İçeriğe atla

Schmalturm

Bovington Tank Müzesi'nde hasar görmüş Schmalturm
Ölçekli Panther F modeli üzerinde Schmalturm taret prototipi

Schmalturm (Almancada "dar kule"), Panther Ausf. F orta tankında kullanılmak üzere tasarlanmış bir tank taretidir[1]. Krupp tarafından Panzer IV orta tankında da kullanılması önerilmiştir[2]. Taretin şekli, Jagdpanzer'lerinkine benzeyen dar bir konik top kalkanına sahip Sovyet T-34 tank taretine benziyordu. Araç üzerindeki ağırlığı en aza indirirken korumayı en üst düzeye çıkarmak için dar bir cepheye sahipti. Standart Panther taretinden hem daha hafif hem de üretimi daha kolaydı. Taret, her iki tarafında küresel çıkıntılara yerleştirilmiş lenslere sahip stereoskopik bir telemetreye sahipti. Schmalturm hiç seri üretime girmemiştir.[3][4]

Tarih

Rheinmetall konsepti

Schmalturm, başlangıçta Alman silah sistemleri üreticisiRheinmetall tarafından Panther II'nin kulesinin geliştirimesi sırasında ortaya çıktı. Yeni taret tasarımına "Panther 2 Turm mit schmale Blendenausführung" (dar kalkanlı Panther 2 tareti) adı verildi. Panther II projesi Mayıs 1943'te iptal edilince, Rheinmetall orijinal Panther tanklarının tasarımını değiştirdi. 1944'e gelindiğinde, tasarım çalışmalarında çok az ilerleme kaydedildi ve çizim tahtasının ötesine geçilemedi. Bu sırada, en yeni Panther versiyonu olan Ausf. F'nin tasarım çalışmalarının başlaması ek gereksinimler getirdi. Yeni tasarım, tarete bir telemetrenin dahil edilmesini ve ayrıca nişancı görüşünün bir çatı periskopu ile değiştirilmesini gerektiriyordu. Telemetre, taretin belirdiği çatıda fark edilebilir bir yumru üzerine yerleştirildi. Ancak bunun ötesinde çok az ilerleme kaydedildi ve proje Şubat 1944'te Waffen Prüfen 6 tarafından Daimler-Benz'e devredildi.[3]

Daimler-Benz tasarımı

Daimler-Benz, Schmalturm için kendi tasarımlarında Rheinmetall'ın tasarımlarından hiç değilse de çok az yararlandı. Şirket, bir Schmalturm tasarlama ve üretme konusunda Rheinmetall'den çok daha hızlı ilerledi ve 20 Ağustos 1944'e kadar, tamamen işlevsel bir Schmalturm taretini, bir Panther Ausf. G gövdesine yerleştirdi. Ancak taret Panther F için bile asla seri üretime geçemedi.

Savaş sonrası

Savaştan sonra Müttefikler, Daimler-Benz tasarımı taretlerin iki prototipini de ele geçirdi. Amerikalılar bir tanesine el koydu ve İngilizler diğerini balistik testlerde kullandı. Bu prototip taret şu anda hasarlı halde Bovington Tank Müzesinde sergilenmektedir.

Teknik bilgi

Konik şekilli top kalkanına sahip olan Schmalturm tasarımı, Panther'in orijinal taretindeki silindirik şekilli top kalkanının sebep olduğu mermi tuzağının ortadan kaldırılması, daha düşük ağırlıkla taret içi korumasında artış, daha küçük boyutta mürettebatın verimliliğinin korunması gibi temel avantajlara sahipti. Schmalturm'un üretiminde standart Panther taretine göre %30 zaman tasarrufu öngörülmüştür. Stereoskopik telemetrenin eklenmesi, seri üretimin Panther'in orijinal taretine kıyasla daha kolay ve daha ucuz hale getirilmesini sağlıyordu. Daimler-Benz'in tasarımı, bir bütün olarak daha ağır zırha sahip altıgen şekilli bir taret olarak ortaya çıkmıştır. Taretin ön plakası 120 mm kalınlığındayken, top kalkanı kendisine çarpan herhangi bir mermiyi sektirecek şekilde aşırı açılı ve 150 mm kalınlığında konik bir şekle sahipti. Yan duvarların kalınlığı, orijinal tarete göre 45 mm'den 60 mm'ye yükseltildi. Schmalturm'un stereoskopik telemetresi, kulenin her iki tarafına da monte edilmiş çıkmalardan tanınabilirdi. 7,5 cm KwK 42 topu, daha küçük tarete daha iyi oturması için daha kısa bir geri tepme sistemi ile donatıldı ve +20°/-8°'lik yükselme açısı korunarak KwK 44/1 olarak yeniden adlandırıldı.

Kaynakça ve notlar

  1. ^ Jentz (2006).
  2. ^ Spielberger (1997).
  3. ^ a b "Schmalturm Turret - Tank Encyclopedia". www.tanks-encyclopedia.com (İngilizce). 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Panther ultimate evolution – Panther Ausf.F | For the Record". 12 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2017. 

Alanyazın

  • Panzer Tracts No. 20-1 Panzerkampfwagen, Sturmgeschuetz, and Jagdpanzer. Panzer Tracts. 2001. ISBN 978-0970840738. 
  • Panzer Tracts No. 5-4 Panzerkampfwagen Panther II and Panther Ausf. F. Panzer Tracts. 2006. ISBN 978-0977164325. 
  • Panzer IV & Its Variants (The Spielberger German Armor & Military Vehicles, Vol. IV). Schiffer. 1997. ISBN 978-0887405150. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panther (tank)</span> Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı

Panzerkampfwagen V, Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı. Doğu cephesinde Almanların Pzkpfw III ve ilk nesil Pzkpfw IV tanklarının Sovyet T-34 tanklarına karşı etkisiz kalması dolasıyla üretilmiştir. Panzer III ve Panzer IV tankları ile değiştirilmeleri öngörülse de savaşın sonuna kadar o tanklarla ve üst bir model olan Tiger I tankları ile beraber kullanılmışlardır. Panther, zırh, ateş gücü ve hareketlilik faktörlerinin hepsine sahip bir tanktır. Bundan dolayı birçok otorite tarafından II. Dünya savaşı'nın en iyi tankı olarak kabul edilirler. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 171'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

7.5 cm KwK 42 L/70 (7.5 cm Kampfwagenkanone 42 L/70)) 7.5 sm çapında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanksavar toplarından biriydi. Unterlüß de bulunan Rheinmetall AG firması tarafından geliştirildi ve üretildi. Bu top orta sınıf SdKfz.171 Panther tankı ve SdKfz.162/1 Jagdpanzer IV/70(A)/(V) tank imha ediciye monte edildi. Tank imha edicilere takılan modele7.5 cm PaK 42 (7.5 cm Panzerabwehrkanone 42) denildi.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer IV</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanzer IV, Sd.Kfz. 162, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Panzer IV şaseli olarak 3 değişik model de üretildi. Zırhlı araçlardan sorumlu General Heinz Guderian tarafından Stug III yerine düşünülmüştür. General Guderiana göre Stug III ve Stug IV taarruz topları Panzer IV tankına göre daha verimliydi.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">45-mm tanksavar topu M1942 (M-42)</span>

M-42 SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1942 yılından Büyük Vatanseverlik Savaşının sonuna kadar kullanılan 45 mm lik hafif sınıf yarı otomatik tanksavar topuydu. Resmî adı 45-mm tanksavar topu model 1942 (M-42).

<i>Sd.Kfz. 8</i> Almanya yapımı yarı paletli kamyon

Sonderkraftfahrzeug 8, Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de, aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Gerät</span>

Karl-Gerät,(Mörser Karl, Havan Topu Karl) II. Dünya Savaşı'nda Rheinmetall tarafından tasarlanan ve üretilen kendinden tahrikli bir kuşatma obüsü.

Panzerkampfwagen E-100 (TG-01), II. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru geliştirilen bir Alman süper ağır tank tasarımıydı. Bir saldırı silahı çeşidi de önerildi. Savaşın sonuna doğru E-100'ün tek prototip şasesi üretildi ama sadece kısmen tamamlandı. Savaştan sonra prototip, testler için İngiltere'ye gönderildi ancak daha sonra hurdaya çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.