İçeriğe atla

Sea Sparrow

RIM-7, NATO Donanmasının standart Gemi Konuşlu Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

Genel bilgiler

Paktın standart gemi konuşlu nokta savunma füzesi olan Sea Sparrow konsorsiyum tarafından geliştirilmiştir. Havadan havaya AIM-7 Sparrow füzesinin deniz platformlarına uyarlanmış versiyonu olan bu füzenin bütün versiyonları, Nato Sea Sparrow

MK 29 rampası
MK 41 VLS(Vertical Launcher System/Dikine Fırlatma Sistemi)

atışkontrol sistemini kullanır. RIM-7M ve RIM-7P tanımlı yaygın iki versiyonu bulunan füzeye, P modelinde programlanabilir bir bilgisayar ve veri yolu eklenmiş

Atış rampaları

Füze, farklı gemiler üzerinde MK 29 Mod 1 sekizli rampasında ya da MK 41 VLS´den (Vertical Launcher System/Dikine Fırlatma Sistemi) ateşlenir. Genel olarak MK 29'u kullanan birçok ülkenin aksine ABD, Aegis muharebe sistemi ile donatılmış gemilerinde dikine fırlatma kabiliyetli MK 41'i terchi etmektedir.

Türk Donanması'nda Sea Sparrow

Sea Sparrow, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Yavuz sınıfı firkateynlerinde kullanılmaktadır

Teknik veriller

RIM-7 Sea Sparrow

  • Üretici Firma(lar):Raytheon
  • Üretici Ülke(ler):  ABD
  • Tipi: Kısa Menzilli Hava Savunma Füzesi
  • Güdüm Sistemi: Yarı Aktif Radar Güdümlü
  • Harp Başlığı: 35 kg Parça Tesirli Yüksek Infilakli
  • Azami Etkili Menzili: 17 km-22 km
  • Azami Etkili İrtifası: 50000 feet 15,5 km
  • Sürati: 2+ mach
  • İtki Tipi: Katı Yakıtlı Roket Motoru
  • Uzunluğu: 3,65 m
  • Çapı: 180 mm
  • Ağırlık: 232 kg

Ayrıca bakınız

Videolar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IRIS-T</span> Havadan havaya taktik saldırı füzesi

IRIS-T orta mesafeden havadan havaya taktik saldırı ve yerden havaya savunma füzesi. Yüksek 90 derecelik görüş dışı hedef takip yeteneği ve IHMDS ile olağanüstü angajman yeteneği, yüksek manevra ve hız, thrust vectoring ve 3. nesil IIR FPA teknolojisine sahip bir füzedir. Ön kanatçıksız yapısı ve arkaya doğru uzayan uzun blok kanatçığı ile göze çarpar. AIM-9 Sidewinder fırlatma yeteneğine sahip her uçak IRIS-T de taşıyabilir. 1980'lerde Almanya, İngiltere ile beraber ASRAAM projesinin içindeyken 1990'ların başında projeden ayrılmış ve IRIS-T üzerinde çalışmalara başlamıştır. 1995'te de Almanya (%46), İtalya (%19), İsveç (%18), Yunanistan (%13) Norveç ve Kanada ortaklığında IRIS-T geliştirme programı ortaya çıkmıştır. İspanya'da 2003 yılında bu ortaklığa katılmıştır. IRIS-T, Alman ve İtalyan Eurofighter, İsveç Gripen, İspanya F-18 ve Yunanistan ile Norveç F-16'ları tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

Bora, Kaideye Monteli Stinger projesi kapsamında deniz taşıtları için alçak irtifa hava savunma sistemi olarak geliştirilen, ısıya güdümlü stinger füzesini ana silah olarak kullanan öz savunması için ise, 12,7 mm Makinalı tüfek kullanan, 4 adet stinger füzesi taşıyan sistem.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">AA-11</span> SSCBnin 1980li yıllarda yaptığı 0,5–30 km menzilli yakın hava-hava muharebe füzesi

Vympel R-73 NATO rapor ismi adıyla AA-11 archer'dır, Sovyetler'in 1980'li yıllarda yaptığı 0,5–30 km menzilli yakın hava-hava muharebe füzesidir. Kendi çapında dünyanın en iyisi olduğu söylenebilir. SSCB çöktüğünde Batılıları şaşkına çevirmiştir zira 60g manevra kabiliyeti vardır ki bu onu gerçekten mükemmel yapar. Bugün hâla kullanımdadır. Nato kod adı AA-11 archer'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rapier</span> İngiliz yapımı yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemi

İsmini Yeni Çağ'da Avrupalı soyluların kullandığı ince ve esnek bir kılıçtan alan Rapier, İngiliz silah üreticisi BAE Systems tarafından üretilen yerden radar ve elektro-optik güdümlü bir alçak irtifa hava savunma sistemidir. Tasarım amacı hava üsleri ile bazı stratejik/ekonomik hedeflerin alçak irtifa hava savunmasının sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">MIM-23 Hawk</span> Raytheon tarafından geliştirilen, orta menzilli hava savunma sisteml

Raytheon tarafından geliştirilen sistem, orta menzil hava savunma sistemlerinin en etkililerindendir. Orta menzil hava savunma sistemi olmasına rağmen alçak irtifa hedefleri için uyarlanmıştır. Açık adı "Homing Allthe way to Kill" dir. Standart lançerinden üç füze taşımaktadır. Improved (Geliştirilmiş)-HAWK`ın motor perfomansı artırılmış, elektronik harbe karşı korunması da en üst düzeye çıkarılmıştır. Azami menzil 35 km ve azami irtifası ise 18 km`dir. 1982`de bir İsrail I-HAWK Füzesi, 21 km irtifadaki bir MIG-25 düşürmüştür. X-band radar güdümlü olarak yönlendirilen I-HAWKìn harp başlığı 54 kg ağırlığında olup parça ve infilak tesirlidir. Bugüne kadar 36.000 adet üretilen füzelerin 11.800 adedi NATO ülkeleri envanterine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Crotale</span>

Crotale, Fransız Thomson-CSF üretimi çeşitli araçlar üzerinde monte edibilen mobil bir sistem olarak çeşitli tipteki Elektro Optik (EO) ve Elektro Manyetik (EM) sensörlerle donatilmiş 8 adet VT-1 füzesine sahiptir. Füzeler nişan hattı güdüm sistemi ile yönlendirilmekte olup, 8 km içinde 35 g manevra kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">9K32 Strela-2</span> Rusya yapımı karadan havaya füze

9K32 Strela-2, NATO rapor ismi adıyla SA-7 Grail, GRAU-Index 9K32 bir IR güdümlü Rus yapımı silahtır.

<span class="mw-page-title-main">RIM-116 Rolling Airframe Missile</span>

RIM-116 RAM, gemilerin kendilerini korumaları için geliştirilmiş bir hava savunma sistemidir.

RIM-66 Standart Missile 1 (SM1) ABD'de yapımı Gemi Konuşlu Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi'dir

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

HQ-7, Fransız Crotale NAVAL sistemini tersine mühendislik yoluyla koplayarak HQ-7 sistemini geliştiren Çin'in nokta savunması konseptine göre tasarlanan bu sistemini geliştiren alçaktan gelen hedeflere karşı etkinliğinin sınırlı olduğunu kabul ediyor. Sekizli bataryalar halinde konuşlandırılan bu füze, hedefine E/F band Type 360S radarı ile kitleniyor. Elektronik karıştırmanın şiddetli olduğu ortamlarda elektro-optik sensörle yönlendirilebilen HQ-7, kara versiyonunda olduğu gibi aynı anda 30 hedefi izleyip, 12'sine kitlenebiliyor. Azami 4-5 g'lik manevra yetenği olan sistem, Çin Donanaması'ndaki Luhu ve Luhai sınıfı destroyerler ile Jiangwei-II ve Type 054 Ma'anshan sınıfı fırkateynlerden kullanılıyor. Çin' HQ-7 nin yerine alcak dikine fırlatma kabiliyetli yeni bir sistem arayışında olduğu da biliniyor

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">ESSM</span> Orta irtifa satıhtan havaya deniz savunma füzesi

Evolved Sea Sparrow Missile, kısaca ESSM veya üretim kod adıyla RIM-162, savaş gemilerinin yüksek manevra kabiliyetine sahip ve sesten hızlı uçabilen anti-gemi füzelerine karşı öz savunmalarını yapabilmeleri için RIM-7 Sea Sparrow füzesi üzerine geliştirilmiş bir deniz savunma füzesidir. Sea Sparrow füzesine oranla daha geniş ve güçlü bir roket motor, kontrol yüzeyleri (kanatçıklar), güdüm sistemi ve aviyoniklere, dolayısıyla menzil, manevra ve hedef tahrip yeteneğine sahip olan ESSM, birçok NATO ülkesi ve geleneksel müttefikleri tarafından kullanılmak üzere Türkiye'nin de dahil olduğu zengin bir konsorsiyum tarafından değişik versiyon ve lançer konfigürasyonlarında geliştirilmektedir. Türkiye dışındaki başlıca kullanıcılar arasında ABD, Avustralya, Hollanda, Almanya, Norveç, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, Yunanistan, Japonya ve İspanya bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chungmugong Yi Sunshin sınıfı muhrip</span>

Chungmugong Yi Sunshin sınıfı muhrip, Güney Kore'ye ait çok amaçlı muhrip sınıfı.

Nimrod, Israel Aerospace Industries (IAI) firması tarafından geliştirilen uzun menzilli bir anti-tank füzesidir. Yarı-aktif lazer güdümlüdür, üzerindeki bir lazer arayıcı yardımıyla, bir lazer işaretleyici ile işaretlenen hedefe gitmektedir. Ana Muharebe Tankları, her türlü zırhlı araçlar, binalar ve koruganlara karşı etkilidir. Anti-gemi füzesi olarak da kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">CIWS</span>

Close-in weapon system (CIWS), bir çeşit kısa menzilli gemi hava savunma sistemidir. Neredeyse bütün modern sınıf savaş gemileri bir çeşit CIWS taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadan havaya füze</span> karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzeler

Karadan havaya füze veya uçaksavar füzesi, karadan fırlatılan ve hava araçları veya diğer füzelere karşı kullanılan füzelere verilen genel addır.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.