İçeriğe atla

Scott Carpenter

Malcolm Scott Carpenter
Doğum 1 Mayıs 1925(1925-05-01)
Ölüm 10 Ekim 2013 (88 yaşında)
Eğitimi Colorado Üniversitesi (1962)
Durumu Öldü
Rütbesi Komutan, USN[1]
Meslek Test pilotu
Görev adı Mercury-Atlas 7
Uzayda geçirdiği süre 4 saat 56 dakika

Malcolm Scott Carpenter (1 Mayıs 1925 - 10 Ekim 2013), Amerikalı eski savaş pilotu ve astronot. 1959 yılında Mercury Projesi için seçilen 7 astronottan biri olan Scott Carpenter, 24 Mayıs 1962'de yörüngeye seyahat eden ikinci Amerikalı olma unvanını kazanmıştır.

Kore Savaşı sırasında pilot olarak görev yapan Carpenter, NASA'dan 1969'da emekli olmuştur.

Ölümü

Yörüngeyi 1962'de seyahat eden ikinci Amerikalı astronot Scott Carpenter, 88 yaşında felç nedeniyle Denver'daki evinde öldü.

Kaynakça

  1. ^ 40th Anniversary of the Mercury 7 3 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved August 29, 2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 11</span> Aya ilk insanlı iniş (1969)

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01.56'da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

<span class="mw-page-title-main">Mercury Projesi</span> Uzay yolculuğu projesi

Mercury Projesi, ABD'nin insanlı ilk uzay yolculuğu projesidir. 1959'dan başlanılarak 1963'e değin Dünya yörüngesine insan gönderinceye kadar sürdürülmüştür. İlk planlar ve araştırmalar -NASA kurulana dek- NACA tarafından yürütüldü. Mercury Projesi, adını hızın simgesi olan Roma tanrısı Mercury'den almıştır. Ayrıca Merkür, Samanyolu gökadasındaki Güneş'e en yakın olan gezegen olduğundan yörüngede en hızlı dönen gezegendir. Merkür gezegeniyle ilişkili bir proje olmamasına karşın bu bakımdan Merkür adı uygun görülmüştür. Bu proje 2,38 milyar dolara mal oldu.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 10</span>

Apollo 10, Amerika Birleşik Devletleri Apollo programındaki dördüncü mürettebatlı ve Ay'ın yörüngesindeki ikinci insanlı uzay uçuşuydu. Bu F görevi: İlk Ay inişi için, asıl inişten kısa bir süre önce tüm bileşenleri ve prosedürleri test eden bir kıyafet denemesiydi. Astronot John Young, Ay'ın yörüngesindeki Komuta Modülünde kalırken diğer astronotlar Thomas Stafford ve Eugene Cernan, Apollo Ay Modülünü (LM) motor tahrikli alçalma için inişin başlayacağı nokta olan ay yüzeyinin 8,4 deniz mili (15,6 km) içindeki bir alçalma yörüngesine uçurdu. Apollo 10, Ay'ın yörüngesinde 31 kez döndükten sonra güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü ve başarısı, iki ay sonra gerçekleşecek olan ilk gerçek inişi mümkün kıldı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 7</span> NASA ay yolculuğu projesi

Apollo 7, NASA'nın Apollo programındaki ikinci mürettebatlı uçuştu. 27 Ocak 1967'de bir fırlatma provası testi sırasında üç Apollo 1 astronotunu öldüren yangından sonra insanlarla gerçekleştirilen ilk uzay uçuşu oldu. Apollo 7 mürettebatına Walter Schirra komuta etti. Komuta modülü pilotu Donn Eisele, ay modülü pilotu ise Walter Cunningham'dı.

<span class="mw-page-title-main">Alan Shepard</span> Amerikalı astronot (1923 – 1998)

Alan Bartlett Shepard Jr., Amerikalı astronot, deniz havacısı, test pilotu ve iş adamıydı. 1961'de uzaya seyahat eden ikinci kişi ve ilk Amerikalı oldu. 1971 yılında Ay'da yürüdü.

<span class="mw-page-title-main">David Scott</span> Amerikalı astronot

David Scott,, Amerikalı astronot. Gemini VIII, Apollo 9, and Apollo 15. ile toplamda 546 saat uçmuştur. Ayda geçirdiği süre ise 20 saattir. Ayda yürüyen 7. kişi olmakla birlikte Ayda araç kullanan ilk kişidir. Ayrıca Dünya yörüngesinde tek başına uçan son Amerikalı pilottur. NASA ‘dan emekli olduktan sonra birçok defalar Televizyon yorumculuğu ve Apollo 13 filmine danışmanlık yapmıştır. 2004 yılında Rus kozmonot Aleksey Leonov ile soğuk savaş ve uzay yarışı ile ilgili bir kitap yazdı. Halen Kaliforniya'da eşi ile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemini 8</span>

Gemini 8, NASA Gemini Projesi'nin 1966 yılındaki bir uzay uçuşuydu. 6. mürettebatlı Gemini uçuşu, 14. mürettebatlı Amerikan uçuşu ve genel olarak 22. mürettebatlı uzay uçuşuydu. Gemini 8 görevi, yörüngede iki uzay aracının ilk kez kenetlenmesini gerçekleştirdi, fakat aynı zamanda astronotların hayatını tehdit eden ve görevin derhal iptal edilmesini gerektiren, bir ABD uzay aracının uzaydaki ilk kritik sistem arızasını yaşadı. Mürettebat güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü.

<span class="mw-page-title-main">John Glenn</span> Amerikalı astronot ve politikacı (1921–2016)

John Herschel Glenn Jr., Amerikalı havacı, mühendis, astronot ve Ohio'dan ABD Senatörüydü. 1959 yılında NASA tarafından Mercury Projesi uzay aracını uçurmak için seçilen askerî test pilotlarının oluşturduğu Merkür yedilisi'nin üyelerinden birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jerrie Cobb</span> Amerikalı pilot (1931 – 2019)

Geraldyn M. Cobb , Amerikalı kadın havacı ve pilot.

<i>Boşluktaki Kahramanlar</i>

Boşluktaki Kahramanlar, Philip Kaufman'ın yönettiği ve ekran için yazılmış 1983 tarihli Amerikan epik tarihsel drama filmidir. 1979 yılında Tom Wolfe'un aynı adlı kitabına dayanmaktadır. Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde havacılık araştırmalarına katılan Donanma, Denizcilik ve Hava Kuvvetleri test pilotlarının yanı sıra Mercury Projesi için astronot olarak seçilen yedi askeri pilot olan Mercury Seven'ı konu ediniyor. Filmde Sam Shepard, Ed Harris, Scott Glenn, Fred Ward, Dennis Quaid ve Barbara Hershey rol alıyor. Levon Helm, Hava Kuvvetleri test pilotu Jack Ridley'i anlatıyor ve oynuyor.

<span class="mw-page-title-main">Jacqueline Cochran</span> Amerikalı havacı ve işkadını

Jacqueline Cochran Amerikalı pilot ve iş insanı. Kendi kuşağının en önde gelen yarış pilotlarından biri olarak kadın havacılığına öncülük etmiştir. Çok sayıda rekor kırmış ve 18 Mayıs 1953'te ses duvarını aşan ilk kadın olmuştur. Cochran, fabrikalardan liman şehirlerine uçak ile taşımak için savaş dışı bir rol oynayan kadınlar ve yaklaşık 1000 sivil Amerikalı kadını istihdam eden Kadın Hava Kuvvetleri Hizmet Pilotlarının (WASP) (1943–1944) savaş zamanı başkanlığını yapmıştır. Daha sonra Mercury 13 kadın astronot programının sponsoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 6</span>

Mercury-Atlas 6 (MA-6) 20 Şubat 1962'de gerçekleşen ilk Amerikan yörünge uzay uçuşuydu Astronot John Glenn tarafından pilotluğu yapılan ve Mercury Projesi'nin bir parçası olarak NASA tarafından işletilen bu uçuş, Sovyet yörünge uçuşları Vostok 1 ve 2 ve Amerikan alt yörünge uçuşları Mercury-Redstone 3 ve 4'ün ardından gelen beşinci insanlı uzay uçuşuydu.

<span class="mw-page-title-main">Gus Grissom</span> Amerikalı uzay adamı (1926 – 1967)

Virgil Ivan "Gus" Grissom, Amerikalı bir mühendis, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde pilot ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Proje olarak seçilen Merkür 7'lisi grubunun bir üyesiydi. Merkür astronotları, uzaya çıkan ilk Amerikalılar olacaktı. Gemini Projesi ve Apollo programı astronotuydu. NASA Astronot Birliği'nin bir üyesi olarak, 1961'de uzayda uçan ikinci Amerikalı oldu. Ayrıca uzayda uçan 3.insan ve uzayda iki kez uçan ikinci Amerikalıydı, ondan önce yalnızca X-15 alt yörüngesel uçuşlarıyla Joe Walker vardı.

<span class="mw-page-title-main">Wally Schirra</span> Amerikalı uzay adamı (1923 – 2007)

Walter Marty Schirra Jr. Amerikalı bir deniz havacısı, test pilotu ve NASA astronotudur. 1959'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin insanoğlunu uzaya göndermeye yönelik ilk çabası olan Merkür projesi için seçilen Merkür yedilisi astronottan birisi oldu. 3 Ekim 1962'de Sigma 7 lakaplı bir uzay aracıyla altı yörüngeli, dokuz saatlik Merkür-Atlas 8 görevini uçtu. Sigma 7'deki görevi sırasında Schirra, uzaya seyahat eden beşinci Amerikalı ve dokuzuncu insan oldu. İki kişilik İkizler programında, ikizler 6A uzay aracını 1 fit (30 cm) cm) mesafede istasyonda tutarak ilk uzay buluşmasını gerçekleştirdi. Ekim 1968'de, üç kişilik Apollo Komuta/Hizmet Modülünün 11 günlük düşük Dünya yörüngesi sarsma testi ve Apollo programı için ilk mürettebatlı fırlatma olan Apollo 7'ye komuta etti.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Cooper</span> Amerikalı uzay adamı (1927 – 2004)

Leroy Gordon " Gordo " Cooper Jr. Amerikalı bir uzay mühendisi, test pilotu, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri pilotu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk insan uzay programı olan Merkür projesi'ndeki Merkür yedilisi adı verilen grubun en küçük üyesiydi. Cooper, çocukken uçmayı öğrendi ve II. Dünya Savaşı'nda Savaş pilotu olarak hizmet verdikten sonra 1956'da test pilotu olmaya hak kazandı ve 1959'da 1. astronot grubuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Merkür 7'lisi</span>

Merkür yedilisi, Merkür projesi için uzay aracını uçurmak üzere seçilen yedi astronottan oluşan gruptu. Ayrıca Orijinal Yedili ve Astronot Grubu 1 olarak da adlandırılırlar. İsimleri NASA tarafından 9 Nisan 1959'da kamuoyuna duyuruldu. Bu yedi orijinal Amerikan astronotu; Scott Carpenter, Gordon Cooper, John Glenn, Gus Grissom, Wally Schirra, Alan Shepard ve Deke Slayton'du. Merkür yedilisi ABD'de yeni bir meslek yarattı ve gelecek on yıllar boyunca Amerikan astronotunun imajını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Redstone 3</span>

Mercury-Redstone 3 veya Freedom 7, 5 Mayıs 1961'de astronot Alan Shepard tarafından yönetilen ilk ABD insanlı uzay uçuşuydu. Mercury Projesi'nin ilk mürettebatlı uçuşuydu. Projenin nihai amacı, bir astronotu Dünya çevresinde yörüngeye çıkarmak ve onu güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirmekti. Shepard'ın görevi, fırlatmanın yüksek g-kuvvetlerine ve atmosferik yeniden girişe dayanma yeteneğini göstermek olan birincil amacı olan 15 dakikalık bir yörünge altı uçuştu.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 7</span>

Mercury-Atlas 7, Mercury Projesi'nin 24 Mayıs 1962 tarihinde fırlatılan dördüncü mürettebatlı uçuşuydu. Aurora 7 adlı uzay aracının pilotluğunu, uzayda uçan altıncı insan olan astronot Scott Carpenter yaptı. Görevde Mercury uzay aracı No. 18 ve Atlas fırlatma aracı No. 107-D kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mercury-Atlas 9</span>

Mercury-Atlas 9, ABD Mercury Projesi'nin 15 Mayıs 1963'te Florida, Cape Canaveral'daki 14. Fırlatma Kompleksi'nden fırlatılan son mürettebatlı uzay göreviydi. Faith 7 adındaki uzay aracı, o zamanlar ABD Hava Kuvvetleri binbaşısı olan astronot Gordon Cooper tarafından yönlendirilerek Pasifik Okyanusu'na başarıyla iniş yapmadan önce 22 kez Dünya yörüngesini tamamladı. Atlas roketi No. 130-D, Mercury uzay aracı ise No. 20 idi. 2023 itibarıyla bu görev, bir Amerikalının tamamen tek kişilik bir yörünge görevi yapmak üzere fırlatıldığı son sefer olma özelliğini taşıyor.