İçeriğe atla

Scribus

Scribus
Linux Mint üzerinde Scribus 1.4.6
Geliştirici(ler)Scribus Geliştirme Ekibi
İlk yayınlanma26 Haziran 2003
Güncel sürüm1.6.0 / 1 Ocak 2024
Önizleme sürümü1.5.8 / 23 Ocak 2022
İşletim sistemiLinux, Windows, Mac OS X ve
diğer Unix-benzeri sistemler
TürMasaüstü yayıncılık
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesihttp://scribus.net
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Scribus, özgür ve ücretsiz bir masaüstü yayıncılık yazılımı. PDF ve Postscript biçiminde dosyalar elde etmeye yönelik olarak ticari seviyede kullanılmaktadır. QuarkXPress ve InDesign gibi masaüstü yayıncılık araçlarına özgür ve ücretsiz bir seçenek sunar. Windows, Linux, Mac OS X başta olmak üzere birçok işletim sistemini destekler.

Özellikleri

Yazılımın amacı, nokta renk desteği, CMYK rengi, yüksek dereceden PDF oluşturmak, kapsüllü Postscript'i içeri/dışarı aktarmak ve renk ayrımlarını oluşturmak gibi profesyonel yayımlama özelliklerini desteklemeyi kısıtlamadan, kullanıcıların profesyonel sayfa yerleşimlerine erişebilmelerini sağlamaktır.[1]

Scribus SVG'ye ek olarak EPS, TIFF, JPG, PNG ve PSD gibi önemli grafik biçimlerini de destekler. Ayrıca OpenDocument biçim standardından içeri aktarımı destekler. CMYK renkleri, ICC renk yönetimini destekler.

Yazı tipi yerleştirmesi ve TrueType, Type 1 and OpenType yazı tipleri ile sub-setting için destek sağlayarak yazdırma işleri, kendisinin dâhili Seviye 3 PostScript sürücüsü ile yapılır. Dâhili sürücü Seviye 2 PostScript yapısını ve Seviye 3'ün büyük bölümünü destekler.[1]

Dosya biçimi desteği

Masaüstü yayıncılık yazılımlarının kullandığı dosya biçimleri epey karmaşık yapıdadır. Bu yüzden bir kelime işlemci veya hesap tablosu yazılımındaki içeri/dışarı aktarma özelliğinin bir benzerine masaüstü yayıncılık yazılımlarında pek rastlanmaz.[1]

Scribus, özel mülk masaüstü yayıncılık yazılımlarının dosya biçimlerinin çeşitli patentlerle korumalarından dolayı Adobe InDesign ve QuarkXPress gibi yaygın kapalı kaynak masaüstü yayıncılık yazılımlarının çalışma dosyalarını açamaz ve o dosya biçimlerinde kayıt yapamaz. Bununla birlikte Scribus ve diğer masaüstü yayıncılık yazılımları; EPS, SVG ve PDF gibi dosya biçimleri aracılığıyla birbirleriyle dosya alışverişinde bulunabilirler.

Tüm bu nedenler yüzünden Scribus, Adobe InDesign ve QuarkXPress gibi yaygın kapalı kaynak masaüstü yayıncılık yazılımlarının çalışma dosyalarını açamaz ve o dosya biçimlerinde kayıt yapamaz. Bununla birlikte Scribus ve diğer masaüstü yayıncılık yazılımları EPS, SVG ve PDF gibi dosya biçimleri aracılığıyla birbirleriyle dosya alışverişinde bulunabilirler.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c d "PardusWiki'de Scribus maddesi". 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">InDesign</span>

InDesign, Adobe firmasının ürettiği, çok yönlü bir masaüstü yayıncılık yazılımı. Firma içi kod adı olan K2 olarak da bilinir. Baskı, tablet aygıtlar ve diğer ekranlar için sayfa tasarımları yapılmasına olanak sağlar. Türkiye'de Auto Info, Byte; yurt dışında New York Times gibi bazı basılı yayınlar bu programda hazırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Masaüstü yayıncılık</span>

Masaüstü yayımcılık veya masaüstü yayıncılık, kitap, dergi gibi yayınları masa başında, bilgisayar destekli olarak, baskı ya da yayına hazırlama işidir. "Masa başında yayıncılık" anlamına gelmesine rağmen dilimize kelime çevirisi yapılarak masaüstü yayıncılık olarak girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

Corel Corporation tarafından üretilen CorelDRAW 1989 yılında kullanıcılarla tanışan vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır, tasarımcıların, grafikerlerin ve profesyonel sanatçıların çalışmaları için tasarlanmıştır. CorelDRAW, CorelDRAW Graphic Suite adını taşıyan grafik yazılımı paketinin bir parçasıdır.

QuarkXPress ("Quark"), WYSIWYG ortamında karmaşık sayfa yapıları oluşturma ve düzenleme için bir bilgisayar uygulamasıdır. Mac OS X ve Windows üzerinde çalışmaktadır. İlk olarak 1987'de Quark, Inc. tarafından yayınlanmıştır ve hâlen onlara aittir ve yayımlanmaktadır. En son sürümü QuarkXPress 10'dur ve Arapça, Çince, Fransızca, Japonca, Korece, Rusça ve İspanyolca da dâhil olmak üzere İngilizce ve 36 başka dilde yayın imkânı sağlamaktadır. QuarkXPress el ilanlarından karmaşık sayfa düzenleri gerektiren dergi, gazete, katalog ve benzeri basılı malzemelere kadar öncelikle her türlü yapıyı üretmek için bireysel tasarımcılar ve büyük yayınevleri tarafından kullanılmaktadır.

Corel Ventura, Kanada'nın yazılım devi olarak bilinen Corel firmasının ürettiği masaüstü yayıncılık programı.

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Picasa</span>

'Picasa' Dijital fotoğrafların düzenlenmesi ve düzenlenmesi için durdurulan bir görüntü organizatörü ve resim görüntüleyici, ayrıca entegre bir fotoğraf paylaşım sitesidir. Lifescape adlı bir şirket tarafından yaratılmıştır. Temmuz 2004'te Google, Lifescape'ten Picasa'yı satın aldı ve ücretsiz olarak sunmaya başladı. "Picasa", İspanyol ressam Pablo Picasso'nun, Mi casa ve "resimler" için pic sözlerinin karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">CUPS</span>

CUPS, bir bilgisayarın bir yazdırma sunucusu olarak hareket etmesine imkan sağlayan Unix benzeri bilgisayar işletim sistemleri için modüler bir yazdırma sistemidir. CUPS çalıştıran bir bilgisayar, istemci bilgisayarlardan yazdırma işlerini kabul edebilen, bunları işleyebilen ve uygun yazıcıya gönderebilen bir ana bilgisayardır.

<span class="mw-page-title-main">OS X Yosemite</span> işletim sistemi

OS X Yosemite veya OS X 10.10 Yosemite, OS X işletim sisteminin 11. büyük sürümü olup, kişisel bilgisayar Macintosh bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. 14A389 yazılımda yapılmıştır. Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur. Sürümün Unamesi Darwin 14.0.0'dır. OS X Yosemite 2 Haziran 2014 tarihinde WWDC 2014 etkinliğinde açıklandı ve geliştiriciler için sunuldu. 24 Temmuz 2014 tarihinde kamu beta test için yayınladı. 17 Ekim 2014 tarihinden Mac App Store'da ücretsiz indirmek için kullanılabilir. Kaliforniya dönüm noktası tabanlı adlandırma şemasının OS X Mavericks ile tanıtılmasının ardından, yeni tanıtılan OS X sürümünün "Yosemite" ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkının adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vektör grafik editörü</span>

Vektör grafik editörü kullanıcıların bir bilgisayarda vektör grafikleri interaktif olarak oluşturup düzenlemesine ve bunları EPS, PDF, Windows Metafile, Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG) veya VML gibi birçok popüler vektörel grafik formatından birine kaydetmesine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Browser</span>

Nokia Browser Nokia tarafından geliştirilen ve Symbian S60 cep telefonu platformu için varsayılan web tarayıcısıdır. Tarayıcı, Apple'in açık kaynaklı WebCore ve JavaScriptCore çerçevelerinin bir bağlantı noktasına dayalıdır. Bu, Apple'ın Safari Web tarayıcısında kullandığı WebKit oluşturma motorunu oluşturur. Seri 40 sisteminde kullanılan Nokia Xpress tarayıcısının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">WebP</span>

WebP, Google tarafından geliştirilmiş olup, JPEG, PNG veya GIF resim biçimlerine kıyasla daha küçük veya daha iyi görünen resimler oluşturmak için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus (yazı tipi)</span> Yazı tipi

Bauhaus yazı tipi tasarımı, Herbert Bayer'in 1925 deneysel Universal yazı tipine ve genel olarak Bauhaus estetiğine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FontForge</span>

FontForge, birçok yaygın yazı tipi formatını destekleyen bir FOSS yazı tipi düzenleyicisidir. 2012 yılına kadar esas olarak George Williams tarafından geliştirilen FontForge ücretsiz bir yazılımdır ve GNU Genel Kamu Lisansı Sürüm 3 ile 3 maddelik BSD lisansının bir karışımı altında piyasaya sürülmüştür. Linux, Windows ve macOS dahil olmak üzere işletim sistemleri için mevcuttur ve 12 dilde yerelleştirilmiştir.