1554'te Fes'e girdi.

Kaynakça

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Vattâsîler" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (2012), c.42, s.572". 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özdemiroğlu Osman Paşa</span> 41. Osmanlı sadrazamı

Özdemiroğlu Osman Paşa, III. Murad saltanatı döneminde, 1584-1585 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı. Kızıl Deniz çevresinde beylerbeyi olmuştur. Kafkasya'da elde ettiği başarılar ile Kafkas Fatihi unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1623-1639 yılları arasında yapılmış savaş

1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında, Irak meselesi için çıkan savaş.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Vadisseyl Muharebesi</span> Askeri muharebe

Vadisseyl Muharebesi veya Vâdi'l-Mehâzin Muharebesi ya da Vâdi's-Seyl Muharebesi, 4 Ağustos 1578 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu desteğini alan Fas'ın Saadi sultanı Abdülmelik ile Portekiz kralı Sebastião ve Portekizlilerin müttefiği III. Ebu Abdullah Muhammed el-Mütevekkil'in kuvvetleri arasında yapılan savaştır. Üç Kral Savaşı ya da Kasrülkebîr Savaşı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1578-1590 yılları arasında yapılmış savaş

1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında tüm Kafkaslar ile Güney Azerbaycan'da cereyan eden ve Osmanlıların zaferiyle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Bicâye Kuşatması</span>

Bicâye Kuşatması ya da Becaye Kuşatması, 1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı'nda evre.

Saadiyan veya Saadi Hanedanı 1549 ile 1659 yılları arasında Fas’ı yöneten Faslı Arap hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tadla Savaşı</span>

Tadla Savaşı 1554 Eylül ayında Fas'ın Tadla bölgesinde, Vattasi hanedanlığı'nın son hükümdarı Ali Ebu Hasan ile ilk Saadi hükümdarı Muhammed El Şeyh arasında gerçekleşti.

Bağdat Kuşatması, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşı'nda bir evre. Hüsrev Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 1623'te İranlıların eline geçen Bağdat'ı 1625-26'daki başarısız kuşatmadan sonra ikinci kez kuşattıysa da, 39 günlük kuşatmanın sonucunda geri alamadı.

Mostaganem Savaşı veya Mostaganem Muharebesi, 1558 yılında Osmanlı Devleti ile İspanyol İmparatorluğu - Fas Sultanlığı arasında yapılan, Osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlı güçlerinin başında Hasan Paşa, İspanyol güçlerinin başında ise Kont Alkodete vardı. İspanyol güçlerini Fas Sultanlığı'nın askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesi'nin kuşatmasını kaldırdı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı.

Vadi El-Leben Muharebesi veya Vadi al-Laban Muharebesi, 1558'de Mart-Nisan ayları arasında Fas ile Osmanlı kuvvetleri arasında Barbaros Hayreddin Paşa'nın oğlu Hasan Paşa'nın komutasında meydana geldi. Fes'in kuzeyinde Sebou Nehri'nin zengin bir bölgesi olan al-Laban Vadisinde savaş bir Fas zaferiyle sonuçlandı.

Hasan Paşa, Barbaros Hayreddin'in oğludur. Farklı zamanlarda üç kez Cezayir Eyaleti beylerbeyi oldu. Annesi bir Morisko idi. Babasının yerine Cezayir yöneticiliği yaptı ve 1533'ten beri fiilen Cezayir yöneticisi konumunda olan Barbaros'un yardımcısı Hasan Ağa'nın yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tilimsan Muharebesi (1551)</span>

Tilimsan Muharebesi, 1550-1558 Osmanlı-Fas Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Şenbigazan Muharebesi</span>

Şenbigazan Muharebesi ya da Şenb-i Gazan Muharebesi, 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı esnasında 28 Ekim 1585'te Osmanlı ve Safevî güçleri arasında yaşanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Taza Muharebesi</span>

Taza Muharebesi, Osmanlı-Saadi mücadelesinde evre.

Fes'in Zaptı veya Fes'in Ele Geçirilmesi 1554'te Salih Reis'in Cezayir eyaleti kuvvetleri ile Saadi Sultanlığı hükümdarı Muhammed eş-Şeyh arasında gerçekleşti. Muharebe, Fas kuvvetlerinin geri çekilmesi ve şehrin Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir eyaleti ordusu tarafından zaptıyla son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Vattâsîler</span>

Vattâsîler veya Vattâsî Hanedanı, 1471 ile 1549/1554 yılları arasında Fas’ı yöneten Faslı Arap hanedan.

Tilimsan Seferi, 1557'de Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Saadiler tarafından, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasal devleti olan Cezayir Naipliği'nin egemenliğindeki Tilimsan'a karşı yürütülen askeri bir seferdir. Cezayir'i fethetmek isteyen Muhammed eş-Şeyh, şehri işgal eder ancak Caid Saffa komutasındaki 500 kişilik bir garnizon tarafından savunulan El-Meşver Sarayı'nı ele geçiremez.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Fas seferi</span>

Osmanlı'nın Fas seferi, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun Fas'a düzenlediği birkaç seferden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Meknes Muharebesi</span>

Meknes Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu-Fas Sultanlığı arasındaki savaşlarda evre.