İçeriğe atla

Sciachetrà

Cinque Terre'de üretilen Sciachetrà şarapları

Sciachetrà,İtalya'da Cinque Terre'de üretilen passito şaraplarından biridir.[1]

Yanlışlıkla sciacchetrà olarak adlandırılan Sciachetrà, Cinque Terre'nin dünya çapında ünlü tatlı şarabıdır. Peynir veya tatlılarla da birleştirilebilen tatlı ve kadifemsi bir meditasyon şarabı olan sciachetrà, sağlıklı deniz tuzu ve iyot havası açısından zengin sahil ikliminin tadını çıkaran Cinque Terre'ye özgü güneşli teraslardan gelir. Fortifiye şarabın pazarlandığı ve artık her yerde bilindiği ancak on dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru kanıtlanmıştır. Görünüşe göre bunu ilk kullananlardan biri, Riomaggiore anılarında Cinque Terre köyünde geçirdiği birçok yazı hatırlatan Macchiaiolo ressamı Telemaco Signorini idi: "Eylül ayında, hasattan sonra, dünyanın en iyi üzümleri yetişir." güçlendirilmiş veya sciaccatras elde etmek için güneş". Kelimenin etimolojisi belirsizdir. En muhtemeli üzüm presleme işlemini belirtmek için kullanılan «sciacàa» (ezmek) fiilinden türemiş olmasıdır. Eğer bu hipotez doğru olsaydı, en eski ve en orijinal mezhebin tam olarak «sciachetrà» olduğu, daha sonraları daha yakın zamanlarda «refursà» ile değiştirildiği sonucu çıkarılabilirdi. Aslında, ulusal dilin sosyal ve kültürel üstünlüğü nedeniyle, İtalyancanın en eski ve en uzak lehçesindeki kelimelerin, fonetik asimilasyon sürecine maruz kalsalar bile, yavaş yavaş karşılık gelen Toskana kelimeleri ile değiştirildiği sıklıkla görülür. yerel dile. Öte yandan, «refursà» teriminin passito şarabının belirli bir özelliğini belirtirken, "sciachetrà" kelimesinin bunun yerine her türlü şarap için gerçekleştirilen bir presleme işlemini ifade ettiğini belirtmek gerekir.[2]

Sciacchetrà, az miktarda üretilen nadir bir şaraptır. Cinque Terre Kontrollü Menşe Tanımı ile tanımlanan Sciacchetrà, aynı zamanda mükemmel üretimlerin kurtarılması ve korunmasına yönelik bir proje olan Slow Food Presidium'un özel takdirini de elde etti. Sciacchetrà'nın bileşimi Bosco (%60), Albarola ve Vermentino'dan (%40) oluşuyor. Bosco üzümü, üzüm kabuğunun daha dayanıklı olması ve dolayısıyla kurumaya daha iyi uyum sağlaması nedeniyle özellikle uygundur.

Hasat zamanında üzümlerin şeker oranı yüksektir ve salkımların rengi altın tonlarını andırır. Eylül hasadından sonra en iyi üzümler güneşten uzak, serin odalarda asılan raflara konularak 3 ay boyunca kurutulur. Kurutma süresi geçtikten sonra üzümler preslenmek üzere mahzenlere alınır.

La Spezia ilinin muhteşem bir turizm limanı olan Cinque Terre bölgesinde üretilen Sciacchetrà, Riomaggiore, Monterosso, Coniglia, Menarola ve Vernazza asmalarının üzümlerinden elde ediliyor.

Sciacchetrà, bölgenin tipik tatlılarının yanı sıra hem İtalyan hem de Fransız bazı bölgesel spesiyalitelerle mükemmel uyum sağlar: alçak Ceneviz pandolcesi, Siena panforte, Perugia torcolo ve tipik Reims baharatlı ekmeği. Elma, kayısı ve anasonu anımsatan meyveli ve baharatlı koku notalarıyla karakterize edilen Sciacchetrà, denizin ona verdiği tuzlu notaların aynısını salma yeteneğine sahip gibi görünüyor. Sciacchetrà'nın rengi yaşlanma sürecinde yoğunluk kazanır: genç Sciacchetrà için altın saman sarısı, daha olgun Sciacchetrà için yoğun altın notaları içeren amber. Minimum %17 alkol içeriği ile karakterize edilen Sciacchetrà, 14° sıcaklıkta servis edildiğinde en iyi özelliklerini sunar. Bu nedenle tatlı bir şarap, ama çok fazla değil. Zamanla gelişme kapasitesine sahip, sek ve aynı zamanda kadifemsi bir şarap.

Kaynakça

  1. ^ "Disciplinari vini DOP e IGP". www.politicheagricole.it (İtalyanca). 29 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2024. 
  2. ^ "SCIACHETRÀ - wikiSpedia". www.wikispedia.it. 21 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2024.