İçeriğe atla

Sciachetrà

Cinque Terre'de üretilen Sciachetrà şarapları

Sciachetrà,İtalya'da Cinque Terre'de üretilen passito şaraplarından biridir.[1]

Yanlışlıkla sciacchetrà olarak adlandırılan Sciachetrà, Cinque Terre'nin dünya çapında ünlü tatlı şarabıdır. Peynir veya tatlılarla da birleştirilebilen tatlı ve kadifemsi bir meditasyon şarabı olan sciachetrà, sağlıklı deniz tuzu ve iyot havası açısından zengin sahil ikliminin tadını çıkaran Cinque Terre'ye özgü güneşli teraslardan gelir. Fortifiye şarabın pazarlandığı ve artık her yerde bilindiği ancak on dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru kanıtlanmıştır. Görünüşe göre bunu ilk kullananlardan biri, Riomaggiore anılarında Cinque Terre köyünde geçirdiği birçok yazı hatırlatan Macchiaiolo ressamı Telemaco Signorini idi: "Eylül ayında, hasattan sonra, dünyanın en iyi üzümleri yetişir." güçlendirilmiş veya sciaccatras elde etmek için güneş". Kelimenin etimolojisi belirsizdir. En muhtemeli üzüm presleme işlemini belirtmek için kullanılan «sciacàa» (ezmek) fiilinden türemiş olmasıdır. Eğer bu hipotez doğru olsaydı, en eski ve en orijinal mezhebin tam olarak «sciachetrà» olduğu, daha sonraları daha yakın zamanlarda «refursà» ile değiştirildiği sonucu çıkarılabilirdi. Aslında, ulusal dilin sosyal ve kültürel üstünlüğü nedeniyle, İtalyancanın en eski ve en uzak lehçesindeki kelimelerin, fonetik asimilasyon sürecine maruz kalsalar bile, yavaş yavaş karşılık gelen Toskana kelimeleri ile değiştirildiği sıklıkla görülür. yerel dile. Öte yandan, «refursà» teriminin passito şarabının belirli bir özelliğini belirtirken, "sciachetrà" kelimesinin bunun yerine her türlü şarap için gerçekleştirilen bir presleme işlemini ifade ettiğini belirtmek gerekir.[2]

Sciacchetrà, az miktarda üretilen nadir bir şaraptır. Cinque Terre Kontrollü Menşe Tanımı ile tanımlanan Sciacchetrà, aynı zamanda mükemmel üretimlerin kurtarılması ve korunmasına yönelik bir proje olan Slow Food Presidium'un özel takdirini de elde etti. Sciacchetrà'nın bileşimi Bosco (%60), Albarola ve Vermentino'dan (%40) oluşuyor. Bosco üzümü, üzüm kabuğunun daha dayanıklı olması ve dolayısıyla kurumaya daha iyi uyum sağlaması nedeniyle özellikle uygundur.

Hasat zamanında üzümlerin şeker oranı yüksektir ve salkımların rengi altın tonlarını andırır. Eylül hasadından sonra en iyi üzümler güneşten uzak, serin odalarda asılan raflara konularak 3 ay boyunca kurutulur. Kurutma süresi geçtikten sonra üzümler preslenmek üzere mahzenlere alınır.

La Spezia ilinin muhteşem bir turizm limanı olan Cinque Terre bölgesinde üretilen Sciacchetrà, Riomaggiore, Monterosso, Coniglia, Menarola ve Vernazza asmalarının üzümlerinden elde ediliyor.

Sciacchetrà, bölgenin tipik tatlılarının yanı sıra hem İtalyan hem de Fransız bazı bölgesel spesiyalitelerle mükemmel uyum sağlar: alçak Ceneviz pandolcesi, Siena panforte, Perugia torcolo ve tipik Reims baharatlı ekmeği. Elma, kayısı ve anasonu anımsatan meyveli ve baharatlı koku notalarıyla karakterize edilen Sciacchetrà, denizin ona verdiği tuzlu notaların aynısını salma yeteneğine sahip gibi görünüyor. Sciacchetrà'nın rengi yaşlanma sürecinde yoğunluk kazanır: genç Sciacchetrà için altın saman sarısı, daha olgun Sciacchetrà için yoğun altın notaları içeren amber. Minimum %17 alkol içeriği ile karakterize edilen Sciacchetrà, 14° sıcaklıkta servis edildiğinde en iyi özelliklerini sunar. Bu nedenle tatlı bir şarap, ama çok fazla değil. Zamanla gelişme kapasitesine sahip, sek ve aynı zamanda kadifemsi bir şarap.

Kaynakça

  1. ^ "Disciplinari vini DOP e IGP". www.politicheagricole.it (İtalyanca). 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2024. 
  2. ^ "SCIACHETRÀ - wikiSpedia". www.wikispedia.it. 21 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Chardonnay</span>

Chardonnay, beyaz şarap üretiminde kullanılan bir yeşil üzüm çeşididir. Çeşit, doğu Fransa'nın Burgundy şarap bölgesi kökenlidir, ancak günümüzde İngiltere'den Yeni Zelanda'ya kadar şarap üretilen çoğu bölgede yetiştirilmektedir. Yeni ve gelişmekte olan şarap bölgeleri için Chardonnay yetiştiriciliği uluslararası şarap pazarına kolay giriş yolu olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü şarabı</span>

Gürcistan, dünyada en erken şarap üretimine başlayan ülkelerden biridir. Transkafkasya'nın verimli vadileri 8000 yıldır üzüm yetiştiriciliğine ve şarap üretimine ev sahipliği yapmaktadır. Gürcistan tarihinde binlerce yıldır şarap üretimi ve onun önde gelen ekonomik rolü nedeniyle, Gürcistan'da şarap ulusal kimlikle iç içe ve ayrılmaz olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rkatsiteli</span>

Rkatsiteli, beyaz şarap yapımında kullanılan bir üzüm türüdür.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Riesling</span>

Riesling, Ren bölgesinde ortaya çıkan beyaz bir üzüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılıkta olgunlaşma</span>

Bağcılıkta olgunlaşma, hasat başlangıcını işaret eden asmadaki şaraplık üzümlerin olgunlaşmasının tamamlanmasıdır. Olgunluğu tam olarak neyin oluşturduğu, hangi tarz şarap üretildiğine ve şarap üreticisinin olgunluk kıstaslarına göre değişir. Üzümler toplandıktan sonra şarabın kalitesini etkileyecek olan üzümün fiziksel ve kimyasal bileşenleri belirlenir. Bu yüzden hasat için en uygun olgunluk anının belirlenmesi şarapçılıkta en önemli karardır.

<span class="mw-page-title-main">Ocaleşi</span>

Ocaleşi Gürcistan'ın Megrelya bölgesindeki Tshenistskali Vadisi'ne özgü, kırmızı şarap yapımında kullanılan bir üzüm türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Şaraptaki şekerler</span>

Şaraptaki şekerler şarap yapımını mümkün kılan doğa olayının merkezindedir. Fermantasyon işleminde, şarap üzümlerinden gelen şekerler parçalanır ve maya tarafından alkole (etanol) ve karbon dioksite dönüştürülür. Üzümler, yapraklardan fotosentez ile üretilen sakaroz moleküllerinin yer değiştirmesi yoluyla asmada büyürken şeker biriktirir. Olgunlaşmada sakaroz molekülleri invertaz enzimi tarafından hidrolize (ayrılır) edilip glukoz ve fruktoz'a dönüşür. Hasat zamanına kadar, üzümün %15 ila %25'i basit şekerlerden oluşur. Hem glikoz hem de fruktoz, altı-karbonlu şekerdir ancak üzümde üç, dört, beş ve yedi karbonlu şekerler de bulunur. Beş karbonlu arabinoz, ramnoz ve ksiloz gibi şekerler fermantasyondan sonra hala şarapta mevcut olduğundan, tüm şekerler mayalanabilir değildir. Çok yüksek şeker içeriği, belirli bir (yüksek) alkol içeriğine ulaşıldığında mayayı öldürür. Bu nedenle hiçbir şarap tamamen "sek" tamamen mayalanmaz. Şarabın alkol içeriğini belirlemede şekerin rolü, şarap yapımında yalnızca alkol içeriğini artırmak için şaptalizasyon olarak bilinen süreçte bazen şarap üreticilerini şeker eklemeye teşvik eder.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm şarabı</span> Kurutulmuş üzümden yapılan şarap

Kuru üzüm şarabı, Saman şarabı veya Passito, üzümün şırasını yoğunlaştırmak için kurutulmuş üzümlerden yapılan bir dömi sek veya tatlı şaraptır.

Passum, antik Kartaca'da geliştirilen ve oradan İtalya'ya aktarılan bir kuru üzüm şarabıydı ve Roma İmparatorluğu'nda popülerdi. Günümüze ulaşan en eski talimat, bilinen tek Kartaca tarifini oluşturur. Mago'nun Pön çiftçilik kılavuzundan Decimus Junius Silanus'un Latince çevirisinden bir parçadır. Çeviri Columella tarafından özetlendiği için günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amarone</span>

Amarone della Valpolicella, kısaca Amarone olarak bilinir, Corvina'nın, Rondinella'nın (%5–30) ve diğer onaylı kırmızı üzüm çeşitlerinin kısmen kurutulmuş üzümlerinden yapılan, genellikle zengin, sek kırmızı şarapların İtalyan DOCG adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geç hasat şarabı</span>

Geç hasat şarabı, asma üzerinde normalden daha uzun süre bırakılan üzümlerden yapılan şaraptır. Geç hasat genellikle geç hasat Riesling gibi tatlı şarabın üretiminde kullanılır. Geç hasat üzümleri genellikle kuru üzümlere daha benzerdir, ancak asmada doğal olarak suyu çekilmiştir.

Santorini, Yunanistan'ın güneyindeki Kiklad Adaları'ndaki Santorini takımadalarında bulunan bir Yunan şarap bölgesidir. Şarap burada antik çağlardan beri üretilmektedir, ancak Santorini şarabı Venedik Cumhuriyeti'nin etkisi altında Orta Çağ'da dünya çapında ün kazanmıştır. Modern Santorini şarap yapımında İtalyan etkisi hala mevcuttur: En ünlü Toskana tatlı şarabı, Santorini'nin Vinsanto/Visanto'su gibi Vin Santo olarak adlandırılır. Hasattan sonra güneşte kurutulan üzümlerden passito tarzında yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Chenin blanc</span> Şaraplık beyaz üzüm çeşidi

Chenin blanc, Fransa'nın Loire Vadisi'nden gelen bir beyaz şarap üzüm çeşididir. Yüksek asiditesi, köpüklü şaraplardan dengeli tatlı şaraplarına kadar çeşitler yapmak için kullanılabileceği anlamına gelir, ancak asmanın doğal canlılığı kontrol edilmezse çok yumuşak, nötr şaraplar üretebilir. Loire dışında, Yeni Dünya şarap bölgelerinin çoğunda bulunur; Güney Afrika'da en yaygın olarak ekilen çeşittir ve burada tarihsel olarak Steen olarak da bilinir. Üzüm, 1655'te Jan van Riebeeck tarafından Güney Afrika'da yetiştirilen ilk üzümlerden biridir ve 1685'te Nantes Fermanı'nın iptal edilmesinin ardından Fransa'dan kaçan Huguenot'larla bu ülkeye gelmiştir. Chenin blanc, Avustralya'da da sıklıkla yanlış tanımlanıyordu, bu nedenle ülkedeki erken tarihini izlemek kolay değil. 1832'de James Busby'nin koleksiyonunda tanıtılmış olabilir, ancak C. Waterhouse, 1862'de Güney Avustralya'nın Houghton kentindeki Highercombe'da Steen yetiştiriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Viognier</span>

Viognier beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. Rhône Vadisi'nde Fransız şarabı Condrieu için izin verilen tek üzümdür.