Schmidt-Samoa şifreleme sistemi
Schmidt-Samoa şifreleme, Alman araştırmacı Katja Schmidt-Samoa tarafından 2005’te oluşturulan asimetrik (açık anahtarlı) kriptografi yöntemidir. Bu şifrelemenin güvenilirliği Rabin'deki gibi çarpanlara ayırma probleminin zorluğuna dayanmaktadır. Bu algoritma, Rabin'in aksine şifreleme hızı pahasına, şifre çözmede belirsizlik oluşturmamaktadır.
Anahtar üretimi
Rastgele olarak yeterince büyük p ve q asal sayıları seçilmelidir. Seçilen bu sayıların kareköküne kadar olan asal sayıları bilmediğimiz için bu sayıların asal olup olmadıklarını olasılıksal asal sayı testleri ile öğrenebiliriz.
- Farklı iki büyük asal sayı p ve q seçilir ve
- hesaplanır
- hesaplanır
Şimdi, N açık anahtar ve d kapalı anahtardır.
Elde edilen açık anahtar eğer birbirine yakın asal sayılarından seçilir ise açık anahtarın küp kökü civarında p ve q tespit edilebilir.
Şifreleme
c şifreli metnini oluşturmak için mesaj m kullanılarak hesaplanır.
Bu şekilde şifrelenen düz metin için sonuç bir denklik sınıfı olduğundan düz metin tespit edilemiyor.
Şifreyi çözme
Şifreli metin c'nin şifresini çözebilmek için şifresiz metin şeklinde hesaplanır ki bu Rabin ve RSA'daki gibi Çinlilerin kalan teoremi ile yapılabilir.
Örnek:
Doğrulama:
Örnek
Şifrelenmek istenen, eğer metin ise her bir karakterin sayı karşılığı ikilik sayı sisteminde yazılır. Oluşan sayı onluk sayı sistemine çevrilir ve şifreleme işlemi bu sayı üzerinden yapılarak şifreli metin elde edilir.
Şifrelemek istediğimiz metin “ab” olsun.
- ve
a harfinin ikilik tabandaki karşılığı → 01100001
b harfinin ikilik tabandaki karşılığı → 01100010
metinin ikilik tabandaki karşılığı → 0110000101100010
metinin onluk tabandaki karşılığı → 24930
Şifreli metni deşifrelemek için;
İşlem sonucunda bulunan sayı ikilik sayı sistemine çevrildikten sonra düz metin haline getirilir.
- 24930 sayısının ikilik tabanda “0110000101100010” olur. Bu da “ab” metnine karşılık gelir.
Güvenlik
Algoritma, Rabin gibi, mod N' in çarpanlarına ayırma zorluğuna dayanmaktadır ve bu RSA'ya göre belirgin bir avantajdır. Bu, eğer herhangi bir mesajın şifresini çözebilen bir algoritma mevcut ise o halde bunu sadece N'i çarpanlarına ayırmayı kullanarak yapabileceğini gösterir.
Verimlilik
Bu algoritmanın şifre çözme işlemi Rabin ve RSA kadar hızlı olmasıyla birlikte gönderici bütün üs alma işlemlerini hesaplamak zorunda olduğu için algoritmanın şifrelemesi çok daha yavaştır.
Kaynakça
- A New Rabin-type Trapdoor Permutation Equivalent to Factoring and Its Applications9 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.