İçeriğe atla

SchilliX

SchilliX, OpenSolaris adlı ücretsiz bir dağıtımın temeli üzerine hazırlanmış, öntanımlı masaüstü ortamı KDE olan bir işletim sistemidir.

OpenSolaris, Sun'ın 14 Haziran 2005'te Solaris kaynak kodlarını yayınlaması ile doğmuş bir projedir. Jörg Schilling ve Fabian Otto tarafından geliştirilmektedir. 4 Nisan 2008'de 0.6.6 sürümü yayınlanmıştır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Apache OpenOffice</span> Apache tarafından geliştirilen açık kaynaklı yazılım

Apache OpenOffice, Apache Yazılım Vakfı önderliğinde özgür yazılım topluluklarınca geliştirilen, özgür ve ücretsiz bir ofis yazılımları ailesidir. Kelime İşlemci, Hesap Tablosu, Sunum, Çizim, Formül ve Veritabanı bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Unix</span>

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinelerden tek işlemcili, basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir ve özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. UNIX, Interdata 7/32, VAX ve Motorola 68000 arasında hızla yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">OpenSolaris</span>

Sun Microsystems şirketi tarafından geliştirilmiş Solaris işletim sistemi 2005 yılında açık kaynak hâle dönüştürülmeye başlanmıştır. Açık kaynak koda tamamen dönüştürülmesini ve bu bağlamda bir topluluk oluşturmak üzere OpenSolaris tasarısı başlatılmıştır. OpenSolaris işletim sistemi değil; Solaris işletim sisteminin açık kaynak koda dönüştürülmesini sağlayacak tasarının ismidir.

<span class="mw-page-title-main">POSIX</span>

POSIX, UNIX için "taşınabilir işletim sistemi arabirimi".

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

<span class="mw-page-title-main">Nexenta OS</span>

Nexenta OS OpenSolaris projesi ile Oracle firmasının Solaris'in kaynak kodlarını açmasından sonra ortaya çıkan OpenSolaris dağıtımıdır. Nexenta OS, Solaris (SunOS) çekirdeğine sahiptir.

BeleniX, Sun firmasının Solaris çekirdeğinin kaynak kodunu OpenSolaris projesi ile açmasından sonra ortaya çıkmış Solaris dağıtımıdır.

AuroraUX opensolaris kaynağı tabani üzerinde kurulu bir isletim sistemi dagitimidir .Projenin amaci Ada programlama dilini kullanarak yüksek güvenilirlikte çekirdek işletim sistemleri yaratmaktir. proje minimalistik yapılmaya çalişildiği ve diğer dagitimlara bir taban olarak kullanildiği kadar, kendi çapinda da fonksiyonel bir işletim sistemi olacaktir.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

Bu sayfadaki tablolar ile özgür ve açık kaynak işletim sistemleri karşılaştırılmaktadır. Tablolarda EOL olmayanüm sürümlerin bir özelliği desteklemediği durumlarda aronu destekleyen ilk sürüm listelenir.

LIBRIS, İsveç ulusal eşsiz katalogu. İsveç Ulusal Kütüphanesi tarafında yönetilmektedir. Sistem 6.5 milyon içerik arasında özgürce arama yapmaya izin veriyor.

IPFilter birçok Unix benzeri işletim sistemleri için güvenlik duvarı hizmetleri ve Ağ adresi dönüşümü (NAT) sağlayan açık kaynaklı bir yazılım paketidir. Yazar ve yazılım sürdürücüsü Darren Reed'tir. IPFilter hem IPv4 hem de IPv6 protokollerini destekler ve durum bilgisi olan bir güvenlik duvarıdır.

OpenWindows, SunView, NeWS ve X Window System protokollerini birleştiren Sun Microsystems iş istasyonları için tasarlanmış ve artık geliştirilmesi devam etmeyen bir masaüstü ortamıdır. OpenWindows, Solaris 9'da Common Desktop Environment (CDE) ve GNOME 2.0 lehine kaldırılıncaya kadar SunOS 4 ve Solaris işletim sistemlerinin sonraki sürümlerine dahil edildi.

SunOS, Sun Microsystems tarafından iş istasyonu ve sunucu bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş Unix temelli bir işletim sistemidir. SunOS adı genellikle yalnızca BSD temelli 1.0 ila 4.1.4 sürümlerine atıfta bulunmak için kullanılırken, 5.0 ve sonraki sürümleri UNIX System V Sürüm 4'ü temel alır ve Solaris markası altında pazarlanır.

<span class="mw-page-title-main">ZFS</span>

ZFS, birim yönetimi özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. 2001 yılında Sun Microsystems Solaris işletim sisteminin bir parçası olarak başladı. Solaris'in ZFS dahil büyük bölümleri, Oracle Corporation'ın 2009/2010'da Sun'ı satın almasıyla kapalı kaynak lisansı altına alınmadan önce, 2005'ten itibaren yaklaşık 5 yıl süreyle OpenSolaris olarak açık kaynak lisansı altında yayımlandı. 2005'ten 2010'a kadar, ZFS'nin açık kaynak sürümü Linux, Mac OS X ve FreeBSD'ye taşındı. 2010 yılında illumos projesi, ZFS de dahil olmak üzere bir açık kaynak projesi olarak gelişimini sürdürmek için OpenSolaris'in yeni bir sürümünü çatalladı. 2013 yılında, açık kaynaklı ZFS'nin gelişimini koordine etmek için OpenZFS kuruldu. OpenZFS, temel ZFS kodunu korur ve yönetirken, ZFS kullanan kuruluşlar, ZFS'nin sistemlerine entegre edilmesi için gereken özel kodu ve doğrulama süreçlerini sürdürür. OpenZFS, Unix benzeri sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Illumos kısmen ücretsiz ve açık kaynaklı bir Unix işletim sistemidir. Sistem V Sürüm 4 (SVR4) ve Berkeley Yazılım Dağıtımı'na (BSD) dayanan OpenSolaris'e dayanmaktadır. Illumos bir çekirdek, aygıt sürücüleri, sistem kütüphaneleri ve sistem yönetimi için yardımcı yazılımlardan oluşur. Bu çekirdek, Linux çekirdeğinin farklı Linux dağıtımlarında kullanılmasına benzer bir şekilde, birçok farklı açık kaynaklı illumos dağıtımının temelini oluşturmaktadır.