İçeriğe atla

Schnellkampfgeschwader 210

Schnellkampfgeschwader 210
Birim arması
ÜlkeNazi Almanyası
BağlılıkLuftwaffe
SınıfıHava kuvvetleri kanadı
TipiBombardıman kanadı
GöreviKara saldırısı

Schnellkampfgeschwader 210 (SKG 210), Türkçe Hızlı savaş filosu 210 İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Luftwaffe hızlı bombardıman kanadı idi. Birim Nisan 1941'de oluşturuldu ve 4 Ocak 1942'de Zerstörergeschwader 1 bünyesine dahil edildi.

Operasyonel geçmişi

SKG 210'un kökeni, Hptm komutasında Köln-Ostheim havaalanında kurulan Erprobungsgruppe 210'a (Test kanadı 210) dayanıyordu. Birim, Nisan 1941'de I. Gruppe, Schnellkampfgeschwader 210 olarak yeniden adlandırıldığında, Müttefik deniz taşımacılığını ve kara tabanlı hedefleri bombalamak için Abbeville'de konuşlanmıştı. Birim daha sonra 2. Hava Kuvvetleri'nin bir parçası olarak Sovyet Rusya'ya yönelik saldırıya hazırlanmak için doğuya kaydırıldı.

Barbarossa Operasyonuna Zerstörergeschwader 26 ve Schnellkampfgeschwader 210 dan yaklaşık 50 Avcı uçağı katıldı. Bf 110, ağır uçaksavar ve kara savunmaları karşısında Alman Ordusu'na destek sağladı. 22 Haziran'daki açılış hava saldırılarında, SKG 210, 7 Bf 110'un yok olması ve hasar görmesi karşılığı 344 Sovyet uçağının imha edildiğini iddia etti. Diğer tüm birimlerden daha fazla uçak imha ettiğini iddia etti.[1] SKG 210, savaşın erken safhasında Alman ordusunun Białystok ve Minsk bölgelerindeki Rus kara kuvvetlerini kuşatmasını ve işgalini desteklemek için cephenin orta kısmının üzerinden uçtu ve ilerleyen Ordu Grup Merkezi'nin 1941'de Moskova'ya ilerlemesi için sorti yaptı. 22 Haziran 1941 ile 26 Temmuz 1941 tarihleri arasında, birim, düşman eylemi nedeniyle kaybedilen 57 Bf 110 karşılık, yerde 823 havada 92 Sovyet uçağını, 2.136 araç ve 165 tankı imha ettiğini iddia etti.[2] Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte SKG 210, geri çekilmelerini de kapsayan orduya hava desteğini sürdürdü.

Komutanlar

  • Binbaşı Walter Storp, 24 Nisan 1941 - 30 Eylül 1941
  • Binbaşı Arved Crüger, 30 Eylül 1941 - Ocak 1942
  1. ^ Bergström 2007, p. 19.
  2. ^ Bergström 2007, p. 50.

Kaynakça

  • Bergström, Christer. Barbarossa - Hava Savaşı: Temmuz – Aralık 1941, Londra: Chevron / Ian Allan, 2007. 978-1-85780-270-2 .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stalingrad Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının dönüm noktası kabul edilen muharebe

Stalingrad Muharebesi, Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı. Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Muharebesi</span> Nazi Ordularının Moskova üzerine başlattıkları genel taaruzlar

Moskova Muharebesi veya Moskova Meydan Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, 1941 yılında Alman ordularının, bir duraklamanın ardından Moskova yönünde yeniden başlattıkları genel taarruzlarıdır. Moskova Muharebesi bazı tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir. Sovyet savunması, Hitler'in Barbarossa Operasyonu'nun önemli stratejik hedeflerinden biri olan Moskova'nın ele geçirilmesini engelleyerek savaşın uzamasına ve Barbarossa harekâtının başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erich Hartmann</span>

Erich Alfred 'Bubi' Hartmann, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri'nde Luftwaffe avcı savaş uçağı pilotu ve Batı Almanya'da Luftwaffe'nin hava subayı (albay). Sadece Alman savaş tarihinin değil, dünya savaş tarihinin de en çok uçak düşüren pilotu ünvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Durum</span>

Mavi Durum Mihver kuvvetlerin II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1942 genel taarruzunun esas kısmıdır. Bu genel taarruz, cephenin güney kesiminde 28 Haziran - 19 Ağustos 1942 tarihleri arasında yer almıştır. Wehrmacht'ın harekâta verdiği kapalı ad olan Mavi Durum, taarruzun bu şekilde adlandırılmasının nedeni Alman askeri planlarının, "durumlar" ya da sorunlara getirilen çözümler olarak görülmesidir. Esasen "Mavi Durum" 48 saat geçmeden yeni bir kapalı ad almıştır, Braunschweig Harekâtı Mihver kuvvetlerin 1942 genel taarruzunun daha dar kapsamlı bölümü kuzeyde Leningrad'ın düşürülmesini hedef almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Kittel</span>

Otto "Bruno" Kittel, II. Dünya Savaşı sırasında 583 hava görevinde 267 hava zaferiyle Nazi Almanyası'nın en çok uçak düşüren 4. as pilotuydu. Hava zaferlerinin tamamını Sovyet Hava Kuvvetleri'ne karşı elde etmiştir.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Bialistok-Minsk Muharebesi</span> Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Barbarossa Harekâtı sırasında yapılan muharebe

Bialistok-Minsk Muharebesi Alman Merkez Ordular Grubu'nun, Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, Sovyet sınırından ileri hareket sırasında icra ettiği bir operasyondur. Operasyon, 22 - 29 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Alman harekâtının bu kesimdeki operatif hedefi, Kızıl Ordu kuvvetlerinin Minsk civarında kuşatılmasıydı. Alman kuvvetleri, bölgedeki Kızıl Ordu birliklerini kuşatmayı başardı. Fakat bir hafta boyunca giriştikleri taarruzlar püskürtüldü. Bu durum Alman Üst Komutanlığı'nda, ileri harekâtın momentini yitireceği endişesi yaratmıştır. Ancak tüm Sovyet karşı taarruzları ve yarma girişimleri başarısız oldu ve bozguna uğrayan bu birliklerden çok sayıda esir alındı. Bundan sonraki günlerde Alman ileri hareketi öylesine hızlı gelişti ki birçok Alman, Sovyetler Birliği'nin daha şimdiden yenilgiye uğratılmış olduğuna inanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Brodi Muharebesi (1941)</span>

Brodi Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Alman genel taarruzunun hemen ardından yaşanan bir tank muharebesidir. Alman 1. Panzer Grubu ve 48. Motorize Kolordu ile Sovyet 5. Ordusu ve Sovyet 6. Ordusu'na ait beş Sovyet mekanize kolordusu arasında, Ukrayna'daki Dubno, Lustk ve Brodi kentleri arasındaki üçgen alanda gerçekleşmiştir. Muharebeler 23 ve 30 Haziran 1941 tarihlerinde, Sovyet resmî tarihinde Sınır Savunma Muharebeleri olarak bilinen çatışmalar kapsamında olmuştur. Kızıl Ordu Alman kuvvetlerine büyük kayıp verdirmiş olmasına karşın taktik olarak yenildiler ve çok sayıda tank kaybettiler. Bu çatışmaları Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, zırhlı kuvvetler arasındaki en şiddetli çatışmalardandı ve iki yıl sonraki Kursk Muharebesi'ne kadar II. Dünya Savaşı'nın en büyük çaplı tank muharebesi olarak kaldı.

Sovyetler Birliği'nin Barbarossa Harekâtı öncesi hazırlıkları, Sovyetler Birliği'nin Barbarossa Harekâtı öncesi yapmış olduğu askerî hazırlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad'ın bombalanması</span>

Leningrad'ın bombalanması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesinde gerçekleşen Leningrad Kuşatması sırasında 1941-1943 döneminde kente yapılan bombardıman saldırılarını ve özellikle de hava saldırılarını kapsar. Üç yıllık dönemde 193 tanesi gece olmak üzere 272 hava saldırısında 69.613 yangın bombası ve 4.686 yüksek patlayıcı bomba atılmıştır. Kentte 642 kez hava saldırısı yapılmıştır. Saldırılar toplamda 702 saat sürmüştür. Nazi Almanyası hava kuvvetleri Luftwaffe'ye bağlı Messerschmitt Bf 109 ve Junkers Ju 88 savaş uçakları Lyuban, Pskov ve Tosno'daki askeri üslerden kalkıyordu.

1. <i>Nachtjagdgeschwader</i>

1. Nachtjagdgeschwader, II. Dünya Savaşı'nda aktif olmuş bir Luftwaffe gece avcı kanadıydı. NJG, 22 Haziran 1940'ta kuruldu ve dört gruptan oluşuyordu. NJG 1 Reich Savunması için bir hava savunma birimi olarak kuruldu; Alman İmparatorluğu'nun RAF Bombardıman Komutanlığı ve Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmasına karşı savunan birimlerdendir. 1941'de havadan radar radar operatörleri ile donatıldı. 1942 ve 1943'te standart bir hava birimi oldu. Aktif olduğu süre boyunca NJG'de çok sayıda Alman gece dövüşçüsü asları vardı.

<span class="mw-page-title-main">Jagdgeschwader 54</span>

Jagdgeschwader 54 , İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Luftwaffe savaş kanadıydı. JG 54, görevlerinin çoğunu Doğu cephesinde icra etti ve burada 9.600'den fazla uçağın düşürüldüğünü iddia etti. Bu, JG 52'den sonra Luftwaffe'de en yüksek skora sahip ikinci kanattı. JG 54 ile uçan önemli pilot aslar arasında(Experten ) Walter Nowotny, Otto Kittel, Hans-Ekkehard Bob, Max-Hellmuth Ostermann, Hugo Broch ve Hannes Trautloft vardı.

<span class="mw-page-title-main">Egon Albrecht-Lemke</span>

Egon Albrecht-Lemke, 2. Dünya Savaşı sırasında Şövalye Haçıyla taltif edilmiş bir Alman-Brezilyalı Luftwaffe as pilotuydu. Albrecht kariyeri boyunca 10'u Batı Cephesi'nde, 15'i Doğu Cephesi'nde olmak üzere toplam 25 hava zaferi elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Jagdgeschwader 52</span>

Jagdgeschwader 52 2. Dünya Savaşı boyunca yalnızca Bf 109 avcı uçaklarını kullanmış bir Alman avcı Geschwader'sıydı (kanat). Birlik aslen Münih yakınlarında, Kasım 1938'de kuruldu. Daha sonra Stuttgart yakınlarındaki bir üsse taşındı. JG 52, 2. Dünya Savaşı boyunca düşman uçakları üzerinde toplam 10.000 hava zaferiyle savaşın en başarılı avcı Geschwader'sı oldu. JG 52, tüm zamanların en yüksek üç hava zaferi sayısına sahip as pilotlar olan Erich Hartmann, Gerhard Barkhorn ve Günther Rall'ın birliğiydi.