İçeriğe atla

Screencast

Screencasting'e bir örnek: GIMP'de "düzeyler" kullanarak bir fotoğrafın nasıl değiştirileceğini gösteren bir video.

Screencast, genellikle sesli anlatım içeren bir video ekranı yakalama olarak da bilinir, bilgisayar ekranının dijital bir kayıtı ve anlatım yöntemidir. Screencast terimi, ilgili terim ekran görüntüsüyle karşılaştırır; Ekran görüntüsü bir bilgisayar ekranının tek bir resmini oluştururken, Screencast, bir kullanıcının bir bilgisayar ekranında gördüğü, sesli anlatımla zenginleşen, esasen zaman içindeki değişikliklerin bir filmidir.[1]

2004 yılında köşe yazarı Jon Udell blogunun okuyucularını, ortaya çıkan tür için adlar önermek üzere davet etti. Udell, "Joseph McDonald ve Deeje Cooley tarafından önerilen" screencast terimini seçti. "Screencast" ve "Screencam" terimleri, ScreenCam'in 1990'lı yılların başlarında bir screencasting ürünü olarak piyasaya sürülmesi nedeniyle genellikle birbirlerinin yerine kullanılırlar.[2] Bununla birlikte, ScreenCam ABD'de federal bir markadır; buna karşın screencast ticari markalaştırılmış değildir ve yayınlarda İnternet ve Bilgisayar bilgisinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Kullanımı

Screencastlar, yazılım özelliklerini göstermeye ve öğretmenize yardımcı olabilir. Bir ekran ileti oluşturma, yazılım geliştiricilerin çalışmalarını sergilemelerine yardımcı olur.[3] Eğitimciler, teknolojiyi müfredata entegre etmenin bir başka aracı olarak da screencasts kullanabilirler.[4] Öğrenciler, interaktif beyaz tahtadaki bir sorunu çözmek için doğru prosedürü gösterdikleri için video ve sesleri kaydedebilirler.

Screencastlar sıradan yazılım kullanıcıları için de yararlı araçlardır: Screencastlar potansiyel olarak belirsiz yazılı açıklamalar yerine yer aldığı rapor hataları dosyalamasına yardımcı olur; Belirli bir yazılım ortamında belirli bir göreve nasıl başlandığını başkalarına göstermekte yardımcı olurlar. Seminer organizatörleri, tam semineri düzenli olarak kaydetmeyi ve bunları gelecekteki referanslar için tüm katılımcıların kullanımına sunmayı, bu kayıtları canlı seminer ücretini karşılayamayan ya da katılmak için zaman bulamayan kişilere satmayı seçebilir. Şu an YouTube sitesinde Screencast kulanılmakla milyonlarca eğitim videoları bulunmaktadır. Bu, organizatörler için ek bir gelir akışı oluşturacak ve bilgiyi daha geniş bir kitleye sunacaktır. Seminer kayıt stratejisi, basit bir video kameranın veya ses kayıt cihazının kullanılması seminerin yararlı bir kaydı için yetersiz olduğu alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgisayarla ilgili seminerler, genellikle masaüstünü kaydeden bir video kamera tarafından elde edilmeyen, yüksek kaliteli ve kolaylıkla okunabilir ekran içeriği kayıtlarına ihtiyaç duyar.[5] Sınıflarda öğretmenler ve öğrenciler, bu aracı, içeriği, kelime dağarcığını vb. açıklamak için videolar oluşturmak için kullanabilirler. Videolar, sınıf zamanını öğretmenler ve öğrenciler için daha üretken hale getirebilir. Screencasts öğrencilerin katılımını ve başarısını artırabilir ve ayrıca öğrencilerin gruplar halinde işbirliği içinde çalışabileceği daha fazla zaman sağlayabilir, böylece screencast'lar kooperatif öğrenimi yoluyla düşünmeye yardımcı olurlar.[6] Ek olarak, slayt gösterileri öğrencilerin her an ve her yerde içeriği duraklatabileceği veya inceleyebileceği için öğrencilerin kendi hızda ilerlemelerine izin veriyor. Screencastlar, sunulan içeriğin sözlü ve görsel olarak açıklanmasına ihtiyaç duyan öğrenciler için mükemmeldir. Bir screencasting programlarının çoğunun deneme sürümleri sıklıkla bir filigranı otomatik olarak uygular ve kullanıcıları, onu kaldırmak için tam sürümü satın almaya teşvik eder.[7]

Donanım

Bir screencast yakalamak için alternatif bir çözüm, bir donanım RGB veya DVI (Sayısal Görüntü Arayüzü) çerçeve kapan kart kullanımıdır. Bu yaklaşım, kayıt ve sıkıştırma işleminin yükünü, yakalanan görsel materyali üreten araçtan ayrı bir makineye yerleştirir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Screencam
  • Screencasting yazılımının karşılaştırılması
  • Podcast
  • Ekran görüntüsü
  • Çevrimiçi ders
  • Slayt dökümü
  • Video yakalama

İlgili Araştırma Makaleleri

iTunes Apple yazılımı

iTunes, Apple şirketinin ürettiği, Mac OS X, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista ve Windows 8 altında çalışabilen ücretsiz bir film ve müzik oynatıcı, ortam oynatıcısı, internet radyosudur. 9 Ocak 2001 yılında sunulmuştur. C++ dilinde yaratılmıştır. Müzik oynatmaktan, arşiv organize etmeye, hatta film ve müzik satın almaya kadar pek çok özelliği vardır. MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerini çalıştıran kişisel bilgisayarlarda dijital müzik ve video indirme işlemlerini yürütmek, müzik indirmek ve düzenlemek için kullanılır.sayar Mac OS 9 için 2.0.4 sürümünden itibaren geliştirilmesi durdurulmuştur. iTunes Store, iPhone, iPad ve iPod Touch'da da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

Akıllı Sınıflar, öğretilen müfredatın daha iyi uygulanabilmesi, derslerin işitsel ve görsel olarak daha zengin bir biçimde öğretilebilmesi ve öğrencilerin daha donanımlı eğitilebilmesi için hazırlanmış sınıflardır ancak eğitimde teknoloji ne kadar fazla kullanılırsa kullanılsın öğrencileri araştırma, sorgulama ve özgür düşünmeye yönlendirmiyorsa hiçbir işe yaramaz.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

Bilgisayar grafikleri, bilgisayarların ve özel bir grafik donanımı ve yazılımının yardımıyla bir bilgisayar tarafından görüntü verisinin temsilini kullanarak oluşturulmuş grafiklerdir. Bilgisayarların etkileşimi ve anlaşılması ve verinin yorumlanması bilgisayar grafikleri sayesinde oldukça kolaylaşmıştır. Bilgisayar grafik gelişimi birçok çoklu ortam (media) tiplerinde önemli bir etkiye sahiptir ve animasyon, sinema ve video oyun endüstrisinin gelişmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">AirPlay</span>

AirPlay Apple tarafından geliştirilen tescilli bir protokol yığını / paketidir, cihazları arasında ses, video, cihaz ekranları ve fotoğrafların ilgili metadatalarla birlikte, kablosuz akışını sağlar. Başlangıçta sadece Apple'ın yazılım ve cihazlar uygulanırdı ve AirTunes denilirdi, tek ses için kullanılırdı. Apple üretici ortaklarına bir üçüncü parti yazılım bileşeni teknolojisi olarak kendi ürünlerinde kullanmak üzere Apple'ın cihazları ile uyumlu olacak şekilde AirPlay protokol yığınını lisanslı etti.

<span class="mw-page-title-main">Aperture</span>

Aperture , Apple Inc. tarafından OS X işletim sistemi için geliştirilen, ilk önce 2005 yılında piyasaya sürülen ve şimdi Mac App Store'dan çıkarılan bir Rötuş ve Dijital değer yönetimi bilgisayar programıdır. Yazılım, görüntü dosyalarını içe aktarma ve düzenleme, düzeltici ayarlamalar uygulama, slayt gösterilerini görüntüleme ve fotoğraf yazdırma gibi post-prodüksiyon çalışmalarında sıkça görülen bir takım işleri halleder.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Motion (yazılım)</span>

Motion, MacOS işletim sistemi için Apple tarafından üretilen bir uygulama yazılımıdır. Hareketli grafikler yaratmak ve düzenlemek, video üretimi ve film yapımı için başlık ve görsel efektler için 2D ve 3D bileşimi oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bul (Apple)</span>

iPhone'umu Bul ya da bilinen yaygın adlarıyla Find My iPad, Find My iPod veya Find My Mac, Apple tarafından sağlanan ve iOS cihazlarının ve Mac bilgisayarların uzaktan konum takibi yapılmasına izin veren bir uygulama ve hizmet. Mart 2013 itibarıyla, şu anda hizmet şu anda iOS 5 veya üstü ve Mac OS X Lion için veya iCloud aracılığıyla kullanılabilmektedir. iOS 9 sürümünden itibaren uygulama artık işletim sistemi ile birlikte verilmektedir. Bir kullanıcı iOS 8'i çalıştırıyorsa, uygulama App Store'dan ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Grab (yazılım)</span> bilgisayar yazılımı

Grab, Apple'ın işletim sistemi MacOS'un ekran görüntüsü alma yazılımıdır. Grab, MacOs'un öncülerinden NextStep ile OpenStep'te de mevcuttur. Bu, seçim çerçevesi, tüm pencere, tüm ekran ve zamanlı ekran ele geçirmesini destekler. Grab, uygulamalar altındaki yardımcı programlar dosyasında bulunur veya Finder'da /Applications/Utilities/Grab.app yazılarak da erişilebilir. Grab programı, Finder'de hizmetleri seçip ardından Grab'a geçerek bir menü öğesi olarak da bulunabilir. Grab tarafından alınan ekran görüntülerinin tek görüntü biçimi TIFF'dir. Spotlight işlevi kullanılarak da bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ekran Alıntısı Aracı</span>

Ekran Alıntısı Aracı Microsoft tarafından yapılan, Windows Vista ve sonraki sürümlerinde bulunan bir ekran görüntüsü yardımcı programıdır. Açık bir pencerenin, dikdörtgen alanların, serbest biçimli bir alanın veya ekranın ekran görüntülerini alabilir. Makasla kesilmiş parçalara daha sonra bir fare veya bir tablet kullanılarak açıklama yapılabilir, bir resim dosyası veya bir MHTML dosyası olarak saklanabilir veya e-postayla gönderilebilir. Ekran Alıntısı Aracı, farklı renkli kalemler, silgi ve vurgulayıcı ile fotoğrafın temel görüntü düzenlemesine olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Sunum programı</span>

Sunum programı bir slayt gösterisi şeklinde bilgi ve sunum görüntülemek için kullanılan bir yazılım paketidir. Üç ana işleve sahiptir: metin eklenip biçimlendirilebilen bir düzenleyici, grafik görüntülerin eklenmesi ve değiştirilmesi için bir yöntem ve içeriği görüntülemek için bir slayt gösterisi sistemi.

iPad (3. nesil) Apple tarafından üretilen tablet bilgisayarı serisi

iPad 3 Apple tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. iPad tablet serisinin üçüncü aygıtı olaark Retina Display, dört çekirdekli grafik işlemcisine sahip yeni Apple A5X yongası, 5 megapiksel kameralı HD 1080p video kaydı, sesli dikte ve Kuzey Amerika'daki LTE ağları için destek ekledi. Elektronik kitaplar, süreli yayınlar, filmler, müzik, bilgisayar oyunları, sunumlar ve web içeriği de dahil olmak üzere görsel-işitsel medya için bir platform sağlayan iOS 5.1 ile birlikte gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation 3 sistem yazılımı</span>

PlayStation 3 sistem yazılımı, PlayStation 3'ün güncellenebilir bellenimi ve işletim sistemidir. Sony'nin Playstation 3 için kullandığı taban, hem FreeBSD'nin hem de CellOS adlı NetBSD'nin bir çatalıdır. PlayStation 2 Linux'un ardılı, PlayStation 4 sistem yazılımının öncülüdür.

Nintendo 3DS sistem yazılımı, Nintendo, Nintendo IRD, Nintendo SPD, Nintendo SDD tarafından yaratılan, Nintendo 3DS video oyun konsolları ailesinde bulunan bir dizi güncellenebilir ürün yazılımı sürümü ve yazılımıdır. Nintendo DSi sistem yazılımının ardılıdır. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeler, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Grafik ekran çözünürlüğü</span> Vikimedya liste maddesi

Grafik ekran çözünürlüğü, bilgisayar monitörü gibi bir elektronik görsel görüntüleme aygıtının piksel cinsinden genişlik ve yükseklik boyutudur. Bazı genişlik ve yükseklik kombinasyonları standartlaştırılmış ve tipik olarak boyutlarını tanımlayan bir ad ve bir kısaltma verilmiştir. Aynı boyuttaki bir ekranda daha yüksek ekran çözünürlüğü, görüntülenen fotoğraf veya video içeriğinin daha keskin ve piksel sanatının daha küçük görünmesi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">ShareX</span>

ShareX,Microsoft Windows için özgür ve açık kaynak kodlu ekran görüntüsü ve screencast yazılımıdır.GNU Genel Kamu Lisansı altında yayımlanmıştır. Projenin kaynak koduna GitHub üzerinden erişilebilir. Aynı zamanda Microsoft Store ve Steam üzerinden indirilebilir.