İçeriğe atla

Schmalkalden-Meiningen

Koordinatlar: 50°40′N 10°25′E / 50.67°K 10.42°D / 50.67; 10.42
Schmalkalden-Meiningen
Ülke Almanya
EyaletTüringiya
BaşkentMeiningen
Yüzölçümü
 • Toplam1.251.20 km²
Nüfus
 (31 Aralık 2020)
 • Toplam124.241
 • Yoğunluk99/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Schmalkalden-Meiningen Almanya'nın Türingiya eyaletinde bulunan bir ilçedir. İlçenin nüfusu 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 124.241'dir. İlçenin merkezi Meiningen şehridir.

İlgili Araştırma Makaleleri

İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Almanya Konfederasyonu</span> Main Nehri’nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867de kurdukları birlik

Kuzey Almanya Konfederasyonu, Prusya'nın Avusturya karşısında kazandığı zaferin ardından, Main Nehri'nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867'de kurdukları birliktir. Başkenti Berlin, devlet başkanı Prusya kralı, başbakanı ise Prusya şansölyesiydi. 1871'de Alman İmparatorluğu'na katılan konfederasyonun anayasası imparatorluk anayasasına örnek alındı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin ilçeleri</span> Türkiyenin ikinci seviye idari bölümü

Türkiye'nin ilçeleri, Türkiye'de illerden sonraki gelen idari bölümlerdir. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ilçeler kaza olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">IV. William</span>

IV. William, 1830-1837 arası Birleşik Krallık ve Hannover kralı ve Kraliçe Victoria'nın amcası. Temsil gücünü seyrek nüfuslu bölgelerden sanayi bölgelerine kaydıran, böylece hükümdar ile toprak sahibi soyluların yönetim üzerindeki etkilerini sınırlandıran 1832 Reform Yasası'nı kabul etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

Adelaide şu anlamlara gelebilir:

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">August Schleicher</span>

August Schleicher, d. 19 Şubat 1821 Meiningen - ö. 6 Aralık 1868 Jena. Kendisi bir Alman dilbilimciydi; karşılaştırmalı dil araştırmalarında “Stammbaum” Teorisi'nin kurucusudur ve Franz Bopp ile birlikte Hint-Avrupa Dil Ailesi'nin (Indogermanistik) öncüleridir.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya-Meiningen</span>

Saksonya-Meiningen Dükalığı, günümüz Almanyasında Türingiya eyaletinin güneybatı bölgesinde yer alan ve Wettin Hanedanı'nın Ernestin kanadı tarafından yönetilen Sakson eyaletlerinden biri olan tarihi devlet.

<span class="mw-page-title-main">Adalbert (1884 doğumlu Prusya prensi)</span>

Prusya Prensi Adalbert (d. 14 Temmuz 1884, Potsdam, Almanya - ö. 22 Eylül 1948, La Tour-de-Peilz, İsviçre), II. Wilhelm'in ilk eşi Augusta Victoria'dan oğludur. Bir kruvazör sınıfına ve bir savaş gemisine ismi verilmiştir. 3 Ağustos 1914'te Saxe-Meiningen Prensesi Adelaide ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Bezirk Suhl</span>

Bezirk Suhl, Doğu Almanya'da bir bölge (Bezirk) idi. İdari merkezi Suhl şehriydi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Korsch</span>

Karl Korsch Alman Marksist teorisyen. 1920'li yıllarda György Lukács ile birlikte Batı Marksizminin temelini atan en önemli figürlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Ludwig Bach</span> Alman besteci ve kemancı

Johann Ludwig Bach, Alman besteci ve kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Neu-Ulm</span> Bavyerada bağımsız şehir (Almanya)

Neu-Ulm, Almanya'nın Bavyera eyaletinde bulunan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 58,841'dir.

<span class="mw-page-title-main">Wettin Hanedanı</span>

Wettin Hanedanı, günümüz Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletlerinde toprakları yöneten Alman kontları, dükleri, prensleri ve krallarının hanedanıdır. Hanedan, Avrupa'nın en eski hanedanlarından biridir ve kökenleri, Wettin, Saxony-Anhalt şehrine kadar uzanır. Wettinler, Kutsal Roma İmparatorluğu içinde yavaş yavaş iktidara yükseldi. Ailenin üyeleri, 1030'da Sakson Doğu Yürüyüşü'nden başlayarak birçok Orta Çağ devletinin hükümdarı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adelaide (Saxe-Meiningen)</span>

Saxe-Meiningen'li Adelaide IV. William'ın eşi olarak Birleşik Krallık kraliçesi ve Hannover kraliçesiydi. Adelaide, Saxe-Meiningen Dükü I. George ve Hohenlohe-Langenburg'dan Luise Eleonore'nin kızıydı. Güney Avustralya'nın başkenti Adelaide, adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Matthäus Bechstein</span>

Johann Matthäus Bechstein Alman doğa bilimci, orman bilimci, ornitolog, entomolog ve herpetolog.

<span class="mw-page-title-main">Meiningen</span>

Meiningen, Almanya'nın Thüringen eyaletinin güney kesiminde kasaba. Frankonya bölgesinde yer alan Meiningen 25 bin nüfusludur. 1680'den 1920'ye değin Saksonya-Meiningen dükalığının başkentiydi. Sahip olduğu devlet tiyatrosu, müzeleri, adliye, devlet arşivleri ve banka binalarıyla Güney Thüringen'in kültürel, adli ve finansal merkezi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rutland</span>

Rutland East Midlands, İngiltere'de bir ilçe ve üniter otoritedir. İlçe batı ve kuzeyde Leicestershire, kuzeydoğuda Lincolnshire ve güneydoğuda Northamptonshire ile çevrilidir.

Monmouthshire Galler'in güney doğusunda bir ilçedir. Adı, aynı adı taşıyan tarihi ilçeden gelmektedir; modern ilçe, tarihi ilçenin doğu beşte üçünü kapsıyor. En büyük kasaba Abergavenny'dir ve diğer kasabalar ve büyük köyler şunlardır: Caldicot, Chepstow, Monmouth, Magor ve Usk. Batıda Torfaen, Newport ve Blaenau Gwent ile komşudur; doğuda Herefordshire ve Gloucestershire; ve kuzeyde Powys.