İçeriğe atla

Scorpion (işlemci)

Scorpion
Genel bilgiler
Üretim başlangıcı2008
TasarlayanQualcomm
Yaygın üretici(ler)
Performans
Max. CPU saat hızı800 MHz ilâ 1.7 GHz
Önbellek
L1 önbelleği32 KiB/32 KiB
L2 önbelleği256 KiB veya 512 KiB
Mimari ve sınıflandırma
Komut setiARM, Thumb-2
Fiziksel özellikler
Çekirdekler
  • 1 veya 2
Tarihçe
ArdılKrait

Scorpion, Qualcomm tarafından Snapdragon mobil sistemlerinde yongada sistemlerde (SoC'ler) kullanılmak üzere tasarlanmış bir merkezî işlem birimi (CPU) çekirdeğidir. 2008'de piyasaya sürüldü. Şirket içinde tasarlanmıştır, ancak ARM Cortex-A8 ve Cortex-A9 CPU çekirdekleriyle birçok mimari benzerliğe sahiptir.

Genel bakış

  • 2 yollu kod çözme, 3 yollu sıra dışı spekülatif olarak yayınlanan süperskalar yürütmeyle 10/12 aşamalı tam sayı ardışık düzeni[1]
  • Ardışık VFPv3[2] ve 128 bit genişliğinde NEON (SIMD)
  • 3 yürütme bağlantı noktası
  • 32 KB + 32 KB L1 önbellek
  • 256 KB (tek çekirdekli) veya 512 KB (çift çekirdekli) L2 önbellek
  • Tek veya çift çekirdekli yapılandırma
  • 2.1 DMIPS/MHz
  • 65/45/28 nm süreci

Ayrıca bakınız

  • Krait (işlemci)
  • Qualcomm Snapdragon işlemcilerin listesi
  • ARMv7-A çekirdeklerinin karşılaştırılması
  • Adreno

Kaynakça

  1. ^ http://rtcgroup.com/arm/2007/presentations/253%20-%20ARM_DevCon_2007_Snapdragon_FINAL_20071004.pdf 26 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Brian Klug, Anand Lal Shimpi (21 Şubat 2012). "Qualcomm Snapdragon S4 (Krait) Performance Preview - 1.5 GHz MSM8960 MDP and Adreno 225 Benchmarks". Anandtech. 23 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64</span>

Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.

ARM mimarisi RISC tabanlı bir işlemci mimarisidir. Genel itibarıyla düşük güç tüketimi, diğer RISC tabanlı işlemcilere göre yüksek performanslı oluşu ve x86-x64 işlemcilere göre daha hesaplı olmasından dolayı gömülü sistemlerde, taşınabilir aygıtlarda kullanılan yongasetlerinin dizaynında tercih edilir. 32 ve 64 bit modelleri bulunur.

Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium M</span>

Pentium M, Mart 2003'te tanıtılan ve yeni Centrino markası altında Intel Carmel dizüstü bilgisayar platformunun bir parçasını oluşturan mobil 32-bit tek çekirdekli x86 mikroişlemcilerin bir ailesi. Pentium M işlemcilerin modeline bağlı olarak maksimum termal tasarım gücü (TDP) 5-27 W'dı ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılması amaçlandı. Pentium 4'ün FSB arabirimini, gelişmiş yönerge kod çözme ve ön uç, şube tahminini geliştirme, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ekleyerek son Pentium III markalı CPU'nın çekirdeğinden gelişti. İlk Pentium M markalı CPU, kod adı Banias, onu Dothan izledi. Pentium M markalı işlemciler, Core marka çift çekirdekli mobil Yonah CPU ile modifiye edilmiş bir mikro mimari ile başarılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nehalem (mikromimari)</span>

Nehalem, İntel firmasının Eylül 2008'de piyasaya sürülen Core i7 işlemcisiyle birlikte kullanılmaya başlanmıştır. 2011'de Sandy Bridge mikromimarisi sunulana kadar İntel'in en gelişmiş mikromimarisi olarak piyasada kalmıştır. Selefi Core mikromimarisine göre paralelliği ve saat frekansını arttırmış, Core mikromimarisinde İntel'in kullanmadığı fakat daha önce NetBurst'de kullanılan Hyper Threading teknolojisi Nehalem ile tekrar kullanılmaya başlamıştır. Nehalem'le birlikte Core mikromimarisinde terkedilmiş olan üçüncü seivye bir önbellek de yonganın içerisine eklenmiştir. İntel, Nehalem ile ilk defa bellek denetim birimini işlemci yongasının içine koymuş ve front-side bus dan ayırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple A5</span>

Apple A5 çipi Apple Inc. tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen işlemcilerdir. Çip iPad 2 ile birlikte piyasaya sürülmeye başlamıştır. A5 çip 1 Ghz hızındadır ve çift çekirdeklidir. Ayrıca iPhone 4S'te 4 çekirdekli PowerVR SGX543MP4 grafik işlemci bulunuyor.

Snapdragon; Qualcomm tarafından akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için tasarlanan bir mobil çip üzerinde sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy J7</span> Akıllı telefon modeli

Samsung Galaxy J7, Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy J serisinin bir parçası olarak üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan orta seviye bir cihazdır. Cihaz, Haziran 2015'te tanıtılmıştır. Cihaz için planlanan Android 7.0 Nougat güncellemesi iptal edilmiştir. Bazı modellerde en kısık parlaklıktayken ekranın alt kısmında titreme sorunu görülür. Türkiye'de resmi olarak, tek SIM kartlı olan ve Exynos 7580 yongada sistemini kullanan SM-J700F modeli satılmıştır. Cihazın yerini Samsung Galaxy J7 (2016) almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Huawei G8</span>

Orta segment telefonlarından biri olan Huawei G8, Huawei Ascend G7'nin halefi olarak Huawei tarafından Eylül 2015 yılında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkede eş zamanlı olarak satışa sunuldu. Ardılı olarak Huawei Nova modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Apple A7</span>

Apple A7 Apple tarafından tasarlanan ilk 64-bit bir çip üzerinde sistem (SoC). İlk önce 10 Eylül 2013'te piyasaya sürülen iPhone 5S'de çıktı. Apple, önceki, Apple A6 grafik gücü ile karşılaştırıldığında iki katı kadar hızlı olduğunu bildirdi. Bir tüketici akıllı telefon veya tablet bilgisayarda ilk gönderilen cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Apple A9</span>

Apple A9 Apple tarafından tasarlanan ve 64-bit sistem-on-chip (SoC) 'dür. Hem TSMC hem de Samsung tarafından Apple için üretilmiştir ve ilk önce 9 Eylül 2015'te tanıtılan iPhone 6S ve 6S Plus'da ortaya çıkmıştır. Apple, selefi Apple A8'e oranla % 70 daha fazla CPU ve % 90 daha fazla grafik performansı olduğunu belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Apple A10</span>

Apple A10 Fusion Apple tarafından tasarlanan ve TSMC tarafından üretilen, 64 bitlik yongada sistem (SoC) sistemidir. Bugüne kadar piyasaya sürülen en hızlı tekli mobil SoC idi ve 7 Eylül 2016'da tanıtılan iPhone 7 ve 7 Plus'da ilk ortaya çıktı. A10, iki adet yüksek performanslı çekirdeği ve iki enerji verimli çekirdeği olan, Apple tarafından üretilen ilk dört çekirdekli SoC idi. Apple, selefi Apple A9'a kıyasla % 40 daha fazla CPU performansına ve % 50 daha fazla grafik performansına sahip olduğunu bildiriyor. 2017 yılında daha güçlü versiyonu Apple A10X, eylül ayında ise Apple A11 bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Socket 939</span>

Socket 939, AMD'nin Athlon 64 işlemcileri için önceki Socket 754'ün yerini alan ve Haziran 2004'te piyasaya çıkan bir işlemci soketidir. Socket 939'un yerini, Mayıs 2006'da Socket AM2 almıştır. Bu soket, AMD'nin AMD64 serisi işlemcileri için tasarlanmış ikinci sokettir.

Samsung Galaxy J3 Prime ; Samsung Electronics tarafından tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur ve Ocak 2017'de satışa çıkarılmıştır. Cihaz, temel olarak mobil operatörler tarafından markalı telefon olarak satılmaktadır.

HTC Desire 620; HTC tarafından tasarlanmış ve üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, orta seviyeye hitap eden Desire serisi cep telefonlarından birisidir. Cihaz, 29 Ekim 2014'te Tayvan'da duyurulmuştur. Cihaz, 9 Aralık 2014'te Avrupa pazarı için duyurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A53</span> ARM Holding tarafından tasarlanan ARMv8-A 64 bit komut setini uygulayan mikro mimari

ARM Cortex-A53, ARM Holding'in Cambridge tasarım merkezi tarafından tasarlanan 64 bitlik bir komut seti olan ARMv8'i uygulayan ilk iki merkezi işlem biriminden biridir. Cortex-A53, bazı talimatları çift yayınlayabilen 2 genişlikte bir kod çözme süperskalar işlemcisidir. 30 Ekim 2012 tarihinde duyuruldu ve ARM tarafından daha güçlü Cortex-A57 mikromimarisine tek başına, daha enerji verimli bir alternatif olarak veya daha güçlü bir mikromimarinin yanında bir big.LITTLE yapılandırmasında kullanılmak üzere pazarlanıyor. Diğer ARM fikrî mülkiyet ve işlemci tasarımları gibi lisans sahipleri için bir IP çekirdeği olarak mevcuttur.

Qualcomm Krait, Snapdragon S4 ve önceki Snapdragon 400/600/800 serisi yongada sistem modellerinde bulunan ARM tabanlı bir merkezi işlem birimidir. 2012'de Scorpion CPU'nun ardılı olarak tanıtıldı ve mimari benzerlikleri olmasına rağmen Krait, bir Cortex-A15 çekirdeği değildi ama şirket içinde tasarlandı. 2015'te Krait'in yerini ilk olarak Snapdragon 820 SoC'de tanıtılan 64 bit Kryo mimarisi aldı.

ARM Cortex-A5, 2009 yılında duyurulan ARMv7-A mimarisini uygulayan ARM Holding tarafından lisanslanmış bir 32-bit işlemci çekirdeğidir.

<span class="mw-page-title-main">ARM Cortex-A7</span> ARM Holding tarafından geliştirilmiş, 1 ila 4 çekirdek destekli mikroişlemci çekirdeği

ARM Cortex-A7 MPCore, 2011 yılında duyurulan ARMv7-A mimarisini uygulayan ARM Holding tarafından lisanslanmış bir 32-bit mikroişlemci çekirdeğidir.

Cortex-X1, ARM tarafından mobil pazar için tasarlanan düşük güçlü, yüksek performanslı bir ARM mikro mimarisi olan Cortex-A78'in performansı geliştirilmiş bir versiyonudur. Cortex-X1, ARM'ın Austin, Texas ekibi tarafından tasarlandı.