İçeriğe atla

scrcpy

scrcpy
Orijinal yazar(lar)Romain Vimont
İlk yayınlanma8 Mart 2018 (6 yıl önce) (2018-03-08)
Güncel sürümv2.1.1 / (14 Temmuz 2023 (14 ay önce) (2023-07-14))
Programlama diliC, Java
İşletim sistemiWindows, MacOS, Linux
PlatformÇapraz platform
TürUzak yönetim
Kod deposugithub.com/Genymobile/scrcpy

scrcpy, bir Android cihazın bir Windows, MacOS veya Linux masaüstü bilgisayardan kontrol edilmesini sağlayan özgür ve açık kaynaklı bir ekran yansıtma uygulamasıdır.[1] Yazılım şu anda bir Android öykünücüsü olan Genymotion'u geliştiren Genymobile[2] tarafından geliştirilmektedir.[3]

Android cihaz ile bilgisayar arasındaki iletişim öncelikle bir USB bağlantısı ve Android Hata Ayıklama Köprüsü (ADB) aracılığıyla gerçekleştirilir. Yazılım, Android cihazda bir sunucu çalıştırarak ve ardından bir ADB tüneli üzerinden bir soket aracılığıyla sunucuyla iletişim kurarak çalışır.[4] Android cihazda kök yetkisi[4] veya bir uygulamanın yüklenmesi veya çalıştırılması gerekmez.[1] Ekran içeriği, yazılımın kodunu çözdüğü ve bilgisayarda görüntülediği H.264 video olarak yayımlanır. Yazılım, klavye ve fare girişini sunucu üzerinden Android cihazına gönderir.[4]

Kurulum, Android cihazda USB hata ayıklamasını etkinleştirmeyi, cihazı bilgisayara bağlamayı ve bilgisayarda scrcpy uygulamasını çalıştırmayı içerir.[3] Akış bit hızını değiştirmek veya ekran kaydını etkinleştirmek gibi ek yapılandırma seçeneklerine komut satırı bağımsız değişkenleri aracılığıyla erişilebilir.[2] Yazılım ayrıca Wi-Fi üzerinden kablosuz bağlantıyı da destekler, ancak bu şekilde bağlantıyı sağlayacak kurulum için daha fazla adım gerekir.[5] 2019'daki sürüm 1.9 sürümünde scrcpy'ye, yansıtma sırasında ekranı kapatma ve iki cihaz arasında pano içeriğini kopyalama dahil olmak üzere birkaç özellik eklendi.[6]

How-To Geek sitesinden Chris Hoffman, scrcpy'yi benzer işleve sahip diğer iki uygulama olan AirMirror ve Vysor ile karşılaştırdı. Hoffman, alternatif olarak Miracast'a da işaret ederken, yeni Android cihazlar arasında artık yaygın olarak desteklenmediğini ve cihazın uzaktan kontrol edilmesini desteklemediğini belirtiyor.[3]

Tarih

GitHub deposuna ilk taahhüt 12 Aralık 2017'de Romain Vimont tarafından yapılmıştır.[7] scrcpy v1.0, temel ekran yansıtma ve Android uzaktan kumanda desteğini içeren 3 ay sonra piyasaya sürüldü. İlk sürüm, bir Windows Yürütülebilir Dosyasını ve sunucuyu paketledi.[8] Topluluk, paketlemeyi ileriye götürdü ve scrcpy'yi çok sayıda Linux dağıtımı için kullanılabilir hale getirdi.[9]

Özellikler

Scrcpy'nin resmi dokümantasyonu,[2] inşa edildiği özellikleri ve ideolojiyi verir.

  • hafiflik (yerel, yalnızca cihaz ekranını görüntüler)
  • performans (30~60fps)
  • kalite (1920×1080 veya üstü)
  • düşük gecikme (35~70ms)
  • düşük başlatma süresi (ilk görüntüyü görüntülemek için ~1 saniye)
  • müdahaleci olmama (cihazda yüklü hiçbir şey kalmaz)

Görsel kullanıcı arayüzü

Scrcpy'nin komut satırı arayüzü, açık kaynak geliştiriciler tarafından bir grafik kullanıcı arayüzüne taşındı.

scrcpy tabanlı GUI
# takma ad İlk taahhüt URL
1 QtScrcpy[10][11]9 Ekim 2018 https://github.com/barry-ran/QtScrcpy 31 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
2 guiscrcpy[12][13][14]13 Haziran 2019 https://github.com/srevinsaju/guiscrcpy 30 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
3 scrcpy-gui26 Ağustos 2019 https://github.com/Tomotoes/scrcpy-gui/ 17 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ a b "How to control your Android phone from your computer with Scrcpy". 9to5Google (İngilizce). 9 Mart 2018. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b c "Genymobile/scrcpy". Github. 4 Mart 2020. 7 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  3. ^ a b c "How to Mirror and Control Your Android Phone on Any Windows PC". How-To Geek (İngilizce). 9 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ a b c "Control your Android Smartphone from your PC for free with scrcpy". xda-developers (İngilizce). 12 Mart 2018. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Open Source Project - Scrcpy now works wirelessly". Genymotion – Android Emulator for app testing (İngilizce). 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020. 
  6. ^ "scrcpy can now mirror Android screens on desktops with the display off". SlashGear (İngilizce). 13 Haziran 2019. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Initial commit · Genymobile/scrcpy@54d9148". GitHub (İngilizce). 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Release scrcpy v1.0 · Genymobile/scrcpy". GitHub (İngilizce). 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  9. ^ "Search Results for scrcpy". pkgs.org. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  10. ^ "QtScrcpy-Control Android phone with computer, multi-touch support, Peace Elite game, Chinese interface[Win/macOS/Linux] » FUCHSIANDROID". FUCHSIANDROID (İngilizce). 7 Nisan 2020. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  11. ^ barry-ran/QtScrcpy, 4 Mayıs 2020, 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Mayıs 2020 
  12. ^ "Helper GUI For scrcpy, The Android Desktop Display And Remote Control Tool". Linux Uprising Blog (İngilizce). 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  13. ^ srevinsaju/guiscrcpy, 4 Mayıs 2020, 30 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 4 Mayıs 2020  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ "Mirror your Android screen on your computer with Guiscrcpy". Opensource.com (İngilizce). 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Prey (yazılım)</span>

Prey dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlar için bir özgür internet hizmeti ile ayrıca kontrol paneli ile izleme ve görüntüleme sunan ana bilgisayara bağlayan bir açık kaynak ajan yazılımdır. Host cihazların geçerli konumu hakkında bilgi ile cevap isteyen, casus sinyal verebilir ve diğer çeşitli eylemleri tetikleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">KDE Connect</span>

KDE Connect, yerel ağlar üzerinden cihazlar arasında kablosuz iletişim ve veri aktarımını kolaylaştıran, KDE tarafından geliştirilen çok platformlu bir uygulamadır. KDE Connect birçok Linux dağıtımının yanı sıra, Android için Google Play Store ve F-droid depolarında mevcuttur. Genellikle tüm Linux dağıtımların KDE Plasma masaüstü sürümü içinde yer alır. Ayrıca, GNOME Masaüstü Ortamı için de GSConnect olarak uyarlanmış olup Gnome Extension Store depolarından edinilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Snap (yazılım)</span>

Snap, Linux çekirdeğini ve systemd init sistemini kullanan işletim sistemleri için Canonical tarafından geliştirilmiş bir yazılım paketleme ve dağıtım sistemidir. Snaps adı verilen paketler ve bunları kullanma aracı snapd , bir dizi Linux dağıtımında çalışır ve yukarı akış yazılım geliştiricilerinin uygulamalarını doğrudan kullanıcılara dağıtmasına olanak tanır. Snap'ler, ana bilgisayar sistemine aracılı erişime sahip bir sanal alanda çalışan bağımsız uygulamalardır. Snap ilk olarak bulut uygulamaları için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra Nesnelerin İnterneti cihazları ve masaüstü uygulamaları için de çalışacak şekilde taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Android Debug Bridge</span>

Android Debug Bridge, Android tabanlı cihazlarda hata ayıklamak için kullanılan bir programlama aracıdır. Android cihazındaki arka plan programı, ana bilgisayardaki sunucuya USB veya TCP üzerinden son kullanıcı tarafından kullanılan istemciye bağlanan TCP üzerinden bağlanır. 2007'den beri Google tarafından Apache Lisansı altında açık kaynaklı yazılım olarak sunulan özellikler arasında bir kabuk ve yedekleme yapma imkanı bulunmaktadır. adb yazılımı; Windows, Linux ve macOS ile uyumludur. Botnet'ler ve RSA kimlik doğrulaması ve cihaz beyaz listeye alma gibi azaltıcı etkenlerin geliştirildiği diğer kötü amaçlı yazılımlar tarafından kötüye kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Neofetch</span>

Neofetch, Bash kullanan birçok sistem için bir sistem bilgi aracıdır. Sol tarafta her zaman ASCII sanatında işlenen dağıtımın bir logosu bulunur. Amaç ekran görüntüleri almak olduğu için, sistem monitörünün yenileme gibi bir olanağı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Windows To Go</span>

Windows To Go, Windows 8 Enterprise, Windows 8.1 Enterprise, Mayıs 2020 güncellemesinden önceki Windows 10 edisyonları|Windows 10 Education ve Windows 10 Enterprise sürümlerinde, sistemin USB flash sürücüler ve Microsoft tarafından uyumlu olarak onaylanan USB flash sürücüler ve harici sabit disk sürücüleri gibi belirli USB yığın depolama cihazları için sistemin ön yükleme yapılabilme ve çalışabilme olanağını sağlayan bir özelliktir. Tamamen yönetilebilir bir kurumsal Windows ortamıdır. Windows To Go'nun geliştirilmesi, 2019'da Microsoft tarafından durduruldu ve Mayıs 2020 güncellemesinden itibaren Windows 10'da artık mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">AppImage</span>

AppImage, uygulamayı yüklemek için superuser izinlerine ihtiyaç duymadan taşınabilir yazılımı Linux üzerinde dağıtmak için kullanılan bir biçimdir. Ayrıca "upstream paketleme" olarak da bilinen, uygulama geliştiricileri için Linux dağıtımından bağımsız ikili yazılım dağıtımına izin vermeye çalışır. İlk olarak 2004'te klik adı altında piyasaya sürüldü, sürekli geliştirildi, ardından 2011'de PortableLinuxApps ve daha sonra 2013'te AppImage olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Foliate (yazılım)</span>

Foliate, masaüstü Linux sistemleri için hazırlanmış ücretsiz bir e-kitap okuma uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Void Linux</span>

Void Linux, sıfırdan tasarlanan ve uygulanan X Binary Package System (XBPS) paket yöneticisini ve "runit init" sistemini kullanan bağımsız bir Linux dağıtımıdır. İkili çekirdek blobları hariç, temel kurulum tamamen özgür yazılımdan oluşur ancak kullanıcılar özel yazılım yüklemek için özgür olmayan resmi bir depoya erişebilir.

Librem, Purism, SPC tarafından hazırlanmış özgür yazılım içeren bir bilgisayar serisidir. Dizüstü bilgisayar serisi, işletim sisteminde veya çekirdekte özgür olmayan (tescilli) yazılım sağlamayarak Intel Aktif Yönetim Teknolojisinden kaçınarak, ve bellenimi kademeli olarak serbest bırakmak ve güvenceye almak için tasarlanmıştır. Librem dizüstü bilgisayarlarda mikrofon, web kamerası, Bluetooth ve Wi-Fi için donanım kapatma anahtarları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Redox (işletim sistemi)</span>

Redox, güvenlik, kararlılık ve performansa odaklanan Rust programlama dilinde yazılmış Unix benzeri bir mikro çekirdek işletim sistemidir. Redox güvenli, kullanılabilir ve özgür olmayı amaçlar. Redox, SeL4, MINIX, Plan 9 ve BSD gibi önceki çekirdeklerden ve işletim sistemlerinden esinlenmiştir. GNU ve BSD'ye benzer, ancak bellek açısından güvenli bir dilde yazılmıştır. MIT Lisansı altında dağıtılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">RetroArch</span>

RetroArch, öykünücüler, oyun motorları, video oyunları, medya oynatıcılar ve diğer uygulamalar için özgür ve açık kaynaklı, platformlar arası bir ön uçtur. Hızlı, hafif, taşınabilir ve bağımlılıklar olmadan tasarlanmış libretro API 'nin referans uygulamasıdır. GNU GPLv3 altında lisanslanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Subsystem for Linux</span> Linux için Windows Alt Sistemi

Windows Subsystem for Linux (WSL), Windows 10, Windows 11, Windows Server 2019 ve Windows Server 2022 üzerinde yerel olarak Linux ikili yürütülebilir dosyalarını çalıştırmak için kullanılan uyumluluk katmanıdır.

Dolphin Browser, MoboTap Inc. tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Çoklu dokunma hareketlerini destekleyen Android platformu için ilk alternatif tarayıcılardan biriydi. Dolphin Browser, yerel platformunun varsayılan tarayıcı motorunu kullanır.

VisualBoyAdvance, Game Boy, Game Boy Color ve Game Boy Advance el oyun konsollarının yanı sıra Super Game Boy ve Super Game Boy 2'nin ücretsiz bir öykünücüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.

<span class="mw-page-title-main">Parsec (uygulama)</span>

Parsec, öncelikle video akışı yoluyla oyun oynamak için kullanılan özel mülk bir masaüstü yakalama uygulamasıdır. Bir kullanıcı, Parsec'i kullanarak bir İnternet bağlantısı üzerinden video oyunu görüntülerini yayınlayabilir ve bu da kişinin bir oyunu bir bilgisayarda çalıştırmasına, ancak başka bir cihaz aracılığıyla uzaktan oynamasına olanak tanır. Ana odağı oyun olsa da Parsec, düşük gecikmeli masaüstü paylaşım yazılımı olarak da kullanılabilir. Parsec istemcisi; Windows, macOS, Android, Raspberry Pi 3 ve Linux gibi çoğu modern işletim sisteminde mevcuttur.

Linux çekirdeği, iPhone'lar ve iPad'ler gibi önyükleyicinin kilidinin resmi bir prosedürle açılmasının mümkün olmadığı cihazlar da dahil olmak üzere, Apple tarafından üretilen çeşitli cihazlarda çalışabilir.

<span class="mw-page-title-main">PipeWire</span>

PipeWire, Linux'ta ses, video akışları ve donanımı işlemek için kullanılan bir sunucudur. Wim Taymans tarafından Red Hat'te oluşturuldu. Multimedya yönlendirme ve ardışık düzen işlemeyi yönetir.