İçeriğe atla

Science

1883'te yayımlanan ilk Science dergisi

Science, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliğinin akademik dergisidir ve dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir.[1][2] İlk kez 1880'de yayımlanan hakemli dergi haftalık olarak yayınlanmakta ve yaklaşık olarak 130.000 abonesi bulunmaktadır. Uluslararası yayımı ve internet üzerinden görüntülenme ile geniş bir kitleye ulaşmakta ve bir milyona yakın okuyucusu olduğu tahmin edilmektedir.[3]

Derginin esas odaklandığı alan önemli orijinal bilimsel araştırmalar ve araştırma eleştirileridir, ancak Science aynı zamanda bilim ile ilgili haberleri, bilim politikaları hakkındaki düşünceleri ve bilim insanlarını ilgilendiren diğer konuları ve bilim ve teknolojinin geniş etki alanındaki diğer konuları da yayımlamaktadır. Birçok bilimsel dergi tek bir konuya odaklanmasına rağmen Science ve rakibi Nature bütün bilimsel disiplinler ile ilgilenmektedir. Science son birkaç on yıl içinde biyoteknoloji ve genetik alanındaki ilerlemeler nedeniyle biyoloji ve yaşam bilimlerine ayrı bir önem vermektedir. Science'in 2014 için etki faktörü 33.611'di (Thomson ISI).

Tarihçe

Science dergisi 1880 yılında gazeteci John Michels tarafından kurulmuştur. Science dergisi kurulumunda Thomas Edison ve Alexander Graham Bell tarafından finansal olarak desteklenmiştir.[4] Dergi, yeterli miktarda aboneye ulaşamadığı için 1882 yılında yayınlarını sonlandırmıştır. Yayınların sonlanmasından bir sene sonra derginin yayın hakları Alexander Graham Bell tarafından satın alınmıştır. Satın alma işlemlerinden sonra derginin yayınları tekrar başlamıştır. Devam eden maddi zorluklar sebebinden derginin yayın hakları psikiyatrist James McKeen Cattell'e satılmıştır.

Cattell'ın 1944'te vefatının ardından, dergi 1956'da Graham DuShane editör olarak göreve gelene kadar tutarlı bir editöryel varlık göstermedi. 1958'de, DuShane'ın liderliği altında, Science, The Scientific Monthly dergisini bünyesine katarak derginin tirajını %62'den fazla artırarak 38.000'den 61.000'e çıkardı.[5] Neptünyum'un ortak keşfedenlerinden biri olan fizikçi Philip Abelson, 1962'den 1984'e kadar editör olarak hizmet verdi.[6] Abelson döneminde, inceleme sürecinin verimliliği artırıldı ve yayın uygulamaları güncellendi. Bu süre zarfında, Apollo programı misyonlarına dair makaleler ve AIDS ile ilgili ilk raporlardan bazıları yayımlandı.[7]

Şubat 2001'de, insan genomu projesinin taslak sonuçları Nature ve Science tarafından eş zamanlı olarak yayımlandı; Science, Celera Genomics makalesini ve Nature, kamu fonlarıyla desteklenen İnsan Genom Projesi'ni yayımladı. 2007'de, Science (Nature ile birlikte) İletişim ve İnsanlık dalında Asturias Prensliği Ödülü'nü aldı. 2015'te, AAAS'ın baş icra direktörü ve Science'ın icra yayıncısı olan Rush D. Holt Jr., derginin giderek daha uluslararası bir nitelik kazandığını belirtti.

Kaynakça

  1. ^ "AAAS - AAAS News Release". 10 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2008. 
  2. ^ "AAAS Annual Report-Science". 25 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2008. 
  3. ^ AAAS, "What is AAAS? 18 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  4. ^ "Thomas A. Edison and the Founding of Science : 1880". Science (İngilizce). 105 (2719): 142-148. 7 Şubat 1947. doi:10.1126/science.105.2719.142. ISSN 0036-8075. 21 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  5. ^ "150 Years of Advancing Science: A History of AAAS (1848-1998) | American Association for the Advancement of Science (AAAS)". 6 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  6. ^ "AAAS and the Maturing of American Science: 1941-1970 | American Association for the Advancement of Science (AAAS)". 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 
  7. ^ "Change and Continuity: 1971 to 1998 | American Association for the Advancement of Science (AAAS)". 28 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Nature</i> (dergi) 4 Kasım 1869da yayın hayatına başlayan bilim dergisi

Nature, İngiltere'nin Londra şehrinde kurulan ve merkezi bulunan, haftalık bir bilimsel araştırma dergisidir. Çok disiplinli bir yayın olarak Nature, öncelikle olarak bilim ve teknoloji alanlarında, çeşitli akademik disiplinlerden hakemli araştırmaları içerir. Springer Nature, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya'da çekirdek editöryel ofislere sahiptir. Nature, 2022 Dergi Atıf Raporları'nın Bilim Baskısı tarafından dünyanın en çok atıf yapılan bilimsel dergilerinden biri olarak belirtilmiştir bununla birlikte dünyanın en çok okunan ve en prestijli akademik dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2012 itibarıyla, aylık yaklaşık üç milyon benzersiz okuyucuya online erişimi olduğunu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel dergi</span> Bilimsel araştırmaları yayınlayan süreli dergi

Bilimsel dergi, akademik yayıncılıkta genellikle yeni araştırmalar yayınlayarak bilimin gelişimine destek vermeyi hedefleyen bir süreli yayın.

<span class="mw-page-title-main">Akran denetimi</span> Çalışmanın, çalışmayı üretenlerle benzer yetkinliklere sahip bir veya daha fazla kişi tarafından değerlendirilmesi

Akran denetimi ya da hakem denetimi, bir yazarın akademik çalışmasını aynı alanda uzman olan kişilerin incelemesine sunma sürecidir. Akran denetimi olabilmesi için belli bir alanda ki bu çoğu zaman dar bir alandır, tarafsız denetim yapabilecek bir uzmanlar topluluğunun varlığı gerekir. Eğer konu yeterince dar bir sahaya ait değilse veya sahalar arası (interdisipliner) ise, denetimin tarafsızlığını sağlamak zor olabilir. Ayrıca bir fikrin önemi her zaman takdir edilemeyebilir. Akademik kalite için vazgeçilmez sayılsa da, akran denetimi, etkisiz ve yavaş olabilmesi nedeniyle eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Francis Ysidro Edgeworth</span>

Francis Ysidro Edgeworth, 1880'li yıllarda gerçekleştirdiği istatistiksel metot çalışmalarıyla tanınan İrlandalı düşünür ve politik iktisatçı.

Scientific Reports, Nature Publishing Group tarafından yayınlanan, çevrimiçi bir açık erişim mega bilimsel dergisidir. Doğa bilimlerinin her alanını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Susan Trumbore</span>

Susan Trumbore, iklim değişikliği konusunda araştırmalar yapan bir jeologdur. 2018'de Benjamin Franklin Madalyası'nı kazanan Trumbore, biyosfer ve atmosfer arasındaki karbon akışını değerlendirmek için ormanlarda ve topraklardaki radyokarbon ölçümlerini incelemiş ve karbon döngüsü üzerinde uzmanlaşmıştır. Trumbore 2010 yılında, Ulusal Bilim Akademisti seçildi.

Philip Hauge Abelson uranyum-238'den uranyum-235'i ayırabilmek için gaz yayınım yöntemini geliştiren ve ABD'li fizikçi Edwin McMillan ile birlikte neptünyum elementini bulan fiziksel kimyacı.

<i>The Science of Nature</i> Bilimsel dergi

The Science of Nature, eski adıyla Naturwissenschaften, Springer Science+Business Media tarafından yayımlanan ve doğa bilimlerinin biyolojik önemi olan sorularla ilgili tüm yönlerini kapsayan aylık bir hakemli bilimsel dergidir. 1913 yılında kurulmuş ve Almancanın hala doğa bilimlerinin baskın bir dili olduğu bir zamanda, İngilizcenin Nature dergisinin Almanca dilindeki karşılığı olarak düşünülmüştü. Dergi şimdi İngilizce olarak yayımlanmaktadır.

Susanne Marguerite Humphrey, Amerikalı kütüphaneci ve yazar. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Tıp Kütüphanesi'nde uzman olarak çalıştı.

American Association for the Advancement of Science'ın (AAAS) Newcomb Cleveland Ödülü, her yıl Science'ın Araştırma Makaleleri veya Raporlar bölümlerinde yayınlanan olağanüstü bilimsel makalelerin yazarlarına verilir. 1923'te kuruldu, 1951'de ölümüne kadar anonim kalan Newcomb Cleveland tarafından finanse edildi ve bu dönem için AAAS Bin Dolar Ödülü olarak biliniyordu. Mevcut kurallar 1975'te oluşturulmuştu, daha öncesinde ödüller AAAS Yıllık Toplantısı sırasında düzenli bir oturumda, bölümsel veya toplumsal olarak sunulan, bilime olağanüstü bir katkıyı temsil eden kayda değer makalelerin yazarına (yazarlarına) gitmişti. Şu anda ödül Fodor Family Trust tarafından finanse edilmekte ve 25.000$ içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lisa Feldman Barrett</span> Amerikan psikoloji bilimcisi ve nörobilimci

Lisa Feldman Barrett (1963) Northeastern Üniversitesi'nde Psikoloji alanında kıdemli profesördür. Afektif bilim üzerine çalışmaktadır. Interdisciplinary Affective Science Laboratory'nin direktörlüğünü yapmaktadır. James Russell ile birlikte, Emotion Review dergisinin kurucu baş editörüdür. Beynin duyguları nasıl ürettiğini araştırmak üzere, Sinirbilim alanında Guggenheim Bursu'nu ve NIH Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Rice</span> araştırmacı

Charles Moen Rice Amerikalı bir virolog ve asıl araştırma alanı Hepatit C virüsü olan Nobel Ödülü sahibi bilim insanı. New York City'deki Rockefeller Üniversitesi'nde viroloji profesörü ve Cornell Üniversitesi ile Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Lewis H. Morgan</span>

Lewis Henry Morgan mesleğinde öncü, Amerikalı bir antropolog ve sosyal teorisyendir. İrokua yerlilerinin kandaşlık ve sosyal yapısı, etnografyası üzerine yazmış olduğu teorik/antropolojik eserlerle tanınır. Erken insan ailelerinin yapısının ataerkil değil anaerkil olduğunu iddia etmektedir. Materyalist yaklaşımıyla Karl Marx ve Friedrich Engels gibi sosyalist teorisyenlerin sosyal yapı, anaerki ve teknolojinin gelişim üzerindeki etkisi konularındaki fikirlerini etkilemeyi başarmıştır. Sigmund Freud ve Charles Darwin de çalışmalarına atıflar yapmıştır. Morgan, 1880 yılında Amerikan Bilim Gelişim Birliği'nin başkanlığını yaparken, aynı zamanda ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin üyesi olmuştur.

Bilimsel Biyografi Sözlüğü, baş editörü Princeton Üniversitesi'nden bilim tarihçisi Charles Gillispie ile birlikte 1970'ten 1980'e kadar yayıncı Charles Scribner's Sons tarafından, yayınlanan bilimsel bir referans çalışmasıdır. Yeni Bilimsel Biyografi Sözlüğü tarafından sürdürülmektedir. Bu yayınların her ikisi de Complete Dictionary of Scientific Biography adlı bir elektronik kitaptan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carolyn R. Bertozzi</span> Amerikalı kimyager

Carolyn Ruth Bertozzi, Amerikalı kimyager. Hem kimya hem de biyolojiyi kapsayan geniş kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği</span> bilimi teşvik eden uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluş

Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği, bilim insanları arasında işbirliğini teşvik etmek, bilimsel özgürlüğü savunmak, bilimsel sorumluluğu teşvik etmek ve tüm insanlığın iyiliği için bilimsel eğitimi ve bilime erişimi desteklemek gibi belirtilen hedefleri olan Amerikan uluslararası Kâr amacı gütmeyen kuruluştur. 120.000'den fazla üyesiyle dünyanın en büyük genel bilimsel topluluğudur ve tanınmış bilim dergisi Science'ın yayıncısıdır.

Ronald Giere, Minnesota Üniversitesi'nde fahri felsefe profesörü olan Amerikalı bir bilim filozofuydu. AAAS Üyesi, Philosophy of Science dergisinin uzun süredir yayın kurulu üyesi ve Philosophy of Science Derneği'nin eski başkanıydı. Araştırması, modellerin ve bilimsel temsilin aracı tabanlı açıklamalarına ve natüralizm ile laiklik arasındaki bağlantılara odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">James E. McDonald</span> Amerikalı fizikçi (1920 – 1971)

James Edward McDonald Amerikalı fizikçi ve ufolog. En çok UFO'larla ilgili araştırmalarıyla tanınır. McDonald, Atmosfer Fiziği Enstitüsü'nde fizikçi ve Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nde meteoroloji profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Henry Augustus Rowland</span> Amerikalı fizikçi (1848 – 1901)

Henry Augustus Rowland, Amerikalı fizikçi. 1899 ve 1901 yılları arasında Amerikan Fizik Derneği'nin ilk başkanı olarak görev yapmıştır.

Donald Newton Langenberg, Amerikalı fizikçi.