İçeriğe atla

SciELO

SciELO (Bilimsel Elektronik Kütüphane Online) bir bibliyografik veri tabanı, dijital kütüphane ve açık erişim dergilerin kooperatif elektronik yayıncılık modelidir. SciELO gelişmekte olan ülkelerin bilimsel iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan ve başlangıçta 1997 yılında Brezilya'da kurulan bilimsel literatüre görünürlük ve erişimi artırmak için etkili bir yol sağlar oldu. Bugün 14 ülkenin SciELO ağı ve dergi koleksiyonları vardır: Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Peru, Portekiz, Güney Afrika, İspanya, Uruguay, Venezuela. Paraguay, bir dergi koleksiyonunu geliştiriyor.

SciELO başlangıçta Latin Amerika ve Karayip Sağlık Bilimleri Bilgilendirme Merkezi (BIREME) ile birlikte, São Paulo Araştırma Vakfı (FAPESP) ve Bilimsel ve Teknolojik Kalkınma Brezilya Ulusal Konseyi (CNPq) tarafından desteklenmiştir. Yayıncılık ve teknik hizmet veren güncel ortakları şunlardır: Arquivo Digital, Cabo Verde Tasarım Digital, Cenveo Yayınevi Hizmetleri, Charlesworth Grubu, Editora Cubo, Dijital yayın ve Editora, GN1 Sistemas e Publicações Ltda, HG Design Digital, Serifas Editoração Eletrônica, Trema Assessoria Yazdır Editörden, IR Publicações, Traco Leal Comunicação, Zeppelini Publishers, Librum Yayınevi ve Yayın Çözümleri, E - kâğıtları Serviços Editoriais.

SciELO entegre ve SciELO ağ siteleri için erişim sağlayan bir portal sağlar. Kullanıcılar tüm SciELO koleksiyonlarını arayabildikleri gibi bir ülke koleksiyonunu veya konu alanı, yayıncıyı ya da başlığı arayarak aramayı sınırlandırabilirler.

Açık Erişim

2013 yılında Latin Amerika SciELO projesi özgür yayıncılıkta 15 yılını tamamladı. Açık erişimin uzun akademik materyallere erişimi vurguladı. Ancak, açık erişim görülebilir ve tanınmış dergilerin üretme araçlarına erişimi anlamına gelebilir. Bu sorun, gelişmekte olan ülkeler tarafından özellikle önemlidir, çünkü bilimsel dergilerde yayınlanması için sorun çıkarabilir.

Teknoloji

Makaleler  DTDler kullanarak, XML veya HTML + SGML yayıncıları tarafından SciELO gönderilir. SGML DTD SciELO XML biriktirmeleri için Dergi Makalesi Etiket Suite (JATS) DTD standardını sunmaya başladı ve 2013 yılına kadar kullanıldı.

Controversy

In July 2015, Jeffrey Beall, an American librarian, posted an article on his blog referring to the two largest Latin American open access databases (SciELO and Redalyc) as “favelas”,[1] which is a derogatory Portuguese term for a slum. Beall stated:

Kaynakça

  1. ^ Jeffrey Beall.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Dijital Kütüphanesi</span>

Dünya Dijital Kütüphanesi (İngilizce: World Digital Library (WDL)), ABD Kongre Kütüphanesi, UNESCO ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen uluslararası dijital kütüphane.

Dijitalleştirme, özellikle eski yazılı kaynakların OCR ve benzeri uygulamalarla dijital ortama aktarılma işlemidir. Dijitalleştirme görsel veya işitsel ögelerin bilgisayara tanımlanabilmesi, işlenebilmesi ve saklanabilmesi amacıyla sayısal kodlara dönüştürülmesidir. Bu işlemin amacı belgenin bütünlüğünü, içeriğini ve fiziksel özelliklerini koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">PubMed Central</span> serbestçe erişilebilen biyomedikal dergi makaleleri deposu

PubMed Central (PMC), biyomedikal ve yaşam bilimleri dergilerinde yayınlanan açık erişimli tam metin bilimsel makaleleri arşivleyen ücretsiz bir dijital depodur. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (NCBI) tarafından geliştirilen başlıca araştırma veri tabanlarından biri olan PubMed Central, bir belge deposundan daha fazlasıdır. PMC'ye yapılan başvurular, her makale için XML yapılandırılmış verileri zenginleştiren gelişmiş metaveriler, tıbbi ontoloji ve benzersiz tanımlayıcılar için indekslenir ve biçimlendirilir. PMC'deki içerik diğer NCBI veritabanlarına bağlanabilir ve Entrez arama ve erişim sistemleri aracılığıyla erişilebilir, bu da halkın biyomedikal bilgisini keşfetme, okuma ve geliştirme yeteneğini daha da geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi</span> Akademik oluşum

Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM); 1996 yılında TÜBİTAK'a bağlı bir enstitü olarak kurulan Türkiye'deki tüm akademik kurumları birbirine ve küresel araştırma ağlarına bağlayan Ulusal Akademik Ağ alt yapısını işletmekte ve bu ağ üzerinden yeni ağ servisleri sunarak, bir yandan ağ için araştırma geliştirme yapmakta, diğer yandan araştırmacıların ağı Ar-Ge yapmak için kullanmalarını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu</span>

Bilimsel Yayıncılık ve Akademik Kaynaklar Koalisyonu, Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği tarafından 1998 yılında geliştirilen, bilime açık erişim sağlayan, akademik ve bilimsel araştırma kütüphanelerinin uluslararası bir anlaşmasıdır. Şu anda Kuzey Amerika, Avrupa, Japonya, Çin ve Avustralya' da 800' den fazla enstitüleri bulunmaktadır. SPARC Avrupa, 2001 yılında LIBER(Avrupa Bilimsel Araştırma Kütüphaneleri Birliği) ile birlikte kurulmuştur.

Açık erişim (AE) dergileri "internetin kendisine erişim dışında finansal, yasal veya teknik bariyer olmaksızın" okuyucuya çevrimiçi ulaşılabilir olan bilimsel dergilerdir. Fiyat bariyerleri ve çoğu ruhsat baryerleri kaldırılır. Açık erişim dergileri okuyucuya ücretsiz erişilebilir olmasına karşın yine de bu dergilerin yapım ve yayımına ilişkin ücretlendirmeler bulunmaktadır. Bazıları finanse edilmiştir, bazıları ise yazar adına ödeme gerektirmektedir.

Açık Arşiv Girişimi yazılı arşiv bilgilerinin teknik birliktelik standartlarını geliştiren ve paylaşımların artmasını hedefleyen bir organizasyondur. Bu dijital içerik içeren arşivler için bir "düşük bariyer birlikte çalışabilirlik çerçevesi" inşa etmeye çalışır. Bu, servis sağlayıcılarının veri sağlayıcılarından metadata sağlamasını kolaylaştırır. Bu meta çoğunlukla farklı veri setleri birleştirerek, "katma değerli hizmetler" sağlamak için kullanılır

<span class="mw-page-title-main">Digital Medievalist</span>

Digital Medievalist, Orta Çağ tarihi çalışmaları ana alanı ve alt alan olarak dijital insanî bilimleri akademik alanlarında bilgisayarların ve bilgisayarla ilgili tekniklerin kullanımı ile ilgilenenler için akademik bir proje ve topluluk tabanlı bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Pittsburgh Üniversitesi</span>

Pittsburgh Üniversitesi, 1787 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulmuştur. Pittsburgh Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yükseköğretim kurumlarından biridir. Mezunlarından bazıları Nobel Ödülü kazanmıştır. Mezunları arasından tanınmış muhabirler ve sporcular bulunmaktadır. Oscar ödüllü aktör Gene Kelly’de bu okuldan mezun olmuştur. Jonas Salk, Pittsburgh Üniversitesi'nde ilk çocuk felci aşısını geliştirmiştir. Wangari Maathai 1966 yılı mezunudur ve 2004 yılında Nobel Barış ödülünü kazanmıştır. Michael Chabon 1984 yılı mezunudur ve 2001 yılında Pulitzer Ödülünü almıştır. Üniversitenin ana kampüsü Oakland’ta 132 dönümlük bir arazide yer almaktadır. Ayrıca Bradford, Greensburg ve Johnstown’da olan üç ayrı bölgesel kampüsü vardır.

CiteSeerx, özellikle bilgisayar ve bilgi bilimi alanlarında, bilimsel ve akademik makaleler için halka açık bir arama motoru ve dijital kütüphanedir. CiteSeer, Google Akademik ve Microsoft Akademik Arama gibi akademik arama araçlarının öncülü olarak kabul edilir. CiteSeer benzeri motorlar ve arşivler genellikle yalnızca herkese açık web sitelerinden doküman toplar ve yayıncı web sitelerini taramaz. Bu nedenle, belgeleri serbestçe temin edilebilen yazarların indekste temsil edilme olasılıkları daha yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Kraliyet Kütüphanesi</span> Hollandanın ulusal kütüphanesi

Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.

AMEA Merkez Bilim Kütüphanesi, 1923 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulan kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">University of California Press</span>

UC Press olarak da bilinen University of California Press, akademik yayıncılık yapan California Üniversitesi ile bağlantılı bir yayınevidir. 1893'te kuruldu. 25 yıl önce 1868'de kurulan Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından bilimsel çalışmaları yayınlamak için kurulmuştur ve kuruluşundan bu yana resmi olarak merkezi Berkeley, Kaliforniya'daki üniversitenin amiral gemisi kampüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Açık arşiv</span> araştırma yayınları ve verilerinin serbestçe erişilebilen deposu

Açık arşiv, bir kurum ya da kuruluşta; kitapların, makalelerin, dergilerin, raporların, elektronik kaynakların ve daha birçok bunlar gibi belgelerin depolandığı, bu belgeleri kullanmak isteyen öğretmen ve öğrenci gibi birçok kişinin hizmetine açık bir şekilde sunulduğu kurumdur.

Elektronik yayıncılık, belgelerin elektronik ortamlar ve/ya da ağlar aracılığıyla dağıtımı, arşivlenmesi ve bu belgelere erişilmesi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda dijital yayıncılık ve çevrimiçi yayıncılık olarak da adlandırılır. Elektronik yayıncılık ayrıca bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ekranlarından okunmak üzere tasarlanmış kitapları veya dergileri de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bibliothèque universitaire des langues et civilisations</span>

Akademik Diller ve Medeniyetler Kütüphanesi (BULAC), 12 Aralık 2011'de açılan bir akademik kütüphanedir. Ulusal Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO) ile beraber Paris'in 13. mahallesinde bulunan Diller ve Medeniyetler Merkezini oluşturur. Kütüphane, INALCO'da öğretilen ya da araştırılan, çeşitli alfabelerle yazılan dillerde uzmanlaşmıştır.

Yağmacı (şaibeli) dergi ya da yağmacı yayın, aldatıcı yayın, bilimsel yayınların geçtiği değerlendirme süreçlerinden uygun şekilde geçmeyen, düşük kalitede, tartışmaya açık yazıları kabul edip yayınlayan sözde bilimsel yayınları ifade eden terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.