İçeriğe atla

Schleifer lehçesi

Schleifer lehçesi
BölgeOberlausitz
EtnisiteSorblar
Konuşan sayısı
1000 kişiden daha az[]
Dil ailesi
Varsayılan
  • Schleifer lehçesi
Dil kodları
ISO 639-3

Schleifer lehçesi, Schleife bölgesinde konuşulan Yukarı ve Aşağı Sorb dillerinin geçiş lehçesidir. Sorb lehçeleri arasında Schleifer lehçesi Muskau dialect [de; ru] en yakından akrabadır. Dil bölgesi doğuya komşudur. Bu iki lehçe Slavistler tarafından Yukarı Sorbca yerine Aşağı Sorbca olarak belirlenmiştir.

Schleifer lehçesi çoğunlukla sözlü olarak aktarılır ve kendine ait modern bir yazı dili bulunmaz. Bu nedenle, Schleifer lehçesindeki belgeler herhangi bir standartlaştırılmış dilbilgisine karşılık gelmemektedir veya iki standart dilden biriyle karıştırılmıştır.

Sorblu yarı çiftçi Hanzo Njepila [de; dsb; hsb; ru] Sorb dilinde yazan ilk din adamı olmayan yazar olan Rohne'lu, metinlerini yalnızca Schleifer lehçesinde yazdı. Schleifer lehçesindeki en büyük tarihi yazıt koleksiyonlarından biri, Rohne'deki mezarlığın tarihi mezar taşlarında da bulunabilir.[1]

Neredeyse Schleifer Tracht ile örtüşen dağılım alanı içerisinde Groß Düben ve Halbendorf [de; hsb; nl; no; ru] arasında küçük farklılıklar vardır.

2011 yılında kurulan Kólesko derneği Schleifer lehçesinin, şarkıların ve Schleifer kostümünün belgelenmesi, yayınlanması ve bakımıyla ilgilenmektedir.[2] Kólesko üyeleri Juliana Kaulfürst ve Dieter Reddo 2018'de "Sorb öğütücüsünün yeniden canlandırılmasına olağanüstü katkılarından" dolayı Saxon State Ministry for Science, Culture and Tourism [de] Zejler Ödülü'nü almıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Trudla Malinkowa (2011). Der alte Friedhof in Rohne/Stare pohrjebnišco w Rownom. Eine Dokumentation. Bautzen: Lusatia Verlag. ISBN 978-3-936758-72-6. 
  2. ^ "Kolesko z.t. - Verein" (Almanca). association Kólesko. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Juliana Kaulfürst und Dieter Reddo erhalten Zejler-Preis 2018" (Almanca). Sächsische Staatskanzlei. 18 Nisan 2018. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. Wie Kunstministerin Dr. Eva-Maria Stange heute bekannt gab, werden Juliana Kaulfürst und Dieter Reddo mit dem diesjährigen Preis für sorbische Sprache, dem Zejler-Preis, geehrt. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya</span> Orta Avrupada bir ülke

Avusturya veya resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan ülke. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çekya ile komşudur. Avusturya'nın yüzölçümü 83.879 km2dir ve yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Avusturya Almancası ülkenin resmi dili olsa da, birçok Avusturyalı gayri resmi olarak çeşitli Bavyera lehçelerinde konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slav dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri kolu

Slav dilleri, Slavların konuştuğu dillerin oluşturduğu dil ailesi. Hint-Avrupa dil ailesinin Baltık-Slav dilleri koluna mensup olan bu dil grubu diğer Hint-Avrupa dilleri ile akraba olmasına rağmen aralarında pek çok farklılık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vietnamca</span> Dil

Vietnamca, Vietnam Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî dilidir. Vietnam'da yaşayan insanların % 86'sının ve denizaşırı ülkelerde yaşayan azınlık durumunda yaklaşık 3.000.000 kişinin anadilidir. Yakın tarihe kadar Çin yazı sistemini kullanmakta olan Vietnamcanın sözcük dağarcığı büyük ölçüde Çinceden etkilenmiştir. Vietnamcanın bugünkü yazı sistemi Latin abecesinin uyarlanmış biçimine dayanır. Sözcüklerde anlam ayrılığı ton ile yapıldığından bu tonları gösteren 5 farklı ayırıcı im bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kansu</span>

Kansu (Çince : 甘肃; Çince : 甘肅; pinyin: Gānsù

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Domowina</span> Almanyadaki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütü

Domowina, Almanya'daki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütüdür.

Rozhlad, Sorb dilinde yayın yapan aylık kültür dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Mina Witkojc</span>

Mina Witkojc, Sorb şair ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Kaşupça</span> Slav dillerinin bir alt grubu olan Lehit dillerinden biridir.

Kaşupça, Kaşubça veya Keşupça, bir Batı-Slav dili olup Silezyaca ve Lehçe ile birlikte Lehitik alt grubuna dahildir. Çoğu araştırmacı tarafından ise kendi başına müstakil bir dil olarak kabul edilse de umumiyetle Lehçenin bir diyalekti olarak telakki olunur.

Aşağı Sorbca (dolnoserbšćina), Brandenburg'un bir parçası olan Almanya'nın tarihi Niederlausitz eyaletinde, Doğu Almanya'da konuşulan bir Batı Slav azınlık dilidir.

Yukarı Sorbca (hornjoserbšćina) bugün Saksonya'nın bir parçası olan tarihi Lusatia eyaletinde Sorblar tarafından Almanya'da konuşulan bir azınlık dilidir. Batı Slav dili altında Aşağı Sorbca, Çekçe, Lehçe, Slovakça ve Kaşupça ile birlikte gruplandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lausitz</span> Tarihi bölge

Lausitz Almanya ve Polonya arasında bölünmüş Orta Avrupa'da tarihi bir bölgedir. Bölge Sorb halkının yurdudur. Doğudaki Bóbr ve Kwisa nehirlerinden batıdaki Pulsnitz ve Kara Elster nedenlerine kadar uzanır, bugün Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde ve ayrıca Batı Polonya'nın Aşağı Silezya ve Lubusz voyvodalıklarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Slavları</span>

Batı Slavları Slav halklarının Batı Slav dillerini konuşan bir alt grubudur. 7. yüzyılda ortak Slav topluluğundan ayrıldılar ve 8. ve 9. yüzyıllarda Orta Avrupa'da bağımsız devletler kurdular. Batı Slav dilleri 10-14. yüzyıllar arasında tarihsel olarak kanıtlanmış biçimlerine dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Serbin, Texas</span>

Serbin, Amerika Birleşik Devletleri'nde güneybatı Teksas'ın Lee, bölgesinde lokal kültür özelliklerine sahip bir yerleşim bölgesidir. Austin'in yaklaşık 50 mil (80 km) doğusundadır. 1850'lerin ortalarında Sorb (Wendish) göçmenleri tarafından Teksas'da Low Pin Oak Settlement adıyla kurulmuştur. Bölge, 1860'tan önce Sorb dilinde "Sorp ülkesi" anlamına gelen Sırbin olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sorb bayrağı</span>

Sorb bayrağı, Lausitz bölgesindeki Batı Slav Sorb halkı tarafından kullanılan ve Panslavizm renklerinden oluşan üç renkli bir bayraktır. 1842 yılında ilk kez Sorbların simgesi olarak kullanıldı. Bu bayrağı Panslavizm renklerini kullanan diğer bayraklardan ayırt etmek için 23 Mart 1848 tarihinde farklı Slav gruplarından temsilcilerin Berlin'de yaptığı buluşmada bu bayrağın renk düzeni mavi-kırmızı-beyaz olarak belirlendi. 1912'de Domowina, Sorbları temsil eden bir çatı organizasyonu olarak kuruldu. Nazi dönemi boyunca, 1935'te bayrak, 1937'deyse Domowina yasaklandı. Lausitz'in Sovyet ve Polonya işgâline girmesinden sonra, 17 Mayıs 1945'te bayrak ilk kez tekrar Domowina'ya yerleştirildi. Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin bayrak yasalarında Sorb bayrağından hiç bahsedilmedi, lâkin Cottbus ve Dresden ilçe konseyleri, bayrağın özel günler ve resmî tatillerdeki kullanımını düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Sorabistik</span>

"Sorabistik", odak noktası Sorb dili ve edebiyatının olduğu akademik disipline verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Marja Kubašec</span>

Marja Kubašec ;. Edebiyat tarihçileri tarafından Yukarı Sorbca'da roman yazan ilk kadın olarak kabul edilen bir Sorb yazardı. Öğretmen olarak çalışırken tiyatro oyunları, kısa öyküler, biyografiler ve Sorb halkının tarihini konu alan romanlar yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Eva-Maria Chornakets</span>

Eva-Maria Chornakets ;, Lusatlı çocuk yazarı, editör ve oyun yazarıdır. Yukarı Sorbca, Aşağı Sorbca ve Almanca dillerinde eserler vermektedir.