İçeriğe atla

Schindlerjuden

Schindlerjuden, kelimenin tam anlamıyla Almancadan çevirisiyle "Schindler Yahudileri", Holokost sırasında Oskar Schindler tarafından kurtarılan yaklaşık 1.200 Yahudi için kullanılan tabir. Schindlerjuden, Nazi rejimi yıllarından önce Kraków'daki emaye eşya fabrikasında ve 1944'ten sonra işgal altındaki Çekoslovakya'daki bir silah fabrikasında endüstriyel işçi olarak çalışarak ve Schindler'in yardımıyla hayatta kaldılar. Orada, imha kamplarına gönderilmekten kurtuldurlar ve savaştan sağ çıktılar. Schindler, sanayici olarak kişisel servetini Schindlerjuden'i kurtarmak için harcadı.

Hikâyeleri Thomas Keneally'nin Schindler'in Gemisi kitabında ve Steven Spielberg'ün Schindler'in Listesi adlı film uyarlamasında tasvir edilmiştir. Hayatta kalanlardan Poldek Pfefferberg, Thomas Keneally'yi romanı yazmaya ve Steven Spielberg'i filmi üretmeye ikna etti.

2012 yılında Schindlerjuden nüfusunun ABD, Avrupa ve İsrail'de yaşadığı ve 8.500'den fazla olduğu tahmin ediliyordu.[1]

Önemli Schindlerjuden

  • Abraham Bankier (1895–1956), iş insanı ve Schindler'in fabrika müdürü
  • Joseph Bau (1920-2002), sanatçı, şair ve yazar
  • Moshe Bejski (1921-2007), İsrail yüksek mahkemesi yargıcı
  • Hilde Berger (1914-2011), direniş savaşçısı ve Schindler'in sekreteri
  • Aleksander Bieberstein (1889-1979), doktor ve yazar
  • Meir Bosak (1912-1992), tarihçi, yazar ve şair
  • Jerzy Gross (1929-2014), müzisyen ve konuşmacı
  • Chaim Hilfstein (1876–1950), doktor ve yazar
  • Laura Hillman (d. 1923-2020), müzisyen doktor ve yazar
  • Helen Horowitz (evlilik öncesi soyadı: Hirsch, d. 1911), Amon Göth'ün hizmetçisi, Embeth Davidtz tarafından Schindler'in Listesinde canlandırıldı
  • Ryszard Horowitz (d. 1939), fotoğrafçı
  • Helen Jonas-Rosenzweig (1925-2018), Amon Göth'in hizmetçisi
  • Leon Leyson (1929-2013), öğretmen ve yazar
  • Mietek Pemper (1920-2011), stenograf ve yazar
  • Poldek Pfefferberg (1913-2001), işletme sahibi
  • Leo Rosner (1918–2008), müzisyen
  • Itzhak Stern Schindler'in muhasebecisi (1901–1969), Ben Kingsley tarafından Schindler'in Listesinde canlandırıldı

Kaynakça

  1. ^ Smith (28 Mart 2012). "Survivor of the Holocaust tells how Schindler saved her life". Tribune 242 (İngilizce). 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

12 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 193. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 172 gün vardır.

25 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 206. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 159 gün vardır.

16 Mart, Miladi takvime göre yılın 75. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 290 gün vardır.

5 Nisan, Miladi takvime göre yılın 95. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 270 gün vardır.

3 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 123. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 242 gün vardır.

16 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 136. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 229 gün vardır.

24 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 144. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 221 gün vardır.

7 Haziran, Miladi takvime göre yılın 158. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 207 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Steven Spielberg</span> Amerikalı film yönetmeni

Steven Allan Spielberg, Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hasılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Premiere dergisine göre Amerikan film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. Ayrıca Life dergisi yönetmeni, kendi jenerasyonundaki en etkili kişi olarak liste başı yapmıştır. 70’lerden 90’lara, üç önemli döneme damga vuran, uluslararası arenada popüler olup büyük gişe başarısı kazanan Jaws, E.T. ve Jurassic Park filmlerini yönetmiş, sinema endüstrisinin köşe başlarından birini tutan DreamWorks Pictures’ı kurmuştur. Filmlerinde birbirinden farklı temalar kullanmış, macera ve bilimkurgunun en başarılı örneklerine imza atmış, son yıllarda dramatik ögeler üzerine yoğunlaşmış, aile, savaş, ilişkiler ve terörizm konularında filmler çekmiştir. II. Dünya Savaşı konusu filmografisinde önemli bir yer tutmaktadır. Spielberg filmleri birçok kez Oscar'la ödüllendirilmiştir. Orijinal film müzikleri için çoğunlukla John Williams'ı tercih eden yönetmen, Tom Hanks, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi oyuncularla sık sık çalışmıştır.

<i>Schindlerin Listesi</i> Steven Spielberg filmi

Schindler'in Listesi, yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya Yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Schindler</span> Holokost sırasında 1200 Yahudiyi ölümden kurtaran NSAİP üyesi Alman sanayici

Oskar Schindler SUO, Holokost sırasında işgal altındaki Polonya'daki 1200 Yahudi'yi, Bohemya ve Moravya Protektorası'ndaki emaye ve mühimmat fabrikalarında istihdam ederek yaşamlarını kurtarmış Nazi Partisi üyesi bir Alman sanayiciydi. Bu davranışından ötürü 1993'te Yad Vaşem'de, İsrail tarafından Uluslararası Dürüstler Madalyası ile onurlandırıldı.

Itzhak Stern, Oskar Schindler'in muhasebeciliğini yapmış Yahudi sanayici ve muhasebeciydi. O, Schindler'le beraber Deutsche Emailwarenfabrik emaye malzeme şirketi için muhasebeci olarak Kraków'de çalıştı ve birçok şirketin yönetilmesine yardımcı oldu. Oskar Schindler'in araya girerek soykırımdan kurtardığı yahudilerin isim listesini yazmakla görevliydi.

<span class="mw-page-title-main">Amon Göth</span>

Amon Leopold Göth, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'daki Kraków-Płaszów toplama kampı'nın komutanlığını yapan Alman SS subayı.

<i>Schindlerin Gemisi</i>

Schindler'in Listesi, Thomas Keneally'nin 1982'de yayımlanan Booker Ödülü kazanmış kitabı. Kitap, daha sonra Steven Spielberg tarafından 1993 yılında "Schindler'in Listesi" adıyla sinemaya uyarlanmıştır. Kitabın ABD versiyonları Schindler'in Listesi olarak adlandırılmış, daha sonra Commonwealth ülkelerinde de bu isimle yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Keneally</span> Avustralyalı romancı (d. 1935)

Thomas Michael Keneally veya Tom Keneally, Booker Ödülü sahibi Avustralyalı romancı, oyun yazarı ve kurgudışı kitap yazarı. 1982 yılında yazdığı, Alman sanayici ve Nazi Partisi üyesi Oskar Schindler'in II. Dünya Savaşı sırasında 1100'e yakın Yahudiyi Yahudi Soykırımı'ndan kurtarmasını anlatan Schindler'in Gemisi kitabıyla ünlüdür. Kitap 1993 yılında Steven Spielberg tarafından Schindler'in Listesi adıyla sinemaya uyarlanmıştır.

Stern, bir İngilizce, Almanca ve Yahudi soyadı, şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Emilie Schindler</span> Oskar Schlinderin Karısı (1907-2001)

Emilie Schindler, kocası Oskar Schindler ile birlikte II. Dünya Savaşı sırasında 1.200 Yahudinin hayatlarını emaye ve mühimmat fabrikalarında istihdam ederek kurtarmaya yardım eden Sudeten Almanı kadın. 1994 yılında İsrail'deki Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüstler'den biri olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mietek Pemper</span>

Mieczysław "Mietek" Pemper Polonya doğumlu bir Alman Yahudi ve Holokost'tan sağ kurtulan biriydi. Pemper, Oskar Schindler'in ünlü listesinin derlenmesine ve yazılmasına yardımcı oldu ve II. Dünya Savaşı sırasında 1.200 kişinin Holokost'ta öldürülmesini engelledi.

Julius Madritsch, Holokost sırasında Yahudilerin hayatlarını kurtarmaya yardım eden Viyanalı Avusturyalı iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tadeusz Pankiewicz</span>

Tadeusz Pankiewicz, Polonya'nın Nazi Alman işgali sırasında Kraków Gettosu'nda faaliyet gösteren Polonyalı bir Roma Katolik eczacıydı. Sayısız Yahudiyi Holokost'tan kurtardığı için 10 Şubat 1983'te Yad Vashem tarafından " Uluslar Arasında Dürüst " olarak tanındı.