
Akademi, en geniş tanımıyla yükseköğrenim kurumu anlamına gelir. Günümüzde bilim, edebiyat ve sanat konularını tartışmak için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da akademi denir.
İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

Samuel Chao Chung Ting; "yeni bir tür temel ağır parçacığın keşfindeki öncü çalışmaları için" Burton Richter ile birlikte 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikalı fizikçidir.

Tsung-Dao Lee Temel parçacıklarla ilgili önemli keşiflere yol açan parite yasalarıyla ilgili araştırmalarından ötürü C. N. Yang ile birlikte 1957 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Çin kökenli Amerikan fizikçidir. Lee ve Yang Nobel Ödülü alan ilk Çinli olmuştur.

Jores İvanoviç Alferov, Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

Omsk, Rusya'da Sibirya'nın güneybatısında bulunur ve Sibirya'da Novosibirsk'ten sonra en büyük ikinci şehirdir. Omsk Oblastı'nın merkezidir. Moskova'ya olan uzaklığı yaklaşık 2550 kilometredir. Nüfusu, 2015 itibarıyla 1.173.854'tir. Nüfus bakımından Sibirya'nın ikinci, Rusya'nın sekizinci büyük şehridir.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğa bilimleri, mühendislik ve tıp alanlarında, kamuoyuna kamu yararı gözeterek önerilerde bulunan bilim insanlarından oluşan bağımsız bir akademik topluluktur. Bilim, Mühendislik ve Tıp Ulusal Bilimler Akademileri'nin arasında bulunan bu akademi, Amerika Birleşik Devletleri Millî Mühendislik Akademisi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Akademisi ve Amerika Birleşik Devletleri Millî Araştırma Konseyi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Millî Akademileri olarak adlandırılan bilimsel teşkilâtın bir parçasıdır.

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı bilim kurumu. Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimi Enstitüsü, 1818 yılının Ekim ayında Sankt-Peterburg’da “İmparatorluk Bilimler Akademisi Asya Müzesi” adıyla kurulmuştur. 1950 yılında Moskova’ya taşınmıştır. 1960-1970 yılları arasında “Asya Halkları Enstitüsü” adını taşımıştır.

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.
Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmayı, örneklemeyi ve gözetmeyi amaçlayan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.
Bu liste, Arnavutluk'taki kütüphaneleri göstermektedir.

Arnavutluk Bilimler Akademisi, 1972 yılında kurulan Arnavutluk'taki en önemli bilimsel kurumdur. Kurum, Arnavutluk'un içinde ve dışında bulunan araştırma merkezlerinde ve diğer organizmalarda yer alan "akademisyenler" olarak da adlandırılan en seçkin bilim insanlarını içermektedir. Akademi 28 üye, 11 ilişkili üye ve 26 onur üyesine sahiptir. Akademi iki bölümden oluşmaktadır:
- Arnavutluk Sosyal Bilimler Bölümü
- Doğa ve Teknik Bilimler Bölümü
Doktor nauk ; daha yüksek bir doktora derecesidir. Kandidat Bilim Adayı'ndan sonra kazanılabilir. Rusya'da ve diğer birçok Sovyet sonrası devlette, doktora derecesinin en yüksek olmadığı ölçüde elde edilen doktor derecesine eşdeğer olarak kabul edilir.

Çin Bilimler Akademisi, Çin'in ulusal doğa bilimleri akademisidir. 1949 yılında kurulmuş olup Kuomintang dönemindeki Academia Sinica'ya dayanmaktadır. Çin Mühendislik Akademisi ile birlikte "İki Akademi (两院)" olarak bilinmekte olığ ulusal bilimsel düşünce kuruluşu ve akademik yönetim organı olarak işlev görür ve ulusal ekonomi, sosyal kalkınma ve bilim ve teknoloji gelişimi gibi konularda danışmanlık ve değerlendirme hizmetleri sunmaktadır. Akademi, Pekin'in Xicheng semtinde yer almaktadır.

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.
Zhao Qiguo, Çinli pedolog ve akademisyen.
Ulusal akademi veya milli akademi, genellikle devletin mali desteğiyle çalışan kurumsal bir organdır. Akademik disiplinlere yönelik bilimsel araştırma faaliyetlerini ve standartlarını koordine eder.