İçeriğe atla

Scrophularia capillaris

Scrophularia capillaris
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Scrophulariaceae
Cins:Scrophularia
Tür: S. capillaris
İkili adlandırma
Scrophularia capillaris
Boiss. & Balansa, in P.E.Boissier, Fl. Orient. 4: 397 (1879).

Kıl sıracaotu[1] veya bilimsel adıyla Scrophularia capillaris[2] Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür.[3] Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 460 metre yükseklikteki çayırlık ve kayalık yamaçlarda yaşayan kıl sıracaotu, Rize'ye endemiktir. Ömrü 2 yıldır.[4]

Bu tür, 8 km2 olduğu tahmin edilen yaşam alanı ciddi şekilde parçalanmış popülasyonu ve yaşam alanında ve alan, kapsam ve kalitede gözlenen ve öngörülen, devam eden düşüş nedeniyle Kritik Tehlikede olarak listelenmiştir. Nadirdir ve iki alt popülasyonda ortaya çıkar. Deniz seviyesinden 460–550 m yükseklikte çayır ve kayalık yerlerde bulunur. Başlıca tehditler, tarımsal faaliyetler ve kentleşme ve yol inşaatı ile ilgili altyapı geliştirmelerinin neden olduğu insan kaynaklı habitat kaybı ve bozulmasıdır. Hiçbir koruma önlemi mevcut değildir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Ersin Demirel (2014). "Anadolu'nun Çiçek Bahçesi Rize" (PDF). visitrize.com. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  2. ^ Boiss. & Bal., 1879 In: Boiss., Fl. 4: 397
  3. ^ "World Plants: Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World". 18 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  4. ^ "Scrophularia capillaris BOISS. ET BAL". 194.27.225.161.com. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2020. 
  5. ^ IUCN (12 Ocak 2007). "Scrophularia capillaris: Ekim, T., Vural, M., Duman, H., Aytaç, Z. & Adıgüzel, N.: The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T200467A2662231" (İngilizce). doi:10.2305/iucn.uk.2014-1.rlts.t200467a2662231.en. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

Ahır geveni, Kürt geveni veya bilimsel adıyla Astragalus kurdicus, Astragalus cinsinin bir türüdür. Çok yıllık ve çalımsı, Türkiye ve Suriye'de görülen endemik bir bitkidir. Türkiye'de, 1400–2900 m rakımdaki kayalık yamaçlar doğal yaşam alanıdır. Yaklaşık 10–20 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Pembe veya menekşe renkte çiçekleri vardır, yaz aylarında çiçek açar. Hermafrodit bir bitkidir, arılar, güveler ve kelebekler aracılığıyla tozlaşabilir.

Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Rize nakılı veya bilimsel adıyla Atocion scythicinum, Božo Frajman tarafından yeniden adlandırılan karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki tepe kenarlarında yaşayan Silene scythicina, Rize'ye endemiktir.

Laz boynuzotu veya bilimsel adıyla Cerastium lazicum, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 3300 metre yükseklikte taşlık alanlarda yaşayan Laz boynuzotu, Rize'ye endemiktir.

Alchemilla hemsinica, Heinz Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin cinsi halk arasında aslanpençesi olarak bilinmektedir. 2500-2700 metre yüksekliklerde yaşayan Alchemilla hemsinica, Rize'ye endemiktir.

Verbascum eriorrhabdon, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. 300 ila 1400 metre yüksekliklerdeki Piceae orientalis ormanları, serpantin yamaçlar ve yol kenarlarında yaşayan Anzer sığırkuyruğu, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Sedum euxinum, Sedum cinsine bağlı Artvin'e özgü bir bitki türüdür. Hendrik 't Hart ve Kerim Alpınar tarafından tanımlanmıştır. Oksin elementini temsil eder.

Alchemilla ancerensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 2150 metre yükseklikteki çayırlıklarda yaşayan Alchemilla ancerensis, Rize'ye endemiktir.

Kaçkardağı aslanpençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla kackarensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 2350 metre yükseklikteki dere kenarları ve Nardus stricta çayırlıklarında yaşayan Kaçkardağı aslanpençesi, Rize'ye endemiktir.

Yayla parmakotu veya bilimsel adıyla Potentilla doddsii, John Jefferson Davis tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize'ye endemik olan yayla parmakotu, granit kayalıklarda yaşamaktadır.

Kirli hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium dasystachyum Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir.

<i>Delphinium formosum</i>

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Allium djimilense veya bilimsel adıyla, Pierre Edmond Boissier ve Eduard August von Regel tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Ardahan ve Erzincan'da görülmüştür.

Oyalı sormuk, Pierre Edmond Boissier ve Bal tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 2700 ila 3400 metre arasındaki çimenlik çağıllıklar ve kayalık yamaçlarda yaşayan oyalı sormuk, Rize'ye endemiktir.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Saxifraga artvinensis, Henry John Matthews tarafından tanımlanmış, Saxifragaceae (taşkırangiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Scrophularia chrysantha</span>

Sarı sıracaotu veya bilimsel adıyla Scrophularia chrysantha, Hippolyte François Jaubert ve Édouard Spach tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin doğusuna endemik olan sarı sıracaotu, 1800 ila 3300 metre yükseklikteki saklı çağıllıklar, yarıklar ve karışık ormanlarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Meşe sıracası</span>

Meşe sıracası veya bilimsel adıyla Scrophularia ilwensis, Karl Kocht arafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik olan meşe sıracası, 1100 ila 2750 metre yükseklikteki ladin ve sarıçam ormanları, meşe çalılıkları ve kayalık kireçtaşı yamaçlarında yetişmektedir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Satureja boissieri, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık odunsu ot yapısında bir bitki türü.