İçeriğe atla

Scott Kelly

Scott Kelly
Doğum 21 Şubat 1964 (60 yaşında)
Orange, New Jersey
Ülkesi Amerika Birleşik Devletleri
Eğitimi University of Tennessee, State University of New York Maritime College, West Orange High School
Havacılık dairesi NASA
Durumu Emekli
Meslek Astronot · mühendis
Görev adı STS-103, STS-118, Soyuz TMA-01M (Expedition 25/26), Soyuz TMA-16M/Soyuz TMA-18M (Expedition 43/44/45/46)
Uzayda geçirdiği süre 520 gün, 10 saat

Scott Joseph Kelly (d. 21 Şubat 1964), Amerikalı NASA astronotu ve uçuş mühendisi. Ağustos 2016 itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kesintisiz en uzun süre kalan ikinci astronot.[1]

Eğitimini sırasıyla West Orange High School, State University of New York Maritime College ve University of Tennessee'de tamamlamıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kesintisiz en uzun süre kalan NASA astronotu olan Kelly, 27 Mart 2015 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na inerek 340 gün geçirmiş, 2 Mart 2016 tarihinde Dünya'ya geri dönmüştür. Scott Kelly uzayda geçirdiği 520 günlük süre içerisinde çektiği fotoğraf ve videoları Twitter hesabından takipçileriyle paylaşmıştır. Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obama ise Kelly'yi telefonla arayarak tebrik etmiştir.

NASA, Scoot Kelly'yi uzaya göndererek uzayın ve yerçekimi olmayan ortamların insan üzerindeki etkilerini test edebilmeyi amaçlamıştır. Kelly, uzayda geçirdiği süreden sonra 5 cm daha uzun olarak dünyaya dönmüş fakat bir süre sonra boyu tekrar eski halini almıştır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan dönen Kelly'nin üzerinde sağlık taramaları yapılarak uzay yaşamının insan üzerindeki etkilerini saptama çalışmaları da yapılmıştır. Scott Kelly 1 Nisan 2016 tarihinde emekliğe ayrılmıştır.[2][3][4] Mart 2018'de Kelly'nin üzerinde yapılan araştırmalarda uzayda geçirdiği sürede genlerinin değişime uğradığı saptandığı açıklandı. Kelly ile kendisi gibi astronot olan ikiz kardeşi Mark Kelly'nin genleri karşılaştırıldığında birtakım farklılıklar gözlendi. Ayrıca stres, radyasyon ve yerçekimsiz ortam nedeniyle de metabolizmasında değişimlerin olduğu, vücudunun kendisini korumaya aldığı bilgisi paylaşıldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Uzayda kesintisiz en çok kalan insan oldu". CNN Türk. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Astronaut Scott Kelly back on Earth after yearlong space mission". foxnews.com. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2016. 
  3. ^ "Uzayda en uzun süre kalan astronot Scott Kelly emekli olacak". Hürriyet. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2016. 
  4. ^ "Uzaydan 5 santim uzayarak döndü". Milliyet. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Scott Kelly'nin uzayda DNA'sı değişti". CNN Türk. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<i>Mir</i> sovyetler birliği tarafından alçak yörüngeye yerleştirilen uzay istasyonu

Mir, 1986 yılından 2001 yılına kadar alçak Dünya yörüngesinde kalan, Sovyetler Birliği ve ardından Rusya tarafından yönetilen uzay istasyonudur. İlk modülü 19 Şubat 1986'da uzaya gönderildi. İnsanlığın uzayda uzun süre düzenli olarak içinde yaşadığı ilk uzay araştırma istasyonudur. Yapılan uluslararası iş birliği sayesinde, çeşitli milletlerden uzay adamlarının kullanımına açıldı. Yörüngede 1986 ile 1996 yılları arasında gönderilen pek çok modül ile başarılı bir şekilde kenetlendi. 23 Mart 2001 tarihinde görevi sona erdi ve atmosfere girerek yanması sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Uzay İstasyonu</span> Düşük Dünya yörüngesinde yaşanabilir yapay uydu

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Astronot</span>

Astronot, kozmonot ya da uzay insanı, uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilen kişidir. İnsanlı uzay uçuşlarının seyrekliği nedeniyle eğitim gören uzay insanlarının bir kısmı yedek kadroda kalarak uzay görevi alamamıştır. Buna karşılık, uzay turistleri, gerekli eğitimi aldıkları için uzay insanı olarak adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay istasyonu</span>

Uzay istasyonu, uzay boşluğunda insanların konaklaması ve çalışması için hazırlanan platformdur. Şu ana kadar yapılan uzay istasyonları alçak Dünya yörüngesine gönderilmiştir. Uzay istasyonlarının diğer uzay araçlarından başlıca farkı, hareket etmek için büyük roketlerinin olmamasıdır. Uzay istasyonlarına gitmek için roketi olan diğer uzay araçları kullanılır. Uzay istasyonları, yörüngede haftalarca, aylarca, hatta yıllarca kalmak üzere tasarlanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Soyuz roketi</span> SSCBde geliştirilen ve 1991den itibaren Rusya tarafından kullanılmaya devam edilen fırlatma aracı

Soyuz roketi, Uzay Yarışı yıllarında Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve 1991'den itibaren Rusya tarafından kullanılmaya devam edilen fırlatma aracı.

<span class="mw-page-title-main">Skylab 3</span>

Skylab 3, ilk Amerikan uzay istasyonu Skylab'ın ikinci mürettebatlı göreviydi. Görev, 28 Temmuz 1973'te NASA astronotları Alan Bean, Owen Garriott ve Jack Lousma'nın Satürn IB roketindeki Apollo komuta ve hizmet modülünde fırlatılmasıyla başladı ve 59 gün 11 saat 9 dakika sürdü. Tıbbi faaliyetler, Güneş gözlemleri, Dünya kaynakları ve diğer alanlarda bilimsel deneyler gerçekleştiren Skylab 3 mürettebatı tarafından toplam 1.084,7 astronot çalışma saati kaydedildi.

<span class="mw-page-title-main">James Irwin</span> Amerikalı uzay adamı (1930 – 1991)

James Benson Irwin,, Amerikalı astronot.

Uzay teknolojisi; uzay bilimi araştırmaları veya havacılık endüstrisi tarafından uzay uçuşları, uydular ve uzayın keşfi konularında kullanılmak üzere geliştirilen teknolojiler. Uzay teknolojisi kavramının içine uzay aracı, yapay uydular, uzay istasyonları ve destek altyapısı, ekipman ve prosedürler ile uzay savaşı konuları girmektedir. Uzayda çalışma yapmak; yeni aletler ve teknikler, kısacası yeni teknolojiler gerektirmektedir. Hava tahmini, uzaktan algılama, GPS sistemleri, dijital uydu ve bazı uzak-mesafe iletişim sistemleri gibi günlük olarak kullanılan hizmetler uzay teknolojisi altyapısına bağımlıdırlar. Bilimler arasında özellikle astronomi ve yer bilimleri uzay teknolojilerinden faydalanmaktadır. Uzay ile ilgili girişimler tarafından üretilen ya da daha da geliştirilen yeni teknolojileri genellikle kısa sürede diğer ekonomik aktiviteler tarafından tüketilmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">Uzay taşıtı dışı etkinlik</span>

Uzay taşıtı dışı etkinlik, ya da Uzay gemisi dışı etkinlik; Dünya'nın atmosferinin ötesinde yani Dünya dışı olarak nitelenen uzay boşluğu ya da uzayın herhangi bir yerinde boşlukta bir astronot veya kozmonot tarafından yapılan herhangi bir etkinliği anlatan terim. Sıklıkla kullanılan dünya yörüngesindeki bir uzay gemisi veya uzay istasyonunun dışında uygulanan uzay yürüyüşünü tanımlamak için kullanılır. EVA daha çok uygulanması gereken teknik yöntemler bütününü tanımlamak için kullanılır. Uluslararası Uzay İstasyonu için gerçekleştirilen istasyon dışı teknik görevler gibi. Ama aynı zamanda Ay yüzeyi keşfi için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Orlan (uzay giysisi)</span> uzay giysisi

Orlan uzay giysisi NPP Zvezda tarafından yapılıp tasarlanmış yarı sert tek parça bir giysi modelidir. Sovyet uzay programının ardından ve diğer ülkelerdeki uzay programları tarafından Rus Uzay programı uzay yürüyüşlerinde kullanılmaktadır. Çin uzay programı tarafından da kullanılan Orlan'ın bir çeşidi NASA'da da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Chris Hadfield</span> Emekli Kanadalı astronot

Chris Hadfield,, uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronottur. Eski Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri savaş pilotudur. Hadfield 1995 yılında STS-74 ve 2001 yılında STS-100 olmak üzere 2 kere uzay mekiği ile uçuş görevinde bulundu. 19 Aralık 2012 tarihinde başlatılan Soyuz TMA-07M projesinin parçası olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerinde uzun süre kalmak için, planlandığı gibi 21 Aralık 2012 de Keşif 34 ve Keşif 35 ile istasyona geldi ve mürettebata komuta eden ilk Kanadalı oldu. 12 Mayıs 2013'te komuta görevini teslim ederek 13 Mayıs 2013'te dünyaya döndü. Uluslararası uzay istasyonundayken çektiği videolar ile merak edilen soruların cevaplarını insanlara göstermiştir. Dünya'ya dönmeden önce David Bowie’nin ‘Space Oddity' adlı parçasını yeniden yorumlayarak yerçekimsiz ortamdaki ilk müzik videosunu çekmiştir. Gönderdiği video ve fotoğraflarla birçok insanın ilgisini uzaya yöneltmeyi başarmıştır.

<i>Yerçekimi</i> (film) film

Yerçekimi, yönetmenliğini Alfonso Cuarón'un yaptığı, bilimkurgu gerilim ve dram türündeki, 2013 ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı üç boyutlu film. Senaryosunu Alfonso Cuarón ve oğlu Jonás Cuarón'un yazdığı filmin başrollerini Sandra Bullock ve George Clooney paylaşmaktadır. Uzaydaki görevleri esnasında, uzay gemilerinin hasar görmesi sonucu iki astronotun hayatta kalma mücadelesini konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">STS-115</span>

STS-115, Atlantis’in uluslararası uzay istasyonuna yaptığı uzay mekiği uçuş görevidir. Bu görev, Columbia Uzay Mekiği faciasından sonra gerçekleştirilen ilk tamamlanan görevdi. Bu görevden sonra iki başarılı görev daha gerçekleştirildi. STS-115, 9 Eylül 2006’da Kennedy Uzay Merkezi Pad 39-B rampasından fırlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Nespoli</span> İtalyan astronot

Paolo Angelo Nespoli, Avrupa Uzay Ajansı'nda (ESA) görevli İtalyan astronot ve mühendis.

Astronotlar ve diğer uzay uçuşu katılımcıları, uzaydayken dini görevlerini bazen açık bazen özel bir şekilde yerine getirir. Dinî ibadetler, uzayda benzersiz güçlükler ve fırsatlar ortaya koyar. Uzay gezginleri, Dünya'yı uzaydan gördükten sonra genel bakış etkisi nedeniyle inançlarında büyük değişim yaşadıklarını bildirdiler. Bazı laik gruplar, devletin uzay araçlarının dinî etkinlikler için kullanılmasını eleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Christina Koch</span> Amerikalı astronot, mühendis

Christina Hammock Koch, Amerikalı mühendis ve NASA astronotu.

<span class="mw-page-title-main">Expedition 1</span> Uluslararası Uzay İstasyonunda ilk uzun süreli insan konaklaması

Expedition 1, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) ilk uzun süreli konaklamaydı. Üç kişilik mürettebat, Kasım 2000'den Mart 2001'e kadar istasyonda kaldı. Bu, 2024 yılına kadar kesintisiz olarak süren istasyondaki insan varlığının başlangıcıydı. Expedition 1'in hemen ardından üç kişilik bir mürettebatı olan Expedition 2 geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mark Kelly</span> Amerikalı siyasetçi ve uzay adamı

Mark Edward Kelly, Amerikalı siyasetçi, eski astronot ve 2020'den beri Arizona'dan en genç Birleşik Devletler senatörü olan Birleşik Devletler Donanma subayıdır. Demokrat Parti üyesi olan Kelly, Senatör John McCain'in ölümünün ardından yapılan özel seçimlerde görevdeki Cumhuriyetçi Martha McSally'yi yenerek seçildi.